moulinkaa
15. zář 2014

Kojení – dar pro život

Při příležitosti oslav Světového týdne kojení uspořádala dnes Laktační liga ve spolupráci s českou kanceláří Světové zdravotnické organizace (WHO) a pražským magistrátem tiskovou konferenci.

Co jsem se na ní dověděla?

V první části vystoupila paní doktorka Anna Mydlilová z Národního laktačního centra a Laktační ligy při Thomayerově nemocnici v Praze. Shrnula výsledky činnosti za minulé roky a připomněla, že zásadami výživy kojenců se WHO intenzívně zabývá už od roku 2003.

Letos WHO přijalo novou výzvu – snahu o globální nárůst kojení na nejméně 50% do roku 2025. Zavázala se také podporovat všechny země k dosažení tohoto cíle.

Skvělou zprávou je, že v ČR má už 66 porodnic statut „Baby Friendly Hospital Initiative – BFHI“, jsou to tedy nemocnice, které podporují kojení a dodržují Deset kroků k úspěšnému kojení. A další zdravotnická zařízení už pracují na tom, aby toho také dosáhla.

Nová vědecká zjištění znovu potvrdila obrovský vliv kojení na zdraví. WHO nadále doporučuje výhradné kojení až do 6 měsíců, a teprve pak podávání příkrmů. Jak poznáme, že je dítě na příkrmy připravené? Především to samo dává najevo tím, že jej zajímá „klasické“ jídlo kolem sebe 🙂 Samozřejmě, začínáme s vhodnými příkrmy – a podle odborníků by to neměly být jen kašičky (jak jsme většinou zvyklé), ale také přiměřeně polotuhá strava.

Toto téma pak více rozvedla MUDr. Eva Kudlová, CSc. Výsledky nejnovější studie o stravování dětí si můžete přečíst zde.

Závěr tiskové konference byl slavnostní – předávání certifikátů „Společnost přátelská kojení“. Za dlouhodobou podporu kojení byli oceněni:

  • Centrum Kašpar, o. s. (za podporu rodičů pečujících o malé děti a rodiny jako celku)
  • BERLIN-CHEMIE (za účast na odborných konferencích a podporu časopisu MaMiTa)
  • prof. MUDr. Jindřich MOUREK, DrSc. (za výzkum a vzdělávání v oboru fyziologie)

Modrý koník gratuluje!

Toto ocenění se uděluje každým rokem. Pokud znáte organizaci nebo osobu, intenzívně podporující kojení, i vy ji můžete navrhnout jako kandidáta. Pište do komentářů pod článek, předáme Laktační lize 🙂 Děkujeme za tipy!

Vlaďka Hulíková, Modrý koník team

PS:

MUDr. Mydlilová dnes poukázala na zprávu WHO, která stanovuje směr pro další úsilí ke zlepšení celosvětového zdraví:

„K tomu, aby matky praktikovaly správné postupy při kojení, je nutná týmová spolupráce. Zdravotničtí pracovníci, zejména pak porodní asistentky, mohou ovlivnit úspěch či neúspěch kojení i zdraví novorozence v průběhu celého jeho života."

Modrý koník touží v tomto směru přispět k informovanosti maminek, proto dáváme prostor všem porodním asistentkám, aby se představily v naší WIKI encyklopedii. Pokud zde ještě Tvoje porodní asistentka není, napiš nám. I ty můžeš pomoci šířit osvětu kojení!

Začni psát komentář...

Odešli