Miminko se plazí, chvilku vydrží na kolinkách. Máte zkušenost?

denise095
4. říj 2023

Ahojky, malá se nám plazi asi 3-4tydny ten poslední týden začala občas malinko na kolinka ALE celkem se u toho prohne v zádech paty směřují dovnitř a špičky ven …odrazí se od nich … a pak přijde teprve třešnička stoupne si na nohy a drží cele tělo jakoby v Planku. Snažila jsem se nozicky rovnat … není to úplně možný pokud nepoužiju sílu … horní polovina těla se ji celá vykla ze strany na stranu snaží se to nějak vybalancovat nohy ma opravdu silné už par měsíců je s nima napřed … dělají mi pochopitelně starost zada … dcera je celkem drobná. Prosím o zkušenosti rodičů … co už to zažili 🙏🏻🙏🏻

ada22
4. říj 2023

@denise095 jestli se vám nezdá, zda postupuje správně, tak bych navštívila fyzioterapeuta. Já to takhle udělala s druhou dcerou. Přišlo mi, že se pokouší přetočit na brisko jinak než by měla. Fyzioterapeutka mi poradila jak ji stimulovat na bříšku a do týdne to dělala správně.

denise095
autor
4. říj 2023

@ada22 budu na to do příštího týdne čekat a už to ve mě trosku hlodá víte ? 😁🙏🏻

cilkat
4. říj 2023

Drží v "planku" (tělo vodorovně se zemí), nebo v "hoře" (zadek nahoru)? Vodorovný plank by mě překvapil - hora prakticky vynechá břišní svaly, takže je jednodužší (zase víc posiluje ramena, což není nutně špatně)
Z popisu to zní, že má podstatně silnější nohy, než ruce, ale i střed těla. Kvůli tomu středu těla by to chtělo, aby lezení nepřeskočila, což s těma nohama může mít tendenci. Objednat k fyzioterapeutovi je jistě dobrý nápad, ale rozhodně se k němu nedostanete v řádu dní. Bez odborné porady bych doma zkusila několik věcí:
1) lézt s ní - prostě si s ní hrát v pohybu na čtyřech (hoňte se, hrajte si na zvířátko, cokoliv - ale ukazujte jí ten pohyb sama na sobě, ať si spojí "máma taky leze, lézt je v pořádku a dělá se to takle")
2) můžete zkusit v lehu na zádech střídavě přitahovat jedno a druhé kolínko k bříšku, případně "jezdit na kole". Posiluje to svaly břicha, které potřebuje k tomu, aby mohla v lezení udělat "krok".
3) nezkoušejte jí ti kolínka v "hoře" ohnout. Nemá tam svaly, které by ubrzdili pád na kolena, tudíž se přirozeně bojí. Ale můžete ji zkusit podepřít hrudník a břicho, nechat ji lehnout na vaše ruce a pak ji do té pozice na čtyřech spustit.
4) vytáčí špičky, opírá se o ně - hrozí nebezpečí, že posiluje "X-sovky". ... V téhle fázi pohybu při slabém středu těla klasika a žádné tragédie, ale motivujte ji do pozic so koleny od sebe (třeba tokové to klasické "protiprdíkové" cvičení na zádíčkách... v téhel fázi asi spíš takle pasivními pohyby, ať se jí ta vnitřní strana nožiček nezkracuje. Až si pak začne sedat, tak at nevytáčí špičky ven (sed na patách/mezi patami se špičkami dovnitř je v pořádku), případně "turecký sed" a "motýlek" (nohy pokrčené před tělem chodidly dovnitř) jsou super... Do sedu ale samozřejmě netahat, dokud si nezačne sedat sama (pokud má oslabený střed, dost možná půjde do sedu až z lezení nebo stoje).

To, že nezvedat do stoje, ale ani nemotivovat do stoje (třeba tím, že jí schováte hračku na poličku/židli), určitě víte.

denise095
autor
10. říj 2023

@cilkat děkuji, moc nám to pomohlo 🙂

denise095
autor
10. říj 2023

@cilkat a ano je to v “hoře”