Ahoj, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s bílým granitovým dřezem. Do kuchyně by se nám hodil spíš bílý, než jiný odstín, ale bojím se, jestli tam nejsou viditelné fleky třeba od zeleniny, čaje apod. S granitovým dřezem nemám zatím žádné zkušenosti. Děkuji za Vaše postřehy a rady.
já bych si to nepořídila. slyšela jsem, že to určitý věci, který hodně barvěj fakt můžou zabarvit nafurt, a pár světlejch granitovejch dřezů, který byly starý pár roků jsem už v viděla...hnus, zašlost dost brzo....nešla bych ale ani do tmavýho, tam jsou zase hrozně vidět mapy od tvrdý vody... jako je to krásný a tak nějak jako..."moderní", ale kdybych mohla vrátit čas zpátky, šla bych jedině do kvalitního nerezu...na údržbu překvapivě mnohem jednoduššího...:/
@normalnimatka Tak pak si vyber... Četla jsem jinou diskuzi, kde se zakladetelka ptala, jestli si má pořídit nerez nebo granit. Přes 90% odpovědí bylo, že rozhodně granit. Že měli oba a že granit je lepší, mají ho už několik let a je stále krásný. Tak fakt nevím...
Mám už druhý bílý granitový dřez, dohromady s nima deset let . Údržba jednoduchá ,buď tekutym pískem nebi horká voda a prekarbonat sodný. Mám dřez pořád jako nový. Za to nerez v prádelně mám pěkně hnusný.
Zrovna dnes jsme se o tom bavili s manzlem... máme bílý granitový a dnes bych sla asi do tektonitu,je oravda, že jsem mu asi od začátku nedala takovou péči jakou by potřeboval, takže opravdu dno je velmi zašlé,i když občas vydrbu pískem,coz by se nemělo,ale stejně to není to co na začátku,ale jak píše nekdo nade mnou,uz delší dobu se michci zkusit savo, jelikož se mi jednou omylem trochu vylilo a krásně to v tom místě vybelilo,ale problém je,ze nesnáším smrad sava a moc nechci aby ho cichali děti,takze čekám,az se udělá lepší počasí a my budem moct cely den být venku a větrat,aby to nebylo tolik citit.
Děkuji za zkušenosti. Popravdě, čekala jsem na granit chválu. Tak jsem se podívala ještě na jiné diskuze, tam už to taková hitparáda nebyla. Z granitu často zmiňovali dřez Franke. Ten by mohl být kvalitnější, ten celkem chválili.... Tak teď opravdu nevím. Byla jsem už téměř rozhodnutá, jen jsem přemýšlela nad barvou. Tak budu asi hledat dál. Ten tektonit, který je tu zmiňovaný, někdo, prosím, nemáte?
Mám černý a máme tu extrémně tvrdou vodu. Když ho vydrbu a namažu olejem, tak krásný vydrží tak 3 dny, týden je dobrý s tím, že by mohl vypadat líp, ale nestyděla bych se za něj. Pokaždé ho opravdu nedrbu
(Osvědčila se mi houbička a feel eco na koupelny + vrstvička oleje po mytí)
@verujan Máme granit přímo od Franke, údržba pohodová, tak 2x ročně vezmu octem a potom naolejuju. Máme ho zhruba 2,5 roku. Kdybych mu věnovala péči častěji (tak jednou měsíčně), určitě by vypadal líp, ale k tomu se jaksi nejsem schopná dokopat. 🙈 My máme teda tmavě hnědý, takže skvrny neřeším, ale dávám pozor, aby se do dřezu nelila kyselina citronová (mohlo by to prý odbarvit).
Jinak předchozí dřez jsme měli keramický - na údržbu a čištění super, ale popraskala nám glazura a držela se v tom nečistota (ale stačilo při odvápňování konvice nalít ten roztok do dřezu a hotovo). Nerez mi domů nesmí - máme v práci a pro mě je to za trest, je vidět každá zapomenutá kapka, manžel by ho nikdy neutřel, to by mě mrsklo...
@journals Ono to na té tmavě hnědé není tak hrozně vidět, jako třeba na černé. Vodu taky nemáme až tak tvrdou. Ale hlavně já nejsem asi až tak náročná na takový ten vzhled právě ošetřeného dřezu. 😉 Jako když ho naolejuju, tak ten týden vypadá fakt luxusně, po dvou týdnech už to není ono. Ale mezi vzhledem po měsíci a po půl roce nevidím rozdíl 🤷♀️😁
@verujan Já měla nerez a věčně na tom byly zaschlé mapy od vody a časem byl ošoupaný. Teď mám 6 let tmavý antracitový granit a paráda, jako nový a v podstatě bez údržby, jen po mytí otřu hadříkem.
@verujan ono taky není nerez jako nerez... mně to přijde věčný a krásně domytelný...granit už ne. abych vymejšlela kdejaký 3,14čoviny co na to lejt....
my máme tmavě hnědej, a je to opravdu strašný, skrz velmi tvrdou vodu. jedu eko domácnost, rozhodně na to nebudu lejt žádný sračky. kromě samozřejmýho prostředku na nádobí to sem tam objedu octem, ale moc to na to nefunguje. matlání olejem tady čtu poprvý, ale rozhodně bych nechtěla bejt otrokem dřezu a každý tři dny se s tímhle crcat....no nevim, no. na kvalitní nerezovej prostě stačí x desetiletí pořád jen jar a voda a nazdar.
Mám bílý Franke, už asi 5 let. Jak se píše výše, kdybych mu věnovala větší péči, tak vypadá krásně. Ale jsem s ním spokojená a i přes ne moc poctivou údržbu je pořád pěkný. Jednou jsem se ptala přímo u výrobce, jak o něj pečovat. Paní mi poradila nechat v něm přes noc rozpustit tabletu do myčky a potom potřít (naimpregnovat) olejem. Občas to udělám, někdy ho přejedu jen takovým jemným pískem a houbičkou, co jsem k němu dostala. Takže já bych do něj příště šla znovu.
Bilej, no, otročina by to byla, já bych do toho nešla. Musela bys hodně ošetřovat, speciálními přípravky.