Jak správně rozvrhnout jídla během dne?

pettischwarz
21. únor 2018

Ahoj, jedná se o mě, děti nemám, ale přesto se zkusím zeptat. Jde mi o to, jestli současný stav je v pořádku nebo můj způsob rozvržení jídel je nezdravý, nevím ale, co s tím.
Jsme typická sova, pokud nemusím, tak o víkendu dřív než v 9 nevstanu (a i tak na budíka). Proto jsem si našla práci, která se vykonává jen odpoledne. A to je kámen úrazu. Můj den vypadá tak, že vstanu v 10, bez snídaně samozřejmě a v 11.00 mám hned oběd (polévka + velké druhé jídlo). Pak jdu do práce, kde jsem od 12.00 do 19.30. Přijdu domů kolem 20.00 a teprve kolem 20.30 tedy večeřím. Spát chodím cca o půlnoci.
Jenže nevím, jestli to není špatné. Během pracovní doby nemám moc možnost jíst nebo si někde nějaké jídlo přihřát, beru si s sebou většinou svačinu (obložený rohlíky, jogurty) a ty stláskám během 5 minut, když mám trochu času.
Ale jde mi spíš o to rozvržení - oběd hned po tom, co vstanu a pak večeře až zase hodně pozdě.
Myslíte, že to vadí nebo je to ok? Napadlo mě, že jediný řešení je vstát v 7 , dát si snídani, pak si jít zase lehnout a v 11 ten oběd... ale pro mě vstát v 7 je prostě fakt problém, jsem vyloženě noční pták, nedělá mi problém se soustředit na učení/něco třeba i ve 3 ráno...🙂
Díky za odpovědi

maxannie
21. únor 2018

Tělu je jedno, kolik je hodin, důležitý je celkový příjem, aby tělo dostalo dostatek živin a ve správném/vhodném poměru, neni ani třeba jist 5-6x denně, kdyz to nevyhovuje, nebo z časových důvodu nelze.

salot
24. únor 2018

Řekla bych, že záleží hlavně na denním rytmu každého. Pokud ti to takto vyhovuje, nedělá třeba zažívací potíže a postava je ok, nechala bych to tak, jak to je. Možná bych jen vylepšila ty svačiny, třeba kdyby byly sytější, nemusí být pak už tak velká večeře... Tipy na zdravé svačiny tu: https://www.blendea.cz/zdrava-svacina/

pettischwarz
autor
25. únor 2018

@salot: občas (cca 1x tydne) trpím na průjmy a tak, to je pravda. jenže nevím, jak to jinak vyřešit...

cuuza
25. únor 2018

Večeře je v pohodě, tam mas odstup než jdeš spát. S tím obědem “po ránu”, tam bych se snažila jist lehčeji, ať to není pro tělo šok, takže bych začínala třeba polévkou rozhodne nic extra těžkého ale jinak nevidim problém. Žaludek nemá hodinky, reaguje na složení jídla, takže problém bych hledala tam.