Oblečení pro miminko po porodu

astrid_sk
4. bře 2018

V lete cakame narodenie nasho chlapceka, je to nase prve, nemame ziadne skusenosti, ani v okoli sa neni moc koho spytat. Dneska som sa odhodlala zajst pozriet do Lindexu a bola som ohromena mnozstvom rozneho oblecenia pre deti. Uz som si nastudovala, ze nema zmysel kupovat neprakticke mini dziny a pod, ale stale netusim, co teda mam kupit :-/ Som strasne zmatena z tych nazvov vsade na internete, ako su bodycka, overalky, pyzamka, dupacky... Netusim, co si pod tym predstavit. V obchode som videla rozne tricka a kalhoty, dalej take tricka, co mali pretiahnutie este aj medzi nozicky a aj take co boli cele akoby kombinezy aj s kalhotami. Nieco bolo aj na chodidla, nieco s kapucou, nieco s rukavmi... a vsetko vo vela velkostiach... sla mi z toho hlava kolem. Absolutne netusim, co s toho by som mala kupit, v akom mnozstve a akych velkostiach. Uz som mala nieco vybrane, ale potom som to vratila naspat, ako som z toho bola frustrovana, ze vlastne vobec netusim... Predavacok tam bolo malo a vsetko mlade holky, mi bolo blbe sa ich pytat, ze co mam vlastne kupit... Tak som vzala akurat ponozky pre novorodencov, pekne modre 4ks a pre mna kojici podprsenku a sla som dom... :( Poradite mi prosim, ako sa v tom vyznat a co nakupit pre letne dietatko?

batorijka
4. bře 2018

Nejlepší je zavinovací body - to vlevo (lépe se s miminkem manipuluje a obléká se, než klasické body - to jak je s kolem). K bodyčku polodupačky (jsou to kalhoty se špičkami, nemusí se řešit ponožky). Overaly jsou ze začátku fajn, dobře se oblékají, já je dávám na spaní.
Pořiďte si pár věcí ve velikosti 62,68 (i něco málo v 56). Na letního chlapečka (měla jsem) overaly na spaní, body (zavinovací i obyčejné) s krátkým i dlouhým rukávem, polodupačky, a třeba na parádu nějaké kalhoty s pružným lemem a pak až se malej narodí, tak si dokoupíte, co budete potřebovat (co se bude líbit, co bude chybět a i podle velikosti).
Někdo říká, že stačí pár věcí, já si myslím, že je lépe trochu víc, ať neperete 10 kousků co tři dny. Někdy miminka hodně blinkají a převlékáte několikrát denně.
Za mě ještě- nejlepší je vše na zapínání v rozkroku (body), protože to hezky drží plínku 🙂 obyčejná trika se vyhrnují.

astrid_sk
autor
4. bře 2018

@batorijka dekuji mockrat... hladala som este na internete a uz sa snad trosku orientujem v tych nazvoch. Takze je to tak, ze cez den ma miminko to bodycko a dupacky a na noc ten overal, pricom overal je akoby kalhoty aj ponozky aj tricko v jednom? Prave som citala ze je lepsie kupit to bodycko na zapinanie spredu, ale ja som vacsinu videla na pretahovanie cez hlavu a co kukam bazar tak ich je tam tiez vacsina takych... tak neviem jak moc to je ci neni problem to oretahovanie cez hlavu? A tiez teda to miminko asi bude v niecom zabalene, zavinovacka? A ked je v tom tak ma na sebe to bodycko a dupacky? Nebo jen bodycko? Nebo nic? A este som citala ze dlhy rukav je pre male mimi asi lepsi..? A je treba aj capicku ked sa narodi v lete? Ja se omlouvam za to mnozstvo dotazov, je to vsetko pre mna nove...

makiszek
4. bře 2018

Já jsem zhruba 2 měsíce dávala jen overal, nejrychleji se svleka i obléká. Pak jsem začala až rozlišovat denní a noční oblečení aby si zvykla na nějaký režim. Zavinovaci body je dobré do začátku, teď mám radši přes hlavu, protože malá uz spolupracuje. Nemám vůbec ráda klasické dupacky. Nejvíc oblekam body a polodupacky. Ale je to všechno o preferencích a musíš si to vyzkoušet 😊 taky nemám ráda zapínání na knoflíky u overalu protože to dlouho trvá, stejně tak zapínání k zádech. Některé dupacky nemají mezi nohama zapínání a musí se svlékat celé. Ale to se fakt musí vyzkoušet, proto nakup od každého něco v malé velikosti a další velikosti uz pak budeš vědět co ti nejvíc vyhovuje.

batorijka
4. bře 2018

@astrid_sk Ano overal je "vše v jednom" já je dávám na spaní, nikde netlačí, nikde na miminko netáhne.... někdo ho dává i přes den.
Bodyčko (body) mi přijde, že zavinovací je dražší než to natahovací přes hlavu. Není to problém, ale ze začátku ten první měsíc je jednoduší to zavinovací na oblékání, pak už budeš jistější, miminko bude spolupracovat.
Když budou v létě horka, tak bude stačit krátký rukáv, ale spíš měj ty delší, určitě si pořiď i jednu mikinku (svetřík), nemusí být pořád horko. A pak uvidíš, co bude třeba dál.
Čepičku pořiď nějakou tenkou slabounkou jednu/dvě. Asi ji budeš dávat na cestu z porodnice a pak se uvidí podle počasí
@astrid_sk

jipe
4. bře 2018

Já dávám přes den body + polodupačky a na noc overal (ano,ty ponožky, kalhoty a triko v jednom). Ty zavinovací body jsou fajn na začátek, ale jak člověk získá trošku cviku, tak rychleji oblékne přes hlavu než zacvaká všechny ty cvočky. Na letní dítko bych vzala i nějaké body s krátkým (syn se narodil v červenci a byly tropy, takže využil).Zhruba do 3 měsíců spal v zavinovačce, v tom byl normálně oblečený. Pro případ chladnějších dní bych pořídila 2 - 3 tenčí mikiny. Vel. 56, 62 na novorozence

jipe
4. bře 2018

a s tenkou bavlněnou čepičkou taky souhlasím, dvě maximálně

newwi
4. bře 2018

Ahoj,tak my meli prvni velikost 56,ale snesla by i 50... mala mela 45 cm... z me zkusenosti:uplne na prd jsou bodycka s nohavickou (bez spicky-jakoby krataskova)-to VUBEC!Jinak asi tak:v poridnici nam davali jen overalky (jak pises-tusim kombinezky s plnou spickou)-ty jsem vyuzila i doma hlavne cca 1. mesic-nejrychlejsi manipulace. Ted uz je pouzivame jen na spinkani.Prakticka jsou bodycka a polodupacky (teplacky s plnou spickou)... z porodnice jsme jeli v bodycku a dupackach (jakoby laclacky s plnou spickou)Samozrejme nejaka bundicka-my vyuzili i kombinezky... takhle jsme to meli my-velikost 62 cca 2. mesic.Ted jsou ji skoro 4 mesice a ma 68..

leneee
4. bře 2018

Zalezi jak bude mimco velke,ale na prvni 2-3 mesice by mely stacit vel. 56 (prvni mesic) a 62 (druhy a treti mesic miminka),neco malo i 68 (hlavne svrchni obleceni-teplejsi fleece mikcu,slabsi bavlnenou nebo svetrik nebo fleece overalek/kombinezka kdyz bude chladnejsi leto). Ja prvni mesic mela miminko jen v overalkach,ty posleze melo mimi na noc na spinkani.Pak jsem hodne ocenila zavinovaci bodycka (ma je hm,kik,f&f), kupte s kratkym i dlouhym rukavem (tech vic-male mimco jeste nema termoregulaci dovyvinutou), k bodycku na nozicky dat polodupacky. Pocet oblecku jsem mela do zacatku tak 15ks overalku v tech prvnich dvou velikostech,cca 10 bodycek a troje polodupacky. Neco vam donesou i navstevy,kamaradky tak toho budete mit ve finale stopro vic. Mne se jeste na leto osvedcil overalek s kratkymi rukavy a nohavickami kdyz byla tepla letni noc,ale to dokoupite klidne az se mimi narodi.Plus nejake cepicky,ponozticky a bavlnene rukavicky proti poskrabani (miminko macha rukama jak je jeste nekolrdinuje a casto si prstikem skrabne na oblicejik).

pajule88
4. bře 2018

Ahoj holky, háčkuji se na konverzaci, taky si nějak nevím rady s množstvím a typem oblečení 🙂

pucka123
4. bře 2018

Tak ja preferuju u našeho malého už od narození body přes hlavu .......overaly (to všechno dohromady) ma jako pyžamko na noc .......každopádné bych se řídila podle instinktu a hlídala teplotu hlavičky,nožiček a ručiček. A hlavně nám v porodnici i dětská doktorka říkala : Oblékejte ho tak jak byste se oblekla vy ( mysleli vrstvy) a v zimních měsících o jednu vrstvu navíc. A můžu doporučit nakupovat z druhé ruky na bazarcích a sekáčich. Nakoupíš ve více kusech najednou od nějaké maminky co měla dítko taky v létě a tam najdeš vše co je potřeba a pak už jen dokupuješ nové. Ja nakoupila třeba přes 40 ks oblečení a zaplatila 800kč takže to ani moc draho nevyšlo. Hlavně je toho plný internet a maminky se toho snaži zbavovat když to nejde poslat po rodině dál 🙂

dora13
4. bře 2018

Necetla jsem, co pisou holky, tak se mozna budu opakovat, ale za me:
urcite doporucuju zavinovaci body, fakt jsem v pocatcich ocenila, ze to diteti nemusim rvat pres hlavu. Lindex je ma super, nektere navic maji mezi nozkama dve rady cvoku, takze dyl vydrzi.
Dal urcite doporucuju overaly, konkretne Lindex ma fajn v tom, ze je nema na cvoky, ale na zip, coz je docela prijemna uspora casu, zas nevyhoda je, ze nemaji slapky -- coz je ale vyhoda, pokud chces obcas nosit. Ja jsem prvnich par tydnu mela miminka prevazne v overalech anebo prave v zavinovacich body s teplackama, kdyz pak uz byli kluci trosku vetsi, tak jsem jim davala i kratky overalky a body s kratkym rukavem. Co u nas zustalo naprosto netknute jsou presne ty minidzinecky, ale i nejruznejsi tricka, at uz s kratkym nebo dlouhym rukavem.
Jo a na ponozky doporucuju poridit tuhle vychytavku: https://www.nejbaby.cz/p/sock-ons-drzak-ponozek... , usetris si spoooooustu nervu :D
JInak co se mnozstvi tyce, tak u prvniho jsem mela spoustu kravin, i to mnozstvi bylo zbytecne, u druheho jsem mela cca 10 overalu, 5 body, patery teplacky, par cepicek, nekolikery ponozky a asi dvoje rukavicky, dva rozepinaci svetriky, tri overaly s kratkym a nekolik body s kratkym rukavem a bohate stacilo 🙂 Overaly doporucuju z Nextu, daji se koupit ve velmi dobrem stavu na bazarech (casto i uplne nove, s visackama), jsou fakt neznicitelny a hrozne prijemny 🙂

astrid_sk
autor
4. bře 2018

Holky vsetkym vam moooc dakujem za nazory, zacinam sa v tom trosku lepsie orientovat. Precitala som si este ine diskusie tu na konikovi a vyvodila som si tieto zavery:

- overalky (ja by som to nazvala ludovo kombinezy 🙂 ) sa spociatku urcite hodia, minimalne na noc ale niektore mamicky pouzivaju aj cez den. Zapinanie na zip je vyhoda.
- bodycka+polodupacky alebo dupacky+kosielka/kabatik. Neviem, co je lepsie, asi je to individualne, ale prevazuje asi prva varianta. Zavinovacie verzie lepsie minimalne spociatku.
- velkost 56 a 62, aspon 5ks na zaciatok z kazdeho urcite mat, casom sa dokupi/dostane
- kupit dve capicky, citala som, ze je dobre so zavazovanim pod bradu? A tam su tiez rozne velkosti? Toto netusim.
- Ponozky mozu byt problematicke, zvazit kupit socks on drziak ponoziek
- rukavicky sa mozu hodit kvoli skrabaniu
- Dlhy rukav by mal prevazovat.
- Mozno este nejaku mikinu/svetrik vel 62 keby bola zima..?
- nakupovanie cez bazary sa vyplati... Co pozeram tak aj v obchodoch na internete su cely lepsie ako v tom Lindexe, nemate nahodou skusenost ci napr. HM ma rovnake ceny na eshope a na predajni? Plus som citala, ze niektore znacky mozu mat trochu posunute cislovanie...

Jeste jednou vsem moc diky!

zlorenka
4. bře 2018

@astrid_sk
bodycka+polodupacky jsou lepsi kvuli prebalovani, nemusis sundavat vrsek/rukavy, staci vyhrnout 🙂
čepičky mají většinou číslování jako ostatní oblečení
HM eshop vs kamenny nemá ani stejné ceny, ani stejné věci, minimálně u nás

dora13
4. bře 2018

Myslim, ze se v tom orientujes dobre 🙂 Cepicky se zavazovanim pod bradou se mne osobne osvedcily, ze proste nepadaji, ale slysela jsem, ze ne kazde dite to snese.
Co se cislovani tyce, tak je to osementne. Lindex ma veci vetsi a tak nejak zazrakem rostouci, spoustu veci kluci nosili treba pul roku, nechapu :D HM ma taky trochu vetsi, Next odpovida, Lidl ma veci obrovsky, lidlovskou padesatku nosil syn snad jeste v pul roce. Mikina ci svetrik se hodi vzdycky 🙂

batorijka
4. bře 2018

@astrid_sk jo, myslím, že takto super...a fakt neboj, všechno zvládneš dokoupit, doobjednat 🙂 lepší než se unáhlit a mít toho hromady 🙂

astrid_sk
autor
4. bře 2018

@zlorenka
@dora13
@batorijka Diky moc... No nejak ma to dneska chytilo, najprv som skoro nakupila v tom Lindexe, potom som nasla, ze za skoro desatinu ceny sa da nakupit tu na bazare a potom som zistila, ze aj nove oblecky cez internet sa daju zohnat za stovku... A potom som nasla cele supravy na bazosi zas za vyborne ceny, no tak som dneska uz skoro nakupila 4x... Musim sa na to vyspat 🙂
Vsem jeste jednou velke diky!

eviicka
4. bře 2018

Souhlasím s ostatními, orientuješ se dobře, klidně se dal ptej. Jinak lze taky kombinaci body+dupačky. To jsem používala já, nějak mi ty dupačky pocitově seděli k miminku lépe (že má volný pas). Akorát je důležité, aby měly zapínání mezi nožičkami, pak bylo přebalování jednoduché. Totéž overalky (kombinézy) aby byly rozepínací po celé délce.
Pokud bys přeci jen náhodou v okolí nějakou kamarádku-maminku měla, využij toho. Mně hodně pomohlo, že mi to někdo ukázal prakticky 🙂.

bayt
5. bře 2018

No, my tedy mame zimni mimi 🙂 Ale jednoznacne nam nejvic vyhovuji overaly a zavinovaci body, protoze to nerves mimcu pres hlavicku (k body pak doporucuju kalhotky a ponozky zvlast, je to lepsi treba pri noseni). Meli jsme veci od velikosti 50 (to nosil tyden, delka pri porodu 52 cm)
56 nosi jeste ted (ma sest tydnu) a jeste chvili bude (a to pribyva spis nadprumerne). Nedovedu si predstavit ho mit hned v 62, lezly by mu z toho raminka a dost by to plandalo.

Jinak z tech dalsich veci jsem vyuzila chlupaty zimni overal do kocaru ven, to se te asi tyka az na podzim, a svetriky s kapuckou, kdyz venku neni tak velky mraz. Strasne se nam misto cepicek osvedcily kuklicky, chrani i krcel, nikam nepadaji, neshrnuji se...

Vubec nevyuzivam dupacky.

bayt
5. bře 2018

Jo a mnozstvi-ja prevlikam hrozne casto, casto mi neco zapoti, poblinka, po koupani ma vzdy nove...mame dohromady tak deset overalu ci zavinovacich body s kalhotkami a je to tak tak. Staci to jen ze mame susicku, takze kdyz je nouze, mam za dve hodiny pradlo ciste a suche.

Jinak vyuzivame hroznou spoustu latkovych plen a mam moc rada detske veci z bambusu.

tynka9
5. bře 2018

K těm velikostech. Není od věci mít i něco většího. Nikdy nevíš, jak rychle ti miminko poroste. Já si myslela, jak mám vybavičku skoro do 9-12 měsíce (samo, že v těch větších velikostech míň kousků, dokoupí se), ale náš drobeček má na začátku 4. měsíce skoro 8 kg a velikost 74. Jsem ráda, že jsem něco po ruce měla a nemusela teď v chripkové sezóně litat po obchodech...

pavlinakm
5. bře 2018

Pokud se v tom prilis nevyznate, doporucuji navstivit predporodni kurzy se zamerenim na koupani miminka apod cinnosti. Nacvicite si jak oblekat, prebalovat apod. Jinak na bazarcich lze koupit obleceni po miminku. Nekdo prodava 0-3m, nekdo 0-6m. V tomto 0ripade se ale ptejte kdy ma maminka narozene miminko(letni, podzimni, zimni..). Dcera se mi narodila se 4kg, vel 56jsem vubec neoblekala a z vel 62mi vyrostla behem 2mesicu. Takže jsem byla rada ze mam podedene obleceni. Byla by to zbytecna investice. Ale kazde miminko je jine...

soleilll
5. bře 2018

@astrid_sk Kdy máš termín? Někdy na podzim, že? Takže vybírej oblečky s dlouhým rukávem. V nejmenších velikostech jsou ideální celopropínací a já osobně pro novorozeně měla nejradši overaly - snadno se převlékají, na zádech se neshrnují a dobře drží. A dítěti se v nich určitě i pohodlně leží a spí (prakticky nic jinýho nedělá), než ve všech těch "slušivých" tričkách, mikinách a kalhotech s gumou v pase. Dost jsem používala i dupačky, ale ty už jsou teď hodně "out" a moc matek je nechce. Jsou ale velmi praktické, svlášť ty, co mají druky mezi nohama. Trička a rifle jsou nanic, těch si užije až tak po 3. roce až-až. 🙂 Pro orientaci:
body (celopropínací): https://www.lindex.com/cz/deti/miminko-0-1-rok/...
overal (někdy nazývaný "pyžamo" - např. i v Lidlu): https://www.lindex.com/cz/deti/miminko-0-1-rok/...
polodupačky (za mě nepraktiké - nedržely v pase, shrnovaly se nebo škrtily): http://www2.hm.com/cs_cz/productpage.0564930003...
mikina (ideálně celopropínací, já preferuju s kapucí, ale může být i bez): http://www2.hm.com/cs_cz/productpage.0525581003...

soleilll
5. bře 2018
astrid_sk
autor
5. bře 2018

@soleilll Strasne moc diky za odkazy, teraz to uz musi byt jasne uplne kazdemu, ze co je co 🙂 A prave tie polodupacky, co si poslala odkaz, na tie som vcera narazila, maju v rovnakych farbach aj bodycka a strasne sa mi pacia tie farby, take neutralne, ja milujem bielu a hnedu a snad by to pripadne unosila aj holcicka, keby nahodou nekdy pozdeji prisla 🙂 Ale teda sa mi vidi, ze asi kazdy ma iny nazor, to ma prekvapilo... niekto preferuje len overaly, niekto bodycka+polodupacky, alebo bodycka+teplacky+ponozky. Alebo teda este bodycka+dupacky... vela variant 🙂 Mne je sympaticky ten overal, ze je to vsetko v jednom a snad by mal byt aj pohodlny... pokym dietatko len lezi, tak je to asi najlepsie riesenie...

A ta kapucna, videla som prave rozne tieto oblecky aj s kapucou, ale som si nebola ista, nakolko je to prakticke.. na mikine to myslim zmysel ma, kedze tu si dieta oblieka asi len ak je uz zima, ale inak ta kapucna moze spis zavadzat, ak by mala byt dole a dieta lezat na nej..?

Aha a TP mam 4.7., cele leto bude pred nami, takze zima zrejme nebude, i ked kto vi...

@pavlinakm Na predporodne kurzy sa chystame, je tam aj jedno sedenie ohladom starostlivosti o novorodenca, ale to uz budem v 30+ tyzdni a asi by som rada mala jasno v tom, co vsetko bude potreba, tak nejak trosku driv... 🙂

bayt
5. bře 2018

@astrid_sk Já mám kapucku třeba ráda. Teď v zimě dostane malej vlněnou kuklu na hlavu a přesto ještě přetáhnu tu kapucku od svetříku a hlavička je v teple (leží na té kapucce, ale ona je i okolo celé hlavičky). Někdo dává dvě čepičky na sebe a to bych nedělala, přijde mi to pro mimi děsně nepohodlný.

vanea
5. bře 2018

Souhlasím s tím, že jsou nejlepší bodyčka zavinovací (tj se zapínáním, ne před hlavu) + kalhoty. Polodupačky ale za nás ne! malý měl velké šlapky a u všech značek mel vždycky nožku o velikost větší (někde i o dvě), než velikost dupaček, které mu byly velikostně. Takže jsme to všechno schovávali a kupovali znovu jen kalhoty a ponožky. Má to tak stále i v půl roce=)
Dupačky tím pádem za nás také ne:D kupovali jsme overálky a dávali k nim ponožky. Taky je fajn se zamyslet, jestli plánuješ nosit v šátku nebo nosítku - do těch jsou polodupky, dupky a všechny tady ty druhy oblečků s přišitýma ťapičkama nevhodné, protože pak děti táhnou.
Taky jsou za mně nevhodné takové ty "pevné" kalhoty či pevnější neelastické tepláky, co se prodávají v lindexu, FF i v HM. Brzy škrtí na různých místech, neumožňují naprosto volný pohyb - to by člověk musel věčně kupovat velké velikosti...Úplně nejlepší oblečení jsem nakoupila na lidl eshopu od značky lupilu. Mají příjemné materiály i vzory, kalhoty jsou fakt pohodlné a bodyčka taky=) (a taky to není předražené) Kvalitou bych to klidně srovnala s věcma z benettonu či lindexu, co má malý 🙂

garalela
5. bře 2018

Ahoj, já jsem čerstvě s novorozenečkem, všichni mi říkali, že kupovat ideálně od velikosti 62, přiznám se, že některé věci mi ve velikostech 50a 56 dost chybí, třeba zavinovací body 62 z H&M má na sobě jako vagabund dost velké. Takže kup i maličké velikosti od 56. Mně se bohužel neosvědčily polodupačky, mám nakoupeno hafo a všechny je ze sebe zkope, takže abychom je aspoň trochu unosili, zapínám je vrchem bodyčkem. Takže jsem dokupovala dupačky. Nejvíce mi vyhovují overaly, jako obleček, který ze sebe nijak nesundá.

vladienka
5. bře 2018

@astrid_sk ahoj, holky uz asi vsetko napisali tak len par poznatkov odo mna. Kym sa zahojil pupcek, pouzivali sme overalky. Potom bodycka a polodupacky, od zaciatku cez hlavu, nemali sme s tym problem. Mam letne mimco a v tych horucavach sme vyuzili hlavne kratke overalky, s kratkym rukavom aj nozickami. Zavinovacku sme nevyuzili vobec, bolo proste teplo. Ciapku mala tak 5 krat za dva mesiace. Podla mna sa deti zbytocne nabaluju, manzel sa smial ze mame na malu studeny odchov, ale este nebola chora. Co sa tyka znaciek, za nas top Lindex, Next, HM, objednavala som Mothercare.. Lidli je fajn cenovo ale je to proste nekvalitne, ten material sa s vyssie uvedenymi znackami neda porovnat. Hlavne gramaz bavlny.

vladienka
5. bře 2018

@astrid_sk a urcite kup aj 56tky dcera bola velka a nosila ich skoro 2 mesiace

bayt
5. bře 2018

Za mě je asi nejlepší HM - mají hrozně pěkné věci, celkem kvalitní, neopere se to. Plus ty věci z bambusu, to jsme kupovali online.

Jo a k té zavinovačce - malý je nesnese, jednou maximálně snesl Miracle zavinovačku, tak tu jedinou za mě dává smysl kupovat. Ale i tamu vadila - trpí na prdíky a ve spánku vykopává nožičkama, aby se jich zbavil. Kupodivu to zvládne i bez velkého buzení, takže u nás zavinky nemají smysl.