kathla82
    23. bře 2013    Čtené 0x

    Naše látkování - Anavy, Bum Genius, Baby Lucy, Bamboolik, Blueberry, Haipa Daipa, Kikko, Tots Bots, Popolini, Rumparooz, Planet Wise, Kanga Care

    Moje rozhodnutí pro látkové plenky bylo jasné během těhotenství a to z ekologických důvodů. Časem jsem se dočetla, že vyjdou vlastně i levněji než jednorázové a to asi o 40%, přičemž s každým dítětem procento narůstá, byla jsem nadšená. Jenže jsem se vůbec neorientovala v tom, co je potřeba koupit a nějaký komplexní článek s fotkami a rozepsáním "pro blbce" ne a ne najít 🙂 Ale něco se našlo a koupila jsem první plenky, hlavně čtvercové. Jaké bylo moje překvapení, že se nic nemusí vyvářet, předem namáčet a že je to vlastně brnkačka a i módní záležitost 🙂  Už jsem vyzkoušela docela dost značek i typů plenek. Něco prodala, ty osvědčené přikoupila. Naše holka je hodně čůrající miminko, navíc dlouhá a docela macek, takže pokud máte stejnou konstalaci 🙂 tak doporučuji plenky (obrázky z internetu): 

    Tots Bots Bamboozle stretch - krásně pružná i po čase intenzívního používání, díky tomu sedí i větším dětem, jsou na ní potřeba svrchní kalhotky. Střední doba schnutí, savé jádro se připíná patentkami. Máme velikost "onesize", která je od 3,5 kg do 16 kg.

    Pozn. Kupovala jsem několikery v přírodní barvě a pak  dvoje červené. A musím říct, že po 9 měsíčním užívání je mezi nimi rozdíl. Ty barevné jsou tužší a tolik nepruží, naopak přírodní jsou skoro jako nové.

    Barevné varianty: 

    Bum Genius OneSize kapsovka - plenka vše v jednom; nejeví naprosto žádné známky opotřebení - stále příjemná na dotyk,  lze vycpat prakticky čímkoliv; tím že je to kapsovka tak schne vršek i jádro zvlášť a obojí schne velmi rychle, vršek dokonce rychleji než čtvercovky. Pro váhovou kategorii 3 - 16 kg. 

    Barevné varianty:

    Tots Bots Flexitot - plenka z velmi příjemného materiálu - bamb.velur, je hodně savá a schne rychleji než TB Bamboozle stretch. Velikost OneSize je určena pro váhu 3,5 kg - 16 kg. Nutné jsou svrchní kalhotky. 

    - tyto troje zmíněné typy plenek používáme přes den a jsou naše nejoblíbenější.

    Na noc pouze a jedině Anavy XL/noční - jsou pro děti od 7 do 18 kilo, opravdu velkorysý střih, vydržely i 14 hodin spánku při celkovém vypití 0,6 litru mléka. Na ně jsou potřeba svrchní kalhotky velikosti L, menší fakt e-e. Savé jádro se upíná patentkami a je to vlastně vícevrstvá plenka vel. M (viz  níže v článku). Na sušáku jsem je sbírala jako poslední.

    Srovnání velikosti s klasickou rostoucí plenkou:

    Vyzkoušeno máme dále: 
    čtvercové bambusové nebělené zn. Kikko - šíleně se sráží a nedrží tvar. Neustále jsem je musela napínat, trochu to pomáhalo, ale i tak jsou z nich obdélníky, nebo to aspoň obdélník vzdáleně připomíná 😉 a s otřepanými okraji. Pravda, výrobce doporučuje prát na 40 st., ale při takové teplotě nebyly dokonale vyprány a smrděly. Na látkování se tudíž nehodí, spíš na utírání pusinky, pod miminko atd.

    Anavy Easy AIO 2012  - měli jsme hodně pročůrávané kolem nožiček, kdy nasákl i svrchní materiál. Poměrně rychle schnuly. Savé jádro se připíná patentkami. Od narození do 15 kg.

    Bum Genius AIO - střih stejný jako model "kapsovka" (viz výše), ale savé jádro je přišité na obou koncích plenky, což se podepíše na době schnutí. 

    Anavy vícevrstvé bambusové, vel. S, M a L  - velmi šikovné místo klasických čtvercovek, časem trochu zhrubnou a snappi sponka se na ně hůř upíná; použití spíš pro ležící mimča, poté k dovycpání jiných plen. Ze sušáku jsem je sbírala jako předposlední (po nich už jen tu noční plenku). Z velikosti S nám dítě vyrostlo během druhého měsíce, vel. M jsme měli do 5. měsíce. 

    Zde jak se skládají na mimčo:

    Tots Bots EasyFit OneSize AIO 2012  - taktéž hodně pročůrávané kolem nožiček i bříška, přišli mi dost malé na to že jsou rostoucí, pro nás v 7 měsících při 8-9 kilech nepoužitelné - u nožiček velmi škrtí. Ale jsou vevnitř neuvěřitelně heboučké... Savé jádro je z jedné strany přišité, při praní se druhý konec vytáhne ven (v plence je přeloženo jádro vejpůl).

    Anavy OneSize, kalhotkový typ plenky  -  neurazí-nenadchne, časem trochu zhrubne a je tužší. Jinak asi nejoblíbenější plenka v ČR. Střední doba schnutí, savé jádro na patentky. Od narození do 15 kg.

    Blueberry (Swaddlebees) AIO Simplex, vel. L  -  vnitřek malinko žmolkovatí a savá část je tužší. Poměrně rychle schne. Savé jádro je přišité na jedné straně a při praní se druhý konec vytáhne ven (v plence je přeloženo jádro vejpůl). Plenku vycpávám navíc i jinými vkládačkami neb ty originální jsou brzo pročůrané. Řekla bych, že se spíš hodí jako tréninkové kalhotky než pro kojence.

    Bamboolik - SIO (Snap in one) - svrchní  kalhotky na patentky + batolecí plena + krátká vkládací plena - dceři byly v 10 měsících (10,5 kg) už v pase malé, ale je to větší miminko. Suché zipy by byly lepší variantou, protože mají větší rozsah než patentky. Pleny mají netradiční systém upínání - ke svrch.kalhotkám se pomocí patentek připíná základní nebo batolecí plena a na ní dlouhá vkládačka, tutíž savé jádro i vkládačka drží pospolu ve svrch.kalhotkách a "necestují". Materiál je hodně savý, že ani ta krátká vkládačka nebyla na den potřeba. Okraje vkládaček mají tendenci se po častém praní vlnit. Dlouhá doba schnutí savých jader.

    Kalhotková kapsová jednovelikostní plenka Blueberry Minky (AIO) -  je hodně savá, má 2 vkládačky, velkou a malou, které vytvoří 3 vrstvy. Je to umělý materiál, takže velmi rychle schne. Je moc příjemná na dotyk. Nejsou nutné svrchní kalhotky. Od 4,5 kg do 16 kg.

    Plenka AIO Econappi, kapsová, jednovelikostní -  velmi savá plenka, kterou lze dávat i na noc. Má 2 vkládačky, z nichž jedna měří téměr 1 metr! A obě po poskládání dají 5 vrstev. Vkládačky déle schnou. Od 4,5 kg do 16 kg.

    Kalhotková kapsová jednovelikostní plena Eco Posh - velmi savá plenka, je taková tužší, má 2 vkládačky. V plence jsou vnitřní gumičky, které více zabraňují úniku stolice. Celá plenka dlouho schne. Nutné svrchní kalhotky. Od 3,5 do 16 kg.

    Kalhotková jednovelikostní plenka Baby Lucy, PandaP Color SML - neuvěřitelně hebká plenka, je z bambusového flauše, což je nejsavější materiál vůbec. Proto schne déle než noční plenky. Dělá velmi malý zadeček! Poměr kvalita/cena je naprosto bezkonkurenční. Nutné svrchní kalhotky. Od narození po nočník. 

    Jako svrchní plenky máme dvoje PUL kalhotky zn. Haipa Daipa, které opravdu nikdy nezklamaly, sedí na všechny zmíněné typy plen. Jsou k dostání ve velikosti S,M, L a XL. 

    Další svrchní PUL kalhotky zn. Rumparooz na suchý zip, jednovelikostní. Dvojitá gumička kolem nožiček. Taktéž pohodlně překryjí i větší kalhotkové plenky.

    Svrchní PUL kalhotky Planet Wise, jednovelikostní. Vnější stranu tvoří bavlněná látka, která nám, bohužel neustále navlhala a tím pádem i oblečení bylo mokré.

    K sepínání čtvercových nebo vícevrstvých plínek máme 2 kousky snappi sponky.

    POZNÁMKA

    U plenek typu AIO nebo kapsových se může stát, že kolem lemů nožiček nebo bříška provlhnou - tedy pokud je dítěti necháte příliš dlouho nebo je málo vycpete. U kalhotkových plenek, které potřebují svrchní kalhotky (např. PUL) se nám to nikdy nestalo. Záleží na typu svrchních kalhotek. S fleecovými kalhotkami ani s vlňáky zkušenost nemám, ale nebylo potřeba je ani zkoušet, protože PUL od Haipa Daipa nezklamaly. Pokud se rozhodnete pro PUL, doporučuji koupit ty, které mají fleecové lemy, protože fleece též nepropouští a navíc lemy neškrtí.

    PRANÍ A SUŠENÍ

    Vše pereme na 60 stupňů, což je dostatečné i z hygienického hlediska. Při 40 st. to fakt zavání 🙂 ale některé plenky se mohou prát právě na maximálně 40 st. či méně - takové raději nekupovat.  Používám tekutý gel Frosch nebo prášek DenkMit. Tekuté gely jsou lepší než sypké prášky, protože tolik nezanáší vlákno. Sypké prášky mají ale o trochu lepší prací výsledky. K sypkým prášku existuje doplněk na praní a to tzv. máchadlo (např. Permon M, od firmy Missiva), které má vypírat zbytky prášku z textilií. U tek.gelů toto odpadá. Plenky se mají prát nejdéle po 3 dnech.

    Plenky zbavím stolice - gumovou stěrkou, papírovou utěrkou či osprchuji. Poté skvrny od stolice potírám žlučovým mýdlem nebo do praní k prášku přidávám bělící prášek PUER od firmy Yellow and Blue (ČR), je to soda na bázi aktivního kyslíku a zlepšuje prací výsledek prášku. Použité plenky skladuji v odpadkovém koši z IKEA, zápach nepropustí 🙂 Koš při každém praní plenek osprchuji.

    Při praní platí:

    - žádný ocet, případně kys.citronová - jsou nevhodné na bambusové plenky

    - žádná aviváž - snižuje sací schopnost plen

    - žádné mýdlo, mýdlový sliz - platí pro fleece, ucpává vlákna a ty pak nesají. Jedná se o plenky, kde je fleece součástí vnitřní stay-dry vrstvy. PS: mýdlo může na fleecové svrchní kalhotky, u kterých je nepropustnost žádoucí.

    - na změkčení plenek pomáhá studniční či dešťová voda, nebo po praní je vlhké promnout v ruce

    Pro občasnou desinfekci plenek se hodí éterické olejíček Tea tree, na jedno praní 3-5 kapek do nádržky na aviváž. 

    Při sušení platí:

    - nedávat na přímé slunce plenky typu AIO, SIO... prostě vše, kde je vrstva PUL

    - nedávat plenky na topení, kamna a blízko tepelných zdrojů (na radiátor mohou jen pokud je na něm froté ručník) - před manipulací s plenkami je nutné je nechat vystydnout, protože jinak hrozí poškození gumiček v plenkách, které jsou citlivé na teplo - totéž platí při sušení v sušičce

    - sluce vyběluje skvrny

    - plenky nesmí na mráz

    - do sušičky nesmí nic, kde je PUL vrstva

    Do všech plínek přidávám separační viskózovou plenku zn. Popolini (pro kojené děti se používá celulózová separačka), kterou při počůrání přepírám s plenkami v pračce (v extra pytlíku - nemusím je pak vymotávat z plínek a někomu prý ucpaly pračku, když byly "na volno"). Přepranou separačku lze několikrát použít do plenek nebo též z nich vyrábět domácí vlhčené ubrousky. Separačky, co jsou od stolice lze spláchnout, protože jsou rozložitelné - zn. Popolini přímo uvádí na obalu, že je lze splachovat; rozložitelné z 80%. Čtěte ale etikety, ne všechny značky separaček lze splachovat.

    Pozn. Některé separační plenky lze i kompostovat.

    Jestli se rozhodujete mezi suchými zipy a patentkami, tak máme hlavně patentky - přeci jen jsem pořídila samé rostoucí plenky a dost maminek říká, že suché zipy starší děti bohužel krásně rozepnou, kdežto s druky to tak snadno nejde 🙂 Ale s druky se člověk víc zdrží a někdy mne opravdu hodně bolel palec právě z nekonečného rozepínání a zapínání.

    helulela
    16. črc 2012    Čtené 0x

    Sestavujeme látkovkovou výbavičku

    Vymýšlení výbavičky je na celém látkování to nejkomplikovanější, zvlášť pokud čekáte svoje první miminko, nikdy jste nepřebalovali a tak vůbec nevíte, do čeho jdete. U látkovek platí, že neexistuje jedna nejlepší, univerzální plenka pro všechna miminka i jejich rodiče, a to situaci moc neulehčuje. Také se nedá určit přesný počet jednotlivých plen. Nezbývá nic jiného, než se řídit několika obecnými radami a plenky otestovat na svém dítěti🙂

    Na začátku je zásadní rozmyslet si, kolik můžete investovat do výbavičky peněz a kolik práce si chcete s látkovkami dát. Nejlevnější a zároveň relativně nejpracnější variantou je přebalování s klasickými čtvercovými plenami. Nejvíc peněz dáte za kalhotovky, příp. plenky "vše v jednom", ale za to budete přebalovat téměř jako s jednorázovkami. V reálu si většinou každý jednotlivé typy plen ve výbavičce nakombinuje podle toho, jak mu to vyhovuje.

    Následující seznamy výbaviček jsou jen orientační, aby si každý mohl udělat představu.

    Nejlevnější startovací výbavička (cca 2 tis. Kč)

    • 40 ks čč 70*70 cm
    • 3 ks svrchních kalhotek (např. 2x PUL, 1x flís)
    • cca 30 ks vkládaček (buď další čč nebo jako levná varianta froté žínky, vkládačky našité ze starých ručníků...)
    • (snappi sponka, separačky)

    Čtvercovky se pro novorozence skládají na "novosklad", aby těsnily kolem nožiček. U větších dětí se pak dávají narovno nebo na "draka". Sklady si můžete prohlédnout zde http://www.branakdetem.cz/clanky/galerie

    S podobnou výbavičkou se dá vystačit prvních pár měsíců, později je potřeba dokupovat savější plenky jako třeba bambusové vícevrstvé nebo kalhotkové.

    Mix od každého něco (podle mě optimální, cenově kolem 6 tis. Kč)

    • 20 ks čč
    • 8 bambusových vv pružných
    • 4 ks kalhotkových plen
    • 2 ks AIO
    • 10 ks vkládaček do čč
    • 3-4 ks svrchních kalhotek (např. 3x PUL, z toho jedny jednovelikostní, a 1x flís)
    • snappi sponka
    • separačky

    Pružné vícevrstvé plenky jsou velmi variabilní, za dobrou cenu a opravdu použitelné od narození až po nočník. Na novorozence se skládají většinou na kalhotkový sklad, který těsní kolem nožiček http://www.anavy.cz/user/upload/skladani.jpg Později se dávají poskládané na třetiny. Můžete je využít jako vkládačku do kapsovek nebo nočních plenek... prostě se hodí do každé výbavičky.

    AIO plenky jsou nadstandart, mají je rádi hlavně tatínkové a babičky. Fajn jsou také k doktorům, kde potřebujete rychle přebalit a jít, nebo na starší zdrhající děti.

    Flísové svrchní kalhotky jsou prodyšnější než PUL, zároveň ale nejsou tak náročné na údržbu jako vlňáčky. U malého miminka se může stát, že je budete muset prát opravdu často a na to se vlňáčky moc nehodí. Vlňáčky ale určitě stojí za vyzkoušení u trochu staršího miminka, alespoň na noc.

    U této výbavičky si vyzkoušíte různé plenkové systémy a postupně dokoupíte, co vám bude nejvíc vyhovovat.

    Komfortní výbavička z kalhotovek (začíná cca na 9 tis. Kč)

    • 24 ks kalhotkových plen
    • 10 ks čč
    • 3 ks svrchních kalhotek
    • separačky
    • libovolný počet kalhotovek můžete nahradit plenkami AIO/kapsovkami, zároveň tak nebudete potřebovat tolik svrchních kalhotek

    I když chcete používat hlavně kalhotovky, určitě si pořiďte i pár obyčejných čtvercovek. Když potřebujete dát plínku třeba jen na půl hodiny před koupáním, na to je kalhotovka opravdu zbytečná.

    Doplňky

    Určitě se neobejdete bez

    • plastový kbelík s víkem na skladování špinavých plen

    Hodí se

    • žlučové mýdlo - na zapírání pokakaných plen
    • lanolin - pokud chcete používat vlňáčky
    • PUL pytel - pokud chcete látkovat i mimo domov
    • tenká dětská flísová deka - když ji rozstříháte na obdélníky cca 15*30 cm, máte výborné pratelné separačky, které krásně drží pocit sucha
    • látkové ubrousky nebo rozstříhaný Perlan, příp. mycí olej Medvídek a lahvička s rozprašovačem - pokud nechcete používat kupované vlhčené ubrousky

    ------------------------------------------------------

    Jednovelikostní vs. vícevelikostní plenky

    O vícevelikostních (novorozeneckých) plenkách uvažujte, když předpokládaná porodní váha miminka je menší než cca 3 kg... když nechcete, aby měl novorozenec v plence objemný zadeček... pokud plánujete plenky použít pro více dětí, vícevelikostní se méně opotřebují.

    U jednovelikostních plenek nebo svrchních kalhotek bývá výhodou zapínání na patentky, které se za dlouhou dobu používání neopotřebovávají tak jako suché zipy.

    Noční plenky aneb plenky, které vydrží celou noc

    Pro starší dítě, které už v noci nekaká, můžete použít jednu plenku na celou noc podobně jako u jednorázovek. Prodávají se speciální, velmi savé noční plenky nebo můžete jakoukoliv dostatečně velikou plenku vycpat hodně savými vkládačkami, např. bmb vv plenkou.

    ------------------------------------------------------

    Pár poznámek na závěr

    Nedělejte si iluze, že ještě před porodem pořídíte kompletní výbavičku látkových plen a vydržíte s nimi až do odplenkování. Dopředu je prakticky nemožné odhadnout, jaké plenky (systémy, materiály, střihy) budou vám a vašemu miminku vyhovovat. Také nároky na výbavičku se mění, jak dítě roste. Z těchto důvodů také nekupujte "sady od narození po nočník" jedné značky. Radši ozkoušejte jednu, dvě plenky a když se osvědčí, dokupte další. Nepořizujte do zásoby ani větší velikosti svrchních kalhotek.

    Pokud už máte svoji výbavičku promyšlenou a chtěli byste ji doladit, můžete ji napsat do této diskuze http://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/latkove-pleny-konkretni-vybava-jste-spokojene/ Ostatní, kteří už mají praktické zkušenosti, se vám na nic podívají a "zkritizují" ji.

    A nebojte, látkovky jsou jen plíny, žádná věda! 🙂

    helulela
    11. črc 2012    Čtené 0x

    Látkovací teorie v kostce

    Používání látkových plínek vypadá jako strašná věda, ale jen do chvíle, dokud to sami v reálu nezkusíte.

    Základní princip je, že vždy potřebujete savou vrstvu a nepropustnou vrstvu, a to buď odděleně jako plínku a svrchní kalhotky nebo dohromady jako plínku "vše v jednom".

    Typy plen (= savá vrstva)

    • čtvercové - nejlevnější, rychle schnou, méně sají a před použitím se musí poskládat
    • vícevrstvé - mají tvar obdélníku rozděleného na třetiny, kde uprostřed je nejvíc vrstev látky. To zjednodušuje skládání.
    • kalhotkové - plínka šitá do tvaru kalhotek. Vyšší cena, jednoduchá manipulace, delší schnutí. Často tvoří pilíř látkovkové výbavičky.

    Typy svrchních kalhotek (= nepropustná vrstva)

    • PUL kalhotky - spolehlivé, snadno udržovatelné
    • flísové - prodyšnější, ale méně spolehlivé, snadno udržovatelné
    • vlněné - prodyšné, spolehlivé, z přírodního materiálu, náročnější na údržbu

    Pleny "vše v jednom" AIO (all-in-one) = savá a nepropustná vrstva v jednom, nejjednodušší manipulace (obdobně jako s jednorázovkou), zpravidla nejdražší.

    Podle typu uspořádání se dají rozdělit na:

    • "pravé" AIO - savá vrstva a nepropustné kalhotky jsou sešité dohromady, zacházení s nimi je nejjednodušší
    • kapsovky - savá vrstva je vložená v kapse svrchních kalhotek - dají se rozebrat a tím rychleji schnou
    • SIO (snap-in-one) - savá vrstva se ke kalhotkám připíná na patentky. U některých systémů se po použití nemusí hned celá plínka prát, vymění se jen savé jádro a kalhotky se použijí opakovaně.

    Další potřeby

    • separačky - dávají se na vnitřní stranu plenky, zajišťují pocit sucha a usnadňují údržbu pokakaných plenek
    • vkládačky - zvyšují savost plenky
    • snappi sponka - k připevnění plenek, které nemají vlastní zapínání

    V článku jsem pro přehlednost a snadné pochopení shrnula opravdu jen základ. Mnohem víc se můžete dočíst třeba na www.latkovepleny.info.

    Na postup při skládání plenek se můžete podívat například sem - nejpoužívanější je novosklad ze čtvercovek a kalhotkový sklad z vícevrstvých plen - http://www.branakdetem.cz/clanky/galerie

    Výborné video s novoskladem najdete tu http://www.youtube.com/watch?v=gasWvBJEDlU&feature=fvwrel (cca od 1:35 min)

    dzejnyy
    22. dub 2012    Čtené 0x

    Jednorázové eko pleny, biodegradabilní jednorázové pleny

    Protože představa, že by po mém dítěti mělo do přírody přistát každý den 8-10 jednorázových plen (po narození ještě víc) - to je 56-70 plen týdně!! ... takže určitě minimálně jeden celý balík týdně, tak to mě opravdu děsilo. Jonáš se nám narodil ale opravdu malinkatý, takže látkování nám ze začátku moc nešlo, než jsem tedy vyzkoušela novorozenecké látkové moderní plenky, které jsou mimochodem super. Dneska už bez problému látkujeme uplně, nicméně občas se "papírovka" hodí.

    Prostě jsem vybírala z ekologičtějších a biodegradabilních plínek a zkoušela je. Pampers naplněné absorpčním gelem mě opravdu odpuzují, nemluvě o jejich zápachu před použitím a po použití je to ještě horší.

    Pro informaci ještě uvádím, že dítko se mi nikdy neoprudilo ani z papírovek, ani z látkovek, asi tím, že jsme přebalovali občas i po 2 hodinách, jako starší a v noci už méně často.

    Tady jsou moje zkušenosti:

    První jsme vyzkoušeli Kikko ECO jednorázové pleny, dají se na internetu najít nejsnáz. Kupují se v balíkách po 32-40 ks podle velikosti, cena je cca 10,- Kč/ks pro velikost S.

    Plenka je kompostovatelná tj. vyrobená z obnovitelných zdrojů a biologicky rozložitelných materiálu celá, kromě lepítek. Po jejich odtržení můžete plenku kompostovat, my jsme je pálili v kotli, protože je celá vyrobená z celuozy (včetně vnitřního nasákavého jádra). Pleny bez problému shořely, bez jakýchkoli zbytků a zápachu. Plenka má být plně rozložitelná za 90 dní (může trvat déle podle klimatických podmínek). Určitě ale bude i na smetišti ležet o x desítek, ne-li stovek let kratší dobu, než jiné další nejmenované super značky. Už jen tohle vědomí mi je umožňuje používat s menšími výčitkami svědomí vůči přírodě.

    Podle údajů výrobce jsou pleny certifikovány mezinárodními standardy. Vnitřní měkká vrstva je vyrobená z vláken INGEO ™, což má být certifikovaná netkaná textilie z biopolymeru PLA (100 % biodegradabilní a kompostovatelný). Vnitřní savé jádro je z dřevěné buničiny a super absorpčního biopolymeru (SAP), který je testován na toxicitu, není geneticky modifikovaný ani dráždivý. Vnější nepropustná vrstva je z biofirmu PCL.

    Plenka je celá komplet bílá, žádné obrázky, není bělená chlorem ani kyslíkem, tj. není uplně zářivě bílá, ale trošku zažloutlá.   

    Abych nevynechala nějakou pozitivní informaci od výrobce, pleny Kikko Eco jsou atestovány Ministerstvem zdravotnictví ČR pro děti do 3 let a vlastní atesty OEKO-TEX standard 100 a také získaly jakostní značku Česká kvalita/zaručená kvalita.

    Tyhle jednorázovky jsme používali uplně jako první, to měl Jonáš ještě pod 3 kg, pak už lehce nad, takže opravdu malé miminko. Jak asi znají maminky těhle opravdu mrňousků, plenku musíte ohnout v pase, aby nebyla velká.

    Na mrňouska byla plenka taková tužší, jakoby hranatá, jádro nebylo příliš poddajné. Jakmile Vám ale mimčo povyroste a přestane být takové křehoučké, přestane Vám připadat tuhá i tahle plena. Pleny jsou dodávány v papírové krabici (+), vnitřní pytel je zřejmě igelitový (-) ale vlastně nevím, z čeho je vyroben. Po rozbalení měly pleny specifickou vůni resp. spíše zápach, nechávala jsem je rozbalené vyvětrat.

    Plenka občas protekla, protože mrňouskovi uplně neseděla, občas na záda, občas okolo nožiček. Gumičky nebo pružné pásky v plence jsou, ale z ekologických materiálů nevykouzlíte takovou pružnost a přiléhavost pro nejmenší, jako u neekologických jednorázovek.

    Plenky jsou to tedy dobré, pro objektivní hodnocení je ale musím vyzkoušet ale na větším miminku. Jinak bych dávala asi průměrnou známku.

    Beaming baby - Bio degradable Nappies

    Tyhle plenky jsou sice rozložitelné ale už je to trochu složitější. Výrobce udává 65 % biodegradabilitu (včetně obalu). Většina pleny se rozloží do 4 let. Materiály jsou z obnovitelných zdrojů ekologického zemědělství. Přirozeně prodyšná tenká svrchní vrstva, která je výborně vodě odolná je vyrobena z přírodní bavlny a kukuřičného škrobu. Plenky Beaming Baby pleny jsou zcela bez chlóru a obsahují pouze čisté plasty, které jsou použity v suchém zipu a elastické zadní části a bočních panelech. Absorpční vrstva obsahuje velmi jemně drcený papír, který má konzistenci vaty a 100% přírodní kukuřičný gel vyrobený z kukuřice, která nebyla geneticky modifikovaná. Plenky obsahují aromaterapeutické esenciální oleje heřmánku a ylang-ylangu, které pomáhají chránit dětskou citlivou pokožku.

     Pleny mini jsou balené po 20 kusech, cena vychází cca 8,80 Kč/ks, větší velikosti baleny po 40 ks cena cca 9,30 Kč/ks v případě neakčních balení. Původ výrobku je z UK. Vyrábí se ve 4 velikostech – mini až junior.

    Aktualizace 8/2012:

    K dostání i na Mall.cz!! 🙂 http://www.mall.cz/plenky-beaming-baby-2/ Cena za velikost Mini 149,- Kč (20 ks) tj. 7,45 Kč/ks, Midi 340,- Kč (40 ks) tj. 8,50 Kč/ks, Maxi mají 2 druhy 7-11 kg (340 Kč/38 ks) a 9-15 kg (370 Kč/38 ks).

    Tyhle plenky se mi osvědčily nejvíc. Jsou krásně měkké, dobře seděly i malému miminku. Je fakt, že ekologie v tomto případě trochu ustoupila do pozadí. Větší velikosti jsme zatím nezkoušeli. My jsme měli velikost mini, tj. 1, která nám vyhovovala od 2,4 až do 6 kg (to už je ale opravdu na hraně). Provlhly opravdu jen vyjímečně a to kvůli tomu, že jsem nezkontrolovala ohrnutí vnější vrstvy okolo nožiček směrem ven.

    Z vůně Ylang-ylangu a heřmánku jsem unesená nebyla, nicméně žádná alergická reakce na tyto složky se u našeho miminka nekonala.

    Srovnání Beaming baby mini (tj. vel. 1) a Pampers, velikost 2 (velikost 1 k porovnání bohužel nemám):

    Dětské ekoplenky NATURAE

     Tyto pleny se prodávají opět ve 4 velikostech (mini, midi, maxi a junior), v balení po 20 až 30 kusech podle velikosti. Cena nejmenší velikosti je cca 8,- Kč/ks. Země původu Itálie.

    Údaje výrobce:

    Jedná se o jednorázové pleny s nejvyšším indexem biologické odbouratelnosti na světě (průměrně alespoň 80 %). Plenka Naturae není, na rozdíl od konvenčních plen, obalena polyethylenovou folií ale materiálem známým jako MATER-BI® (forma bioplastu vyráběná z kukuřičného škrobu). To přináší lepší prodyšnost plenky. Plenky jsou přirozeně hypoalergení a citlivé k pokožce (předcházejí zbytečnému tření a přehřívání pokožky díky náhradě běžných polypropylenových výstélek plenky "textílií" z PLA). Certifikace SWAN ECOLABEL a také GOTS. Cílem společnosti WIP (výrobce Naturae) je také eliminovat všechny chemické přidané látky včetně kosmetických chemických látek všude tam, kde je to technicky možné, aniž by byla dotčena primární funkce produktu. V současné době výzkumné testy provedené Universitou v Parmě prokázaly, že výrobek Naturaé je přirozeně hypoalergenní, nedráždivý a neodírající pokožku.

    Společnost WIP je první italský výrobce plen, který získal certifikát kvality životního prostředí SWAN ECOLABEL, což je norma skandinávské kontroly kvality a udržitelnosti pro životní prostředí. Jelikož neexistuje žádná certifikace Evropské unie Ecolabel pro hygienické potřeby, považuje se v současné době za nejvyšší možnou certifikaci.

    Společnost WIP je také první italskou společností, která získala od ICEA (Italský institut pro etickou a ekologickou certifikaci) certifikát GOTS – Global Organic Textile Standard (Globální standard bio textilií) za používání biobavlny a materiálů „fair trade“ u výrobků, jako jsou vlhčené ubrousky, papírové kapesníky, bavlněné polštářky, bavlněné tampony.

    Tuto plenku vel. mini jsme občas používali od cca 3,5 do 6 kg. Bohužel musím říci, že ač je ekologická, tak na omak působí nejvíce igelitově z jednorázových plen, které jsem zatím měla v ruce. Je to zřejmě způsobeno povrchovou úpravou svrchního materiálu, který je hladký a klouzavý. Okraje jsou sice dostatečně široké, ale Jonášovi tyto plenky nějak nesedly nebo se mi je nedařilo pořádně zapnout a často mu protekly nebo někde provlhly.

    Zapínání je na jednorázovou plenku trochu složitější – lepítko má 2 vrstvy. Modrou a bílou. Při prvním zabalením lepíte obě vrstvy naráz – modrou vrstvu přilepíte na barevný potisk vpředu na pleně a při dalším posouvání lepítka nebo kontrole plenky odlepíte svrchní bílou vrstvu od modré a lepíte zase zpět na modrou plošku. Pokud se ale netrefíte na modrou plochu, povrch pleny se roztrhá, bílá vrstva lepítka od plenky nejde jednoduše odlepit, drží jak čert. Takže pokud se netrefíte modrou vrstvou napoprvé, je to v pasti…

    Vnitřní jádro je poměrně pevné, nepoddajné, ale saje dobře. Plenka po zabalení miminka na mě dělá takový hranatý až prkenný dojem. Prostě nám uplně nesedly, až jsou z toho, co se dá koupit jedny z nejvíce „eko“ (až na tu dopravu, že? 🙂

    Srovnání Naturae mini s Pampers 2:

    Poslední co zatím zkoušíme, jsou Babylove nature.

    To už používáme velikost MIDI pro 4-9 kg. Plenky vypadají větší, ale je to tím, že zatím nejsem zvyklá na velikost MIDI, doteď jsme používali jiné značky MINI. Tahle značka dělá i velikost MINI, nejsou ale v ekologické kvalitě, biodegradabilní jsou až ty MIDI.

    Původ plenek Německo, běžná cena necelých 5,- Kč/ks.

    Tyhle plenky mají 100 % odbouratelné vnější rouno i savé jádro,  jádro není chlorované, 100 % odbouratelná je i vrchní vrstva, obal plen je kompostovatelný. Celuóza ze bělená kyslíkem. Výrobce uvádí, že se pleny rychle odbourávají (neuvádí ale jak rychle) a že při spalování nevypouští jedovaté plyny.

    S touhle plenou jsem zatím spokojená, nemám výhrad, saje dobře, nehody jsou minimální, vesměs jedině když ji špatně zapnu nebo nezkontroluju okolo nožek. Myslím, že je to výborná volba mezi ekonomicko-ekologickými parametry.

    Obecně tyto plenky vydrží déle, než uvádí váhové rozpětí, při váze akorát mezi 2 velikosti plenky volte spíš tu menší. Velikost 4-9 kg používal synek opravdu dlouho. Vel. junior mi přijde pro 12 kg dítě hubenější konstituce fakt velká a odstává, tj. nemůže vždy spolehlivě splnit svoji funkci.

    Srovnání Babylove MIDI s Pampers vel. 2 (i když už by to odpovídalo spíš Pampers 3, tu ale nemám). Pampers je na obou fotografiích vpravo.

    Další druhy jsme ještě nezkoušeli a asi už zkoušet ani nebudeme. Přešla jsem komplet na látkovky, papírovky používáme už opravdu jen vyjímečně. Na trhu jsou samozřejmě i další plenky např. Moltex aj., ale to už přenechávám jiným.

    Aktualizace 8/2012:

    Takže změna, v drogerii DM jsem viděla Babylove nature eko plínky i ve velikosti mini tj. 3-5 kg!! Hurá 🙂

    Aktualizace 1/2013:

    Ceny s růstem DPH rostou tj. balík plen Babylove nature stojí teď v DM 247,- Kč.

    a také mají nový obal:

    a zřejmě i nové složení...Vnější rouno je ze 100 % viskózy, savé jádro běleno chlorém, 50 % obnovitelných surovin. Celulóza bělená kyslíkem, nikoli chlorem. Takže ekologičtější jsou, ale s tou biodegradibilitou to není nějak valné. Ostatně to výrobně ani na obalu netvrdí.

    Aktualizace 1/2014:

    Koncem roku 2013 došlo k intervenci ČNB, tudíž se to odrazilo na cenách valné většiny dováženého zboží, které je v ČR k dostání. Babylove Nature nyní stojí 267,- Kč za balík tj. 5,80 Kč pro vel. mini, 6,35 Kč/ks pro vel. midi, 7,40 Kč/ks vel. junior. Ale dají se použít slevové DM kuponky na 15 % slevu nebo občas akce 25 % např. na značku Babylove. A když to zkombinujete se slevou na celý nákup 5 nebo 15 %, tak už se to celkem dá.

    Klíčová slova: #biodegradabilni #pleny #eko #jednorazove #jednorazovky #papirove #papirovky