Dcerka se v 7. měs. snaží zvedat na nohy, mám ji nechat?

luciashek
9. led 2016

Ahoj holky, dcerka je živel, plazí se, řádí jako černá ruka a už sama sedí krásně narovnaná na koberci (nekynklá se, podá si co potřebuje), péruje na kolínkách a když je na čtyřech, tak se snaží rovnat nožičky a jakmile se u ní mihnu, tak se po mně snaží vyšplhat do stoje, to jí samozřejmě nenechám. Ale vyloženě se snaží si stoupat sama z polohy na čtyřech. Přijde mi to všechno dost brzo na to, že jí je 6 měsíců a dva týdny...co si o tom myslíte? Hrozně se bojím, aby neměla problém se zádíčky.

citun
9. led 2016

Je to šikulka a nechala bych to na ní 😉

luciashek
autor
9. led 2016

@citun Děkujeme, je neuvěřitelně šikovná, jen já jsem starostlivá až moc 🙂))

bbn
9. led 2016

@luciashek nechala bych to na ní. Dcera byla ležák do 10 m, lézt začala v roce a chodit v 15 m, syn pásl koně už v porodnici ( nekecam), lezl ve 4 m, stal v 6 m a chodil v 8m. Tím chci říct, že každé dítě je originál a každé dítě má své tempo. Vývoj nezastavis.

ivular
9. led 2016

@luciashek Moje odpověď nebude tak úplně v souladu s předchozími. Syn měl taky tendence přeskočit lezení a hned si stoupat. Chodili jsme kvůli tomu na rehabilitaci, kde ho terapeutka "učila" lozit, aby tuto fázi nepřeskočil. Pro tělo i mozek je to totiž neuvěřitelně důležité.

barulina
9. led 2016

Moje mala mela 7esicu a 4 dny a stala suverenne. Mezi 8-9 mesicem zacla chodit

lu88cie
9. led 2016

Je to sikula nech ji

radka8888
9. led 2016

Naše dítě v devíti měsících chodilo kolem nábytku a v desíti v prostoru. Pokud je na to ready, tak bych ji nechala, ale.aktivně napomáhala.

luciashek
autor
9. led 2016

Já jí právě vůbec nepomaham, nechávám to na ní. A plazi se taky pěkně, doleze si pro co potřebuje 🙂

luciashek
autor
9. led 2016

@ivular A jak ho to učila? Ja jí učím tak, ze pod ní dám velkou plenku a pomáhám ji jen malinko na kolinka, aby lezla spíš než jen seděla. Ale plazi se pekne.

didinky
9. led 2016

@luciashek tím, že sedí myslíš, že si sama sedne? Nebo když jí posadíš tak sedí?

cuma
9. led 2016

dcera v 8 měsících chodila, nikdo ji nic neučil, proč dítě brzdit...k lezení, já ani moje sestra jsme nelozily jako děti a žádné následky nemáme....

pampalin
9. led 2016

@luciashek Počkej, ale plazení se a lezení jsou 2 úplně odlišné činnosti. Podle mýho máš hodně šikovné dítko. Pokud si sedne sama a sedí, leze a chce se stavět, tak ji prostě nech.

85jana85
9. led 2016

Náš kluk sedí a leze od pěti měsíců a stojí sám od šesti měsíců. Když jsem volala ortopedovi jestli může sám stát, tak řekl ať ho alespoň do 7 ideál 7,5 nenecháme stát jinak by mohl mít křivý nožičky. Měsíc jsem u něho seděla aby si nestoupal, ale od sedmi jsme ho už nechali. To se už nedalo uhlídat a hned začal krásně chodit kolem nábytku.

pampalin
9. led 2016

@luciashek jinak Ti řeknu, že my to máme úplně naopak. Přetáčení se až po 6 měsíci, lézt začala hned po 9. měsíci, sedla si v 10,5 měsících a stoupat si začala zhruba v 11 měsících. Teď jí j 12,5 měsíce a nechodí ani sama ještě nestojí. My ale teda máme trochu problém už od porodu a od 4 měsíce rehabilitujeme. A syn - ten byl vyloženě tabulkovej, ten dělal všechno přesně tehdy, kdy to dělat měl.

lucyp13
9. led 2016

Mám doma to same,od 4 m je na kolinkach v 6 stala od 7 m obchází nábytek a ted 9 začíná chodit,je prostě sikovna,dela vse sama,nikdo ji nepomaha.,dr. Mi řekla že je to v poradku,pokud to dela sama...

lenkalenulka
9. led 2016

Nic neni spatne pokud ji k tomu nepomahate kdyz to dela sama tak je na to uz pripravena co se tyce svalu nervu a stability .. Dcerky byly taky rychle.. Hlavne ta druha ta stala v sedmi a pul mesicich 😀

petrajurinova
9. led 2016

@luciashek když to dělá sama vlastními silami, je to v pořádku. Syn se nám sám postavil na den přesně v půl roce a v sedmi měsících už chodil bez opory. Prostě některé děti fungují dle vlastního rozhodnutí a ne podle manuálu, který jim někdo určí.

sara84
9. led 2016

Nemela by preskocit zadnou fazi, tj pokud leze koordinovane po 4, tj strida ruce/nohy je to ok, pokud neleze, a hned si stoupa, sla bych na rehabku, lezeni po 4 je dulezite pro ptopojeni hemisfer a nasledny rozvoj koordinace atd..

kalipso
9. led 2016

@luciashek syn i dcera si sami seděli i lozili v 6 měsících a oba začali chodit v prostoru v 9 měsících a to jsme jim opravdu nijak nepomáhali. Některé děti jsou prostě rychlejší v motorice, ale zase třeba později mluví (třeba ti dva moji rychlíci, běhali jak o závod, ale mluvení přišlo později než je průměr). Syn si stoupal u nábytku od 6 měsíců, v 7 měsících začal kolem nábytku chodit až jsem se bála, že to lození pořádně nevypiluje než začne chodit v prostoru, ale ono ty 3 měsíce co mu trvalo než se rozběhl do prostoru jsou dlouhá doba a mezitím lození ovládl na level "turbomyš" 😉
Takže bych řekla, že má ještě hodně času na to začít pořádně lozit, ono to ještě bude nějakou dobu trvat než začne opravdu sama chodit. Mezitím se pravděpodobně vrhne i na to lození.

12345ab
9. led 2016

@luciashek necetla jsem komenty nademnou,ale to si mala sedne sama ze 4?nebo ji posadis a pote sama sedi?

luciashek
autor
9. led 2016

@12345ab sedne si sama 🙂 vůbec ji nepomaham.

uzsezasenudim
9. led 2016

No já v 7 mesíci začla chodit. Jsem její třetí dítě a máti ze mě byla nešťastná 😀 věděla, co jí čeká a přála si, abych ještě dlooouho seděla na zadku 🙂 Pár lidí se domnívalo, že mě cpali moc brzo do chodítka, opak byl pravdou 🙂 Nechala bych malou, ať řádí. Chápu, že uhlídat to pídě bude asi náročný, ale ona ví, na co má 🙂 Na tohle nejsou tabulky a návody, každý jsme unikát. Já mám zdravá záda, nohy, rozhodně mě to nepoznamenalo 😉

holubice.petra
9. led 2016

Pokud to dela vse sama tak to neres...moji synove taky od 6.mesicu si sami sedli..starsi nelezl vubec v 7.mesicich si stoupl a zacak chodit kolem nabytku...pater nizky vse ma v naorostem poradku 😉 a mladsi taky..

keeshka
9. led 2016

Dcera si v 6-7. měsíci též sedala, ale z lehu se prostě přitáhla, aniž by pérovala na kolínkách nebo si stoupala. Šla do boku a prostě si dokázala sednout, ne z pozice na čtyřech. Pediatrička mi říkala, že je to v pořádku, co se týče toho sezení.
Kamarádky syn též z plazení se začal rovnou stavět a to podle pediatričky není dobře, fáze lezení je prý pro miminko důležitá. Ale ty píšeš, že si sedá z polohy na čtyřech, takže tam náznak toho lezení je ne? Taky si myslím, že se nakonec do lezení pustí, když už péruje a prostě se budeš muset připravit, že chození hold bude u vás dříve 🙂

svendula
14. led 2016

Ono je to hodně individuální. Záleží na tom, jak má dítko posílené svaly. Já jsem třeba od třetího měsíce chodila k fyzioterapeutce, aby jsme malou zpomalovali. Byla hodně napřed a nechtěla jsem, aby dopadla jako já (v pěti měsících jsem stála a teď mám obří problémy s páteří a nohama). Fyzioterapeutka nám hodně pomohla a malá má perfektní držení těla a je ukázková. Mimochodem, kdo je z Brna, tak ta naše fyzioterapeutka má teď nově určitě skvělé semináře o psychomotorickém vývoji do jednoho roku (http://www.pluspromaminky.cz/Kurzy/uz-sedi.php). Obecně je vždy lepší, aby bylo dítko pecka než napřed. Ale je to opravdu individuální.