Injekce kvůli - Rh faktorů v 28. týdnu. Proč dát / nedát?

xmisas
27. zář 2021

Ahoj, má někdo info a zkušenosti proč dát a nedát injekci v 28.tydnu těhotenství kvůli negativnímu Rh faktorů matky?
Dneska to na mě doktorka vybalila, ani mi to nechtěla vysvětlit, jen že mě dělala nesvéprávnou..
Máte zkušenosti?
Něco sem samozřejmě googlila, ale našla jsme že se mají protilátky během těhu sledovat, což nesleduje, na krvi jsem byla pouze jednou. A přijde mě blbý to do sebe nechat "pro jistotu" píchnout.. když jde pořešit až po porodu, kdy se přesně ví, co má za krevní skupinu a Rh.dekuji za batohy a zkušenosti faktor miminko.

xmisas
autor
27. zář 2021

@xmisas děkuji za rady a zkušenosti, nějak se mi to přecházelo

denski24
27. zář 2021

@xmisas mě brali před aplikaci rhesonativu krev na protilátky. Dostala jsem injekci v těhotenství a po porodu..
Teď druhé těhotenství brali krev a budou brát ještě jednou před aplikací. Určitě si nech odebrat krev. Pokud je dr neschopná a nejsi sní spokojená, bez k jiné. Vysvětlit ti postup jakékoli léčby je jeji povinnost..

andelka
27. zář 2021

Ahoj, dělá se to teprve pár let. Když jsem byla těhotná poprvé a podruhé,tak se to ještě nedělalo. Sledovaly se protilátky. Ale jen v rámci běžných odběrů,v cca 8-10 tt a potom ve 30 tt, takže v tomto doktorka nedělá nic špatně. Po porodu se zjišťoval rh miminka a podle toho se jednalo. Před pár lety se začalo imunizovat už v průběhu těhotenství. Já jsem si u posledního injekci dát nechala. Předtím jsem měla zamlkle, po kterém jsem anti D dostala. Ale i tak prostě pro jistotu. Nejmladší je zrovna jediné dítě,které má Rh+. Máš samozřejmě možnost jít standartní původní cestou, cokoliv můžeš odmítnout.

xmisas
autor
27. zář 2021

@denski24 děkuji za odpověď. A k tomu přesunu pod jiného doktora- chtěla jsem, bylo mi řečeno, že neexistuje. Prý kdyby si každý tady takhle chodil pořád jinam tak kam by přišli.. jsou tady všichni okolo spřátelený..

mishulka92
27. zář 2021

Mě taky v těhotenství nokdo injekci nedával, mám 0- a přítel A+, jen mi brali častěji krev a po porodu, hned zjišťovali skupinu u miminka a protože má 0+ tak jsem pak dostala injekci až pak

95newmommy2020
27. zář 2021

Ahoj, já měla cely tehu protilátky negativní. (Asi 3 odběry) ale injekci jsem dostala. A po porodu taky, dítě je totiž RH+ přestože jsem očekávala, ze skrz ty negativní protilátky bude taky negativní.
Je mu 19 měsíců a je v pořádku, a já taky.
U prvního těhotenství to takový problém není, ale v dalším výš mohla potratit nebo mít komplikace. Protože si to tělo protilátky vytvoří až u druhého.

zoyee
27. zář 2021

V obou těhotenstvích mi jenom sledovali protilátky, obě děti jsou rh+ a injekce jsem dostala až po porodech

terinka86
27. zář 2021

V prvním těhotenství (2012) jsem injekci v 28tt dostala, v dalších už ne. Všechny děti mají Rh- (což se dalo čekat, manžel ho má taky). Já jsem teda věděla, o co jde (mamka to kdysi taky řešila), přišlo mi to zbytečné, ale nechtěla jsem se dohadovat. U druhého mi řekla, že se to kdyžtak vyřeší až po porodu, kdyby bylo potřeba.. Klidně to odmítni, stejně ti to v té porodnici dají znova, kdyby mělo dítko Rh+.

janinasm
28. zář 2021

@xmisas záleží jestli i muž má negativní faktor nebo ne. Pokud má, tak netřeba dávat injekci.

denski24
28. zář 2021

@xmisas to je zvláštní, nevím tedy odkud jsi, jestli z menšího města, ale já jsem z Olomouckýho kraje a tohle slyším poprvé. Ty nemáš povinnost stávající doktorce nic vysvětlovat, najdi a zavolej si k jinýmu dr a klasicky k němu přejdi. Na tom není nic špatného, jsou holky co přecházejí fakt často a jestli u tebe jde o první přesun tak nevidim problém..

tynka9
28. zář 2021

u prvního těhotenství (2017) jsem dostala injekci až po porodu, u dalších dvou (2019 a 2021) v průběhu těhotenství i po porodu. Všechny děti jsou +

malanoha
28. zář 2021

@denski24 problem muze byt v tom, ze malo doktoru chce prebirat těhotnou

baruda
30. zář 2021

Moje teta přes 15 lety přišla o miminko v 8 nebo 9 měsíci právě kvůli tomu. Ještě se ty injekce nedávaly. Já dostala první injekci v prvním tehu po odběru plodové vody a pak po porodu a ve druhém jsem si je nechala dát taky. Všechny tři děti jsou RH+

markyxx
30. zář 2021

@xmisas Pokud má tatínek dítěte Rh- neřeší se nic. Pokud má Rh+, tak prakticky jistě bude mít dítě také Rh+ a můžeš tvořit protilátky proti jeho červeným krvinkam. Nedá se odhadnout jak moc těch protilátek bude, ale v nejhorším můžou způsobit smrt dítěte ještě před porodem. V prvním těhotenství to obvykle není tak zlé, v dalším už to tělo zná a ta tvorba je větší. Já bych tedy neriskovala a nechala si dát injekci už těhotná. 🙂

andelka
30. zář 2021

@markyxx já mám děti s Rh pozitivními otci,a pozitivní je jedno ze tří. Starší dva mají skupinu i Rh po mně.
Jinak obecně se Rh otce neřeší, protože lékaři berou jen to,že jen matka je jistá.

markyxx
30. zář 2021

@andelka Hm, tak to je spíš méně častý případ. Doktoři Rh u otce neřeší hlavně pokud je matka Rh+. Mně určili krevní skupinu, a když je Rh+, otci krev nebrali, jinak by to taky vyšetřovali.

andelka
30. zář 2021

@markyxx to není pravda. Chlap se v podstatě nevyšetřuje nikdy. Záleží jim jen na Rh matky.

evajanouskova
30. zář 2021

@xmisas u prvni dcery rh faktor dr vubec neresila. Jen po porodu, protoze mela pozitivni a ja nevativni, dostala jsem injekci. U druheho tehotenstvi mi jen brali krev na protilatky a protoze bylo vse ok, tak zadna injekce nebyla ani po porodu. Ale druha ma stejnou skupinu i rh jako ja.

terinka86
30. zář 2021

@markyxx Já mám Rh- a otce nezjišťovali, přestože má taky Rh-. A neznám nikoho, komu by faktor otce zjišťovali..

markyxx
30. zář 2021

@andelka Tak to se asi bude lišit doktor od doktora. Mně gynekoložka řekla, že pokud já mám Rh+ nebudou otce řešit, ale pokud mám Rh-, bude nabírat i jeho.

andelka
30. zář 2021

@markyxx Tak to je asi jediná, která to dělá. Obecně pro dobro dítěte se k tomu má přistupovat tak,že otec může být nejistý.

markyxx
30. zář 2021

@andelka Jo, asi jsou takové případy.

mishulka92
30. zář 2021

@terinka86
@andelka mě teda u přítele krevní skupinu zjišťovali, mám rh- a doktorka mi řekla že si má chlap zajít ke své obvodní doktorce na krev, i když svou krev znal, tak to chtěla na papíře od jeho obvodaka a jeho výsledky jsem nosila u těhotenské prukazky

ivi88
30. zář 2021

@andelka Přesně, také mám RH- a u manžela nikdo nic nezjistoval, protože "otec je vždy nejisty" 😀 Jinak očividně bude RH+, protože obě děti jsou +..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru