Umístění komunálního odpadu.

katherinka33
29. lis 2019

Ahoj. Prosím o pomoc a předem děkuji. Neresil jste někdo podobny problém? Kupujeme dum "na klic" a developer nam nechal vystavet pod okny kontejnerove stani. Je cca 2 az 3 metry od naseho domu. Developer svadi vinu na mesto a mesto zase naopak. Kontejnerove monstrum ma byt primo nalepene na plote, ktery vyjadruje hranici pozemkum. Nevíte někdo, v jaké bezpečné vzdálenosti (z důvodu hoření nebo zápachu ) od vchodu do budovy mohou být volně umístěny kontejnery na odpad?
Může obec na svém pozemku umistit nádoby na tříděny odpad v blízkosti soukromeho plotu?

lolam10
29. lis 2019

Na to musi byt vyhlaska.nerekli vam to na stavebnim odboru obce?

dandaa
29. lis 2019

Pokud je 2-3m od plotu tak je dodržen zákonem předepsaný odstup, který je minimálne 2m. Tudíž ho nemůžete mít nalepeny na plotě, ovšem pokud mu nedal podpis se souhlasem developer.

katherinka33
autor
29. lis 2019

@lolam10 Volali jsme na obec a tam nam řekli, ze to máme řešit s developerem.

katherinka33
autor
29. lis 2019

@dandaa Máme jej nalepeny přímo na plotě, tudíž hranici pozemku. Žádný odstup. Ty 3 metry jsou přímo ke zdi domu. Proto jsme z toho tak zhnuseni a nevěříme, ze to je možné.

katherinka33
autor
29. lis 2019

@dánska žádný podpis nemají. Ani nám nedali vědět, ze to budou stavět.

dandaa
29. lis 2019

@katherinka33 v tom případě porušují zákon když je to na plotě bez souhlasu

katherinka33
autor
29. lis 2019

@dandaa Diky moc za informace a je to prosím někde právně ukotveno?. Ja jsem to nikde nedokázala dohledat.

dandaa
29. lis 2019

@katherinka33 nejspíš bude záležet jak ta "stavba" vypadá a do čeho se řadí, mrkni na § 79 o umístění staveb

tyna229
29. lis 2019

@katherinka33 Ahoj, resi se u nas podobny, defacto jstejny problem...
Koupili jsme dum, ktery vyrostl v zastavbe rodinnych domu a radovych dorinnych domu.
Jsme tu “nejnovejsi”....
Komunita 10ti rodinnych radovych domu maji spolecnou popelnici na smesny odpad, respektive tu velkou “kravu” kontejner. Kde ji parkujou? Samozrejme u nas za plotem, protoze nikdo z tech 10ti rodin nechce mit samozrejme takovou smradosku pred svym domem. U nas za plotem je verejna komunikace, obecni cesta. Kazdopadne my jsme tam meli mit branku, kterou jsme se rozhodli udelat spolecne s pojezdovou branou na vedlejsi ulici, kde jsme evidovani. Sousedi prislibili, ze kontejner bude jinde. Dodnes tam je! V lete smrdi jako blazen, litaji vosy, masařky, no des 🙈. Mame od plotu cca tri metry terasu, takze proto jsme se s nimi domlouvali, aby kontejner stal jinde. Jinde stal chvili, nez se jedna sobecka pani spusedka rozhodla, ze ho zase nastehuje k nam k plotu, protoze nema kde zaparkovat.... na verejne ceste ji porad nekdo parkuje na miste 😂....(Misto tam vzdycky ma)
Talze u mas dohady, kam si strcej sousedi popelnici....
Na meste mi rekli, ze svoji soulromou popelnici maji mit na svym pozemku nebo si pronajmout misto na obecnim pozemku.
Jsem zvedava jak tohle dopadne 🤦‍♀️
Kazdopadne musim rict, ze kvuli jedne babe, ktera nema kde parkovat, narokuje si verejnou komunikaci pred svym domem se takhle handrkujeme. Ona je jedovata jako zmije 😁 vubec ji stve, ze se tady nekdo nastehoval a buduje.. zavost je strasna vlastnost.

katherinka33
autor
29. lis 2019

@tyna229 To je hrozne. A jak ona má oprávněně, ze vám tu popelnici nastěhovala zpět? Jak se tedy branite?? Obracite se na mesto, nebo pravni cestou? My bychom se tak chtěli tesit na novy domecek a misto toho tohle, jsme totalne znechucení, jak je tohle možné možné a nevíme jak se bránit. Uz z lidskeho hlediska je to přece cunarna. Mame malé miminko. Kam ho dám spát v kočárku na zahradu před dum, k popelnici?

katherinka33
autor
29. lis 2019

@dandaa Koukala jsem a nevím, jestli tomu dobře rozumím, ale do ničeho by to spadat nemělo. Tedy by to mělo mít souhlas...

tyna229
29. lis 2019

@katherinka33 pry to resi jeden pan z tech radovek, obiha urad.... posledni info co mam, ze ho posilaji od jednoho urednika k druhemu....
a ta pani, kvuli ktere to cele vzniklo je proste a jednoduse jedovata a zavistiva osoba, ktera nesnese, ze se tady nekdo nastehoval do noveho domu a buduje..., je bezohledna a sobecka. Na me byla tak jedovata, ze mi spadla celist.
Zatim tomu davame s muzem cas, zda to oni vyresi. Je to jejich kontejner, maji ho mit u sebe. My mame take popelnice na svem pozemku a parkujeme na svem pozemku, tak nevim, proc by nas mel nekdo sikanovat smradem z jeho popelnice.
Zatim jsem byla pouze na tom urade tady u nas, kdyz jsem prihlasovala svoz odpadu nam, zeptala jsem se na tu jejich velky kontak... jasne mi rekli, ze ji maji mit na svem pozemku, nebo si pronajmout stani od mesta.
Nechame tomu jeste nejaky cas, pak opet zajdeme na mesto, popripade pak pravni rada atd...
Taky mame dvouletou dceru a nestojime o to, aby ji na nasi zahrade postipaly vosy z cizi popelnice, kterou si parkujou u nas za plotem. Plot mame vysokej cca 175, betonovej, takze si asi pani sousedka mysli, ze smrad a vosy se k nam nedostanou 🤦‍♀️.
Prolezla jsem internet krizem krazem, nenasla jsem zadnou radu, zadnou diskusi, na webu mesta nic...
Az dneska jsem tady narazila na vas prispevek, tak me to potesilo (Ne vase starost!!!!, vim jake to je), ale ze se mozna neco dozvim.
Jsem z toho taky otravena, bydlime v novem dome chvili..

dandaa
29. lis 2019

@katherinka33 ještě se zkus poptat přímo na životním prostředí. Pokud je to tedy takový ten kovový přístřešek co má i betonové patky tak ten by neměl být přímo na plotě. On je teď i takový zákon, že i obyčejný keř nemůžeš správně zasadit blíž než 1,5m. Chce to fakt obvolat úřady a chtít vše písemně. My bydlíme také v nové zástavbě a pořád musíme kvůli všemu prudit úřady, jinak nefungují.

katherinka33
autor
29. lis 2019

@tyna229 Vas pripad mi pripada jako uplna nehoraznost. Vzala bych tu popelnici a té zmiji bych to odtáhla před dum. Tohle fakt ještě svět neviděl, jak jsou lidi drzi a jeste jim to prochází? Tu výstavbu a její provedení bereme jako nějakou mstu developeru, za jakych podminek jsme vstoupili do projektu...to by nějaký slusny clovek snad ani jinemu neudelal, kdyz jsou jine moznosti. Takže nemusím ani psát, co si o nich myslime. Jak psala @dandaa nedáme se a zkusíme všechny odbory. Jestli to nevyjde, tak to snad dám do médií, protože jen tak se to většinou pohne, kdyz se pěknou špatné reklamy.

tyna229
29. lis 2019

@katherinka33 ano, otřesný jsou oba naše pripady, at uz drza a bezohledna sousedka, nebo nehorazne tupí developeri.... je mi z toho smutno a blivno, kdyz ma mit clovek radost z noveho domecku, v dnesni dobe za nehorazny penize porizeny, tak musi resit takovyhle veci...
Jeste ze ten muj chlap je vecnej optimista a umi me rozveselit. Ja jsem takova cíťa, hned me takovahle situace rozhodi a nemuzu to vymazat z hlavy 😠

tyna229
29. lis 2019

@katherinka33 drzime vam s muzem palce! ✊ dejte info

makronka222
29. lis 2019

Sousedi meli podel plotu 2 kontejnery na plast, 2 papi, sklo a pak jeste neco. No, kazdopadne smrad v lete sel az k nam, zalezelo jak foukalo. Supr, ze i ta dira u nas se rozhodla vsem barakum darovat kontejnery na trideni a tenhle brajgl zmizel. Takze zkusila bych navrhnout obci, aby kazdy z tech 10baraku mel kontejnery svoje? Nebo kontejnery dat jinam - nemate nekoho ze znamych na urade? Kdekoliv? Obalkova metoda vzdycky zabere.

biedronka10
30. lis 2019

@tyna229 koukam ze je to vsude stejne. Nam sousedicci brani parkovat na obecnim i jdyz barak uz prodali. Porad do neho lozi. Maji malo mista i kdyz vlastni latafundie a nam brani parkovat na obecnim, my ale nemame pozenek. Obec je podvratacka instituce, co jde priti nam, takze to nemame lehke. Nrhlede na to, jestli tu nekdo nevi....... Muze soused vlastnit pozemky az k zakladum naseho domu? Neni tam nekde zakonny odstup?

biedronka10
30. lis 2019

@katherinka33 kdyz vyfasujes sileny sousedy a nejen je, jako my, tak to nemas jednoduchy. My mame o neco horsi problemy se sousedy.

biedronka10
30. lis 2019

@tyna229 jo a stim parkovanim to uz uci noveho souseda, asi abychom nevysli ze cviku

vineta
30. lis 2019

@biedronka10 Samozřejmě může vlastnit pozemek až k hranici druhého pozemku, respektive vždycky to tak je, naopak problém může být s umístěním stavby na hranici pozemku, tj. na straně stavebníka.

tyna229
30. lis 2019

@makronka222 kontejnery na tříděnej jsou na konci ulice, na ty je tam vyhrazené místo, to urcuje obec, kde budou stát. Co se tyka poplenic a kontejneru na smisenej odpad, tak ty by mely byt u kazdeho na pozemku.
Tech 10 radovek si poridilo jeden velkej kontejner prave proto, aby nemel kazdy domek svoji malou poplenici u baraku. Kontejner vystrcili na ulici, k nam, coz nam nevadilo, kdyz ksme jeste nebydleli, jen jezdili zarizovat domecek. Nyni bydlime a je to neprijemne a v lete ukrutnej puch, hejno vos a nechutnych masarek.
Na urade nemame zadne zname, kazdopadne po tom pujdeme, neni proste mozny, aby to takhle fungovalo.
Kdyby jedna jedina sousedka nebyla sobecka mrcha a brala trosicku malo ohledu na ostatni sousedy, tak jejich smradlavej kontejner stoji tak, kde jsme se domluvili a neni problem. Jenze panicka potrebuje parkovani nejen pro sebe, ale i pro svoje navstevy na verejny komunikaci. Proste si ji narokuje, bydli tady driv nez my, tak podle ni neni co resit 😏.

tyna229
30. lis 2019

@biedronka10 to mate taky veselo teda! 😠 nepochopitelne 🤦‍♀️

katherinka33
autor
30. lis 2019

@vineta To doufám, ze tady u nás ten problem bude. Protože se žádný odstup od našeho pozemku nekona

katherinka33
autor
30. lis 2019

@biedronka10 My jeste sousedy nezname. Jen se nam prisla rychle predstavit pani odvedle. Čekáme na předání domu. Nemusíme být nejlepsi přátelé, ale snad budou vztahy OK. Jeste tohle by nam scházelo a já se snad pakuju...

katherinka33
autor
30. lis 2019

@tyna229 Ja jsem uz presla snad vsechny stavy mysli. Mame toho od nich vic. Predani melo byt v cervenci, nejpozdeji v září. Žijeme zahazeni v krabicích u mých rodičů jako bezdomovci. Krabice, spotřebiče do nového domu, výbava všechno nakoupeno podle plánu ale lezi to ladem u příbuzných, nebo v garáži. Uvnitř domu neustale něco odflaknuto. Za prodlouzeni cerpani hypo jsme platili pokutu. Kdo ví, zda to vůbec prevezmeme, jestli to bude v nějakým strasnym stavu. Jak jsem psala, člověk se na tohle těší cely zivot a stoji ho to celozivotni uspory a ma jen pocit ze je vsechno spatne a jeste mu někdo dela naschvaly. Snad to dobre dopadne. Pro všechny. Taky vam držíme pěstí, nedejte se.

vineta
30. lis 2019

@katherinka33 Obávám se, že kontejnery nejsou stavba, takže nevím, nakolik se na ně něco podobného vztahuje. Ale minimálně by se dalo řešit přes emise (obtěžování zápachem), ale to už je řešení s křížkem po funuse a hlavně by to muselo být nad míru a špatně se to vymáhá. Asi bych to řešila primárně s developerem a městem na jedné schůzce, ať to neháže jeden na druhého. Plus tlačit na developera, aby je umístil jinde.

katherinka33
autor
30. lis 2019

Jenze ty kontejnery maji vystaveny "domek" je dlouhý skoro 6 metrů, vysoky 1,7m a je opreny o nas plot. Není ani do ulice je prostě podél našeho pozemku.

katherinka33
autor
30. lis 2019

@vineta Asi to bude jediný možný způsob. Sejit se s nemi dohromady. Nebudou moci svádět jeden na druhého. Bohužel s developerem není možné možné domluvit. Ti hezky zpivali jen do podpisu smlouvy. Zkusíme všechno. Díky za rady.

vineta
30. lis 2019

@katherinka33 Aha, tak to je jiná. Zkus si zjistit, jestli to jde bez souhlasu, ale je opravdu možné, jak už tu výše někdo napsal, že ten souhlas dal developer jako vlastník ještě předtím, než to bylo převedeno na vás, a s tím toho asi příliš neuděláte- souhlas uděluje vlastník jednorázově a ten další už to prostě s tím koupí. Pak leda zjistit, nakolik tohle developer uvedl při podpisu smlouvy s vámi, že tam bude ta budka stát, a reklamovat to u něj, ale bohužel dnes je trh s nemovitostmi takový, že když od smlouvy vy třeba odstoupíte, developer nakonec prodá díky rostoucím cenám ještě dráž, takže to ho asi moc motivovat nebude. Je to situace na nic 😐. Chce to tedy hlavně zjistit, jestli to vyžaduje souhlas + pokud ano, jestli už byl udělen.