redakce
5. únor 2018
284 

Naučte se vycházet se svým rozpočtem, nestrádejte a ještě ušetřete

Také se vám často stává, že vaše peněženka zeje na konci měsíce prázdnotou a vy čím dál častěji saháte do svých úspor? Nebo dokonce žádné nemáte a přemýšlíte, že svou nelibou situaci vyřešíte pomocí půjčky? Nevíte, kam vám každý měsíc peníze utíkají, nemáte žádný přehled o výdajích a příjmech? Pak vězte, že se řítíte do velkých problémů. Vést si pravidelný rozpočet by mělo být naprostou prioritou bez ohledu na to,

jaká je finanční situace vaší rodiny.

Vedení rozpočtu a důkladná analýza příjmů a výdajů vám pomůže zjistit, kde máte tzv. díru ve svých financích. Záleží na vás, jaký způsob zvolíte. Někdo preferuje papír a tužku, někdo nedá dopustit na tabulku v Excelu a v době chytrých telefonů můžete využít i různé zajímavé aplikace s mnoha funkcemi, které budou hlídat rozpočet za vás. Není to tak složité, na jedné straně budou příjmy a na druhé výdaje. Bohužel ta druhá kolonka bývá obvykle mnohem delší. Některé tabulky jsou tak chytré, že vám rovnou vše spočítají. Důležitá je zejména pečlivost a pravidelnost. Nic nevynechávejte, zaznamenejte opravdu každý nákup a i korunové položky.

Jak postupovat při vytváření rodinného rozpočtu?

Než se rozhodnete a nastane den D, je dobré se správně namotivovat. Chcete nové auto, sedačku nebo pořádnou dovolenou? Díky dobře vedenému rozpočtu můžete zjistit, kde vám peníze utíkají a vytvořit si tak dostatečnou rezervu nebo našetřit na své sny.

  • Sepište si všechny měsíční příjmy.
  • Sepište si veškeré měsíční výdaje.
  • Vypočítejte si rozdíl mezi příjmy a výdaj.
  • Výdaje spolu s rodinou projděte a uzpůsobte. Popřemýšlejte nad tím, co kde ubrat a ušetřit, abyste výdaje trochu snížili.
  • Vytvořte si rozpočet na měsíc. Z toho co vám po odečtení výdajů zbylo, si rozpočítejte peníze na celý měsíc tak, aby se nestalo, že před výplatou nemáte ani na nákup.

Jak rozdělit výdaje?

Výdaje rozdělte na pravidelné, nepravidelné a mimořádné. Dále je dělte na výdaje na bydlení, dopravu, jídlo, hygienu, děti, domácí zvířata, pojištění, splátky, apod. Jestliže chcete mít opravdu přehled a vědět, kam peníze utíkají, musíte alespoň zpočátku započítat úplně všechno. Každou korunu.

Zajímavé diskuze na Modrém koníku na toto téma:

Plánujete doma rodinný rozpočet?

Vedete si domácí účetnictví?

Rodinný rozpočet

Jak je to s příjmy?

Příjmy jsou ta hezčí část. Stabilní příjem je základ. Můžete se uskromnit a proškrtat takřka na nulu, ale když nebudete mít žádný přísun peněz, moc velký efekt to mít nebude. Do příjmů taktéž zaznamenejte úplně cokoliv i stovku od babičky k narozeninám.

Nezapomeňte na rezervy

Zejména v období, kdy se vám daří lépe a máte více peněz, je důležité odkládat si něco i „pro strýčka Příhodu“. Je naprosto nesmyslné utrácet jen proto, že zrovna můžete a máte na to. Za měsíc nebo za rok se situace může naprosto obrátit a vy najednou zjistíte, že nemáte. Rezerva by měla být schopná pokrýt půl roku vašich běžných, pravidelných a povinných výdajů. Život je nepředvídatelný a ne vždy můžete všechno ovlivnit.

Jak ušetřit na výdajích?

Ušetřit se dá různě a poctivým zapisováním brzy zjistíte, kolik peněz vám úplně zbytečně utíká různými nenápadnými cestičkami.

Jaký máte tarif na telefon? Nedal by se zařídit levnější? A co bankovní účet? Neplatíte zbytečně poplatky, když jinde byste ho mohli mít zadarmo? Kolik platíte za internet, za satelit, pojištění, plyn, elektřinu?  Zde platí především jedna rada. Nechvátejte. Projděte si pečlivě všechny nabídky a porovnejte je mezi sebou. Neskákejte po tom prvním, co uvidíte.

Největší výdaje jdou samozřejmě na jídlo a často právě zde se nejvíce plýtvá. Po pár měsících pečlivého vedení rozpočtu možná zjistíte, kolik peněz vám odchází na kafíčka s kamarádkami, laskominy v cukrárně, obědy v restauracích a hromady jiných zbytečností. A kolik jídla měsíčně vyhodíte, protože jste ho zase nakoupili moc a nikdo to nejedl. Vždy všechno spotřebujte, pište si jídelníček na celý týden, do obchodů choďte s nákupním lístkem a nekupujte nic navíc. Využívejte slevové akce a nakupujte jen tehdy, když opravdu něco potřebujete.

Jak jezdíte do práce? Nemohli byste jezdit autobusem, chodit pěšky, jezdit na kole nebo se svést s kolegou a podělit se o pohonné hmoty?

Jak si udělat rozpočet na měsíc?

Máte rozepsané výdaje a příjmy, víte, kolik utratíte, kolik vám zbývá, ale jak si to rozpočítat tak, abyste neutratili vše hned po výplatě a třeba vám ještě něco i zbylo? Možností jsou i zde různé a zaleží čistě na vás, čemu dáte přednost nebo co se vám osvědčí. Někdo si rozdělí peníze na bankovním účtu do kolonek, pokud tuto službu banka nabízí, někdo používá osvědčenou metodu našich babiček tzv. obálkovou a někdo využívá již zmíněné aplikace. Postup je vždy stejný. Rozpočítáte si příjmy a výdaje a to co vám zbyde po odečteních všech pravidelných plateb, máte na ten daný měsíc k dispozici. Velmi oblíbenou metodou je rozdělení peněz na jednotlivé položky (jídlo, drogerie, oblečení, zábava, atd.). Peníze na jídlo pak ještě můžete rozdělit na jednotlivé týdny. Každý týden vezmete vypočítanou částku a musíte s ní vystačit. 

Šetřit se vyplatí

Finanční gramotnost je pro spokojený život nezbytná. Jestliže nechcete celý život obracet každou korunu a počítat dny do výplaty, je nejvyšší čas na tom zapracovat a uvidíte, že i z menších příjmů můžete nějakou tu korunu ušetřit a přitom si spokojeně žít.

Začni psát komentář...

Odešli