Těhotná ve zkušební době

wendyv
6. srp 2016

Zdravím🙂 měla bych dotaz, určitě už se to tu mockrát řešilo. Ale chtěla bych názor, radu na mou situaci. Nastoupila jsem do nové práce a jsem ve zkušební době. Po měsíci jsem ale zjistila že jsem těhotná. Hodně holek tady řešílo že je nejlepší změstnavateli neoznamovat těhotenství až po zkušební době. Jenomže pracuji v jednom nejmenovaném obchodě kde se dělá uplně všechno od práce na kase, úklidu až po vybalování zboží. A tak mám strach že bych potratila. Můj dotaz tedy zní jestli dostanu nějaké příspěvky nebo dávky v těhotenství pokud bych dostala výpověd když mám odpracované z minulé práce rok a půl. A tedy i pak po porodu jestli se na mě neco vztahuje díky moc.

xpila
6. srp 2016

@wendyv Pokud by sis pak nenašla jinou práci, tak na mateřskou nárok mít nebudeš. Budeš mít nárok jen na rodičovský příspěvek.

petaov
7. srp 2016

@wendyv pokud jsi na začátku těhotenství, doporučuji to utajit (ještě to nepůjde vidět, tak nač to říkat). Úklidem, vybalováním atd. určitě nepotratíš. Potratit můžeš i doma. Snaž se si práci udržet co nejdéle, abys pak měla nárok na mateřskou. Ochránná lhůta je totiž jen tak dlouho, jak dlouho trvalo poslední zaměstnání, takže bys pak v té době musela stihnout nastoupit na mateřskou. Mě vyhodili na konci zkušebky, takže ochrannou lhůtu mám 3 měsíce.

dadaamstaff
7. srp 2016

@wendyv Mme bylo receno, ze musim mit odpracovano 270 dni za posledni 2 roky, abych mela narok na materskou.

petaov
7. srp 2016

@dadaamstaff to je ale jen jedna z podmínek.

xpila
7. srp 2016

@dadaamstaff To ale samo o sobě nestačí. V době nástupu na mateřskou ještě musíš být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě.

dadaamstaff
7. srp 2016

Je mi jasne ze jsou aj dalsi 🙂

lenulacek
31. říj 2019

@xpila 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Narok na mateřskou mít muže ... záleží na dvou letech a těch 270 dni muže mít z předchozího zamestnani

lenulacek
31. říj 2019

Holky, proč radite takový hlouposti s prominutím??? Když jste v situaci nebyly tak to snad ani nekomentuje...!nebo ze nechápete jak si mohla ve zkusebce udělat dítě.. to má jít jako na potrat???

lenulacek
31. říj 2019

@lenulacek jeee píšu to jinam 🤣🤣🤣