CHOPN, přístroj na kyslík a kouření, jaké hrozí riziko?

mrskato
2. bře 2016

Zdravím všechny,
potřebovala bych vědět, jestli někdo neví, jaké riziko (a jestli vůbec je) hrozí při užívání domácího přístroje na kyslík ve spojitosti s kouřením? Babička je silná kuřačka, má CHOPN 4. st. a občas jí přistihneme jak hulí s kyslíkem v nose (má hadičku), příp. přístroj má zapnutý a hadičku odloženou vedle sebe. Jde o to, že při pořizování tohoto přístroje nám lékař řekl, že hrozí výbuch, příp. vzplanutí. Samotný přístroj má většinou tak 4m od sebe.
Moc děkuji za reakce.

jetynka
2. bře 2016

kouřit by opravdu se zapnutym kyslíkem neměla, i když je bomba tak daleko. musíte ji vysvetlit že to nesmí. jen při tomto stupni chopn se asi těžko obejde bez kyslíku a cigaretu si asi taky neodrekne.

japona
2. bře 2016

@mrskato Kyslík se používá k podpoře hoření (např. svařování autogenem), tak by se asi mela babička vyvarovat otevřeného ohně..

wampzee
2. bře 2016

Asi se brzy samovzniti....a ohrozi vas na zivote....to teda riskuje hodne....

mrskato
autor
2. bře 2016

Já vim holky, je to s ní těžký, chodíme všichni do práce a nemůžeme ji furt hlídat. Je jí 78, kouří asi od 15, ona už prostě asi nemůže přestat, už jí to ani nevyčítáme, že hulí, ale s tim kyslíkem máme strach a neustále jí připomínáme, at s tim kyslíkem nehulí a ona na to asi zapomíná. Fakt už nevim, co s ní. Proto se ptám právě, jak moc velký riziko tam hrozí. Už jsem jí dala přednášek několik, včetně toho, že barák stavěla s dědou vlastníma rukama a takhle by se mohlo stát, že jí spadne na hlavu, a protože je to třígenerační barák, tak zabije nás všechny.

anushka111
2. bře 2016

Možná je to hloupost, ale nevyřešilo by se to elektronickou cigaretou? Jinak pokud by to jinak nešlo "vydírala" bych tím že může zabít vás ostatní, svoje děti, vnoučata ...
A pokud by babička tu el. cigaretu odmítala, klasické bych jí nekoupila, je to asi ošklivé, ale vždyť vám jde o život 😕

mrskato
autor
2. bře 2016

@anushka111 elektronickou cigaretu jsme jí dali už když to tady začalo frčet, párkrát ji zkusila, ale v závěru kouřila stejně a ještě do toho tu elektronickou přidávala. Vydírání je, zdá se, bez efektu, protože to je už na denním pořádku. Cigarety jsme jí vzali takhle loni a bylo z toho akorát zle, protože byla v nervu a přitížilo se jí. Nakonec jsme jí řekli, at si hulí, ale bez toho kyslíku, jenže je už stará a asi jí to tolik nemyslí jako za mlada. Ale děkuji za snahu 🙂 mě jde spíš o to riziko, nikde jsem se o tom pořádně nedočetla...

wampzee
2. bře 2016

Tak bych ji davala cigara su budete doma a budete si moct pohlidat, ze ma kyslik zastaveny. Nezlobte se na mne, ale pokud v baraku ziji tri generace, nemuze ty zbyle dve ignorovat a ohrozovat.

komive
2. bře 2016

@mrskato Riziko je, vím od známého o několika případech, kdy kouřící s kyslíkem skončili velmi těžce popálení..

siiia
2. bře 2016

je babička normálně fungující? ptám se, protože jak píšeš, že občas zapomíná a zapálí si i tak, tak jestli chodí ven sama nebo tak, jinak bych ji prostě sebrala všechny cigarety dokud nebude zase někdo doma u ní a dohlídne na to, aby u toho nekouřila... protože tohle je fakt dobré tak akorát na to, že vám jednou zavolá policie, že vám barák i s babičkou lehl popelem.. 😒

mrskato
autor
2. bře 2016

Holky, vám se to strašně jednoduše řekne, vezměte jí cigara, dávejte jí příděl...Já si sem nepřišla pro radu jak svou babičku po 60ti letech odnaučit kouřit.
Všechno, co doporučujete, jsme zkoušeli. Momentálně babička moc nechodí, protože ležela nedávno se zápalem plic v nemocnici, tak je zesláblá, cigara prostě k dispozici má, samozřejmě bychom jí je nemuseli kupovat, ale ono by to s ní seklo a umřela by. Opravdu to není tak jednoduchý jak si myslíte.

Já jsem vznesla dotaz na rizika používání přístroje na kyslík a děkuji těm, kteří se k tomu vyjádřili.

siiia
2. bře 2016

to je pravda, omlouvám se.... hlavní je, že znáte rizika

alboo
2. bře 2016

Je to fakr nebezpecny. Klido at si huli, v jejím stavu uz to stejne lepsi nebude. Ale chtelo by to nejak prostě vymysli at to vypne bez si zapali. Co vím tak je to preci jeden cudlik. Jinak pracuju se staryma lidma a mam i zkušenosti s DDOT. Tak vim, ze to prdel neni. Tim jak nema kyslík tim ji to nemysli a k tomu vek...

japona
2. bře 2016

Riziko se určite zvyšuje. Je to jako s kouřením na benzince - taky by se nemělo nic stát, ale při spatne konstelaci bude průšvih, proto by se tam kouřit nemělo. Nevím, nakolik je babička schopna dodržovat třeba vypnuti přístroje, zapalit si, a zase ho pustit? Jinak bych asi zvolila metodu, jak tu někdo psal, kouřit jen pod dohledem.

mrskato
autor
2. bře 2016

@alboo jojo, je to jen jeden čudlík, ale evidentně i to je na ni moc. Už jsem přemýšlela, že jí tam dám velkou ceduli s nápisem "Nehul s kyslíkem", já si totiž fakt myslim, že na to zapomíná, protože tak "blbá" prostě být nemůže.
Ono ji ani pořádně kontrolovat nejde, to by člověk musel sedět u ní celej den, že jo, a to prostě nejde, když všichni chodíme do práce a já jsem na ten smrad u ní už úplně alergická, stačí tam projít a je to jak kdybych se vrátila z hospody.
Děkuji.

kacca11
2. bře 2016

Je to nebezpecne a ohrozuje vas vsechny. Nejde ani tak o to odnaucit ji kourit, jako spis davat cigarety na pridel a pod dozorem.

Ale je to celkove smutny, kdyz clovek, ktereho zabiji koureni se zabiji porad dal a dal a napul nevedomky a napul bezohledne ohrozuje i vas...

alboo
2. bře 2016

@kacca11 nerealny. Pokud rodina pracuje, tak babka rozhodne nevydrzi bez cigára dokud neprijdou z prace

alboo
2. bře 2016

@mrskato asi bych zkusila ceduli jak krava něco ve smyslz klidne si zapal, ale vypni kyslik
Ono jim to pak uz vubec nemyslí a stejne vefi ze se brzo udusi a tim padem jim je to pak cim dal vic jedno

mrskato
autor
2. bře 2016

@alboo přesně tak.

mrskato
autor
2. bře 2016

@alboo je mi to úplně jasný, s jejím přístupem se její stav nemůže zlepšit, všichni si uvědomujeme, jak na tom je, asi tu ceduli zkusím, za to nic nedám. Díky 🙂

kacca11
2. bře 2016

@alboo tak nejak nevim, co bys teda chtela slyset...

alboo
2. bře 2016

@kacca11 tohle asi ne, sice mas v podstate pravdu. Ale problém neresi. Jako taky me s prominutim sere starat se o lidi, ktery si za nemoc mohou sami a i ten kdo nedela ve zdravotnictvi, tak je na tom bit taky, plati se vse ze stejneho pojisteni s podobne. Ale proste to tak stale je. Zkus si prolezt par hospicu ....

anushka111
2. bře 2016

A nemáte třeba sousedku co by ji přišla zkontrolovat, třeba i za nějaký menší obnos. Případně by mohla chodit fakt jen na chviličku a vždycky přinést cigaretu a počkat až dokouří. Někdo by to možná bral, cítil by se užitečný a ještě by si třeba pár stovek přivydělal.
Tohle je totiž fakt nebezpečný a myslím , že víc ve vaší situaci udělat nejde ...

anushka111
2. bře 2016

Ještě mě teda napadla jedna věc, i když by to nebylo levný, ale co k babičce do pokoje nainstalovat hasící systém, aspoň byste v případě katastrofy ochránily ostatní v domě ...