Školkovné a nouzový stav (soukromé školky). Jak to je s úplatou?

iulia
23. bře 2020

Ahoj holky,
mám děti v soukromých školkách a nevím, jak to je s úplatou za školkovné, když byl vládou ČR vyhlášený nouzový stav. Když vezmu, že by školky otevřely až v červnu, tak se mi nechce platit dva měsíce, když tam chodit děti nebudou. Máte to někdo podobně? Děkuji za reakce.

ninive211
23. bře 2020

Ja zrovna toto rezila s reditelkou skolky (sice statni, ale oono je to jexno,), za dobu uzavreni provozu skolky se skolne neplati a bude se vracet pomerna cast za brezen a za duben pry, jestli nam to pomuze, platit nemusime, pokud ano, tak by nam to pak samozrejme bylo vraceno. Logicky, za cast prazdnin, kdy je MŠ zavrena, se taky neplatí

pabka
23. bře 2020

@ninive211 je to všude jinak, nedávno se to tady řešilo. A myslím, ze soukromá a státní skolka je také rozdíl.
U nás zatím nevím, jak to bude, zatím platím. Jen obědy ne.

ninive211
23. bře 2020

@pabka Tak pak je samozřejmě nutné se zeptat přímo vedení dané školy, jak to bude řešit, a ne zde na Koníkovi😉 Pokud to má každá škola jinak, je dotaz bezpředmětný, 100 lidí, 100 škol, 100 zkušeností a názorů. Ale jak říkám, z logiky věci (a selského rozumu) by se školné za dobu trvání nouzového stavu platit nemělo, pokud je zavřený provoz školy.

iulia
autor
23. bře 2020

@ninive211 Děkuji za reakci. Ja se na to dívám podobně, protože školka na základě vyhlášení nouzového stavu a omezení pohybu přešla do mimořádného režimu. A kontaktní výuka v MŠ je tedy zrušena do odvolání, tak po dobu trvání tohoto stavu, by se školkovné platit nemělo.

pabka
23. bře 2020

@ninive211 přesně tak, je potřeba ptát se ve školce.
Mě zas neplatit tak úplně logické nepřijde. Skolka také dal své závazky platí. U nás například ještě minuly týden byly učitelky (běžel jim plat), svítilo se, topilo, jiste také platí dal své závazky, nevím no.... v některých školkách se platí i v létě, kdy je taky zavřeno... takže asi opravdu jak kde. Sama nevím, co je nejsprávnější řešení, ale nezlobila bych se ani kdybychom platili dal.

ninive211
23. bře 2020

@pabka Ono se to stejně vetsine z nas vrati v danich vramci daňové slevy na skolkovne (jen jesli ji treba nezrusi v ramci nutnych budoucich skrtu, co budou muset nasledovat)

kattyd
23. bře 2020

@iulia a nemate to uvedene ve smlouve se skolkou? Me když maly chodil do soukrome skolky, ve smlouve jsme měli ze pokud dany mesic nebude do skolky chodit, plati se jen nejaka snizena castka za dany mesic (cca 1500 kc to myslim bylo). Uplne zadarmo to urcite nebude, skolka musí platit spoustu provozních nakladu i během nepritomnosti deti. Pokud to nemate upravene ve smlouve tak se zeptej ve skolce.

iulia
autor
23. bře 2020

@kattyd Ve smlouvě je pouze věta, že školkovné je osvobozené v případě dlouhodobé nepřítomnosti (nemoc apod..), pokud je kapacita naplněna min. ze 70 %. Ale tato situace se na to nevztahuje. Paní ředitelce jsem se dnes nedovolala, vyzkouším zítra. Bohužel mimořádný stav přinesl i řadu otazníku a tak mám pocit, že pořád sedím na telefonu a vyřizuji🙂

iulia
autor
23. bře 2020

@kattyd Nejde mi o to neplatit vůbec, ale platit 9 000 Kč měsíčně .....

journals
23. bře 2020

Neporadím, ale já osobně mám takové věci raději podložené písemně - spíš než volat, doporučuji napsat mail.

iulia
autor
23. bře 2020

@journals To je pravda, děkuji