hedvika_x
21. zář 2016
16085 

Jak se rodí v koupelně

Johanka se měla narodit 23.8. v porodnici za pomoci předem domluvené porodní asistentky. Narodila se o dvanáct dní později doma, v koupelně. Přitom ve 35. týdnu těhotenství krátce hrozilo, že přijde na svět akutní sekcí. Zkrátka to, že se s touhle holčičkou nebudeme v životě nudit, nám je jasné už od samotného začátku.

Na tom, že porod nakonec proběhl tak, jak proběhl, měly zřejmě zásluhu dvě věci. Ricinový koktejl, který jsem vypila večer předtím, a mé v ten den naprosto nepochopitelně pomalé chápání.

---

Bolesti mě budí v neděli 4.9. ve tři čtvrtě na čtyři ráno, dvanáct dní po termínu. Naskočily rovnou po zhruba pěti minutách a od začátku už tak silné, že nedokážu zůstat ležet. Potichu se tedy snažím vyplížit z ložnice, kde spí manžel i Anežka, naše dvou a půl letá holčička. Dan je ale vzhůru, tak mu šeptám, že jsme se konečně možná dočkali, že jdu vše prodýchávat do vedlejší místnosti a ať se ještě prospí, než budeme muset vyrazit na cestu.

Kvůli nedávno operovanému nártu, ve kterém mám sešroubovaných několik kostí, chvilku hledám polohu, ve které bych mohla kontrakce prodýchávat a přitom nohu moc nezatěžovat. Nakonec klečím na matraci na zemi a předloktím se opírám o židli před sebou. Za sebou mám horu peřin a polštářů. Později přijdou vhod, protože se na ně mezi kontrakcemi vždy svalím a chviličku si zdřímnu, než mě probudí další vlna bolestí.

V místnosti je velká tma a nemám náladu na silné elektrické světlo, tak ještě prozváním Dana. Když přijde, prosím ho o pár svíček. Zapaluje je, rozmisťuje po pokoji a odchází.

Kontrakce jsou od začátku poměrně časté, po čtyřech až šesti, sedmi minutách. Nejsou ale pravidelné, proto je nepovažuji za známku blížícího se porodu. Vždy, když to už půl hodiny vypadá slibně, přijde zničehonic větší pauza a z pravidelných pěti minut je náhle sedm. Nechci jet do porodnice zbytečně brzy, proto čekám, až se objeví nějaké opravdu pevné intervaly.

Za známku blížícího porodu nepovažuji ani velkou bolestivost kontrakcí. Přičítám ji zamlženým vzpomínkám na první porod – zdá se mi, že to teď bolí o dost víc, než bolel začátek první doby minule, ale co, příroda paměť v tomhle směru trochu promazává a asi si to pamatuji špatně. V druhé řadě to svaluji na ricinový koktejl. Předpokládám, že velké bolesti jsou důsledkem kombinace kontrakcí a křečí ve střevech. Dvakrát jsem ráno šla na záchod s průjmem, což mě utvrdilo v tom, že ricin zabral a zjevně se odráží na celém dosavadním průběhu událostí.

Bolesti sílí a sílí, postupně přicházím na to, že nestačí prodýchávat, ale pomáhá vyluzovat nějaký zvuk. Vždy velký nádech a pak dlouhé “áááá” a výdech. Z počátku to funguje. Později instinktivně přidávám ještě pohyby v bocích – jak jsem v kleče opřená o židli, natáčím střídavě ramena a kyčle nahoru a dolů, čímž vlastně otáčím i celým tělem. Pomáhá to. A tak čas běží, já střídavě pospávám, střídavě se kroutím ze strany na stranu a mručím, a při tom všem sleduji východ slunce za oknem.

V půl osmé už jde do tuhého a já začínám tušit, že to má asi o něco rychlejší průběh. Píši Jarce, naší domluvené porodní asistence, že během dopoledne dorazíme. Má zrovna ten den v porodnici denní směnu, tak není třeba být úplně konkrétní v čase. V aplikaci na mobilu studuji pravidelnost kontrakcí. Stále ji tam nevidím.

Zkouším pohmatem zjistit, jak to dole vypadá a mám pocit, že nahmatávám hlavičku. Poměrně velkou plochu hlavičky. Aspoň tedy myslím, že to je hlavička, ale odmítám tomu věřit. Vlastně nevím, co bych tam měla nahmatat. Ve filmech vždycky doktor rodičku vyšetří a řekne “jsme na deseti, jdeme rodit”, ale už nikdy nikdo neřekne, jak to vlastně pozná. Sama sebe přesvědčuji, že to je nesmysl, vždyť opravdu intenzivní bolesti mám zhruba hodinu a i když má být druhý porod rychlejší, zas o tolik rychlejší to být nemůže, ne? Rozhoduji se, že počkám, až vstane Anežka – vstává tak v půl deváté. Pak Dan sbalí tašku a pojedeme.

V půl deváté skutečně slyším, že vstávají a jdou do přízemí. Bolesti jsou tou dobou opravdu velké, ale stále se drží v intervalech nad pět minut, tudíž bychom měli mít na cestu dost času. Chvilkami mám pocit, že už se mi chce i tlačit, ale opět to přičítám ricinovému koktejlu. Pak se intervaly zase prodloužily a já se proto rozhoduji jít do vany. Teplá voda by to měla rozlousknout.

V době, kdy se belhám do koupelny, jsou kontrakce zhruba po šesti a půl minutách. Vlezu do napuštěné vany a najednou jsou pryč. Je mi krásně. Opřu se a užívám si klid. A taky mám trochu vztek. Tolik bolesti a nic? Copak tohle mohl být planý poplach? To teď vylezu z vody a začne další den, úplně stejný jako včera? Modlím se, aby se kontrakce vrátily, ale současně se modlím, aby už nezačínaly. Zvláštní pocit.

Po zhruba deseti minutách klidu – těch slavných předfinálových minutách – kdy jsem nabrala trochu sil, se do toho Johanka pouští s plnou vervou. Dere se ven a já cítím intenzivní potřebu tlačit. A i když je to zpětně k neuvěření, stále mi situace nedochází v jejím plném rozsahu. Jediné, co vím je, že musíme okamžitě jet. Volám tedy na Dana, že je čas vyrazit. Tváří se dost překvapeně, koneckonců před chvilkou se probudil a vstal, ale ihned letí pro věci. Já si ovšem konečně začínám uvědomovat, že do porodnice, kterou máme 40 minut daleko, rozhodně nedojedeme. Že dokonce možná nedojdu ani ke vchodovým dveřím...

Přichází další kontrakce a spolu s ní i moje definitivní prozření. Konečně mi to došlo! Dan v ten moment nakukuje do koupelny a já mu sděluji, že “už rodím”. Stojí mezi dveřmi, neví, jestli má jít dovnitř nebo ven, nebo co by měl vlastně dělat. Já se srovnávám se situací. Celé to trvá asi dvě vetřiny. Nakonec mu říkám, ať jde pryč a zavolá Jarce. Nevím proč, ale chci, aby z koupelny odešel. Chci na to být sama, jen s Johankou. Klečím ve vaně plné vody a jsem najednou hrozně klidná. Vím, že to zvládneme. Tady a teď. Spolu.

Chvilku přemýšlím, jestli vypustit vodu nebo ne. Nevím, jak má být voda teplá, jestli má mít nějaké zvláštní složení, jestli se nemůže miminko utopit – nevím o porodech do vody vůbec nic. Na druhou stranu se bojím, že když vodu vypustím a dítě nechytím, že se potluče. Váhám, ale nakonec vodu vypouštím, přijde mi to jako menší riziko.

Vzápětí zjišťuji, že máme zatraceně úzkou vanu. Schválně jsme kdysi vybírali úzkou a hlubokou - při výběru sanitární techniky člověk holt nezohledňuje, jestli se mu v tom bude dobře rodit. Šteluji se tedy do výhodnejší polohy. Zlomený nárt si v tu chvíli vůbec neuvědomuji. Tělo zjevně určilo priority, bolest v noze utlumilo a veškerou mou pozornost upřelo na aktuální dění.

První porod jsem prožila v určitém tranzu, na který dodnes ráda vzpomínám. V takovém pozměněném, ale příjemném a pozitivním stavu vědomí, kdy jsem moc nevnímala, co se děje, kdo je v místnosti, apod.

Teď jsem oproti tomu naprosto bdělá, ale ve velmi zvláštní roli pozorovatele. Uvědomuji si, že rodí vlastně moje tělo ve spolupráci s Johankou. Mě, Zuzanu, k tomu vůbec nepotřebují. Já tam jen tak nějak jsem a všechno sleduji, nic víc. Dokonce se v duchu i trochu bavím. Třeba představou, že Dan teď za dveřmi telefonuje a za chvilku uslyší pláč novorozence. A taky přemýšlím, jak mít ruce, abych miminko opravdu neupustila… Mozek zkrátka slouží, ale do samotného porodu nijak nezasahuje.

Při další kontrakci se Johanka opět posouvá a teprve teď praská voda. Registruji, že je úplně čirá. Dál se neděje nic. Být prvorodička, tak v tuhle chvíli asi zpanikařím. Ale pamatuji si z prvního porodu, jak se Anežka takhle dle mého “zasekla”a já se Jarky vystrašeně ptala, co mám dělat. “Nic” řekla tehdy. “Dej jí čas, nespěchej na ní, je to v pořádku”. Tuhle větu si vybavuji a Johance tedy dávám čas. Jsem klidná. Obě čekáme na další kontrakci. Kupodivu až v tenhle moment mě napadá, že bych jí taky mohla pomoct. Zatím se dere na svět sama, doteď mě totiž vůbec nenapadlo aktivně tlačit. Slibuji jí tedy, že jí pomůžu. Přichází kontrakce, tlačím a Johanka zrychluje. Tlačím podruhé - a je venku. Vklouzává mi do nastavených rukou, lehoučce, plynule, docela pomalu. Vklouzává do nich jako by věděla, že do nich patří. S jistotou, že tam na ní čekají. Vteřinu je ticho a pak se z plna hrdla rozkřičí.

Moje já, které se doteď na vše dívalo tak nějak z povzdálí, se znovu spojuje s tělem. Sedám si do vany, pokládám si miminko na břicho a rukou sahám po ručníku, abych jí přikryla. Dan přivolán pláčem nakukuje do koupelny. U ucha má telefon – i Jarka na druhém konci slyší pláč novorozence a je jí jasné, že do porodnice už to nestihneme.

Když Johanku přikrývám, prohlížím si jí. Snažím se všimnout si hlavních věcí, stanovuji takové vlastní Apgar skore. Má vše, co má mít, rozumnou a všude stejnou barvou, mává končetinami, dělá grimasy, křičí – zdá se být v pořádku.

Dan znovu přichází. Podle rady Jarky přináší náruč ručníků a utěrek na nádobí, kterými Johanku otírá a jinými pak přikrývá. Nevím, proč utěrkami a přijde mi to celkem legrační. Pak přináší peřinu a polštář a přikrývá mě. Snažím se udělat si ve vaně pohodlí, chvilku tu ještě strávíme. Jakmile se usadím, Johanka se okamžitě přisává.

“Kolik je hodin?” napadne mě najednou zeptat se. “9:20” odpovídá Dan.

Pootevřenými dveřmi slyším, jak se dole chichotá Anežka. Jezdí s vláčkem, to je jasný. Pláč miminka z koupelny ji vůbec nezajímá.

Kvůli zlomené noze ani nezkouším z vany vylézt. Dokud neporodím placentu, nebo dokud Johanku neodstřihneme, bylo by to dost nebezpečné. Pupečník ovšem tepe ještě hodinu, což je poměrně neobvyklé.

Porod placenty bolí. Kontrakce přicházejí ve velkých intervalech, ale jsou opravdu nepříjemné. Z prvního porodu si nic takového nepamatuju, protože doktorka ze mě placentu, s mým souhlasem, vytáhla. Já ji tahat nechci, protože se bojím, abych neurvala pupečník. Nevím, možná je to úplná blbost, ale nechci to riskovat. Tak čekám a při kontrakcích hekám a tluču rukou do okraje vany. Možná to tolik bolí proto, že mi na břiše leží Johanka. Možná je to tím, že ležím v ne úplně vhodné poloze na zádech. Říkám si, že rodit takhle dítě musí být dost děsný, že je to opravdu hodně nepraktická pozice. Neznám to, i Anežku jsem rodila v kleče. Tlačit mi takhle fakt moc nejde.

Zatímco čekáme na dotepání pupečníku, Dan konzultuje s Jarkou, jak ho přestřihnout a pak to ještě pro jistotu studuje na internetu. Tam je evidentně úplně všechno, prý našel i celý návod, jak porodit. Když konečně nastal čas, přináší obvaz, podvazuje šňůru na jedné straně, na druhé, pak se zhluboka nadechne a stříhá. Moje a Johančino devítiměsíční spojení je u konce.

Bere miminko a odnáší ho do ložnice. Já se mezitím neohrabaně zvedám do dřepu, přichází další kontrakce a mě se konečně daří i tlačit. Placenta vyjde ven a já žasnu, jak je velká a jak byla těžká. Břicho mám najednou úplně prázdné. Na chvilku je mi z toho až smutno. Dan hledá v kuchyni misku, do které pak placentu ukládá a nese do ledničky. Odněkud vím, že ji někdo musí prohlídnout, jestli je celá a něco ve mě nezůstalo.

Jsem stále ve vaně a Dan pode mnou a okolo mě začíná uklízet různé krvavé chuchvalce a cucky, které ze mě vyšly. V ten moment ho obdivuji, myslím, že ne každý chlap by tohle dal.

"Co dělá Johanka?" ptám se ho potom. Vytřeštil na mě oči. "No jo, já na ní úplně zapoměl!" vyhrkne a letí do ložnice. Za chviličku je zpátky, miminko prý pokojně spí.

Sprchuji se a konečně vylézám z vany ven. Jdu do postele ke své holčičce a tulím se k ní.

Teď teprve mě poprvé napadá, jestli bychom neměli zavolat nejakého doktora nebo záchranku. Asi se to tak obvykle dělá. Ovšem představa, že nás teď obě nakládají do sanitky, vezou do nemocnice, tam mi jí berou a pravděpodobně čistě preventivně strkají do inkubátoru, je pro mě naprosto děsivá. V ten moment přichzí SMS od Jarky, že sehnala zkušenou porodní asistentku, která se na nás přijde podívat. Myšlenku na záchranku tedy zavrhuji.

Porod doma plánovaný nebyl. Ale rozhodnutí zůstat po porodu doma a nikam nejezdit už bylo naprosto vědomé a jsem ráda, že jsem ho udělala.

Za necelé dvě hodiny přichází domluvená asistentka. Důkladně kontroluje miminko, placentu i moje poranění. Navzdory tomu, že Johanka má něco přes čtyři kila, jsem jen trochu natržená. Údajně by se dva stehy udělat daly, ale prý to dobře sroste i samo. Zůstávám tedy bez šití. Johanku hodnotí jako zdravého, fyziologického novorozence.

Druhý den k nám přichází na kontrolu pediatrička. Nevěří mi, že porod doma nebyl plánovaný a zcela evidentně je jí to silně proti mysli. I přes napjatější atmosféru, která při její návštěvě vládne musím ale uznat, že je profesionálka. Kontroluje miminko a na čtvrtek sjednává Johance ambulantní novorozenecké vyšetření v okresní nemocnici. Dokonce přede mnou volá mému gynekologovi, aby ho informovala o porodu a pak mi podává telefon. Pod jejím přísným pohledem si s ním domlouvám kontrolu po šestinedělí. Až k nám domů chodí doktorka kontrolovat Johanku v podstatě každý den po celý týden.

Popravdě, z cesty na vyšetření do nemocnice moc nadšená nejsem, ale beru to jako kompromis právě vůči pediatričce. A vlastně sama budu ráda za definitivní ujištění, že je miminko v pořádku. Johanka tedy v pátý den svého života poprvé opouští svůj rodný dům a absolvuje vyšetření sluchu, očí, odběry z patičky, saturaci a další. Vše v pořádku skutečně je.

S výjimkou výpravy na vyšetření trávíme s Johankou celý týden zachumlané v posteli. Dole v přízemí zatím Anežka řádí s babičkou a malá ségra jí moc nezajímá. Tchýně mi až do postele nosí výborné jídlo a já i miminko spíme a spíme a spíme.

Dnes jsou Johance už skoro tři týdny. Je neuvěřitelně klidná. Skoro vůbec nepláče, jen si zvědavě prohlíží svět. A vsadím se, že v duchu plánuje, čím nás překvapí příště.

Wow, nádhera 🙂 Sice mi běhá mráz po zádech, ale obdivuji jak jsi to zvládla. A zároveň závidím, krásný porod. Moc gratuluji

21. zář 2016

Obdivuji,zavidim,zjihla jsem.... Totalne jsem namekko....

21. zář 2016

Opravdu nádhera, a to domácím porodům nefandím! Ale jelikož to bylo neplánované, dočetla jsem jedním dechem až do konce a jsem ráda, že jste obě v pořádku! 🙂 Skoro jsem až záviděla, rozhodně tu volnost při kontrakcích a polohu vkleče při porodu.

21. zář 2016

Krasny a harmonicky pribeh. At se vam vsem dari. 🙂

21. zář 2016

Krasa!!At je vam spolu krasne.

21. zář 2016

Krasny prichod na svet 🙂Hodne stesti do zivota, svehlava holcicko 😵

21. zář 2016

Já prostě nemám slov.Přemýšlím jestli mě víc rozsekal a věta o tom,že věděla že do těch rukou patří...Nebo ta,že "jezdí s vláčkem,to je jasný"😁.Vlastně to asi byla ta že spojení je u konce.Krásný příchod na svět měla!Hodně zdraví!😊

21. zář 2016
Komentář byl odstraněný

Silné,dojemnè,krásné 🙂

21. zář 2016

Musím se usmívat - také mám fotku z vany s novorozenou holčičkou a za námi vystavené hračky starší dcerky 😀 moc krásně napsané a je úžasné, že jsi ustála to "coby kdyby" a zůstaly jste v klídečku doma. Moje dcera byla na placentě několik hodin než jsme ji odstřihli a je také velmi klidná a hodná. Přeju vše dobré!

21. zář 2016

Krasne!!!

22. zář 2016

Mám jen jedno slovo, SEN! Tohle je prostě vysněný porod, ať už doma, či jinde. Ale ten domov tomu dává ten luxus. 🙂 Moc blahopřeji! 🙂

22. zář 2016
Komentář byl odstraněný

Krásný! Moc gratuluji Vám všem!

22. zář 2016
apacheee
AMBASADORKA

To je tak krásné,jsi dobrá 😀

22. zář 2016
apacheee
AMBASADORKA

#navrh

22. zář 2016

Úžasné,obdivuhodné 😍

22. zář 2016

Nadherne!!!At jste vsichni zdravi a stastni.

22. zář 2016

Mazec, já bych asi kapku hysterčila 🙂 Krásně jste to zvládly, moc blahopřeju.

22. zář 2016

Rvu... nadhera! Moc gratuluju 🙂

22. zář 2016

Krásný! Hodně zdraví a štěstí celé vaší báječné rodince! ❤️

22. zář 2016

Krásné 🙂 ... jste šikovné, hlavně, že vše dobře dopadlo 🙂

22. zář 2016

Jste obrovske sikulky!!! Muzu se zeptat na jmeno porodni asistentky? Prvni porod byl hruza, druhy chci zvladnout v neratovicich s porodni asistentkou.

22. zář 2016

Nadherne.. obdivuju ten klid 🙂

22. zář 2016

Ty kráso! Vůbec nejsem fanynka dopředu naplánovaných porodů doma, ale čím dál častěji tady čtu tyhle případy, když se to vlastně neplánovalo a přitom nestihlo a nebo už se to ani stihnout nechtělo, tím víc to obdivuju a je mi z toho tak hezky... Užívejte si společné chvilku a ať jste všichni čtyři zdraví a šťastní🙂

22. zář 2016

Krasne a dojemne, uplne z toho citim to souzneni se situaci, proste si byla naladena s malou a s telem. Preji hodne zdravicka!

22. zář 2016

Ježiš to je nádherný porod ❤ nějak tak si to představuju, akorát do te porodnice bych to rada se svou asistentkou stihla😉. Nádhera, gratuluju a přejí mnoho zdravi.

22. zář 2016

Krásný, normálně jsem se rozbrečela.

22. zář 2016

Dokonalé! Vítej Johanko, vybrala sis ten nejlepší možný způsob, jak přijít mezi nás! ♥

22. zář 2016

Precteno jedním dechem! 😉

22. zář 2016

Tak to je nádhera. Asi nejkrásnější domácí porod který jsem četla. Prostě nádhera. A hluboce se skláním nad tím, že vždy je vše tak jak to má být.

22. zář 2016

To je tak krásný. A obdivuju,že jste to tak zvládla. Přeju malé i Vám a celé rodince hodně štěstíčka a zdravíčka.

22. zář 2016

Nádhera. Můj chlap by to nerozdýchal, možná i proto si to naše poslední dítě zařídilo po svém :D. Já jsem už z prvního porodu (a také z pozdějších jednání s lékaři) poučena, že "pravidelnost" v lékařském slova smyslu není úplně totéž, co si představuju pod pravidelností já (např. u příjmu v porodnici: "Máte pravidelné kontrakce?" "No, ani ne, jednou za 4 minuty, jednou za 7" "Aha, takže pravidelné kontrakcie 4-7 minut" "???" :D, u lékaře "Má pravidelnou stolici?" "No, ani ne." "???" "Někdy kaká dopoledne, někdy dopoledne i odpoledne" "(s očividnou úlevou) Aha, tak to je úplně v pořádku.") Prostě lékaři to asi berou tak nějak jinak, přibližně nebo tak, nevím :D.
Malé fandím, najde si svou cestu životem a hodně toho lidi okolo sebe naučí 🙂.

22. zář 2016

Moc hezké, přála bych si rodit doma, ale nemám tu odvahu, a do vany bych se nevlezla, takže na zemi na plachtě a prostěradlech, jedině tak.

22. zář 2016

Hodně zdraví a štěstí mamince i malé princezně, moc krásný porod, velmi obdivuji. Pěkně sepsané, silné, u utěrek jsem se smála a brečela naráz. Gratuluji.

22. zář 2016

Nadhera! Krasne sepsane! Uplne se mi tajil dech!

22. zář 2016

Nadherne napsane a moc gratuluji!!!
Ja po zkusenostech z prvniho porodu pojedu u druheho do nemocnice asi velmi brzo aby vyloučili rizika...
Krasny pribeh o tom jak to vlastne vsechno je, mamka a miminko a ta neuveritelna spoluprace.
Jsem rada ze vse probehlo bez komplikaci a mate se obe dobre!!

22. zář 2016

krásný krásný KRÁSNÝ! 🙂 obdivuji vas i vašeho muze ! Musí to byt krasne

22. zář 2016

úžasné...mám dvě známé co neplánovaně porodily doma..ještě před mým druhým poroodem tak jsem z toho měla panickou hrůzu ....tenhle článek je postavený tak ,že to musí dát asi každý s porodní asistentkou na telefonu a manželem na netu (no možná by stačil monil a wifi)

22. zář 2016

neskutečně krásné..musí to být ten nejužasnější pocit vědět,že jste to zvládla porodit si do rukou svoje dětátko..jsem dojatá a nemám slov,upřímně vás obdivuji 🙂 Hodně žen si tohle nedovede představit,já taky ne ale četla jsem jedním dechem..kéž by se tahle přirozenost vrátila a děti mohly přicházet na svět takhle krásně v teple domova a v náruči svých maminek (vím je to zatím u nás v porodnicích jen představa) Krásně se mi to četlo a přeju oběma zdravíčko 🙂

22. zář 2016

Na me PA taky vystekla, ze kontrakce musi byt pravidelne a ne 3-6 minut a za 5 hodin sem mela malou u sebe 🙂 jinak je to moc krasne a musel to byt uzasny zazitek

22. zář 2016

@emily8 jj, to mě řekl přímo doktor v podolí, že v žádném případě nerodím a za 4 hodiny jsem v neratovicích porodila 🙂

22. zář 2016

Tak ja gratuji , hodne zvdravi , no myslim ze bych se nedivila kdybych v breznu psala neco podobneho u dcerk rekli ze nerodime ze nesmim tlacit a mala byla za 10 sekund venku stihla sem jen nastvand zarvat co mam delat kdyz si drzim hlavicku 😀 takze se asi taky nasmeju , ad vam roste a dela jen a jen radost

22. zář 2016

Jeste jednou moc gratuluji k male a i k tak krasnemu prubehu. Take jsem rodila s Jarkou a priste by to nebylo jinak, je naprosto skvela! 🙂

22. zář 2016

Krásý 🙂, gratuluju a přeju krásný a spokojený život Johance 🙂

22. zář 2016

Zcela mimo mé chápání. V dobrém slova smyslu. To bych asi nedala 🙂 Krásné!!!

22. zář 2016

Jenom bych tě chtěla uklidnit, že já to taky nepoznala. Šimon se narodil v autě a to jenom proto, že manželovi připadalo, že už bychom měli do té porodnice jet 🙂

22. zář 2016

Gratluju k maličké, i k tomu, jak jste to všechno zvládli! Třeba to s tou placentou, že se musí zkontrolovat, by mě asi vůbec nenapadlo🙂 Krása, já už to nezažiju, ale třeba jednou moje dcera ano.

22. zář 2016

Tak mně se líbilo, jak vám to všecko tak pěkně automaticky naskakovalo, krom toho, že už je čas jet. 😀 Můj druhý porod byl taky bleskurychlý, ale bohužel vleže a v porodnici, takže závist.😉) Gratuluju k Johance, buďte s rodinkou šťastní!

22. zář 2016

Neuveritelne! Krasne napsane. Gratuluji k male!

23. zář 2016

@hedvika_x
Úžasný a silný příběh! 🙂 Takový nádherný spontanní porod by chtěla určitě každá maminka 🙂 Posílám za článek srdíčko. Mohla bych dát odkaz na něj i na facebook MK, prosím? Kdyžtak koukni, jestli bys chtěla dát nastavení viditelnosti článku "pro všechny". O takový příběh stojí za to se podělit i s jinými maminkami budoucími a současnými 🙂

23. zář 2016

@martinattt Vsechny PA v Nera jsou skvele, nemuzes vybrat spatne. Ale kazdy hleda neco jineho a preferuje jiny styl komunikace - doporucuji tam zajet a zjistit, kdo ti "sedi". K druhemu porodu drzim palce!

23. zář 2016

@verdos Ja jsem s Anezkou mela bolesti po peti minutach v podstate na vterinu presne, tak jsem ted logicky cekala na neco podobneho... Ale ze doktorum neni vzdycky uplne rozumet, s tim jen souhlasim 🙂

23. zář 2016

Tyyyy jo! Domácí porod bych si nikdy záměrně nenaplánovala, ale kdyby se to vyvinulo takhle, byla bych šťastná! Hodně zdraví a štěstí! Tvoje devítiměsíční spojení s Johankou se přece přestřihnutím šňůry neukončilo... Budete spojené napořád, k tomu pupečník nepotřebujete.
Poučka dokud nejsou kontrakce pravidelné, tak nerodíme je blbost. Když mi jí říkali v porodnici před druhým porodem, tak jsem jim říkala, že vím svý... Neměla jsem je pravidelně ani u jednoho porodu. A oba byly teda fakt fofr. Ale porodnici máme 7 minut, takže my jsme dojeli.
Krásný článek! Krásný zážitek! Gratuluju a užívejte.

23. zář 2016

@anicka164 Děkuju! Ja jsem v podstate rada, ze se to sebehlo jak se to sebehlo, ale nekde v hlave mam takovej malinkej osten studu (vycitek? uzasu?), ze jsem byla tak natvrdla a nepoznala to. Ale vim, ze jsem nebyla ani prvni, ani posledni a to me trochu uklidnuje.
Porod v aute?? To musel byt teprve mazec 🙂 !

23. zář 2016

@pavlinka_zetko Jo, priste budu moudrejsi 🙂!

23. zář 2016
Komentář byl odstraněný

@hedvika_x hle u na na porodni dale u vyvolavaneho porodu ze to jeste potrva vyz muj drovejsi koment a te nepoznam stopro ze uz rodi u dcerky sem poslicky mela stejne ja porodni stahy takze pocitam z porodem nekde na pul ceste budu rada kdyz se nevyplni muj sen ze rodim na benzince u smrcku

23. zář 2016

No já kdybych měla čekat až budu jako druhorodička mít pravidelné kontrakce po 5ti minutách, tak taky porodím doma 🙂.

23. zář 2016

Nádhera! 🙂

23. zář 2016

Nádhera nádhera nádhera!

23. zář 2016

@hedvika_x Mám to úplně stejně. Teda ani ne tak, že bych se styděla, že jsem to nepoznala (myslím, že porod v autě byl výsledkem mojí nechuti být v porodnici), ale spíš mi je líto mého muže, který o mě musel mít strašný strach. Š. se teda narodil přede dveřma porodnice a máme dodávku, takže to zas takový dobrodružství nebylo, navíc ho chytla doktorka… V porodnici byli všichni úžasní, prý že jsou na rození v autě zvyklí, že se jim to stává často "Přední sedačky, zadní sedačky, v kufru, už jsme rodili všude" 🙂
A jako největší bizár nakonec - 45 minut před narozením Š. jsem byla v nemocnici na kontrole, chtěli si mě nechat, ale na rizikovém a ne porodním (tedy bez vlastní sprchy, bez manžela, …). Na mojí prosbu mě ještě pustili domů, prý že mám za 2 hodiny přijít na kontrolu a kdyby to porod nebyl, tak normálně na prohlídku, jak jsem objednaná. Ale je fakt, že se ptali, jestli se nebojím, že rodím potřetí, tak abych neporodila doma 🙂

23. zář 2016

Paradni!!! Taky nejsem fanda domaporodu,ale velky obdiv,jak jsi to zvladla,i Johanka, v klidu a intuitivne,i manzel,jste proste skveli!!!

23. zář 2016

Krasa! Jsem fanda domacim porodum,pokud je vse ok a maminka je napojena n miminko,jako ty. Veliky obdiv tomu,ze jsi to dala sama,ja bych tam musela mit manzela🙂 bajecny,krasne se to cetlo a v posteli budte co nejdyl❤️

23. zář 2016
Komentář byl odstraněný

Mazec!Jsi neuveritelne silna,zes to zvladla sama..

23. zář 2016

Teda Zuzo, tak si říkám, že jestli bych tě vezla do porodnice, tak mi přichystáš cestou krásné překvapení 🙂 Dopadlo to, jak nejlépe mohlo 🙂

23. zář 2016

@ja_gud_ka To by byl vylet, co 😀 ?

23. zář 2016

Naprosto úžasné ;)

24. zář 2016

Wow, to muselo být nádherné. Moc Vás obdivuji, že jste to zvládla, klobouk dolů! 🙂)

24. zář 2016

Jsem dojatá 🙂 A vas obdivuji!! Super příběh!

24. zář 2016

Tak jsem si poplakala...krásné :*

25. zář 2016

to je tak nádherné, harmonické, dokonalé ... bez doktorů, hluku a rámusu okolo, jen vy dvě a klid ... prostě dokonalost ...

25. zář 2016

Bezva,jdu to přečíst našemu spicimu c. 4, ze tohle byl můj dream porod, ne ta jeho utahana romance na x hodin🙂). Gratuluji. Jinak naše c.2 je taky Johanka a presto,ze ji bude brzy 8, js z ni KO porad,od jejího prekotneho porodu, kdy jsme to do porodnice stihli jen tak tak.

25. zář 2016

@lamia Tak ze by Johanky vseobecne takhle spechaly na svet 🙂?

25. zář 2016

Tak tohle je bomba! Tak krásně napsané a máš tedy i úžasného chlapa 🙂. Musel to být super zážitek!

25. zář 2016

Brečím tu u tvého článku. Nádherně popsané. Není co dodat 🙂

26. zář 2016

úžasné, klidné, pokorné...

26. zář 2016

Nadherne...to je opravdu snovy porod, urcite nádherný zážitek..🙂

27. zář 2016

Boze to se cte jednim dechem, nadhera. Je z toho citit ten klid.
A jak to, ze jste nejeli drive? Myslela jste, ze to jeste neni ono?

27. zář 2016

Nádherný příběh ...
Jen se pousmívám nad tím, že pokud by to bylo doma plánované, žena je většinou odsouzena za to, že je nezodpovědná. ...Když je to ,,nechtěně,, , tak to najednou všichni berou jinak 🙂 Dobré vědět a okolí neříkat pravdu a raději to svést na rychlovku a náhodu 🙂

27. zář 2016

@monidu Ano, dlouho jsem si myslela, že máme ještě dost času. Nechtěla jsem být v porodnici zbytečně brzy a špatně odhadla situaci. Zpětně tomu moc nerozumím, indicie byly celkem jasné 🙂

27. zář 2016

@hedvika_x ale melo to tak byt. Fakt krasa, nadherne napsane 😉

27. zář 2016

Krásně napsané, dojemné, nádhera.. Obdivuju tě. Mám za sebou dva porody, bez nějakých komplikací, ale u obou jsem cítila potřebu mít u sebe někoho. Určitě bych panikařila a aspoň chlapa bych u toho chtěla a RZP by byla určitě na cestě.. 🙂 Hodně zdraví a štěstí malinké i tobě.

28. zář 2016

Krasa, nic nadhernejsiho jste si nemohla prat 😉

28. zář 2016

Nám se to povedlo s dceruškou takto před rokem na chodbě, ehm 🙂) Mějte se fajn holky!

30. zář 2016

Nádherný článek plný klidu, pokory a lásky 😊

1. říj 2016

Utírám slzu a přeji hodně zdravíčka.

1. říj 2016

moc hezky napsané! takhle hezky jsem nedávno rodila ve snu🙂))))) jsem ráda, že se někomu zadařilo🙂

2. říj 2016

Gratuluji,ja u druhého porodu měla snad jen 5 kontrakci než došlo na tlačení,takze žádná pravidelnost ani bolest,ale stihlijsme to,praskla mi totiž první voda a jeli jsme hned,rodila jsem v sedě jen s pa a manželem,zadny doktor mě nevidel

2. říj 2016

Neuvěřitelně nádherný 🙂 Dojalo mě to...

2. říj 2016

@hedvika_x snad nevadi, ze jsem zkopirovala do zdejsi skupiny Prirozeny porod... moc gratuluji a zavidim..asi to chtelo urcitou davku sebevedomi a odvahy, ze?

3. říj 2016

Gratuluji Vám!

3. říj 2016

nádhera,s nad třetí porod bude také podobný!

3. říj 2016

Krásné! Johanky jsou bojovnice ❤ Také jednu v rodině máme.

3. říj 2016

Krásně se to čte. Začátek mi dost připomenul můj druhý porod, akorát já se zvedla z vany, kontrakce najednou poskočily z co 5 na co 3 minuty, do porodnice jsme dojeli a za hodinku byla dcera na světě. Musíš být na sebe a dceru hrdá, že jste to tak krásně zmákly 🙂

4. říj 2016

Zázrak zrození! 🙂

7. říj 2016

Gratuluju a obdivuji 🙂 kdybych já čekala doma o hodinu déle,tak jsem taky nejspíš rodila doma nebo na cestě.. kontrakce byly pravidelné po 4 min už dvě hodiny,ale nijak obzvlášt hrozné to nebylo...cítila jsem tlak hlavičky(myslela jsem si,že potřebuju na velkou) v té chvíli mě vůůbec nenapadlo,že bych už mohla rodit...když byly kontrakce po 3 min,tak už jsme teda jeli(ale myslela jsem,že nás pošlou domů)... a já přitom už byla na 8 cm otevřená a čekalo se jen na to až odteče voda...40 min od příjezdu byl syn na světě...až posledních 15 min bylo opravdu bolestivých,jinak nic hrozného...říká se,že druhý porod bývá rychlejší...tak jsem na to zvědavá 😉 ještě jednou gratuluji,at je malá zdravá a hezky roste 😉

23. říj 2016

Začni psát komentář...

Odešli