Spánek čtyřměsíčního miminka. Zkušenosti?

barumat
16. led 2020

Nechci ani tak radu, jako spíš vaše zkušenosti a možná trošku uklidnění (snad ne vyděšení).

Dcera (4M) od narození není moc velký spáč. Od příchodu z porodnice spala přes den jen jednou, tři hodiny, a šlus. Tenhle spánek si postupně rozdělila na dva, teď už doslova šlofíčky. Usne jedině mě na klíně u prsa, ráno dá tak půl hodinky, odpoledne tak hodinu a půl a končí. Ještě ve třech měsících jsem se utěšovala aspoň tím, že spí v noci. Uložila jsem v sedm večer a spala až do čtyř, někdy do pěti ráno. Nakojila jsem a spala do půl sedmé, do sedmi. Jenže ve třech měsících přišel spurt, a konec. Od té doby je noční spánek horší a horší. Momentálně jsme ve stavu, že přes den spí tak, jak jsem popsala, v sedm večer uložím, a kolem desáté je vzhůru. Do rána se pak budí po hodině a půl, po dvou, a je jedno jestli je v postýlce nebo u nás v posteli. Postýlku má v pokojíčku, takže ji ani nerušíme. Začínám být fakt zoufalá a vyčerpaná, i cizí lidi říkají, že jsem strhaná. Neprospim se ani přes den, tím, že nespí, to nejde, plus mám starší dceru, které se musím věnovat. V kočárku, v autě, v nositku, nikde nespí déle než půl hodiny, jen odpoledne na tom klíně dá aspoň tu hodinu a půl. Dávám i trochu příkrm, ale nemá to vliv. Máte nebo měli jste to někdo podobně? Jak se to vyvinulo, kdy se to zlomilo, změnilo... Pomohlo u vás něco? S tím denním nespanim se smířim, ale ty noci mě fakt dorážejí 😟

mariegroth
16. led 2020

Tvuj problem je pravdepodobne ctyrmesicni spankova regrese. Taky momentalne prozivame a je tu brutalni. Meni se jim fyziologicky spanek.

barumat
autor
16. led 2020

@mariegroth Díky, o tom jsem neslyšela, jdu googlit 👍

puhelin
16. led 2020

Syn ma 5 mesicu a zacal s tim nekdy pred 3 tydny. Pres den spi jednou 2-3 hodiny, druhy spanek sotva pul hodinu. V noci se po hodine az dvou budi. Uz se mu prokousl 3. zub. Do 3 mesicu spal celou noc, ted jsem vyrizena. Mam ho u sebe, ale kdyz se vzbudim, pak mi i pul hodiny trva usnout a za chvili zase narika.

mariegroth
16. led 2020

@barumat Je hodne materialu v anglictine - “four months sleep regression”

zuzita15
16. led 2020

@barumat ja bych si tedy nebyla moc jista, ze prikrmy nemaji vliv. Nemusi, ale ja kdyz zacala prikrmovat v 6m, tak se dcerka taky zacala v noci budit po hodine a pul, asi za mesic se to protahlo na 3h. Nehlede na to, ze u kojeneho ditete se prikrmy ve 4m nezavadi, ale to je do jine debaty...

barumat
autor
17. led 2020

@zuzita15 Budila se dva týdny před prvním příkrmem a budí se pořád stejně dál. Příkrm opravdu vliv nemá.

zuzita15
17. led 2020

@barumat ok, tak to pak asi ne

badyr
17. led 2020

@barumat syn bude mít 2 roky a o spánku cca od 19-5 ráno si můžu nechat jen zdát. Nespal nám celou noc ani jednou, od začátku je na UM, nepomohlo společné spaní, samostatné spaní, přestat v noci dávat UM, přesun na velkou postel, nic. Stále se budí, klidně i 10x za noc, ale to už není tak časté.....některé děti to tak hold mají. Také jsem byla zoufalá, ale už jsem smířená, věřím, že to jednou přejde.

barumat
autor
17. led 2020

@badyr Je to blbý, ale to bych ještě pochopila, prostě to tak má. Ale když dítě od porodnice prodlužuje noční spánek, ještě v šestinedělí spí klidně v noci pět hodin, a do těch tří měsíců to bez excesů protáhne na deset hodin, tak je pak prostě divný, že to najednou nejde a hotovo 🙈

puhelin
17. led 2020

@barumat U nas to stejne. Do 4 mesicu klid, 9 hodin spanku bez preruseni kazdou noc a ted najednou po dvou hodinach. Prisuzuju to zubum.

mariegroth
17. led 2020

@barumat Googlila jsi tu regresi? Ja ti muzu skoro garantovat, ze je to regrese. Meni se jim spanek na vice “dospeli” a nedostanou se do REM tak snadno.

lennus
17. led 2020

@barumat Kamarádce pomohly homeopatika, ale šla k homeopatce, kde i vše probraly

barumat
autor
18. led 2020

@puhelin Zuby u nás určitě ne. Dásně ma úplně klidný a v rodině jsme všichni měli zuby bez jakýchkoliv problémů až po prvním roce.

barumat
autor
18. led 2020

@mariegroth Jo jo, koukala jsem. Asi to fakt bude ono.

barumat
autor
18. led 2020

@lennus To má asi něco přímo namíchané, ne z obchodu, že.

puhelin
18. led 2020

@barumat Ono neboli jen to, kdyz se prokousnou. Ale uz kdyz rostou pod dasni.
Moje dcera mela prvni zub prokously v 6 mesicich, syn ve 2,5 mesicich.

lennus
18. led 2020

@barumat Přesně, já k ní taky chodila, když jsem rok neotěhotněla a za měsíc jsem byla těhotná, je z Prahy a je i lékařka.

barumat
autor
18. led 2020

@puhelin To chápu, ale ty zuby jsou u nás fakt krajně nepravděpodobný.

makra1988
18. led 2020

Ještě si to pamatuji. Ve 4mesicich můj syn spal dvakrát denně. Vstával kolem 5-6hodiny. Pak kojen než usnul, spánek půl hodiny, kolem 8.

Druhý spánek kolem 13-14 hodiny, dal si zas půl hodinku. Kojením uspavan.

Nocni spánek po koupání cca mezi 18-19hodinou v kuse spal třeba do 21-22hodin. Pak kojeni po hodině.

Dokud jsem kojila, noci byli děs běs, o denním spánku ani nemluvím. Byla jsem zoufalá, opravdu moc. Vyzkoušeli jsme vše, opravdu vše, co vám kdo pořadí nebo najdete na netu, ale do doby, kdy jsem v roce řekla ne ne a hotovo ne, tak to bylo peklo. Přestala jsem kojit. A za dvě noci spal sám celou noc, ve dne už jen jen jednou. Teď má 2r.9m.,ve dne spí třeba i tří hodiny,v noci i 10 hodin v kuse. Sláva.

Za dva měsíce repete s miminek. Děsím se

kspp1
18. led 2020

U nas taky bylo takove obdobi, nastesti brzy preslo. Ted ma syn 5 mesicu necelych, usne kolem 19.30, budi se v 1 a ve 4 na jidlo a po 5 hod. uz vstava. Kdyz nejdeme ven, tak doma spi pres den tak 3x po pul hodine nebo hodine. V kocarku vydrzi spat nekdy chvilku dele. Dcera od 11 mesicu uz pres den neusla vubec.

alexovka
18. led 2020

Mám to doma stejně. Dcera ve 3m spala celou noc, poté se začala budit. Nejdříve po 3h, pořád se to zhoršovalo a někdy se budí i po 3/4h 🤦‍♀️ Přes den spí 3x 30minut, občas to spaní natáhne ale nedá se na to spoléhat, ani to vychytat (spí stejně jako v kočárku na procházce, tak doma v postýlce). Dnes hlídal tatínek, tak mu spala 2,5hodiny, že jo 🤷‍♀️😀 A zuby zatím nikde.

Jako asi nejvíc mi pomohlo se s tím smířit a brát to jak to je. Mám ještě staršího, někdy jsem vážně totálně vyřízená i psychicky, ale důležité je to přežít a věřit, že bude líp. Syn to měl podobně, dost se to zlepšilo, když přešel na spaní 2x denně (dopol a odpol).