Screening v 1. trimestru - špatná krev i UTZ

pavlushka1
6. únor 2017

ahoj holky, měla bych dotaz. Mám za sebou screening v prvním trimestru a výsledky mi vyšly v šedé zóně, Trizomie 21 byla 1:536 ( v papírech mám pak i napsáno, že výsledek vyšel v šedé zóně pro T 21 1:271. Doktoři nám říkali,že může jít o dawnův syndrom nebo případně o nějakou srdeční vadu. Stalo se někomu, že by mu vyšla špatná krev a zároveň i špatný UTZ a nakonec má zdravé mimčo? v krvi mám špatné hodnoty PAPP - 0,619MoM, fbhCG 2,422MoM a zároveň vysoké NT - 2,65mm a Ductus Venosus PI máme 1,40 a to je prý taky špatně. Za 2 dny mě čeká odběr choriových klků.
Nemá někdo podobnou zkušenost? Pokud ano, jak vám toto těhotenství dopadlo? Díky moc za jakoukouli zkušenost.

martinaraichova
7. únor 2017

Ahoj já mám hodně podobné zkušenosti hned čtyřikrát v prvním těhotenství jsme zkoušeli spoustu dalších testů ale všechny vyšli hodně nahnuté Nikdy jsme si s manželem ani jedno mimčo nenechali teď jsem popáté těhotná a všechno konečně dobré nikdy nesmíš ztrácet naději Martina

adivamko
17. únor 2017

Ahoj, mně taky vycházely všechny hodnoty špatně, dokonce i plodovka. Nakonec jsme skončili na ultrazvuku na radiologii a tam mi sdělili, že je vše OK. Máme doma krásnou zdravou holčičku.

netopejr
17. únor 2017

@adivamko no hustý. A jak se stalo, ze vas po amnio nehnali na ukonceni?

absintka19
17. únor 2017

@pavlushka1 nedivej se na ostatni. Kazde tehu je jine. Nekde to dopadne spatne, nekde dobre. I u dobrych vysledku se muze narodit nemocne dite, plati to i obracene. Je to prece pravdepodobnost. Znam tu jednu pani z MK, vsechny vysledky mela v poradku a i pres to ma nemocne, i kdyz krasne dite.

magicaetezzz
17. únor 2017

@pavlushka1
Hele me vysla spatne krev. Uz nikdy bych na tripple testy nesla, v 70% vychazi falesne pozitivne - proste k hovnu a to doslova. Dulezity je UZ. To sijove projasneni neni tak strasny, vydela jsem horsi vysledky. Nosni kustku mate?
Me treba strasili, ze v srdicku je nejaka cituji: " bila vec" a nevedeli co to je. Odmitla jsem plodovku, objednali me za mesic na kontrolni UZ + biochemii a rekli mi, ze je to jen chrupavka auorty, ktera se vstreba 😒
Odber klku je skvela vec. Dle toho bych se odrazila.
Jo a krev se mi srovnala, myslim pap i hcg, az v 19tt.

netopejr
17. únor 2017

@pavlushka1 u te krve děla hodne vek, od 30 vys to jede dost strmé
U toho NT jsem tuhle četla,ze v jinych zemích je ok hodnota do 3, v CR do dvou, jestli se nepletu
Papp souvisí s fukkci placenty,samo o sobe to neznamená zas az tak moc

To jen ze proste to nejsou hodnoty odkazujici jasne na to, ze dítě je skutecne nemocné.
Odběr klků můžeš podstoupit, můžeš odmitnlut. Není by vám vysvětlit rizika. Problémy se udávají ca 2 % , ale je celkem caste deformity končetin, čelisti, kuze, problémy s penetraci placenty v pozdějším těhotenství. Tohle by vám taky měli sdělit, nez se rozhodnete. Protože rizik, ze vase dite je nemocné, je několikanásobně mensi, nez ze se mu něco stane v důsledku tohoto invazivniho zakroku.
A je moudre položit si otázku, jake budou vase další kroky, pokud bude výsledek pozitivní. Pokud se dítě rozhodnete donosit a porodit, nemá význam podstupovat tohle riziko a zvyšovat pravděpodobnost zdravotního problenu miminka. Nakonec mu nic byt nemusí. Pokud bude, da se to zase resit ruzne, ale může žít.

netopejr
17. únor 2017

*MĚLI by vám vysvětlit rizika. POTRATY se udávají ca 2 % plus ta dalsi poškozeni k tomu. (čili v součtu na me tedy dost riziko)
Omluva za automat.opravy.

adivamko
17. únor 2017

@netopejr Pani doktorka na genetice mi ten utz na radiologii sama nabidla jako posledni moznost. A kdyby se vada potvrdila,tak doporucovala tehu ukoncit. Ale nastesti to dobre dopadlo. Uz bych tyhle testy ale nepodstoupila,vysledek stejne neni na 100% a toho stresu....

netopejr
18. únor 2017

@adivamko Dekuji za info.
Jsem rada, ze vzdor všemu to dobre dopadlo.

pavlushka1
autor
22. únor 2017

díky holky za příspěvky. Odběr choriových klků vyloučil dawnův syndrom, a chromozomalní vadu. Příští týden nás čeká ultrazvuk a vyšetření srdíčka.
a otázku, zda si nechat dítě jsme si pokládali již před pár lety. Na UTZ bylo hodně vysoké šíjové projasnění (snad skoro 5mm) a potom nám potvrdili vrozenou vadu. Toto těhotenství jsme se nakonec rozhodli ukončit. Po delší době jsme se dočkali dalšího těhotenství a máme zdravou holčičku. Teď další těhotenství a výsledky nejsou úplně nejlepší, ale stále doufáme, že je mimčo v bříšku v pořádku....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru