Špatný screening v 1. trimestru, co ho mohlo ovlivnit?

sofie2015
13. led 2015

Ahoj holky, potřebovala bych se Vám tu svěřit ... do včera bylo vše krásné, ale včera nás čekal scrrenig a ten moc dobře nedopadl... miminko vypadalo v pořádku.... ale paní doktorka pořád nemohla změřit šíji... miminko moc nespolupracovalo a vůbec nešlo do polohy, která proto měření byla potřeba..... takže nám ho změřila v jiné poloze a tam nám vyšlo NT 3,5 mm. Ze vyšetření jsem byla vystresovaná a odpoledne mě dorazila doktorka, která volala výsledky.... s tím že je to pozitivní, ještě jedna vyšší hodnota v pondělí v 8 na genetice,.,.,. to mě poslalo do kolen když sem viděla i zprávu a výsledek 1:5 tak jsem se doslova zhroutila .... Přítel se mě snažil podržet... a je v tomhle báječný, asi se s tím musím vyrovnávat taky tak nějak sama.... a Chtěla bych se zeptat, jestli to může ovlivnit větší nadváha a taky viroza, kterou jsem v době vyšetření měla.... moc děkuju za odpověď

curdibilka
13. led 2015

Viroza z krve by vliv mít mohla, i ta nadváha, ale hlavně ta poloha na to měření. My jsme měli taky velmi živé dítě, nedařilo se to vůbec změřit, nakonec to dr. nějak naměřil, měl už pěkné nervy. 🙂 Z krve to vyšlo dobře. Nevěš hlavu, chtělo by to určitě kontrolní uzv a popř. odběr plodovky. 🙂 Jde i o stáří těhotenství, tam jsou taky nějaké odchylky, určitě to bude v pořádku. 🙂

janie1988
13. led 2015

@sofie2015 Nevěš hlavu a počkej na další vyšetření. Chápu, že to musí být strašně těžké, ale říkej si, že to dopadne dobře. Slyšela jsem už mnoho příběhů, kdy lékaři něco naměřili a pak to bylo něco úplně jiného...🙂 Držím palce.

sofie2015
autor
13. led 2015

Holky děkuju, každá podpora je teď nezaplacení...

anjelita
13. led 2015

Ahoj, muj braska mel pozitivni test na Down Syndrome a narodil se naprosto bez problemu 😀 Vybodla bych se na to co rikaji doktori...sami vedi prd.

janinkaves
13. led 2015

Já tě taky chci uklidnit, i když 1:5 je špatné, ale kdoví co doktorka naměřila na NT když jí to nešlo, pak se to zprůměruje s krví a je tu špatný výsledek, určitě tě čeká odběr plodovky a po ní budeš mít jistotu. Kamarádce NT vyšlo taky velmi špatně, šla na odběr plodové vody v 16tt a druhý den jí volali, že je to negativní, pak jen pár týdnů počkala na kompletní výsledky a malý je zdravučký . Byly to nervy, to je jasné ale už to teď neovlivníš, tak zhluboka dýchej. Já mám za sebou velmi špatné zkušenosti a z vlastních pocitů ti nic jiného poradit nemůžu, protože nic jiného se dělat nedá, jen dýchat a probrat s vícero doktory co dál. Já si pamatuju, že jsem asi totiž vůbec nedýchala a pak se strašně špatně přemýšlí a rozhoduje. A víš naše maminky na žádné takové vyšetření nechodily a měly klid, člověk svůj osud až tak neovlivní., když ho ovlivnit nemá. Tak držím pěsti ať je vše dobré 🙂

zuzka3112
13. led 2015

@sofie2015 ja mam primo stejnou zkusenost. Pokud mas moznost na jine klinice treba, zkus podstoupit ten screening jeste jednou a uvidis, ze treba vysledky budou uplne jinak..ono je to hodne scestne napsat to mereni tak nejak odhadem, kdyz se dite vrti..meli vas nechat projit se a zkusit to znovu.. Ja byla ve zlinske porodnici na prvni screening, poziitivni taky na downa, ale jeste vic na patauv a edwardusv syndrom. Nasledovalo samozrejme tez zhrouceni, ze to neni mozne.. Podstoupila jsem odber choliovych klku nebo jak se to pise na genetiku a ve finale to vyslo uplne vporadku...stalo se to uz hodne kamaradkam a ty sly znovu jeste na mistni kliniku soukromou prediko a tam to vyslo vse vporadku.. Ono jak se prumeruje i vek, vaha a vse jine ostatni, tak to asi vyskoci to riziko... Ikdyz ja mela vysledky i z krve, coz docela nechapu, kdyz dalsi vysledky jsme meli vporadku... Neves hlavu a jeste si pockej, urcite te budou zvat v blizke dobe znovu a kdyby ne, nedej se a chtej dalsi ultrazvuky a kontrolni mereni... Hlavne klid a pohodu, ikdyz se to blbe rika...ja vim...

terezapetrova
13. led 2015

@sofie2015 v me zprávě o sreen vyšetření v 1. Trimestru z minulého čtvrtka z Gennetu Praha 7 je v poznámkách dole napsané " mateřská nadvaha a obezita .. Mohou v důsledku zhoršení akustických podmínek snižovat zachytnost vrozených vad u plodu" nu tak nevim ale každopádně přeju ať je vše ok, co Vás ted čeká? Hodně sil ... 🙂

zuza01
13. led 2015

@sofie2015 Divím se, že kvůli poloze miminka nejdete na ten utz znova... Já měla zas špatné tripply, v kombinaci se screeningem mi vyšlo riziko 1:2, ale na jinou vadu. Nepotvrdilo se, dítě mám zdravé. A řekli mi úplně strašnou věc, že dítě bude mít, to sem ani nebudu psát... Jsou to pitomé tabulky, do kterých se musíte nacpat, jinak to nevychází. Podle mě vás měli nahnat po pár dnech na nový utz. Držím palce, nemusí to vůbec nic znamenat.

martika7
14. led 2015

Ja měla 1:3 a nakonec se to nepotvrdilo a mimi je zdravé.Držím palce 🙂

martika7
14. led 2015

Podstoupíš ted další testy ale hlavne se nestresuj protože tím jen ubližuješ miminku a myslím zbytečne.

curdibilka
14. led 2015

@sofie2015 Ještě mě napadlo, že jsi šla na ten screening i docela pozdě, jestli jsi už 14.tt. Oni to nejraději, kvůli velikosti miminka, dělají někdy kolem 12.tt - tak mi to řekl dr., který mi screening dělal, že pak je to mimčo už velké a pohyblivé a špatně se to měří. 🙂

ppetrac
14. led 2015

Ahoj. V tvem pripade bych trvala na novem ultrazvuku. Nemuze preci zadne udaje zapsat odhadem. Pokud by i dalsi utz dopadl takto, sla bych urcite na odber pl.vody. Ja jsem mela mnohem nizsi riziko a dopadlo to spatne :( Drzim palce, at to mate v poradku!

skate.em
14. led 2015

Ahoj Sofie, já mám za sebou něco podobného, vyšel nám z krve pozitivní downův syndrom 1:2. Byla jsem na genetice v Černých Polích a potom na odběru choriových klků v Bohunicích. Vše dopadlo naštěstí dobře 😉 V pátek jdeme zase na genetiku, páč se jim tam i přes to něco nezdá, tak doufám, že to bude taky v pořádku. Budu nám držet oběma pěsti!

terinda
14. led 2015

@sofie2015 trvala bych na novém měření.
A ta vyšší hodnota - tu je třeba probrat na genetice.

Pokud by i nové měření nevyšlo moc dobře, zvážila bych nějaký genetický utz a příp. později odběr plodové vody.
Držím pěsti 😉

sofie2015
autor
14. led 2015

Ahoj holky moc děkuju za podporu a zkušenosti... mě nezbývá nic jen věřit, že to bude OK ... pokud ne ... tak uvidíme, jak se rozhodneme....Dneska jsem byla u své doktorky....taky docela síla... moc naděje mi nedala... spíš mi je sebrala....nakonec řekla, že je to teda 50:50....a kdyby k tomu přihodila trochu lickosti a úsměv hned by se to lépe přijímalo, než když se tvářila jako by mi dávala poslední pomazaní.

Jinak holky jste opravdu skvělý, tak přeju, aby i Vám vše vycházelo a držím pěstičky.... 😉

sofie2015
autor
14. led 2015

a ještě jsem zapomněla, ať to dopadne, jak to dopadne bude ze mě silná máma ...

janie1988
14. led 2015

@sofie2015 Kdy jdeš na další vyšetření?

romantika
14. led 2015

s těmito výsledky musite na genetiku, to vam vase gynda neumi prezentovat. vůbec se zatím nestresujte. krom otho ze to neumela zmerit je videt ze to není v tomdle kuty odbornik. Ja mela výsledky 1/50ti . jednu hodnotu téměř nulovou. nt bylo dobře, ale moje gynda zase nenasla nosni kustku. na genetice na utz to mel vse za 10 vterin a na výsledky te spatne hodnoty jsem si zaplatila prenascan. ale to uz predbiham. jestli mate papir u sebe, podivejte se ve screeningu která hodnota byla spatne. j amela napr nizky papp. když se vyloucili vrozene vady, tak se pak nakonec u porodu ukazala spatna placenta a papp je placentarni hormon. hlavne klid, ja jsem za tech 9 mesicu pochopila, ze dnes diky pc je to totalni nervak a doktori uz kolikrat nemyslim hlavou jen plasi výsledky vyjetymi z pocitace. jako v te komedii jachyme hod ho do stroje apod.. takze urcite konzultace na genetice, vždy si vse nastudujte a promyslete.

soleilll
14. led 2015

@sofie2015 Jestli jsi byla v Prenatalu na Veveří, tak tam posílají na genetiku automaticky vždy, když se jim něco nezdá. Já měla taky pozitivní screening (1:262 na Downa) a automaticky mě hned objednali k dr. Leznarové. Ta má co se týče přístupu k pacientům strašné reference, takže jsem konzultaci u ní odmítla a od té doby jsem u nich měla škraloup. Trvej na dalším neinvazivním vyšetření, ideálně u Vlašína nebo u Gerychové v Bohunicích - to jsou kapacity v oboru. Pokud by UTZ i tak nevypadal dobře, nemusíš hned na plodovku, ale pokud máte prostředky, je možné vyšetřit plod i z krve matky (Prenascan). Držím palce, ať je všechno v pořádku.

romantika
14. led 2015

@sofie2015 jinak ještě mne nesly odebrat choriove klky protože v te době jsem mela ještě dělohu otocenou dozadu, u vas by to mozna neslo kvůli obezite. ale ani mi to nedoporucovali. poctete si o placene metode - PRENASCAN stoji ted 14 000, ale pokud vyjde dobře tak nemusíte na amniocytezu. bohužel když nevyjde tak musite, pro potvrzeni spravnosti. Prenascan zjistuje 3 zakladni vrozene vady - down, T13,18. posila se naber krve letecky do zahranici a do 14dni je výsledek. ja byla v gennetu na letne. když budete tlacit vezmou vas na genetiku včas. na nic necekejte. opakovane odbery nikdo nedela, mne to zase brali hodne brzo a když mne napadlo odbery opakovat, rikali, ze to se nedela.

lenkavd
14. led 2015

@sofie2015 jestli je poměr 1:5 tak 50 na 50 to fakt není. A to NT jestli to měřila jinak než je stadnartizovaná poloha, vůbec to nemusí být vypovídající...
Jaké máš hodnoty z krve? Máš zprávu u sebe?
Ono je i potřeba aby jsi uvedla svojí přesnou váhu v den odběru krve (nadváha nevadí) a hlavně aby bylo dobře změřeno stáří plodu. Je taky otázka, kdy ti brali krev. Po13tt je to si ideální na UTZ, ale na krev už je to docela pozdě.
Škoda že už jsi po 13 tt a nepůjde odběr choriových klků, měla by jsi jasno hned.
@curdibilka kolem 12tt je na NT relativně brzy, ideální je po 13+0 (do 13+6), kdy už je vše fakt vytvořeno. To že se to v tomto týdnu špatně měří jsem ještě neslyšela.

craki
14. led 2015

@sofie2015 Sla bych na utz znova. Klidne na jine pracoviste....
U maleho zmerili sijove projasneni "jenom" 2,7 a ja okamzite zjistovala kam se muzu objednat aby mi to zmeril nekdo jiny....
Sla jsem normalne do nemocnice, kde delaji nt screening i normalni poradny, a natvrdo jsem rekla, ze mi to vyslo blbe a ze chci at se na to podiva nekdo jiny, ale ze na cely screening je uz pozde.. Byla jsem uz po 13+6

Objednali me, pani doktorka byla strasne mila a vysvetlila mi vsechno mozne i nemozne co co muze a nemusi znamenat... Jo a divam se ze jsi z Brna - normalne jsem zavolala do Bohunic na cislo co maji napsane na netu u prenatalniho centra (nebo jak se to jmenuje)....
Strasne mi to pomohlo, ikdyz muj vysledek byl "jenom" 1:150.. Ale urcite si dokazes predstavit, ze v 25 letech, poporve tehotna a tohle neni dobra kombinace.. Tri dny sem prosedela na netu a hledala info...

cukriiicek89
14. led 2015

Ahoj, já jsem byla na screeningu u svého gynekologa a vyšel mi pozitivně na DS 1:4, což je hrůza. Ale přitom mi řekl že ten ultrazvuk je dobrý, že hlavně ta krev je hrůza. A už proto jsem nechápala proč 1:4 když to teda bylo půl na půl. Poslal mě do Gennetu do Prahy na genetickou konzultaci a případně taky na plodovku. Tam mi udělali svůj ultrazvuk který jim vyšel ještě lépe než u mého doktora a do svého programu si zadali hodnoty té mé krve a ta krev jim vyšla úplně v pořádku a celkové riziko na DS 1:1950 což je sakra rozdíl. Sice ta moje krev byla vyšetřována v laboratořích toho Gennetu a pak hodnoty odeslány mému doktorovi, ale ten si to prý nějak přepočítává do svého programu který má nastavený jinak než v Praze a proto to vyšlo úplně jinak. Jsem z toho teď teda hrozně zmatená ale každopádně věřím specializovanému Gennetu než svému doktorovi na malém městě. V tom Gennetu mi ještě pro jistotu vzali krev prý taky na ty syndromy aby byla jistota a výsledky budou z 14dní. Nevím co je to za odběr. A dokonce z té krve prý zjistí i pohlaví🙂 Takže budu teď ještě těch 14 dní asi trošku nervózní, ale věřím že je vše OK.

lenkavd
14. led 2015

@cukriiicek89 to je to, že si v dnešní době každý gynekolog myslí, že může dělat NT, že na tom nic není a proto to takto vypadá ☹
V Gennetu v Praze bych jim věřila.... 😉 Nabídli ti i kombinovaný test? (NT + triply dohromady, je to nejpřesnější, co může být)

cukriiicek89
14. led 2015

@lenkavd A to ten můj doktor je i v tom seznamu na netu co můžou dělat ty screeningy. On mi to NT naměřil taky v normě (2,1) ale v Gennetu ještě lépe (1,7) a i jiné CRL. A pak mi v Gennetu říkali te prostě když ty moje hodnoty krve zadají do svého programu tak jim to vychází dobře.
Pozvali si mě na screening ve II. trimestru + integrovaný test. Což je prý krev někdy v 16tt a někdy ve 20tt ultrazvuk. Taky věřím spíš tomu Gennetu ale jistější si budu až budu mít výsledky té krve co mi ještě brali, i když sem se nikde nedopídila co to mohlo být za odběr, nenašla jsem že by se něco takového dělalo.

lenkavd
14. led 2015

@cukriiicek89 bohužel v tom seznamu jsou i doktoři, co certifikát nemají... Hlavně já bych nevěřila nějakému programu. Musí to zpracovat genetik.
Ten integrovaný test to je to co jsem myslela, to je správný název, já nevím proč tomu říkám kombinovaný. Jestli tento vyjde ok, fakt bych se nebála, protože ten kombinuje všechny věci dohromady.
Popravdě taky netuším, co přesně je to za odběr 😅 A je to na pojišťovnu a nebo placené?

cukriiicek89
14. led 2015

Právě že jsem nic neplatila. Taky jsem našla že se dělá něco z krve ale za to se platí nějak kolem 12.000kč. Jo ale do toho kombinovanýho testu jsou započítány i výsledky z toho 1.screeningu, takže když mě to vyšlo vlastně pokaždé jinak tak záleží který výsledky mi tam zadají. Když by mi to dělal můj doktor tak by tam zadal ty co vyšli jemu a když mi to budou dělat v Praze tak tam zadají ty co vyšli jim. Ale určitě na to pojedu do té Prahy, i na tu krev. Tu krev na ten 1.screening mi rozebírali v laboratoři v tom Gennetu a pak ty hodnoty odeslali mému doktorovi a ten si to nějak blbě přepočital a dopadlo to jak to dopadlo.

kvakuska
14. led 2015

@sofie2015 solidní doktor si tě měl pozvat na UZ znovu, aby mohl líp provést změření ... u tohodle vyšetření není možné měřit něco v jiné poloze, nebo to brát odhadem ... u koho jsi byla? ... na tvém místě bych si vyžádala nový ultrazvuk u někoho jiného (třeba i na jiném pracovišti a třeba i za poplatek) ... krevní testy už opakovat nemůžeš, musí se brát v potaz ty výsledky co už máš ... a ještě kolik ti je? věk u tohoto vyšetření hodně ovlivňuje výsledek ... pokud budeš chtít zajít jinam, tak hlavně se rozhodni co nejdřív a domluv si nový ultrazvuk ještě než půjdeš na tu genetiku
... vím že to není snadné, ale před genetikou se předem s přítelem domluvte, jestli by jste si chtěli nechat i postižené dítě ... a podle toho se případně rozhodujte o všem dalším ... držím palce!

kvakuska
14. led 2015

@lenkavd ale on se ten test opravdu zpracovává v určitém speciálním programu ... nebo snad myslíš, že genetik ty hodnoty bude počítat na kalkulačce? 😨

lenkavd
14. led 2015

@cukriiicek89 určitě jdi jenom do gennetu. Na tvého doktora bych moc nespoléhala 🤐
To je prenascan co jsi našla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru