Zkrácený úvazek. Vyplatí se to?

nnikola24
27. led 2022

Dobrý den

Hledám práci protože mi brzo skončí mateřská.
Jelikož musím dat dítě do školky a vyzvednout ve školce
Tak jsem koukala na zkrácený úvazek 20hodin týdně .
Ale nevím kolik si mam představit výplatu aby se to vůbec vyplatilo .

Přítel děla na směny takže vyzvedávat moc nemůže . A ja nemůžu dělat v obchodě celé dny .

Pracoval tu někdo takhle v obchodě na zkrácený úvazek ? Kolik jste měli za měsíc

bara88
27. led 2022

Tak to snad záleží na práci ne? A jestli se to vyplatí? To jako se ptáš vážně? Pokud 8 hodin denně dělat nemůžeš tak ti asi nezbývá nic jiného ne. A určitě se to vyplatí víc než být doma zadarmo

zuzkasim
27. led 2022

Tak pracovat se snad vyplatí vždycky, ne? Podpora je jen chvilku, pak nějaké životní minimum (neznám přesně, nepotřebuju, v mém okolí nikdo nevyužívá), takže je vždycky výhodnější pracovat. Samozřejmě výplata bude menší, ale pokud jste prozatím vyžili z rodičáku a vydělaných peněz otce, nejspíš to tak budete mít i nadále. Dělám na zkrácený úvazek už 5 let (v jiném oboru), jsem spokojená, s penězi vyjdeme a jsem dětem k dispozici.

maxulekapcule
27. led 2022

Když já zvládla částečnej uvazek v zemědělství, ty ho určitě zvládneš v obchodě.

A jak píší holky, každej úvazek se vyplatí, ikdyby to byla jen brigáda, tak lepší něco, než nemít nic

nnikola24
autor
27. led 2022

@zuzkasim ale ja to nemyslela tak jestli se vyplati pracovat .. ptam se jestli se vubec vyplati pracovat na zkraceny uvazek . Aby jsme se meli o neco lepe nez ted
Nebo jestli mam hledat neco kde budu na plny uvazek .
Nepsala jsem nic o tom ze pujdu na podporu

zuzkasim
27. led 2022

@nnikola24 Tak jsem to špatně pochopila. Mě se rozhodně pracovat na částečný úvazek vyplatí, nejsem tolik ve stresu ani z práce, ani z toho, že netrávím čas se svou rodinou, když o to stojím. Finančně to prostě zvládáme. Pokud seženeš místo na kratší úvazek, tak se to určitě vyplatí zkusit, takových nabídek nebývá moc a na plný se dá přejít vždycky. Obráceně z plného na částečný to jde hůř, někteří zaměstnavatelé to nenabízí.

te_reza
27. led 2022

@nnikola24 pokud vyjdete se zkráceným úvazkem, určitě bych do toho šla. Je to rozhodně praktičtější než být od nevidím do nevidím v práci, když jsou děti malé.

volodka162
27. led 2022

@nnikola24 Tak kluka už jsem dávala ve svých 2,5let plně do školky, takže poznamenám, že od té doby dodnes (je v 2.třídě) vstáváme po 5h, ve školce (nyní v družině) je každý den na 6h a to jezdíme 10km do dalšího města, já jedu do práce do třetího města do práce...odkroutím si 8h (14:30h) a jelikož má aktuálně družinu pouze do 15h (školka byla do 16h), tak do 15h ho taky vyzvedávám (opětovně jedu z města C, do města B, abychom se dopravili následně domů do města A). Nepíšu to proto, abych se tu mohla pochlubit, ale ukázat, že to jde (pokud se najde práce...)...určitě se vyplatí dělat než sedět doma. Já projedu tímto pádem asi tak 3 tisíce korun měsíčně jelikož ještě po škole jedeme do města kde pracuji kde má cvičení...aby měl nějakou aktivitu...projedu i 80km denně. Jsem ve stresu, to přiznávám, ale co jsem si s manželem vymyslela, to mám - ta škola je super...tak to je. Říkám si, že ještě může být hůř. Takže? Když vyjdeš se zkráceným úvazkem, tak klidně zkrácený. Tady nic takového není, takže dělám co dělám.

aarriel
27. led 2022

@nnikola24 ja dala dite do skolky pred jejimi 3 lety a od te doby jedu 7,5 hodin, coz mam 0,93 uvazku. Dite te zvlada v pohode, ja take. Manzel taky dela na smeny. Za pul uvazku musis pocitat pulku penez. Takze nejakych 10000?🤷‍♀️ Nekde min nekde vic.

mirecka.jaroscakova
27. led 2022

po prvním rodicaku jsem dělala na poloviční úvazek v dm, vedoucí mi plánovala směny podle manžela, syna jsem vodila a vyzvedavala jenom já. Finančně to taky docela šlo.

eloise02
27. led 2022

Já to mám aktuálně tak, že dělám v obchodě v menší vesnici brigádu a na hodinu mám 120kč čistého. Kolik hodin oddělám tolik mám. U mě je to různé, chodím jak potřebují.

petrasipkova1
27. led 2022

Tak já bych prostě časově nezvládla dávat děti do školy a školky při plném úvazku, takže musím chodit na zkrácený úvazek. Beru 10 000 Kč s tím, že to má ještě určité benefity, mimo finanční, naturálie, tak i časové. Nikdo neřeší nemocnost dětí, nepřítomnost u lékařů, pozdní příchod apod.... A za tu pohodu, že dávám děti na osmou do zařízeních a v půl jedné je vyzvedávám a můžou chodit na kroužky apod mi to stojí. Kdyby jsme měli víc penez neznamená automaticky, že by jsme se měli líp 😀

lennus
27. led 2022

@nnikola24 To si musíš spočítat ty. Jestli ti stačí, kolik jsi měla rodičák třeba? Klidně si sepiš příjmy a výdaje. Já si nakonec prodloužila rodičák do 4 let, nemám se kam vrátit, našla jsem si brigádu na cca 10-15 hod. týdně a mám to zatím jak rodičák. Vím, že jsem schopná vydělat víc, ale děti jsou malé jen jednou, máme jedno ve školce a starší ve druhé třídě. Peníze nejsou vše, oni porostou a budou samostatnější, za mě je lepší postupný rozjezd, třeba i kvůli tomu, že začátky ve školce nemusí být jednoduché kvůli častějším nemocem, dcera měla teď na podzim častější nachlazení, tak se to i hodí plus na adaptaci, i když chodí už od 2 postupně, chtěla za bráchou. Příští rok už bude chodit starší do školy a na kroužky sám, tak si chci k této brigádě ještě něco přidat kvůli vyššímu příjmu. Časově bych plný nedala, ale manžel má naštěstí dost flexibilní práci a pracuje i dost z domu, ale nemáme tu pomoc, tak je vše taky na nás. Možná by bylo lepší si najít 3/4 úvazku, abys vše stihla a měla i slušný příjem, ale pokud se chceš věnovat dětem, půl úvazek je naprosto dostatečný.
Dívej se i po práci z domu, teď toho přibylo, případně se poptej mezi známými. Držím palce!

lv
27. led 2022

@petrasipkova1 mám to podobně, ze zdravotních důvodů.
@nnikola24 zkus spíš 30h, to uz máš vyplatu lepší, dělám 7-13h, sem tam dele, taky se neřeší, když potrebuju dřív domu, lékaři, neschpenku a očr nemivam, mam homeoffice, takze nejdu dolu s penězi. A mám to 7min autem a bezvadnej šéf - to mi vyváží to, že nijak extra neplatí.

petrasipkova1
27. led 2022

@lv je to super najít takovou práci. Já jsem před detma jezdila do Prahy, cesta trvala přes hodinu, navíc úřední hodiny 2x do 17, takže doma okolo sedmé. To bych teď s detma nedala, musím je vyzvedavat a dávat jen já, manžel pracuje na směny. Navíc teda bych jim proste nemohla udělat to, ze by byli mimo rodinu každý den třeba od 7 do 17. Na to jsem si je nedělala.

lv
27. led 2022

Ono by to bylo fajn pro všechny, kdo potřebují, mámy i ostatní, ale v ČR se ty úvazky kratší moc nevidí. A když jo, tak za malý peníze.

zelenaesmolda
27. led 2022

@nnikola24
hodne stesti s hledanim prace tedka v obchode,tak do brezna bude mrtvo a nenabira se.
Pokud jsi fyzicky zdatna muzes zkusit Lidl.

loylii
27. led 2022

@nnikola24 spocitej si kolik si měla na mateřský a hledala bych poloviční úvazek aspoň za stejne peníze. Nebo vic. Dělám taky na poloviční. Mám vic než jsem měla na mateřský. Tak za mě spokojenost. A ten benefit socializace je k nezaplacení. Nemohla bych byt ženou v domácnosti.

loylii
27. led 2022

@petrasipkova1 a takhle jsme to měli jako deti. Jinak to neslo, v družine do odpoledne. A nějak nemám pocit, ze by pro naši mamu bylo lepsi si deti nedělat.

izz76
27. led 2022

Já jsem po mateřské skoro 4roky pracovala na zkrácený uvazek, 6,5h dene. Plat jsem logicky měla o čtvrtinu nizsi, ale třeba stravenka už byla v plné hodnotě, prémie taky. Mě se to vyplatilo, především jsem měla čas na dceru a domácnost a to je pro mě nejdůležitější. Kdyby nebylo z organizačních důvodů zaměstnavatele potreba přejít na plný úvazek, pracuji na ten zkrácený klidně až do duchodu. 😃

lutu11
27. led 2022

@nnikola24 zkraceny uvazek je po rodicaku výborná alternativa. Je tam dostatek času na dítě/deti. Bohuzel finančné zadná sláva, a taky Tech možnosti není tolik. Ja jsem takovou práci hledala 3/4 roka, až jsem pochopila, že v mem oboru je to bida. Kdyby však tá možnosy byla i ted, beru hned.

petrasipkova1
27. led 2022

@loylii určitě, je to možnost. Já bych to pro sebe ani svoje děti nechtěla. Naše maminka s nama byla dlouho doma a po večerech si přivydělávala šitím, takže možná proto je to pro mě nepřijatelné 😂 člověk má rad to co zná, navíc vidím jak mi rychle rostou, tak s dětmi chci být co nejvíc a mít na ne čas, než začnou samy trávit čas někde jinde, teď jsme spolu proste rádi. Prace není moje priorita, což je každého osobní rozhodnutí.

ilonne
27. led 2022

@petrasipkova1 Já bych byla opatrná v tom "na to jsem si je nedělala". Tohle je vcelku normální u běžných rodin. Matky přece nejsou od toho, aby byly dětem maximální dobu k dispozici. To, že to takto máš ty, je v pohodě. Je to tvoje věc. Že tvoje maminka byla s vámi a po nocích sila, v pořádku, také její věc. Já bych třeba zase nechtěla toto. A mám si kvůli tomu vyčítat, že mám tři děti? To ani náhodou.

stef9328
27. led 2022

Ja delam na zkraceny uvazek od 7:30 do 14hod, ale ne v obchode a mam 20tis

loylii
27. led 2022

@petrasipkova1 a já doted myslela, ze do prace se chodi kvůli penězům😅 já blahova.. tak samozřejmě, když si člověk vydělá ty samé peníze doma, proč by chodil do prace…. To je logicky. Ale zakladatelka chce do prace asi kvůli penězům jsem pochopila

petrasipkova1
27. led 2022

@ilonne já jsem si je ale opravdu nedělala proto abych je nevidela. 😅 nemyslím to nijak špatně, fakt ne. Přece mluvím o své situaci, bydlim na okraji Prahy, takže všichni jezdi do Prahy. Já pracovala ve státní správě, takže píchacky na příchod a odchod, vyrazila jsem okolo šesté z domu a vracela se domu nejdřív ve čtyři. Dvakrát týdne v sedm. Takže kde je čas na tříleté dítě které mám doma ? Nereálné když manžel pracuje dvanáctky, takže by ani nikdo děti vyzvednout nemohl 🤷‍♀️ Vím, ze spoustu, a u nás ve veliké školce opravdu dost lidi dá dítě v 7 do školky a vyzvedava v půl páté, zároveň nejsem přesvědčena ze je to z nutnosti, jen je to vyber zivotni cesty. A o tom mluvím, ze pokud zakladatelka uvažuje o polovičním úvazku, ze ho doporučuji všemi deseti, vidím tam pro děti a rodinu sama pozitiva.

petrasipkova1
27. led 2022

@loylii ano, kvůli penězům. Ale pokud je možnost vzit poloviční úvazek, tak to určitě je lepší s malinkými dětmi po rodičovské dovolené.

ninive211
27. led 2022

Dělám 7h (35h týdně) a je to maximum, co zvládám, děti jsou ráno mezi prvníma ve školce/v družině, já na 7:20 v práci, ve tři vyzvedávám, někdy ve čtyři. Je to až až myslím, Chtěla jsem 6h úvazek, ale to mi umožněno nebylo. Je třeba také počítat s tím, že za poloviční úvazek obvykle nenáleží stravenky (pokud se poskytují). A vyloženě polovičních úvazků (na 4h denně) je málo, to už jsou častější ty šestihodinové, ale pokud narazíš na poloviční a s těmi menšími penězi vyjdete, tak na ten první rok přechodu z RD do práce je to značka ideál...a časem si můžeš úvazek navýšit, až se zajedete. Něco si vyděláš (byť s polovičním úvazkem to je spíš takové "kapesné"), nebudeš sedět doma, ale budeš mezi lidmi

ilonne
27. led 2022

@petrasipkova1 Chápu, ja šla taky kvůli dětem učit, i když jsem šla s penězi dolu. Jako šít po nocích je pro mě "hardcore", ale vlastně se kvůli dětem po nocích učím (dělám si druhou VS, abych mohla učit na 1.stupni). Tak ono to nakonec asi vyjde nastejno 🤣🤷

petrasipkova1
27. led 2022

@ilonne tak to dělala moje máma ( vyučená švadlena) hned po revoluci, určitě nešila celou noc, a bylo to pro ni lepší než jít někam do fabriky a my do školky od nevidim do nevidim, jen si tím prostě přivydělala nějakou korunu, jako já ted chodim na ty 4 hodiny dopoledne no. To učení po nocích je větší hardcore 😀 , jsi dobrá ! Já jak uspim děti tak mi vypíná mozek 😀

ocimapersonalistky
29. led 2022

Já si myslím, že práce na zkrácený úvazek je na svážení každéh ❤️. Jenom jsem se v praxi setkala s tím, že si lidi mysleli, že na zkrácený úvazek si vydělají trošku víc peněz než na plný (myšleno v přepočtu na hodinu) a to tak není. Běžně je to opravdu tak, že když má člověk úvazek poloviční, prostě bere polovinu mzdy, která je nabízená na úvazek plný. Já osobně bych na plný s dětma pracovat nechtěla, tak jsem pracovala na částečný (pondělí až středa) a to mi vyhovovalo moc 🙂.