Mutace MTHFR 677c a a1298c heterozygot. Máte zkušenost?

tesina99
16. bře 2022

Zdravím vás holky, mám otázku ohledně mutací MTHFR 677c a a1298c nejspíš obě heterozygotní (u té a1298c úplně nevím jestli není homozygotní). Vím, že v heterozygotní formě má tuto mutaci celkem hodně lidí a tak nad tím doktoři mávají rukou. Už mám za sebou jeden spontánní potrat a diagnóza byla tahle mutace. Moje maminka má k tomu ještě Leidenskou mutaci a přišla o holčičku v 6. měsíci, já tedy Leidena nemám. Teď jsem podruhé těhotná, tak jsem dostala progesteron a fraxiparine od doktorky, tak jsem klidnější, že pro to něco aspoň děláme. Dočetla jsem se, že kombinace těchto mutací je prý horší i když jsou heterozygotní. Nicméně bych ráda slyšela zkušenosti vaše s těmihle mutacemi a jestli je ještě něco, co by se dalo udělat, aby těhu bylo prosperující co nejvíce 🙂

marianarem
16. bře 2022

@tesina99 Urcite brat kyselinu listovu, ale v aktivnej forme (vola sa to najcastejsie aktivny folat, levomefolat, L-metylfolat).. Urcite nebrat synteticku kyselinu listovu (vitamin B9).

tesina99
autor
18. bře 2022

@marianarem tu jsem si objednala dva měsíce zpět a beru denně, nikdo mě na to neupozornil předtím takže jsem během prvního těhotenství brala klasickou kyselinu listovou. Pak jsem se dočetla na netu o štěpené kyselině, tak jsem si řekla, že to zkusím. Říkám si taky, jestli folát i nezabral teď, protože jsem do měsíce otěhotněla, co jsem jí brala.

marianarem
18. bře 2022

@tesina99 Ja som tiez v prvom tehotenstve brala klasicku a nedopadlo to dobre, v druhom uz alktivnu a vsetko super. Drzim palce 🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru