Pracovat na IČO nebo na HPP normálně?

21. bře 2023

Zdravím chci se zeptat co je lepší pracovat v praci klasický na hpp na smlouvu. Nebo ject IČO co výhodnější po peněžité stránce?
Předem děkuji

konidana
21. bře 2023

nepíšeš o podnikání, ale práci "někde u někoho" na ičo. tzn. rozhodně smlouvu a být zaměstanec. Jinak by s tebou pěkně víš co...

ellyem
21. bře 2023

Chlap dělá na IČO, ale na smlouvu pod firmou. Finačně to vychází líp než HPP, ale záleží na firmě a podmínkách, jaké mají.

konidana
21. bře 2023

@ellyem a to vychází líp, i když započteš (odečteš) měsíc placené dovolené, na kterou má zaměstnanec nárok , odečteš veškeré náhrady v pracovní neschopnosti, které budou na ičo opravdu minimální až zanedbatelné, započteš nemožnost očr , placení si soc. a zdravotního, ....

ellyem
21. bře 2023

@konidana Ano 🙂 Má smlouvu vedenou tak, že mu normálně proplácí dovolenou (má zatím nárok na 20 dnů, ale časem mají zvednout), nemocenskou, na odvody mu posílají peníze zvlášť k čistému výdělku. Nárok má na vše, co zaměstnanci na HPP.

adel_si
21. bře 2023

@ellyem tak tady už bych se bála o Švarc systém.. na to pozor ;)

ellyem
Autor odpověď smazal
Zobraz
adel_si
21. bře 2023

@ellyem když myslíš.. 🙂

rebe
21. bře 2023

@ellyem Švarc systém je přesně to, co popisuješ. A to je u nás nelegální.

konidana
21. bře 2023

@rebe ale v pripade ze neplati jedna z nasledujicich veci viz.nize, to uz swarc neni.. Takze pokud se icar ke svemu zamestnavateli nechova jako k zamestnavateli, ale jako k zakaznikovi(ktereho muze odmitnout) tak to je v pohode, ne? Viz.bod 2)
Z wikipedie:
1)dodavatelem práce je fyzická osoba, která ji vykonává osobně,
2)panuje vztah nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance,
přičemž práce je vykonávána:
3)jménem zaměstnavatele,
4)podle pokynů zaměstnavatele,
5)za mzdu, plat nebo odměnu za práci,
6)na náklady a odpovědnost zaměstnavatele,
7)v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.

rebe
21. bře 2023

@konidana Myslíš, že stačí, aby neplatila jedna jediná z těchto charakteristik švarsystému, a už to švarcsystém není? Nemyslím, že je to tak jednoduché. Vím, že "moje" úřednice na finančáku prověřuje každého, kdo fakturuje jen jedinému subjektu. Takže bych se toho dohadování bála.

ellyem
21. bře 2023

@rebe viz Wiki: Nevýhodou švarc systému je, že v tomto vztahu nemá osoba pracující tzv. „na švarc systém“ ze zákona nárok na dovolenou a pokud si dovolenou udělá, tak je neplacená, tj. nemá nárok na náhrady mzdy za dovolenou — Partner má 20 dní volna, které je proplacené. Má to uvedené i ve smlouvě.

Dále nemá ze zákona automatický nárok na poskytnutí pracovních pomůcek ani na přestávku na oběd. — Má normálně přestávku na oběd, pracovní notebook, telefon a auto.

Takže?

anetka1701
21. bře 2023

@ellyem tohle je Švarc jak z učebnice... Pozor na to... (nehodnotím, upozorňuji...)

ellyem
21. bře 2023

@anetka1701 A dle jaké učebnice 😀? Já jen, že podle informací na netu to nesedí. Viz můj dotaz výše na rebe 🙂

konidana
21. bře 2023

@rebe pisou to ve wiki. Nevim jak moc to je duveryhodne. Ale teda faktury si chlap poctive hlidal, aby mel aspon 3 az 5 ruznych zakazniku za rok. Objemove sice byl jeden 99%, ale aspon neco😅 No a pracovni dobu si taky delal zasadne podle sebe, jak se mu to hodilo, a nikoli podle sveho chlebodarce.

ellyem
21. bře 2023

Teď čtu více zdrojů… můj chlap má příkazní smlouvu a ta je povolená. Tudíž se nejedná o švarcsystém. Neděste mě 😀

rebe
21. bře 2023

@ellyem Zaměstnanec má na dovolenou a pracovní pomůcky nárok ze zákona, ve švarc systému takový nárok nemá. To ale neznamená, že mu je zaměstnavatel nemůže poskytnout. Obecně je to tak, že živnostník pracuje pro různé zaměstnavatele bez nároku na dovolenou, pracovní pomůcky a pod. Pokud pracuje pro jednoho zaměstnavatele a má navíc sjednanou dovolenou a podobně, je potřeba to mít pečlivě smluvně ošetřené, protože podezření na švarcsystém tu vzniká.

rebe
21. bře 2023

@konidana Na wiki píšou, že toto jsou znaky švarcsystému, ne že stačí nesplnit jeden z těch znaků, aby to švarcsystém nebyl. Nakonec asi stejně nejvíc záleží, jak to při podezření zhodnotí kontrolní orgán.

konidana
21. bře 2023

@rebe wiki: Podle Státního úřadu inspekce práce se o tzv. "švarcsystém" (tedy protiprávní zastírání faktického pracovněprávního vztahu jinou smlouvou) jedná tehdy, pokud jsou splněny všechny následující rysy závislé práce vyplývající z §2 zákoníku práce: a ted nasleduji ty body, co jsem davala vyse.

Tak ja si to vykladam tak, ze kdyz neco splneno neni, tak uz to neni swarcsystem

anetka1701
21. bře 2023

@ellyem definice švarc systému je práce na IČO, kde ale vztah, který má živnostník s firmou je stejný, jako by byl pokud by zaměstnání trvalo na normální pracovní smlouvu. Mezi základní parametry tedy patří například (ale ne výhradně - a taky to není tak, že pokud jedna věc tak není, automaticky to není švarc)

- Vykonávání práce v sídle "zaměstnavatele" a s jeho pracovními pomůckami (auto, počítač...)
- Pevná pracovní doba, nebo její přesně stanovená část
- Práce v roli podřízeného - tedy, "zaměstnavatel" přiděluje práci a dává "rozkazy"
- Fakturace pouze jedné firmě

Cokoliv dalšího, co popisuješ jako "to není švarc, protože..." je jakýsi nadstandart, který hodně firem poskytuje "nad rámec", ale naopak to ukazuje, že se firma opravdu snaží "očůrat" systém a ušetřit na odvodech - tedy dovolená, stravenky, nemocenská,... a podobné.

Obecně vzato, pokud dělá pro jednu firmu v jejím sídle nebo na jejích pracovních pomůckách, švarc to je a nezáleží na tom, jak se to tváří 🙂

ellyem
21. bře 2023

@rebe Takže se o švarcsystém nejedná, páč má příkazní smlouvu.

emamaira
21. bře 2023

@ellyem to je celkem jedno, jaký typ smlouvy má, jde o to, jak to fakticky probíhá. To, co jsi napsala, na první pohled vykazuje znaky Švarc systému. Důležité je, zda vykonává závislou práci nebo ne, zda si sám určuje jak a kdy bude práci konat. Ale je potřeba posoudit všechny znaky.

anetka1701
21. bře 2023

@ellyem to že má příkazní smlouvu (asi dělá obchoďáka) je uplně jedno... Nezáleží na typu smlouvy, může mít pro mě za mě i objednávku... pokud je splněno to, co jsem psala výše, je to švarc...

konidana
21. bře 2023

@emamaira to tu uz někdy driv holky rozebiraly tu prikazni smlouvu. To je ok

anetka1701
21. bře 2023

@konidana hele i když máš příkazní smlouvu a jezdíš služebním autem, máš od firmy telefon, notebook a dovolenou, tak to je finančáku šumec, prostě pokuta za švarc a nazdar... Vím to, řešila jsem to osobně, psali jsme s advokátem odvolání, hodně jsme se tím zabývali a stejně smolík... Výhoda je (pro zaměstnance), že pokutu platí firma, IČař je v klidu :D

ellyem
21. bře 2023

Spolupráci je možné ošetřit správně sepsanými smlouvami. Zaměstnavatelé s OSVČ nejčastěji podepisují smlouvu o poskytování služeb, smlouvu o obchodní spolupráci, smlouvu o dílo nebo příkazní smlouvu a smlouvu o obchodním zastoupení. (Průvodce podnikáním)

@anetka1701 nedělá obchoďáka 😀

anetka1701
21. bře 2023

@ellyem sorry, příkazní bývá nejčastěji u obchoďáků 🙂 Mě to je jedno, já jen vím, jak taková kontrola finančáku probíhá a co mají za smlouvy a spolupráci, to je jim upřímně fuk... Úřednice z finančáku nám seděla před firmou týden v autě a psala si příchody/odchody IČařů, aby nám dokázala, že chodí pravidelně pracovat do kanceláře... A pak šli na místní šetření do kanclů a počítali stoly, židle a počítače... Procházela fakturaci, párovala faktury IČařů a naše... bylo to hustý... Měli jsme nějaké právní krytí, advokátka to tenkrát docela řešila, ale finančáku to bylo upřímě fuk, řešila to, jak to bylo ve skutečnosti, jaká byla realita - ne to, co bylo na papíře... Firmu to tenkrát vyšlo na 2 mega a bylo to celý na udání zhrzeného bývalého kolegy. Hodně jsem v tom tenkrát seděla, s paní jsem si pěkně popovídala a docela jsem koukala, co mi vyprávěla za historky...

emamaira
21. bře 2023

@konidana prikazni smlouva jako taková je ok, ale při posuzování jestli se jedná o Švarc nebo ne, není důležité, o jaký typ smlouvy se jedná, ale o to, jestli jsou naplněný znaky závislé práce.

konidana
21. bře 2023

@emamaira a ted je otázka, zda musi byt naplneny vsechny znaky zavisle prace, nebo staci jen nektere. Ale to asi kazdy posuzuje jinak...

anetka1701
21. bře 2023

@konidana stačí některé, musí jich být víc... Například, pokud fakturuješ jen jedné firmě (to je znak závislé práce), ale pracuješ na svém počítači a jezdíš svým autem, bereš si jednotlivé zakázky/úkoly tak jak chceš ty, pracuješ z domu/z vlastní kanceláře, do firmy docházíš nepravidelně a nemáš tam vlastní firemní počítač, švarc to není. Pokud fakturuješ dvěma firmám, ale chodíš do každé na 20hodin týdně a sedíš u jejich stolu a pracuješ na jejich PC, švarc už to je. Závisí to na posouzení úředníka... Ale obecně, pokud máš ve smlouvě proplácenou dovolenou, jdu po tom jak slepice po flusu :D Bohužel...

ellyem
21. bře 2023

@anetka1701 “Hezký” příklad. Přítel nemá pevnou pracovní dobu, jeden den začne v 8, druhý až v 10. Jindy skončí v 17, další den třeba až v 19. Je to na něm, jen musí mít splněno to, co potřebuje. Většinou pak ale stejně ještě dodělává doma. Nicméně, i kdyby se o švarcsystém jednalo, tak jak jsi psala, jde to na hlavu firmy, ne IČaře 😀.