Máte někdo osobní zkušenost s odběrem plodovky? Jsem na něj objednaná a mám strašný strach. Celkové psychicky dávám špatně bolest a jehly... Proto mě zajímá, jak to probíhá, jaké máte zkušenosti a pocity...? 🙄 Mám hrozný strach 😞
@dasipe Nenech se odbýt, musíš vědět, proč tě na takový zákrok posílají a co potřebují zjistit. Já jsem měla vysoké riziko DS, hned mi domluvili konzultaci s genetikem a tam jsem se dohodla, že stačí neinvazivní test z krve a na plodovku mne už nikdo posílat nebude, pokud ten vyjde dobře.
@anoanonym1 no samozřejmě se na to zeptám hned na začátku. Pokud mi to neřeknou, prostě na odběr nepůjdu. Oni to prý taky mají pěkně zaplacený. Každopádně mi dnes volala sestřička od mého gynekologa že jim poslali výsledky, tak se ptala jestli mě má objednat nebo jestli už jsem objednaná. Docela se zhrozila když jsem jí řekla že mě paní po telefonu docela vyděsila, a že mi ani neřekli proč. Přitom zrovna sestřička koukala na hodnoty screeningu a sama říkala že ten mi dopadl dobře, že si asi potřebuji něco ujasnit, ale že ve výsledcích nevidí co. Takže jak říkám, pokud mi zítra nedají opravdu pádný důvod odběr podstoupit, odmítnu ho. Fakt si chvílemi připadám jako idiot, když na ti myslím. Volali kvůli tomu hned, na odběr by mě hnali taky hned ale kvůli čemu, to už mi neřekli. To mi prostě hlava nebere.
@lotosek právě mám zítra konzultaci a jelikož jsme z daleka tak mě objednali i na odběr plodovky a paní říkala, že se sama na místě rozhodnu, jestli na něj půjdu nebo ne. Že prý na krev můžu ale sama si to zaplatím a prý to není tak spolehlivý, kdežto u plodovky jsou prý výsledky 100%ní. Každopádně jediné co mě drží je to, že alespoň uvidím malou na ultrazvuku a že kdybych odběr podstoupila, budeme vědět na 100% jestli je to opravdu holčička 🙂❤️
@dasipe to je teda divné, musí vam nejdříve říct, zda vysla krev nebo screening špatně, a co tqm je špatně.. Jestli podezření na nějaké postižení anoak posílají případně na plodovku.. Uricte bych na ni nešla, okud bych nevěděla, proč vlastně... Jinak, co se týče me, tak ja na ni byla 2x a pokud budu ještě někdy těhotná, tak na ni jdu automaticky znovu.
@anoanonym1 tou krví jsem měla na mysli nějaký ten NIPT test. Nwvim co přesně to je ale je to také na zjištění různých vad. Každopádně na ten opravdu momentálně nemáme peníze. Takže uvidíme, s čím zítra přijdou.
@dasipe NIPT test je neinvazivní test fragmentů DNA plodu z krve matky. V těch nejlevnějších základních verzích se testují ty tři nejčastější syndromy - Down, Patau a Edwards. Při negativním výsledku se uvádí 99 % přesnost, při pozitivním se jde ještě na plodovku na potvrzení, aby mohlo být těhotenství ukončeno. Záleží, co oni potřebují vyloučit, jestli tady ty tři syndromy, nebo ještě něco dalšího. Není to test za pár peněz, ale po několika potratech jsem se plodovce chtěla určitě vyhnout, ale vypočítané riziko DS bylo dost vysoké na to, abych nad tím mávla rukou nebo naopak byla v nervech do dalšího screeningu nebo spíš do porodu, protože zrovna u DS ty ultrazvuky nemusí odhalit jakékoliv postižení. Pro náš rozpočet to byl dost vysoký výdaj, ale vyčerpala jsem na něj celý těhotenský příspěvek od VZP, tak to nebyla taková darda najednou.
@lotosek no já mám právě podle screeningu výsledky těch tří syndromů v pohodě, řekla bych. Trizomie 21 1:3002, trizomie 18 <1:20000, trizomie 13 <1:20000 a preeklampsie před 34tt 1:2255. Přitom populační rizika jsou mnohem menší. Tak jsem tak nějak z toho všeho na prášky, že mi alespoň neřekli, o co se jedná...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@dasipe tak vy musite vědět z jakého důvodu podstupujete amniocentezu a musíte s ní souhlasit.