Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.

    Dosud bylo možné dostat se na svůj blog z horní lišty přes “Můj blog” nebo kliknutím na login s fotkou. Dnes jsme to sjednotili a nechali jsme jen jednu možnost. Vyhrál to - login s fotkou 🙂 Pěkný den všem.

    O náš cestovatelský účet @domov_muj ode dneška trvale pečuje @kathy_smilca 🙂 Přehled měst a moderátorek teď najdete v jejím článku https://www.modrykonik.cz/blog/kathy_smilca/article/domov-muj-hleda-spravkyne-x8xwc6/ , který bude Katka pravidelně aktualizovat.

    Kdo nám chcete představit svůj region, můžete se jí přihlásit přímo pod článkem. Prvních pět nových moderátorek potěší pět speciálních srdíček 😉
    Těšíme se!

    Modrý koník se neustále mění. Chceme jej dál vyvíjet, aby by pro uživatelsky příjemný, jednoduchý, přehledný. Máme však omezené kapacity týmu, proto musíme zvažovat, co chceme na stránce trvale udržovat a co ne. Dosud jsme funkce jen přidávali a příliš nesledovali, jak jsou používané. Proto aktuálně děláme důkladný průzkum stránky a funkce, které používá jen málo uživatelů, rušíme.

    Jednou z nich jsou i soukromé diskuze. Aktuálně je používá necelých 2% uživatelů a rozhodli jsme se je douhodobě na koníku nepodporovat. Jaký bude postup?
    - Do 1.6. budou soukromé diskuze plně fungovat jako dosud.
    - Po tomto datu budou soukromé diskuze nadále přístupné, ale nebude možné přidávat nové příspěvky.
    Po několika měsících bude obsah diskuze dostupný už jen ve speciálně vytvořeném archívu.
    Pro pokračování diskuze můžete využít soukromé skupiny, které už delší dobu velmi dobře fungují.

    Podobných změn bude v blízké budoucnosti více. Místo méně používaných funkcí chceme tvořit nové, které koníka posunou zase o kousek kupředu.

    Vlaďka
    Modrý koník tým

    Tento týden mají poprvé možnost přidat svou zkušenost do naší WIKI encyklopedie všichni uživatelé - běžní, PLUS i PRO 🙂 Přidej své zkušenosti k jakémukoli tématu z https://www.modrykonik.cz/wiki-menu/ a za každou ti přiletí srdíčko. Zapoj se do 10.4. a pomoz ostatním uživatelkám získat cenné informace o mateřství a rodičovství 😉

    moulinkaa
    23. bře 2016    Čtené 200x

    PLUS a PRO jako balík pro každého

    Spustili jsme největší změnu od existence služby PRO. Stal se z ní balík výhod. Aktivovat si ho může kdokoliv a už není třeba si na to vytvářet nový účet.

    Používání služby PRO bylo dosud zaměřeno pouze na komerční prezentaci. Nebylo možné přispívat do fóra ani vstupovat do skupin. Kvůli tomu jste si často vytvářeli dva účty. Jeden pro prodej a druhý pro své soukromí (diskutování ve skupinách a ve fóru). Proto jsme celou službu zjednodušili a nyní můžete využívat celou stránku i s balíkem PRO.

    Na PRO již není nutné přihlašovat se přes podstránku www.modrykonik-pro.cz . Ta bude brzy zrušena. Vše už máte na jednom místě a přímo na www.modrykonik.cz .

    Co nabízí PRO?

    1. Reklamní příspěvky ve svém blogu

    Balík PRO jako jediný nabízí možnost prezentovat své zboží, služby a slevy v Blozích. Ostatní balíky (PLUS a bezplatný účet) tuto možnost nemají a jejich reklamní příspěvky mohou být zablokovány.

    2. Nové zboží v bazaru

    Do bazaru můžete přidat neomezené množství nového i použitého zboží.

    3. Vlastní výroba v bazaru
    Neomezený máte i počet inzerátů vlastní výroby.

    4. Vizitka vašeho obchodu/stránky
    Svůj obchod/aktivitu můžete na stránce prezentovat se vším, co k tomu patří. Proto si můžete přímo do svého blogu vložit vaše kontakty i proklik na FB stránku.

    5. Sdílení hodnocení
    Pokud získáte na Modrém koníku pozitivní reference, hodnocení si můžete vložit přímo na svou stránku.

    6. Výhody při nakupování
    Pokud si přidáte inzeráty do wishlistu, upozorníme vás na slevy inzerátů, které vás zaujaly. Kromě toho v komunikaci uvidíte, kdy byly vaše zprávy přečtené.

    Co dál?

    Pokud se vám výhody balíku PRO kdykoliv zalíbí, stačí klikout sem a balík si aktivovat. Je na vás, odkdy dokdy ho budete používat. Pokud se rozhodnete zrušit si ho, můžete rychle a snadno přejít na balíček PLUS nebo bezplatný účet. Je to jen na vás.

    Z PRO se tak od nynějška stává balíček výhod, stejně jako v případě PLUS. Srovnání obou balíků najdete tady.

    Používání skupin je povoleno pouze pro nekomerční účely. Pokud tedy budete chtít informovat o novém sortimentu či slevě, využijte k tomu svůj blog. V něm můžete s aktivním PRO přidat libovolný počet příspěvků a snažit se jimi své fanoušky zaujmout. Ať už inspirativním obsahem, nahlédnutím do vašeho "zákulisí" či sdílením toho, co nabízíte.

    V případě jakýchkoliv dotazů o PLUS a PRO mi napište.

    PS: Login nejde změnit, pokud už byl jednou vytvořen.

    Přejeme vám hezký den a úspěšné prezentování svých výrobků a služeb 🙂

    Vlaďka

    Modrý koník Team

    moulinkaa
    23. bře 2016    Čtené 115x

    PRO se mění: Můžete s ním využívat celou stránku

    Dnes jsme spustili největší změnu od existence služby PRO: přesunutí PRO na kmenovou stránku www.modrykonik.cz . Služba PRO se tak stává nástavbou běžného profilu a vy jste získali všechny funkce, které na koníku pro uživatele máme.

    Přihlašujete se tedy už na www.modrykonik.cz, přihlašovací jméno (login) i heslo vám zůstává stejné. Původní přihlašování na www.modrykonik-pro.cz bude fungovat do 18.4., pak se definitivně zruší.

    Co se tedy změní?

    Stejně jako dosud můžete pro komerční působení využívat svůj bazar a svůj blog

    Na ostatní části stránky můžete volně přispívat, ale JEN nekomerčně. 

    Můj blog

    • Po přihlášení klikněte nahoře na záložku "Můj blog". Dostanete se do svého nového osobního blogu. Všechny důležité informace se vám sem už překlopily (alba, krátké zprávy, články, kontakty, logo, Facebook …).
    • Na stránce vystupujete pod svým přihlašovacím jménem (loginem). Už vytvořený login se nedá změnit. Název vašeho bazaru se objeví už jen na blogu vlevo dole.
    • Do krátké zprávy můžete přidat obrázek.
    • Můžete si zvolit, pro koho příspěvky zveřejníte (pro všechny / jen pro registrované / jen pro přátele / jen pro mne)
    • Výrazně se vám rozšířily možnosti v "Můj účet / Nastavení".
    • Blog můžete stejně jako dosud využívat k ukázce toho, co nabízíte, a stejně tak i pro sdílení soukromí.

    Bazar

    • "Můj shop" nahoře se změnil na "Můj bazar"
    • Můžete prodávat Nové věci a už i Vlastní tvorbu a Použité věci. Můžete přidat neomezený počet těchto inzerátů.
    • Na svůj web můžete sdílet svá hodnocení z Modrého koníka.
    • Ostatní funkce jsou beze změny.

    Další změny

    Určitě brzy narazíte na to, že stránka vám teď tyká, stejně jako si tykají uživatelky mezi sebou. Je to součást změny, berme ji tedy jako přiblížení se ke komunitě maminek, splynutí s nimi. Stejně tak máte nyní možnost přidat si někoho jako přítele a vzájemně si sledovat příspěvky v blogu. A můžete posílat i dostávat srdíčka - pro potěšení, povzbuzení nebo třeba jako poděkování.  🙂

    Současně jste získali přístup do Fóra, Skupin a WIKI. Jsou to části stránky, kde můžete řešit své soukromé věci - hledat radu či pomoc, sdílet své koníčky nebo osobní zkušenosti. Vstupovat sem jakkoli komerčně není povolené, respektujme to, prosím.

    Kde najdu své faktury a jak zaplatím?

    V záložce "Můj účet" nahoře:

    • Moje PRO - podklady pro platbu
    • Faktury - uložené všechny vaše faktury, možnost upravit fakturační údaje

    Co se stane, když si službu PRO neprodloužím?

    Nebudou vám už fungovat předplacené PRO funkce: 

    • přestanou se zobrazovat inzeráty na Nové věci a Vlastní výrobu
    • inzeráty na Použité zboží poběží dál, ale bez přednostního zobrazování
    • přestanou se zobrazovat vaše kontakty, logo, apod. 

    Na stránku Modrykonik.cz se tedy budete volně dál přihlašovat jako běžný neplatící uživatel, všechny nekomerční funkce budete mít dál přístupné. Fungovat však budete moci už jen soukromě. Na blog už nebudete moci vkládat žádný komerční obsah ani reklamu. Komerční příspěvky na blogy využívané zdarma nepatří a (stejně jako doteď) je budeme blokovat.

    Co nás čeká v nejbližší době?

    Přechodové období. S touto změnou souvisí mnoho technických úprav a přesto, že jsme vše pečlivě testovali, mohou se ještě objevit různé nedostatky a chyby. Prosíme proto o trpělivost. Když narazíte na chybu, napište ji přímo do komentáře k článku nebo mi pošlete zprávu. Děkujeme!

    Toto přiblížení služby PRO směrem k uživatelkám vám přináší jednodušší používání Modrého koníka, můžete se volně přepínat mezi PRO a neplaceným účtem a sdílet zde i své soukromí. Otevřely se vám dosud nepřístupné části stránky a nové funkce. Přihlaste se na www.modrykonik.cz a vyzkoušejte si je 😉

    Krásný den všem.

    Vlaďka
    Modrý koník tým

    moulinkaa
    19. únor 2016    Čtené 55x

    Inzeráty PRO - už i Použité věci a Vlastní výroba

    Právě jsme spustili možnost zadávat ve službě PRO inzeráty na Použité věci a Vlastní výrobu (handmade). 

    Dosud mohli PRO uživatelé zadávat jen inzeráty na Nové věci. Teď máte na výběr tři druhy inzerátů: 

    • Nové zboží
    • Použité zboží
    • Vlastní výroba

    Při zadávání inzerátu vyberte kategorii (oblečení, hračky apod.), a pak vybíráte druh inzerátu. PRO uživatelé mají přednastaveno Nové zboží, můžete si ale zvolit také Použité zboží nebo Vlastní výroba:

    Počet PRO inzerátů není jinak omezený (na rozdíl od běžných a PLUS uživatelů). Všechny druhy inzerátů se vám budou zobrazovat přednostně, stejně jako doteď.

    Použité věci

    Mohou to být vaše soukromé věci, po vás nebo vašich dětech, ale i komerční second-hand (např. dovoz použitých věcí ze zahraničí apod.). Kupující ocení, když do inzerátu nebo Podmínek prodeje uvedete, zda je to soukromý nebo komerční prodej. 

    Vlastní výroba (handmade)

    Čerstvá novinka na koníku 🙂 Pletete? Háčkujete? Vyrábíte čelenky, náušnice nebo dekorace? Označte inzeráty jako Vlastní výroba a získejte zákazníky, kteří vyhledávájí originální tvorbu. 

    Službu PRO stále více zaměřujeme na prodej zboží a přibližujeme běžným uživatelům. Toto je jeden z prvních kroků, věřím, že vás potěší.

    Vlaďka

    Modrý koník tým

    Živé vysílání z Modrého koníka. Maminky máme pro vás překvapení. Živé vysílání s odborníky:

    https://i.modrykonik.cz/Live-streem

    Gynekolog MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., vedoucí lékař Centra asistované reprodukce IVF Clinic v Olomouci. Porodní asistentka Anička Kohutová. Založila a vede centrum pro rodinu - Mamacentrum V Havířově.
    Laktační poradkyně Terezka Kaslová také z Mamacentra v Havířově.
    A maminka Zuzka @zuzmenda z Brna.

    Neváhejte a zeptejte se. 🙂

    moulinkaa
    23. říj 2015    Čtené 0x

    Bazárek ve Znojmě počtvrté

    Sobotu 3.10. jsem opět zažila úžasnou atmosféru modrokoníkovského dětského bazárku ve Znojmě. 🙂

    Konal se už počtvrté, na osvědčeném místě Jízdárny Louckého kláštera, kde je dost prostoru pro vše, co k bazárku patří. 🙂 Pro vystavení zboží byly připravené velké stoly, kde si prodejkyně rozložily věci, ze kterých už jejich děti odrostly. Kolem desáté to vypuklo - nával kupujících, všude shon a bystré oko, hledající právě tu věcičku, kterou na podzim či zimu potřebuji sehnat... Většinou se zadařilo, a tak vládla všeobecná spokojenost.

    Pro děti byl připravený dětský koutek v režii Papírnictví VojTech. Děti se zabavily výrobou různých ozdob z knoflíků, maminky si mohly pořídit nejrůznější pomůcky na tvoření s dětmi. Agentura Sluníčko zajistila malování na obličej, tady se opět stály dlouhé řady 🙂 Atmosféru dotvářel oblíbený DJ Izzi, který ozvučil sál jízdárny oblíbenými dětskými hity.

    Před vchodem nám usměvavý prodavač připravil občerstvení podle chuti, takže i když bazárek trval 5 hodin, nikdo hlady a žízní netrpěl 🙂

    Věci, které maminky neprodaly, mohly věnovat na charitativní účely. Sešla se nám pěkná hromada věcí, kterou jsme pečlivě roztřídili a rozvezli udělat radost do Oblastni charity Znojmo a Dětskému domovu Znojmo.

    Musím velmi poděkovat Agentuře Sluníčko, která jako náš partner zařídila vše potřebné od distribuce letáčků, přes reklamu v rádiu Blaník až po usměvavé vítání príchozích na místě 🙂 Především díky ní akce probíhala hladce a z bazárku odcházeli všichni maximálně spokojeni.

    A jak to vypadalo obrazem? Prohlédněte si fotky z akce tady.

    Vlaďka

    Modrý koník tým

    Překvápko dne: Modrokoníkovské nálepky v komentářích. Užijme si je 🙂
    https://www.modrykonik.cz/blog/isoldaeva/article/novinka-nalepky-v-komentarich-5m1uis/
    #novinka #nalepky

    Zdravá a chutná strava v Modrém koníku 🙂
    Náš kolega pro vás píše, fotí a natáčí na blogu https://www.modrykonik.cz/blog/lubos/

    moulinkaa
    30. črc 2015    Čtené 0x

    PLUS - Přinášíme prémiový produkt

    Co je PLUS?

    PLUS je název pro prémiový produkt, který pro vás dnes spouštíme. Máte se na co těšit, přináší mnoho zajímavých výhod a nových možností v Bazaru a v budoucnu i na vašem Blogu.

    Momentálně poskytuje služba PLUS nadstandard především v bazaru:

    1. Inzeráty PLUS prodejců se zobrazují jako první, společně s inzeráty PRO.

    2. Když se zlevní inzerát, který máte ve svém wishlistu, hned vám přijde upozornění.

    3. V komunikaci u inzerátu uvidíte, kdy byly vaše zprávy přečtené.

    4. Modrý koník se vám zobrazuje bez reklam.

    PLUSko je placené

    Je to bonusová služba, a proto je zpoplatněna. Když si ji zakoupíte, budete mít přístup ke zlepšeným funkcím, které vám usnadní práci a zpříjemní chvíle na Koníku. Zároveň podpoříte další rozvoj stránek.

    Uváděcí cena je 24 Kč na týden. Je to tedy přijatelná symbolická cena. A čím delší časové období si objednáte, tím je cena nižší. Platba se provádí přímo na Koníku platební kartou.

    Při zakoupení PLUS budete mít takto označenou profilovou fotku:

    S touto službou máme už 3 roky zkušenosti na slovenském Koníku, kde je populární a vyhledávaná.

    Pro ty, kdo PLUS nevyužijí

    Pro ty, kdo PLUSko nevyužijí, se nic nemění. Vaše inzeráty se stále zobrazují a budou zobrazovat, můžete je volně aktualizovat a pracovat s nimi, jak jste zvyklí. PLUS je jakoby nástavbou běžného profilu. I bez PLUS můžete Modrého koníka nadále zdarma plnohodnotně využívat. 🙂

    Zaujala vás tato novinka? Vyzkoušejte! Věříme, že vám přinese užitečné funkce a oblíbíte si ji. Podrobnější informace najdete tady

    Pěkný den přeji

    za celý Modrý koník team

    Vlaďka

    moulinkaa
    20. črc 2015    Čtené 0x

    Novinka: Změna viditelnosti (mého) příspěvku

    Dnes jsme spustili novou funkci. Ve svém blogu můžete pro každý svůj příspěvek nastavit, komu se bude zobrazovat (i ty, které již byly zveřejněny). A nejen to, přibyla možnost “Viditelné jen pro mne”.

    Nová funkce slouží především k archivování příspěvků, které si chcete ponechat jen pro sebe, ale nevymaže je. Funguje to při krátkých zprávách, fotoalbech i článcích. A naopak, když budete chtít změnit svůj příspěvek, aby se zobrazoval i ostatním, můžete tak kdykoliv učinit.

    Viditelnost příspěvku můžete nastavit: 

    1. při jeho zveřejňování  

    2. nebo kdykoliv později

    Kromě toho, příspěvek zveřejněný “Viditelné jen pro mnemůžete sdílet soukromě pro kohokoliv. Stačí kliknout na funkci “Sdílet odkaz” a zkopírovat link, který vám vygeneruje. Každý, komu tento link zašlete, bude váš příspěvek vidět.

    Funguje to takto:

    1. klikněte na “Sdílej odkaz”: 

    2. označte a zkopírujte link, který se zobrazí v tomto okně:  

    Přeji krásný den a veselé nastavování 🙂

    Vlaďka

    Modrý koník Team

    Často se na koníku ptáte, kam na výlet s dětmi, jaké zajímavé akce jsou v jiných městech apod. Proto jsme vytvořili login @domov_muj a od příštího týdne vám na otázky “kam s dětmi” budeme pravidelně odpovídat a především přinášet zajímavé tipy. 🙂 Více info už brzy. 🙂

    moulinkaa
    1. dub 2015    Čtené 0x

    Dnes přesouváme PRO do bazaru

    Službu Profil Profesionála čekají tento rok velké změny. Bude zaměřená jen na prodej zboží a tímto směrem ji chceme dál vyvíjet. 

    Dnes se všechny inzeráty přesouvají na jedno místo: nové i použité zboží najdete přímo v bazaru. Inzeráty od PRO jsou označené jako “NOVÉ ZBOŽÍ”. 

    Služby (fotografové, mateřská centra…) současně přesouváme do naší WIKI. Každé město tam bude mít svůj seznam fotografů, rodinných center apod. 


    Tím pádem katalog “Profesionálové” a záložka “Shopy” ztrácí využití a během dneška je zrušíme. Prvních 5 uživatelek, které tuto změnu zaregistují a zahlásí zmizení v kometáři, má u mně srdíčko. 🙂


    Vlaďka 

    Modrý koník tým

    Milé maminky a děti, všechny vložené práce jsou úžasné! ☺ Do soutěže se zapojilo hodně dětí v různém věku, s klasickými i netradičními technikami. Volba byla skutečně těžká, ale museli jsme přece jen vybrat pouze tři výherce. S radostí tedy oznamujeme výsledky výtvarné soutěže: 1. místo: @eustoma (s obrázkem "Modrý koník a stromeček", podepsaný Denisa) 2. místo: @globulinka (s obrázkem "Modrý koník se šálou") 3. místo: @majatob (s obrázkem "Modrý koník u Betléma"). Vítězům gratulujeme a posíláme poukázky na knihy do vybraného knihkupectví, věříme, že potěší ☺ Všem účastníkům posíláme srdíčka a těšíme se, že se zase příště zapojíte! Váš Modrý koník tým ☺ #mkvanocesoutez

    (3 fotky)

    Výtvarná soutěž právě skončila, děkujeme všem šikovným dětem za krásné práce 🙂
    Další příspěvky už budou mimo soutěž. Modrý koník jde vybrat vítěze a brzy je zveřejníme!
    #mkvanocesoutez

    Hledáme šikovné ručičky 🙂 Zapojte se do naší soutěze a vytvořte s dětmi vánoční obrázek Modrého koníka!
    Nejlepší výtvory budou na modrokoníkovské novoročence a jejich autoři dostanou poukázku do knihupectví. 😉
    Čtěte, jak se zapojit: https://www.modrykonik.cz/blog/libidrozdova/article/vytvarna-soutez-pro-deti-a-rodice-w95v48/

    moulinkaa
    14. říj 2014    Čtené 0x

    Setkání maminek z Modrého koníka v Třebíči

    Zveme Tě na setkání maminek-koníkovek v Třebíči, spojené s dětskou burzou 🙂

    Kdy?

    Ve čtvrtek 6. listopadu mezi 13:00 až 16:30

    Kde?

    Třebíčské “mateřské” centrum v Třebíči  (Fr. Hrubína 753, areál bývalé MŠ)  http://mapy.cz/s/9tuD

    Jak se mám přihlásit?

    Napiš mi Interní poštou, že na sraz přijdeš, abychom s Tebou počítali 🙂

    Co vlastně budeme dělat?

    1. Je to fajn příležitost setkat se, vzájemně se seznámit, popovídat si témat je hodně ☺. Bude tu někdo z Modrého koníka i Třebíčského centra, rádi Tě poznáme. 

    2. Můžeme si vzájemně prodat oblečení, ze kterého už děti odrostly, a nakoupit o pár čísel větší. Věci si prohlédneme osobně, což je výhoda proti bazaru na MK.

    3. Projdeme i nabízené věcičky z Modrý koník Burzy pro veřejnost, která právě v Centru bude probíhat. Můžete tu nakoupit další věci, které maminky přinesly a odevzdaly už týden dopředu, a teď se tu prodávají seřazené podle velikosti a typu.

    Co mám přinést?

    1. Všechno, co chceš nabídnout ostatním maminkám k prodeji: dětské oblečení a obuv, hračky, těhotenské oblečení a kojenecké potřeby. Tyto věci nemusíš nijak označovat, cenu si dohodneš  přímo na místě se zájemcem.  Větší věci neber (kočárky, větší hračky) – nafoť je, vytiskni a přines jen nabídkový list (fotka, cena, kontakt).

    2. přezůvky – v Centru se přezouváme

    3. drobné na vydávání při prodeji

    Můžu se nějak dopředu připravit na nákup?

    Ano, ve skupině Burzy www.modrykonik.cz/group/6041/detail jsou ostatní maminky z Třebíče a okolí. Prohlédni si jejich inzeráty v bazaru, pokud se Ti něco zalíbí, dohodni se s prodávající, že Ti věc na setkání přinese.

    Můžu s sebou vzít i děti?

    Ano, děti klidně vezmi s sebou 🙂 V Centru je dětský koutek, kde si mohou pohrát.

    A kde najdu další informace?

    V naší skupině www.modrykonik.cz/group/6041/detail

    Ptejte se na cokoli, pište, ráda odpovím! Těším se na vás všechny 🙂

    moulinkaa

    Modrykonik team

    Hádejte co za vodu má Malý Pán ve svých brýlích, pomocí kterých vidí svět takový jaký je 🙂
    Vyberte ze 3 možností:
    a) brokolicová voda
    b) hrášková voda
    c) okurková voda
    Výherci se dostanou přímo do studia/Kavčí hory, ČT Praha 🙂
    Více info ve skupině právě točené pohádky Malý pán https://www.modrykonik.cz/group/6764/detail/

    moulinkaa
    15. zář 2014    Čtené 0x

    Kojení, příkrmy a nejčastější potraviny

    Na přelomu let 2013-2014 byla provedena studie nutričních návyků a výživy dětí od 6 měsíců až 3 roky. Do průzkumu bylo zařazeno 823 dětí ze 4 oblastí (Praha, Kutná Hora, Ostrava, Plzeň).

    Průběžné výsledky studie prezentovala dnes MUDr. Eva Kudlová, CSc. ze Společnosti pro výživu na tiskové konferenci u příležitosti oslav Světového týdne kojení.

    Vybrala jsem pro vás některá zajímavá čísla a zjištění.

    Kolik dětí bylo kojeno:

    • ve věku 6-11 měsíců : 50%
    • po 1. roku: 38%
    • po 2. roku: 7,4%

    Kdy se začal podávat příkrm:

    • před ukončeným 4 měsícem: 1% (podle všech odborných názorů je to předčasně!)
    • mezi ukončeným 4. až 6. měsícem : 45%
    • přesně v ukončeném 6. měsíci: 23%
    • v průběhu ukončeného 6. měsíce: 17%
    • po ukončeném 7. měsíci: 4% (podle všech odborných názorů je to pozdě!)

    Podle doporučení Ministerstva zdravotnictví (2013) by mělo kojené i nekojené dítě dostávat příkrmy nejpozději po ukončeném 6. měsíci, ale ne před ukončeným 4. měsícem.

    Jaký první příkrm dítě dostalo?

    Nejčastěji zeleninu nebo brambory (89%), jen malý počet dostal jako první ovoce (8%) a nejméně obilovinu (3%).

    Podle záznamů skutečně podaných potravin jsou nejčastěji konzumované potraviny (na prvním místě jsou uvedené vždy nejvíce podávané):

    • z mléčných výrobků: bílý jogurt, bílá activia, pribinák/lipánek, ovocný jogurt
    • z druhů masa: kuře, krůta, králík, vepřové, jehněčí
    • ze zeleniny: brambory, mrkev, dýně, špenát, kukuřice
    • z ovoce: banány, jablka, ovocné přesnídávky
    • z obilovin: obilné kaše, sladké pečivo a sušenky (!), chléb, rýže
    • z tekutin: voda, neslazený čaj, džus

    Jak je to se železem u kojenců (6-11 měsíců)?

    U části dětí byl v této studii zjištěný nedostatečný příjem železa. Podívejme se, odkud děti železo přijímaly:

    1. z obilovin (ve velké míře z komerčních kojeneckých kaší)
    2. zelenina
    3. mléko a náhrady mateřského mléka
    4. ovoce
    5. maso

    Maso je tradičně považované za nejlepší zdroj železa, bohužel typy masa podávané ve studii dětem (6-11 měsíců) nejsou z tohoto hlediska příliš vhodné:

    1. kuřecí maso (67%). Kuřecí maso má ze všech druhů masa nejméně železa, jen 0,5mg ve 100g.
    2. krůtí maso (1 mg ve 100g)
    3. králičí maso (2,81mg ve 100g)

    A co uzeniny?

    Studie zjistila, že u dětí v kategorii 2-3 roky tvořily 22% hmotnosti ve skupině „maso“ právě uzeniny (salám a párky). Přitom tyto nejsou pro malé děti vůbec vhodné. Mějme to na paměti!

    Studie zkoumala také závislost délky kojení na různých faktorech. Jak to dopadlo?

    • zda kojíme holčičku nebo chlapečka nemá na délku kojení vliv
    • čím vyšší vzdělání matky, tím déle kojí
    • věk matky má velký vliv (matek do 20 let kojí jen cca 20%, ve věku 25-34 let kojí 51% žen)
    • s vyšším příjmem rodiny se zvyšuje % kojících matek

    Prokázaná závislost délky kojení na vzdělání matky naznačuje, že posílení laktačního poradenství by mohlo prodloužit délku kojení.

    A jaké jsou vaše zkušenosti a zvyklosti? Našly jste se ve studii, nebo se vymykáte? Napište nám do komentáře, možná zjistíme zajímavé postřehy 🙂

    Vlaďka Hulíková, Modrý koník team

    moulinkaa
    15. zář 2014    Čtené 0x

    Kojení – dar pro život

    Při příležitosti oslav Světového týdne kojení uspořádala dnes Laktační liga ve spolupráci s českou kanceláří Světové zdravotnické organizace (WHO) a pražským magistrátem tiskovou konferenci.

    Co jsem se na ní dověděla?

    V první části vystoupila paní doktorka Anna Mydlilová z Národního laktačního centra a Laktační ligy při Thomayerově nemocnici v Praze. Shrnula výsledky činnosti za minulé roky a připomněla, že zásadami výživy kojenců se WHO intenzívně zabývá už od roku 2003.

    Letos WHO přijalo novou výzvu – snahu o globální nárůst kojení na nejméně 50% do roku 2025. Zavázala se také podporovat všechny země k dosažení tohoto cíle.

    Skvělou zprávou je, že v ČR má už 66 porodnic statut „Baby Friendly Hospital Initiative – BFHI“, jsou to tedy nemocnice, které podporují kojení a dodržují Deset kroků k úspěšnému kojení. A další zdravotnická zařízení už pracují na tom, aby toho také dosáhla.

    Nová vědecká zjištění znovu potvrdila obrovský vliv kojení na zdraví. WHO nadále doporučuje výhradné kojení až do 6 měsíců, a teprve pak podávání příkrmů. Jak poznáme, že je dítě na příkrmy připravené? Především to samo dává najevo tím, že jej zajímá „klasické“ jídlo kolem sebe 🙂 Samozřejmě, začínáme s vhodnými příkrmy – a podle odborníků by to neměly být jen kašičky (jak jsme většinou zvyklé), ale také přiměřeně polotuhá strava.

    Toto téma pak více rozvedla MUDr. Eva Kudlová, CSc. Výsledky nejnovější studie o stravování dětí si můžete přečíst zde.

    Závěr tiskové konference byl slavnostní – předávání certifikátů „Společnost přátelská kojení“. Za dlouhodobou podporu kojení byli oceněni:

    • Centrum Kašpar, o. s. (za podporu rodičů pečujících o malé děti a rodiny jako celku)
    • BERLIN-CHEMIE (za účast na odborných konferencích a podporu časopisu MaMiTa)
    • prof. MUDr. Jindřich MOUREK, DrSc. (za výzkum a vzdělávání v oboru fyziologie)

    Modrý koník gratuluje!

    Toto ocenění se uděluje každým rokem. Pokud znáte organizaci nebo osobu, intenzívně podporující kojení, i vy ji můžete navrhnout jako kandidáta. Pište do komentářů pod článek, předáme Laktační lize 🙂 Děkujeme za tipy!

    Vlaďka Hulíková, Modrý koník team

    PS:

    MUDr. Mydlilová dnes poukázala na zprávu WHO, která stanovuje směr pro další úsilí ke zlepšení celosvětového zdraví:

    „K tomu, aby matky praktikovaly správné postupy při kojení, je nutná týmová spolupráce. Zdravotničtí pracovníci, zejména pak porodní asistentky, mohou ovlivnit úspěch či neúspěch kojení i zdraví novorozence v průběhu celého jeho života."

    Modrý koník touží v tomto směru přispět k informovanosti maminek, proto dáváme prostor všem porodním asistentkám, aby se představily v naší WIKI encyklopedii. Pokud zde ještě Tvoje porodní asistentka není, napiš nám. I ty můžeš pomoci šířit osvětu kojení!

    Moc děkuji za srdíčko, potěšilo veeeeelmi 🙂

    Držím palce všem maminkám, které mají dnes na počítadle nuly, a posilam srdíčko! Holčičky čekají @bublinka @martule81 (Maruška) a možná @sybaria (Barunka, Martínek), kluka @kristynakysnerova (Michal), a nechají se překvapit @betka_pralinka @jezek35 @saraxct1. Moc gratuluju maminkám @hanavaj (Adele je právě týden) a @jessinka2 (Sárince je 1 týden a jeden den) 🙂

    #srdicko pro všechny, kdo mají dnes termín 🙂 Čekáme na Julii od @golightly Dominiku od @hedusska, Nelu od @katkaproch, na chlapečka čeká @teris85 a u @zivisek zatím nevíme 🙂
    Velké gratulace @radkayeboah, Zaruška se narodila 15.5. a je nááádhernáááá!

    Děkuji za srdíčko 🙂

    Dneska čekáme na dvojčátka od @hanulikb (chlapec a děvče), holčičky od @gorinka23 @kikhulka (Liliana) @maicky (Michaela) @splichalova (Míša) a chlapečky od @ladislavape (Mikuláš) @klaraaaa @lena80 a zatím nevíme u @dagmarkaperinka 🙂 Posílám srdíčka!

    Držím palečky maminkám, které dnes mají na počítadle 000! @ajinka89 (Lenka) @ivanahynova (Julie) @lostakova (Terezka) a holčičku ještě čekají @krallka a @vercicka. Chlapečky čekají @zrezna (Maxmilián) @jana.vichova (Štěpán) a také @janinkkka . Gratuluju @monahr, Vladimírek už je na světě 14 dní a je moc krásný! 🙂