Nárok na proplacení dovolené. Jak to prosím je?

21. zář 2023

Dobrý den,
řeším teď situaci, ze jsem od dnešního dne nastoupila na mateřskou dovolenou. Zanesla jsem do práce formulář s tím, že teď už budu pobírat mateřskou dovolenou.
A teď k věci. Bohužel jsem od začátku měla rizikové tehotenstvi a byla jsem nucena být v pracovní neschopnosti. V práci jsem pracovala celkem cca 4,5 roku. Po dobu co jsem byla těhotná, jsem pracovala zhruba měsíc. PN mám vystavenou konkrétně od 17.3.2023 až do 20.9.2023. Termín porodu mám 2.11.2023. Co se týče dovolené tak do te doby mě zbývala dovolená ve výši 168h. To mi také chodilo každý měsíc ve výplatní pásce. A dnes mi bylo řečeno, ze se mi dovolená bude krátit tím, ze jsem byla na pracovní neschopnosti. Měla jsem ale za to, ze dovolená se z důvodu pracovní neschopnosti a poté plynulému prechodu na mateřskou dovolenou krátit nemůže.
Můžete mi prosím trochu vysvětlit situaci?
Děkuji za odpověď 🌷

zemoska1503
21. zář 2023

Pokud je DPN, tak za to se dovolená krátí. Rsp nekrati, ale nevzniká za ní po celou dobu nárok na dovolenou. DPN je doba částečně zapocitatelna pro vznik nároku na dovolenou a to znamená, že se do nároku na dovolenou počítá cca 750 hod. co je nad, tak za to dovolená nevzniká. Takže nějaký nárok mít budete, ale nebude to celých 168 hod.

luhana
21. zář 2023

Také mi byla z dlouhodobé PN v prvním těhotenství zkrácená dovolená o několik dní. Marodila jsem tenkrát opravdu dlouho, asi hned od 6tt do nástupu na mateřskou. Myslím, že je to běžný postup i kolegyni, která tenkrát dlouhodobě narodila zkrátili dovolenou.