Nedonošeňátka/Předčasňátka

veronikanel
26. říj 2014

Ahoj maminky,
zakládám tuhle diskuzi snad i proto,abychom na "to" nebyly samy.
Minulou neděli se mi narodil chlapeček Adámek v 34+2tt(těhu bylo ale mladší,MS nepravidelná) s mírami 42cm a 2100g.
Porod byl velmi rychlý.Dle lékařů v Neratovické nemocnici i ve všeobecné fakultní za to pravděpodobně mohl můj gyndař.To je ale něco,co teď nehodlám řešit,mému chlapečkovi by to stejně už nepomohlo.Ve 20tt mu navíc zjistili defektík na srdíčku,který se ale ukázal jako ne zvlášť vážný.
Ihned po narození se vše zdálo v pořádku,krom velikosti.Dýchal,fňukal,...
Pak mi ale řekli,že ho převáží do Prahy a to hned!Od té doby jsem nic nevěděla.V pondělí ráno mě propustili s tím,že si myslí,že by mě mohli hospitalizovat spolu s maličkým.Nestalo se tak z důvodu jeho pobytu na JIPu...A co se stalo?
Přestal sám dýchat,v hlavince má krev již z prenatálu a tak s ním ani nechtějí moc hýbat.Až do včera krásně baštil moje mlíčko,v noci se ale nakrknul a nestrávil ho,takže začínají opět od 10ml.Mě zbývá jediné - čekat...Čekat co se bude dít s hematomkem v hlavě a až teprve pokud bude vše ok,mohou se snažit o to,aby dýchal sám.Dvakrát ho chtěli odpojit,ale je to lenoch línej a nechtějí riskovat delší dobu bez kyslíku.
Dochází mi síly...Chodím za ním každý den,každý den jiné zprávy.Je to jak na houpačce,někdy chodím domů a radostí si zpívám a někdy přijíždíme už se slzami v očích ☹ Do toho ta nehorázná bolest prsou při odstříkávání...Ale prý je to pro něj moc důležité,tak se snažím.Snažím se vypadat vesele,abych neplašila malou dcerku,ale občas už to nedávám.. ☹
Nikomu nepřeji,aby se miminko narodilo dříve!!!Nikomu nepřeji,aby měli podobné či snad horší problémy...Přesto ale na světě takhle nespravedlnost je a maličcí drobečci si musí hned za začátku života projít peklem.Pokud by jste maminky chtěly,podělte se o své starosti i radosti z pokroků.
Musíme držet pohromadě a hlavně,musíme věřit,že bude lépe!!!!

annaluciapetrzel
26. říj 2014

ahojda. Dcera narozena 31+3, 1680g. 11 dni na JIP. teploty, nechtela sama dychat. Uplne uplne presne VIM co prozivas. A neporozumi ti NIKDO jen matky predcasnat. Hele jediny je nemluvit s matkama donosenat (nechapou, dotazy typu - uz kojis? nechces odkazy na bazarek? me uplne odrovnavaly), trpelivost. Dcera je tedka korogovane 4.5mes a je super, ale vim, ze jeste vyhrano neni. Drz se!

annaluciapetrzel
26. říj 2014

chtela jsem rict KORIGOVANE 🙂. jo a jeste - me pomahalo se bavit s mamkama predcasnat. na rooming-in, kamoska na skype kt mela Vojtiska 28tt, bez nich bych to NEDALA

pav_la
26. říj 2014

@veronikanel Ahoj. Moc vám přeji, aby bylo vše v pořádku. Naši kluci se narodili 25+2, takže jsem si tím prošla také. Přesně vím, jaké to je, jak píšeš, že je to jak na houpačce. U nás to bylo přesně tak. Radost z každého drobného pokroku střídaly stavy beznaděje a zhoršování stavu. Zažili jsme i to, i když nám lékař řekl, že jeden z kluků je v akutním ohrožení života.
Opravdu je moc důležité věřit, že to děťátko zvládne. Snaž se být v klidu, když jsi u něj. Vím, že je to těžké, ale ten drobeček to z tvých dotyků vycítí. A to mlíčko, to je opravdu nejlepší, co pro něj můžeš v danou chvíli udělat. Já se na odstříkávání úplně upnula a bylo pro mě strašně důležité, jim to mlíčko nosit. A ještě, jestli mohu poradit, nečti příběhy nedonošeňátek na netu. To mě vždycky dostalo úplně ke dnu. Je spíše lepší si takto přímo s někým "popovídat".

veronikanel
autor
26. říj 2014

Děkuji!
Zrovna dnes je ten den,kdy je všechno na pendrek...Snažím se hodně si hrát s dcerkou,abych alespoň na chvilinku nemyslela na to,co všechno je špatně,ale pak se přistihnu,jak nevnímám,koukám do blba a stejně jsem myšlenkama u Adámka...Doma je vše připraveno...od postýlky až přes kočárek a pohled na to také nic moc...Obdivuji vás!!!Všechny,které to zvládly!
Na odd. je s Adámkem spousta miminek,vždy koukám na všechny ty drobečky a přeji jim zdravíčko.Málo kdy tam ale vidím rodiče ☹
Tak moc bych si přála být s ním...I kdyby v nemocnici,ale být s ním ☹

madulinka
26. říj 2014

Ahojda, přeju hodně síly a drobečkovi, ať je brzo u Vás. Nám se narodila malá ve 34.týdnu (34+0), jela jsem jen na pohotovost, a za 2 hodiny byla malá na světě,.. Je to naše prvorozená a najednou z nás z "rodičů v očekávání" byli rodiče skuteční,.. Malou převezli taky jinam, protože tam, kde mi dělali CS na ni nebyli dostatečně připraveni. Při narození měla 39 cm a 1420g. Já jsem ji viděla přesně až za 7 dní od CS, kdy mě propustili domů. Za měsíc ji budou 3 roky, je to zdravá, čiperná (a tvrdohlavá) holčička - nemá žádné zdravotní potíže - jen je váhově a vzrůstově drobnější (10kg - konečně! a 87 cm - téměř ve 3 letech). Já jsem si uvědomila až když ji pustili domů, že mohlo být vše jinak, že vše nemuselo jít tak hladce jak šlo,.. Kojení nám nešlo vůbec, já jsem odstříkavala, ale mlíčka jsem měla malinko, ale snažila jsem se a s pomocí příkrmů UM jsem ji odstříkávala 8 měsíců. Po dotazu, jak se vůbec odstříkává mlíčko, mi to "laktační" poradkyně ukázala na mém vlastním prsu - bolestí jsem se málem posesouvala pod židli.. Druhý den se mi udělala taková modřina, že mě to hned rozbrečelo, ale i přes to jsem se dál snažila odstříkávat - bolestí jsem kolikrát brečela. Přeju hodně síly a zdravíčka pro Adámka - ať jste brzy spolu doma (malou propouštěli domů po 34 dnech a byl to můj nejšťastnější okamžit v životě) 😉

annaluciapetrzel
26. říj 2014

@veronikanel hele a ty tam nemuzes byt? tady v brne na obilnaku to jde. ja byla s malou celou dobu, na hostinskem pokoji a chodila tam co 3h. a pak na rooming in, to jsem ji uz mela u sebe - dovezli mi tam i v inkubatoru. Obilnak je NEJLEPSI! ja nemela prichystano nic a po porodu jsem se tak strasne bala, ze jsem odmitala cokoliv pripravovat, bala jsme se, ze umre (coz byla blbost, ale proste...). ja se bavila i s maminkama na chodbe. jinak doted se s holkama z rooming in setkavame a podporujeme! souhlasim s pav_la necti pribehy na netu, ja pak se uplne slozila.

veronikanel
autor
26. říj 2014

Nemohu,mohu s ním být až ho odpojí od ventilátoru a tím pádem nebude muset být na JIPce,a odpojení bude též až se ukáže co hlavička ☹ Mohu ale jezdit denně.

@madulinka Tady také nebyli připravení (Neratovice),přesto si myslím,že jsou tam špičkový doktoři a sestry.
Ale i kdybych rodila někde,kde vybavení mají,převezli by ho prý sem (VFN - Ke karlovu 2).
Nesnažím se hledat na netu.Adámkovi to nepomůže a mě to jen víc zahltí hlavu už tak dost plnou...
Jsem ráda,že vaše maličká je v pořádku!!! 🙂 Ať i nadále krásně roste,beruška 🙂

jbzirafa
26. říj 2014

Milá Veroniko,
také mám svou zkušenost s předčasným nečekaným porodem, souhlasím s ostatními - nepátrejte na netu zkoumáním coby, kbyby, hledáním diagnoz a apod. Věřtre lékařům i když vás zrovna nepotěší, jsou a musí být upřímní, nemalovat věci růžově když nejsou. já jsem nemohla do nemocnice denně, volala jsem obden a stačilo mi to, když je, jak sama říkáte,všechno na houpačce. kdyby se něco hodně vážne změnilo, doktor vám zavolá. takže každý zvuk vyzvánějícího telefonu mě děsil a byla jsem v klidu, když nikdo nevolal🙂 je důležité zaměstnat se něčím jiným, vyplnit čas a neupínat se jen na to, co se děje v nemocnici. paradoxně mi přeba pomohlo, když jsem si řekla že jsou na toli lidi ještě hůř /a bohužel jsem takové poznala/ moje dítě nemá až tak hrozné problémy, případně že je zvládneme a může s nimi docela dobře žít. pak si tak nějak posouváte hranici, kam až to může zajít, co se ještě může stát a i tak že to je ještě dobré, protože může být vždycky hůř. pozor, tím nestraším! 🙂 jen se pokouším o nadhled.
malý dotaz: v Brně a v Praze už je rooming? měla jsem za to, že jen v Budějovicích, tak to je fajn, perfektní věc pro děti i mamky, mám spoustu veselých vzpomínek.

jge
26. říj 2014

Maminky, sice se mi prvni mimi narodilo v terminu a druhe snad take jeste chvili bude u me v brisku, ale chci Vam vsem poslat hodne lasky, sily a pevnych nervu. Mate muj obdiv!

annaluciapetrzel
26. říj 2014

@jbzirafa ahoj, no jasny! v Brne JE rooming a daji ti tam mimco i v inkubatoru. A muzes zustat v nemocnici i kdyz je mimco na JIP. na hostinskem pokoji. Damy, ceske porodnictvi je SUPR a miluju ty reci mamin kt rikaji jak se mely strasne. Vase priority se naprosto zmeni, kdyz jde diteti o zivot. Lekari fakt delaj MAX. a jak rikas, z rooming in mam spoustu veselych vzpominek v nelehke dobe. zensky kt tam se mnou byly byly SUPER. a souhlasim, ze je nutny se zamestnant necim jinym, ja pracovala i z nemocnice. a souhlas, ze MUDr musi byt uprimni a opatrni. Jinak zahul je to strasny, Ja se kazde navstevy JIP bala, jak na tom mala je.

jbzirafa
26. říj 2014

@annaluciapetrzel tak to je príma, vim že před pár lety to ještě nebylo. taky jsme měly inkubátorů plný pokoj, v létě krásně topí..haha venku 30, vevnitř taky.

1velrybka
27. říj 2014

@veronikanel Ahoj, chápu, co prožíváš. Já mám holčičku narozenou přesně v ukončeném 33.tt. Vážila 1990 g, měřila 45 cm. Rodila jsem císařem, takže jsem ji ani po porodu neviděla. Hned mi ji odvezli 60 km do jiné nemocnice. Taky byla na JIP na podpůrném dýchacím přístroji. Poprvé jsem ji viděla, když jí bylo 14 dní. Dostala jsem v porodnici kašel, takže jsem za ní dřív nemohla, abych ji neohrozila. Když jí bylo 17 dní, ubytovali mě u ní - resp. patro nad ní. Taky měla trošičku v mozečku krev. Teď jí je přes 8 a půl měsíce a doktoři říkají, že vůbec není poznat, že se narodila předčasně, že všechno dohnala. Tak držím palce, ať je vše na dobré cestě. Jo a s tím mlíčkem - možná mě za to někdo "ukamenuje", ale nemyslím si, že je až tak strašně důležité. Samozřejmě - je to dobře, když má mimi mateřské mlíčko a souhlasím, že je to nejlepší možnost, ale ne za každou cenu. Malé dávali mlíčko jiných maminek, když jsem tam nemohla být (moje zatím nechtěli, prý až tam budu). Pak jsem jí dávala chvilku svoje, ale stejně brzy nestačilo a musela jsem přikrmovat umělých. Asi ve 2 a půl měsících jsem přešla úplně na umělé. Po mém měla všemožné potíže a já měla mlíčka málo.

1velrybka
27. říj 2014

@pav_la Ahoj, četla jsem si tvůj příspěvek a chtěla jsem se zeptat - kolik tvoji kluci vážili, když se narodili tak moc před termínem? To musí být teprve něco nepředstavitelně těžkého na psychiku. Nedovedu si to vůbec představit. Já měla strašný strach o Marušku, a to se narodila "jen" 7 týdnů před termínem.

pav_la
27. říj 2014

@1velrybka Kluci měli 760 g a 650 g. Jeden byl po porodu v nemocnici 97 dní a druhý 124 dní. Ale vše dobře dopadlo. Klukům je teď 27 měsíců, na začátku listopadu jim budou 2 roky korigovaně. Jsou úplně v pořádku, nikdo na nich nepozná, že se narodili tak brzy. Jen ten menší má problém se soustředěním a udržením pozornosti, ale to je prkotina.
Já jsem rodila naštěstí přímo v Podolí, takže jsem kluky mohla vidět hned druhý den po porodu. Nevidět je tak dlouho, to musí být těžké.

1velrybka
27. říj 2014

@pav_la Ty jo, takoví drobečkové!! To je úžasné, že to tak perfektně oba zvládli! A taky že jsi to zvládla ty! Já ani nevím, jestli bych to ustála je vidět druhý den po porodu, když byli tak malincí. Vůbec si nedovedu představit, jak takhle maličké miminko vypadá. Už i takhle u malé jsem měla šíleně smíšené pocity, když jsem za ní jela těch 14 dní po porodu. Strašně moc jsem se na ni těšila, ale zároveň jsem měla strach z toho, jak bude v tom inkubátoru s těmi hadičkami...no samozřejmě jsem se rozbulela, jak jsem ji viděla.

jbzirafa
27. říj 2014

@1velrybka 😉 na ten týden těhotenství docela dobrá váha, navíc když byli dva. víte, ono nejde ani tak o váhu a přibírání v této fázi...jen tak na okraj.

1velrybka
27. říj 2014

@jbzirafa No jasně, je mi jasné, že v této fázi jde především o vývoj, že toho je ještě spousta nevyvinutého. Ale prostě ta váha a velikost je asi to první, co člověk v tu chvíli ....přemýšlím nad správným slovem....vnímá? vidí? To asi není ten pravý výraz...

veronikanel
autor
7. lis 2014

Chtěla bych se s Vámi podělit.
Náš miláček už pár dní sám dýchá,byl dokonce převezen z VFN na Bulovku.Kouká,baští,i když zatím jen sondičkou.Na hlavičku koukali a říkali,že se jim to nezdá tak strašné. 🙂 Mlíčko ode mě mu šmakuje,tak jsem alespoň k něčemu dobrá,když už nemůžu být s ním.Ale snad za pár dní už mě hospitalizují 🙂
Zjištěny byly také důvody předčasného porodu.Před dvěmi lety jsem od bývalého přítele čapla ureaplasmata.Kdo měl,ví jak horko těžko se jich zbavuje.Především je poznáte podle potíží při močení a výtoku.Lékař mi nasadil kdysi ATB a po měsíci řekl,že je vše ok.
Neustále jsem si v těhu stěžovala na fakt,že mě okamžitě po vyčůrání ztvrdne bříško - teď už to dává smysl!
Maličkému našli bakterii na plicích,což je normální,pokud se přenese z matky na plod.Mělo by to být i příčinou zhoršeného dýchání a dušnosti,které měl.Naštěstí je už zaléčený.Teď je řada na mě...
Mimochodem,takhle infekce prostě většinou nenechá miminko donosit...Ach jo 😖

jbzirafa
30. lis 2014

přeji nadále hodně štěstí malému, ať se snaží, a dostatek trpělivosti rodičům.
ja fajn, že se našla příčina toho předčasného porodu, určitě to uklidní, že se nic nezanedbalo v těhotenství...

mitote
30. lis 2014

takovych diskusi je tu uz vice a je tu i skupina nedonosenych deti...jinak z meho pohledu 34tt je docela v pohode... velice dobre prognozy z dlouhodobeho hlediska... a opravdu vim, o cem mluvim 🙂 tak nesmutni, nedepkuj a radsi se tes, az si ho privezes domu. A nemysli na zadne katastroficke scenare

janamal37
18. pro 2014

@annaluciapetrzel :-O :-O mi teda v BRNĚ mimčo v inkubátoru na rooming nikdo nedal.. Na hostinském pokoji mě nechtěli nechat a 4 dny jsem měla denně po vizitě propouštěcí zprávu v ruce. Úplně jsem se zhroutila. Chovali se ke mě, jak kdybych jim odpadla od z*dku a za mimčem na JIP mě nechtěli pouštět mimo "návštěvní" hodiny.. mám z toho trauma do konce života a rozhodně ne proto, že bych byla rozmazlená fiflena, co čeká fullservis!!! Nikdo se mi ani neobtěžoval po akutním SC říct, kde ležím a kde je moje dítě, jestli je v pořádku.. O tom, že mají na šestinedělí k dispozici nadstandard jsem se dozvěděla až v den propuštění. Klidně bych jim za to ty nehorázné peníze dala, než mít trauma nadosmrti. Ve 13.30 ke mně nechtěli pustit ani rodinu, která jela přes 200km, aby mě viděla.. protože návštěvy jsou až od 14.00.. Kamarádka rodila těsně po mě na nadstandardu a péče nesrovnatelná. Je mi z toho nevolno ještě teď.. toliko k brněnskému roomingu..

annaluciapetrzel
18. pro 2014

@janamal37 tak to me mrzi, ale ja proste mam s Obilnakem nejlepsi zkusenosti a nejsem sama, myslim, ze by se stejne vyjadrily i maminky kt se mnou tam byly (mj doted se stykame). Nezlob se, ale nadstandard po porodu jsem absolutne neresila, na sebe jsem VUBEC v te situaci nemyslela, i kdybych lezela na chodbe, bylo by mi to jedno, slo preci o mou nedonos. dceru. BTW, Ke me pustili i ve 22h kamarada na JIP. Nevim presne jak ses rozhodla, takze nemuzu nic vic k tomu rict. ALE zda se mi, ze michas 2 veci dohromady takze pro ujasneni:
1. po propusteni po porodu muzes zustat na hostinskem pokoji, pkd je tam misto. Ja jsem slusne rekla, ze pkd tam misto maji, budu strasne rada. Misto nebylo, ale ptze meli 1 volny pokoj na rooming-in bez maminek, nechali me tam. tak byli vstricni! Byla jsem AKTIVNE podporovana, abych v nemocnici zustala a nesla domu a byla se svym ditetem. Na JIP za ditetem vzdy muzes chodit JEN v urc. hodinach a ja s tim souhlasim nemuzou z toho delat hokej. Ano, pkd nezustanes po porodu v nemocnici, muzes chodit na JIP jen 1x denne. Pkd zustanes, tak na JIP dokonce MUSIS chodit co 3h a nosit mleko (me dokonce sestry budily v noci). 2. az je dite schopno opustit JIP a intermedial peci muzes s ni byt na rooming-in (ja tam byla mesic a opet, absolut spokojenost). Me dceru dali na rooming in v inkubatoru, pak sla na postylku, ale az toho byla schopna.
Nicmene ja si myslim, ze ona situace je take mozna ovlivnena tim, jak se ke vsemu stavis, ja jsem lekarum a sestram vzdy verila, veci s nimi racionalne probirala etc. Doted nezapomenu na absolutne skvelou neonatolozku, kt ke me, vydesene prisla po prijeti a vse mi vysvetlila, co budou s miminkem po porodu delat, co se bude dite a ze se nemam bat. Na novor. JIP na Obilnaku nedam dopustit, vzdy o mimcu presne info, vysvetleni, odpovedi na urovni, vstricnost. Kdyz jsem se slozila na rooming-in po porodu (bez dcery) (ptze jsem zacala znovu krvacet), tak se o me staraly sestry lepe nez doma 🙂 a to nemusely. Mrzi me, ze jsi mela spatne zkusenosti.

janamal37
18. pro 2014

Já mám na mysli bohužel jinou z brněnských porodnic a na Obilňáku jsou skvělí, vím z vlastní zkušenosti. Nemyslím si, že bych něco míchala dohromady. Já nadstandardní péči nepotřebuju, jen jsem zmínila, že pacientky z nadstandardu měli péči veškerou a přístup personálu maximální, zatímco mi neřekl nikdo pomalu dobrý den. Když jsem chtěla docházet na JIP á 3 h kvůli kojení, byla jsem vyhozena, že mám přijít v návštěvní dobu. K tomu asi není co dodat. Dodnes je mi z toho zle.

annaluciapetrzel
18. pro 2014

@janamal37 ok. myslim, ze ja jinde ani rodit nemohla, milosrdni vubec neberou matky s predcasnaty a bohunice nevim....tak priste obilnak 🙂. zatim

janamal37
18. pro 2014

@annaluciapetrzel btw. já vím, jak BY to mělo být.. pokud ještě můžu zmínit jednu perličku, tak na AKUTNÍ příjem ve 33tt pro hrozící předčasný porod a s preeklampsií jsem čekala v ambulanci porodního sálu 6 hodin, slovy šest hodin! A dalších 14 dní jsem byla AKTIVNĚ podporována leda v tom, abych co nejdřív odešla domů a dítě muselo zostat na JIP. No, nemám sílu to dál rozebírat, jen mě překvapil ten pěkný přístup jinde, pač to já bohužel neznám..

annaluciapetrzel
18. pro 2014

@janamal37 to me fakt mrzi. ja dokonce si myslim, ze me mudr na prijmu mela uplne pravo servat a cekala jsem to a neudelala to se slovy, no vy vite, co jste udelala spatne takze tedka jdem situaci resit....

janamal37
18. pro 2014

@annaluciapetrzel Snad jsem měla jen smůlu, snad to tam není běžnou praxí.. Ale pokud příště, tak jedině na Obilňák..🙂. Stejně tak radím ostatním maminkám, zvláště předčasňátek.. A to jsem si sama přála rodit ve Fakultní nemocnici v Brně, protože jsem měla pocit, že tam jsou odborníci, kteří se o nás postarají, kdyby bylo nejhůř (byla jsem od počátku na rizikovém těhotenství).. nikdy víc, NIKDY!!