Vařit jen pro sebe. Jak to děláte?

ele_nka
8. dub 2024

Manžel i děti obědvají mimo domov. Já mám zkrácený úvazek, takže v práci nemám pauzu na oběd. Kolikrát ten oběd prostě vynechám a pak se něčím zaplácnu.
Holky jak to děláte? Vaříte si jen sami pro sebe?
Případně čerpáte někde inspiraci?
Já kolikrát ani na nic nemám chuť ani náladu něco vymýšlet, ale ráda bych to stravovaní zlepšila.

konidana
8. dub 2024

@ele_nka ani vecere nevaris nebo o vikendu? My vzdycky o vikendu navarime nejmin na pulku tydne a pak to jen ohrivame. Take mame hotova jidka naporcovana v mrazaku

galatea_a
8. dub 2024

Co polévky? Zeleninu + červenou čočku + vývar, to je rychle hotové a můžeš to obměňovat.

eviicka
8. dub 2024

Já jim buď zbytky (vikend, večeře), někdy manžel den předtím přiveze část svého oběda, co mu zbylo, tak to.
No a když nic není, udělám si nejakou rychlovku-párek s bramborama, míchaná vajíčka...

krisstina93
8. dub 2024

Já sem pro sebe vařit lina, když mají všichni oběd jinde, tak uvarim max teplou večeři a schovam si porci na další den. Nebo si něco koupim poblíž v jídelně, objednam, koupim hotovku v krámu apod.

betelgeuzz
8. dub 2024

@ele_nka Dělám občas na HO. Jím buď zbytky z víkendu, nebo když o víkendu zbyde porce, tak hodím do mražáku a pak si rozmrazím, případně dovařím přílohu. když chodíme v práci na oběd, tak většinou si dávám poloviční porci, ale když to nejde, vezmu si část do krabičky a druhý den na HO to mám na oběd.

nnnadja
8. dub 2024

Nesnasim ohrivane jidla. Resim to jogurtem apod a pak vecerim-mame salaty,tortily apod. Sem tam si zajdu na obed s nekym.

aneta15
8. dub 2024

@ele_nka já si vařím, nedokážu bez teplého oběda fungovat. Dělám si jidlo na dva dny.

zanett
8. dub 2024

@ele_nka Ano, varim casto jen sama pro sebe. Ale ja miluju vareni, je to pro me relax. A jim hodne masita jidla, takze zadnou echt inspiraci ti asi nedam, protoze varim tu proflaklou klasiku (gulas, bolonskou omacku, rizky, veprove vypecky, miluju hovezi/kureci vyvary atd). Hodne pouzivam pomaly hrnec, ktery de facto vari za me, nestravim tak u sporaku zbytecne spoustu casu. Samozrejme vetsinou varim 'do zasoby', protoze nema cenu varit jen jednu porci gulase nebo bolonske omacky. Naporcuji to, co zbyde. Nevadi mi jist ohrivane jidlo, i kdyz cerstve je samozrejme lepsi, ale jelikoz nemuzu byt bez tepleho jidla, nevadi mi to ohrat.

jancazao
8. dub 2024

Vařím si večer ob den a jím 2 dny stejné jídlo. Někdy se mi večer nechce, tak ráno uvařím pár brambor a dám hermelín na gril.

jannym
8. dub 2024

Varim vecere a co zbyde mam k obedu nebo naopak udelam si pozdnejsi obed a deti to pak dojedou k veceri, obac kdyz mam kliku a manzel se zrovna nachazi doma vyfasuju obed od nej (to mam nejradsi, nejlip mi chutna obed co jsem se s nim nemusela crcat), v tydnu mame vetsinou testoviny, rizoto, polevky, tortily takova jidla co jsou rychle hotova a nebo co mi pres noc uvari pomaly hrnec…

marketa1218
8. dub 2024

@ele_nka Bez teplého oběda fungovat moc nemůžu, pak nevím co bych s prominutím sežrala 😃. Vařím si ale pro sebe rychlovky, špagety, bramborovou kaši, michana vajíčka, těstovinový salát a jim většinou dva dny stejné jídlo. To mi nevadí, hlavně prostě teplý no.

ele_nka
autor
8. dub 2024

My máme právě i večeře studené,jinak bych to neřešila a udělala si toho víc.
Polívky moc nemusím, od mala nesnáším teplou kořenovou zeleninu, takže to mi výběr taky zužuje.
Já vaření moc nemusím, takže ani ta kreativita moc není. Když tak si udělám kuskus, grilovaný sýr nebo krémové polévky a tím tak nějak končím...

jahodi
8. dub 2024

Ve vareni se taky nevyzivam, ale nechci se odbyvat. O vikednech varim(e) oba dny a tak, aby zbylo. Diky tomu mam obedy nejmene na pondeli a utery. Taky jsem si udelala seznam oblibenych jidel, i pripsala ruzne varianty, abych nad tim nemusela moc premyslet a proste jen neco zvolila a jede se. A pak mam seznam co je v mrazaku a nekdy varim tak, ze kouknu co mam a casto me snadno napadne, co by se z toho dalo udelat. Vecere mivame taky spis studene. Takhle uz to nejak davam skoro tri roky, a predtim jsem zas nejmin dva roky varila obedy pro dceru..

cilkat
8. dub 2024

Momentálně úplně nejčastější rychlovka je: vytáhnu z mrazáku nýhodý pytel zeleniny, nasypu ho na pánev. lehounce podleju... a až s eto začne vařit, tak přikrájím vajíčko, sýr, surrimy, párek a pod.

sarihy
8. dub 2024

Vařím sobě a manželovi, ale dloho jsem si vařila jen sobě - vždy na 2 dny, na podělí mi zbylo z neděle. Vadila jsem si normálně, všechno, nejčastěji maso + zelenina + příloha. Teď poslední dobou hlídám správné složením jídla a inspiraci čerpám na IG.

me_druhe_ja
8. dub 2024

Jsem v tomhle marná. Ale jednou jsem takhle asi týden nejedla pořádnej oběd a pak mi bylo normálně špatně. Takže už se snažím. Někdy dělám dětem na večeři různé zeleninové placky nebo slané koláče a zbytek mám pak na obed. Plus z víkendu vždy něco zbyde. Nebo si koupím sushi v Lidlu. 😀 ale fakt se snažím jíst pořádný jídlo.....ale taky se mi nechce vařit pro sebe a to mi jinak moc vařit nevadi. Jo a mám teď takovej ten robot typu Thermonix, ale jiná značka, a to je fakt fajn. Je tam spoustu receptů, takže odpadá "co uvařit" a je to většinou jednoduché, akorát tam hazis suroviny. 😀 často si v tom dělám takový jednoduchý čínský nudle a po tom se můžu utlouct. 😀

zekrt
8. dub 2024

Vařím jsi obědy do práce. Obvykle rychlovky jako tofu + zelenina + noky, vajíčko, pečené brambory, tuňák, těstoviny se zeleninou a anglickou slaninou, palačinka se špenátem a sýrem... Někdy mi to vyjde na dva dny, někdy ne. Maso vařím o víkendu pro rodinu, někdy mi zbyde na oběd.

hasara33
8. dub 2024

@ele_nka já mám také půl úvazek akorát teda v práci pauzu na oběd mám. Většinou si uvařím a mám to i na druhý den do práce. Když ne, řeším to obloženým sendvičem nebo salátem (např. zelenina, sýr, cottage a těstoviny). V nouzi si před prací koupím ovoce, jogurt, zeleninu, lučinu a nějaký celozrnný pečivo například. Jinak já si hodně vařím zeleninové polévky - miluji je - nebo těstoviny s nějakou omáčkou, obvykle rajčatovou, a masem, popřípadě rýže, kus kus atd.. jsou to všechno rychlovky, které mi zaberou i s přípravou max. 45 minut. Vařím obvykle dvě jiná jídla, protože můj muž má hodně omezený repertoár jídel 🙈 a já nechci pořád dokola to stejné. 😅

izz76
8. dub 2024

U nás stejně, manžel a dcera mají obědy v práci, ve škole. Já si někdy vezmu co zbylo z večeře když máme teplou. Nebo si udělám jen zeleninových salát, případně třeba třešně maso s ryzí a zeleninou, nebo místo ryze kuskus. Nebo kuřecí maso a rýžové nudle. Nebo taky nic, záleží jak je čas a chut si chystat jiídlo.

blondynka400
8. dub 2024

@ele_nka já si většinou vařím. Nemůžu být bez teplého oběda. To pak sním přes den jídla mnohem víc... Někdy zbyde něco od večeře (málokdy), někdy vařím i pro dceru (do školní jídelny chodí jen občas, podle toho, jaký je jídelníček), ale většinou si vařím jenom pro sebe. Nic náročného, ale hlavně je problém to, aby se to dalo jíst i ohřáté a jelikož české klasiky nemusím, je to někdy boj to vymyslet. Občas proložím obědem v restauraci (různé pracovní meetingy, služební cesty a pod). Stravování v restauraci pro mne ale dlouhodobě moc není, hodně tuku, soli a tak...

zekrt
8. dub 2024

@blondynka400 Taky občas proložím koupeným, buď z vegan bistra nebo pho, nudle. Česká klasika by mě na zbytek dne odrovnala. 😅 Na mě mají restaurace navíc moc veliké porce.

pilzzee
9. dub 2024

@ele_nka Spagety a do nich rozmichany vajicka, spenat a eidam. Moje oblibena rychlovka. Nebo vlocky s mlikem a proteinem. Neni potreba mit kazdy den teply jidlo, pokud nemam neco zvenku nebo neco z vikendu.

barumrallyebum
9. dub 2024

Ja se bez teplych obedu obejdu uplne krasne, takze si rano chystam do prace krabicky (zjednodusene: ovoce plus cottage, zelenina, syr, sunka.. plus pecivo) a teple si davam na veceri.

konidana
9. dub 2024

U nas vari manzel tak to mam jednoduche, ale sama pro sebe si udelam 2 az 3 porce vetsinou nejakeho eintopfu. Treba ruzne rizoto (zelenina na cibulce chvilku orestovat nasypu ryzi vodu a uvarim) , to samy s kuskusem, ktery stacit zalit vrici vodou a za 5 min.hotovo, testoviny na ktere pak nachazim studena syrova pokrajena rajcata, cesnek, balkansky syr a treba i olivy, feferonku... , varene brambory s brokolici na pare, tu lze posypat syrem nebo prazenou strouhankou nebo taky nicim. K bramborum rozpeceny hermelin, nebo platek masa jen tak na panvi, kdybych uz nevedela co tak si klidne udelam krupicku, palacinky nebo bramborovy placky, ale to spis k veceri a co zbyde tak pak na svacinu. S masem moc neumim, na to mam chlapa. Ale kure (nebo jinyho ptaka) do trouby bych taky strcit zvladla, rybu na panev nebo taky do trouby...

ninive211
9. dub 2024

Tak pokud se v práci nedostaneš někam mimo na pauzu (protože na ni nemáš nárok) a zároveň se ti nechce vařit si, tak jedině studené obědy a začít holt vařit občas teplé večeře. Já si vařím (vařím teda i pro manžela, ne jen pro sebe a někdy vařím rovnou na 2 dny,), ceny meníček se zvedly, že nejsem ochotná je dotovat a chodit na ně (buchtičky s krémem či čočka za 129, smažený květák za 139??? To se obejdu), to tak možná jednou za 14 dní, když se mi fááákt nechce, nebo prostě se nenakoupilo a doma prázdná lednička.
V kolik chodíš domů, že by sis dala vždy aspoň pozdní oběd (třeba ve 2 hodiny, o půl třetí)?

te_reza
9. dub 2024

V pondělí jím co zbylo z víkendu, někdy i v úterý a pak si jednou/dvakrát uvařím. Vesměs něco co je raz dva.

pajii25
9. dub 2024

Nemáte v okolí nějakou jídelnu, bistro ? Já se občas stavuji takhle po ranní když doma není kdo by uvařil nebo nic nezbylo od večeře. Jinak si sama pro sebe vařim rychlovky 😊

petbem
9. dub 2024

@ele_nka Vařím každý večer, už od doby na mateřské (to jsem tedy vařila hned brzo ráno), v tu dobu manžel úplně přestal chodit v práci na obědy, a už nezačal 😕(oběd v dnešní době, dotovaný zaměstnavatelem v závodní jídelně za 20-25,-). Teplý oběd jí tedy až je doma, později odpoledne.
On si nosí do práce větší svačinu, já to řeším doma uvařeným jídlem v krabičce, do mikrovlnky v práci, v pátek pak pravidelně na meníčko. Na každodenní meníčko jsem lakomá, dávat od 160,- Kč, to uvařím na dva dny pro oba.
Před mateřskou, cca 14 let zpět u nás stály meníčka včetně pití 50-60,- Kč, stravenky jsem měla na 60,- a to jsem tedy chodila každý den 🙂

martinka0209
9. dub 2024

Já bych toho navařila víc,klidně pro celou rodinu a aspoň budeš mít rovnou večeři hotovou a nemusíš nic vymýšlet

ninive211
9. dub 2024

@petbem Právě, dřív cena stravenky pokryla v pohodě cenu meníčka, dnes stravenky u nás (státní správa) 80 Kč (ještě loni 90,- Kč a předloni 100,-, ale šetříme, na všem, že?) a jako obědy od 110 (kebab v tortile u Albánce) po 175 (nejdražší meníčko v okolí -bez polévky. Jako 1x za 14 dní, když jsem líná, Ok, ale denně? A stravenky holt utratím v Albertu.