Periorální dermatitida u miminka. Máte zkušenost?

arkapo
14. čer 2023

Ahojte, nemáte někdo zkušenost s periorální dermatitidou u 7mi měsíčního miminka? Začínal nám ekzém, Excipial nepomáhal, doktorka napsala Lipobasi. Ta pomáhá, ale kolem pusinky červeno a sucho, tvářičky takové drsné. Nevím, jak moc můžu Lipobasi mazat kolem rtů, protože to hned samozřejmě slíže. Snažím se mazat na noc. Škaredé má i palce a to je téměř necucá. Pusinka se zhoršuje po dudlíku - vytahuju co nejdřív to jde. K doktorce jdeme až za 14 dnů.
Máte něco vyzkoušeného kolem té pusinky, co nevadí, že líže? Nějaký krém, mast, pomáda na rty... Vůbec to nevypadá hezky a doufám, že ji to nesvědí nebo něco.
Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

martt
14. čer 2023

@arkapo Zkus vepřové nesolené sádlo nebo kokosový olej. Na promazani je nejlepší. Nebo můžeš do toho naložit i sušený měsíček lékařský ten pomaha na kožní problémy .

lv
14. čer 2023

Bioderma primo pro mimina na perioralni derm.

lv
14. čer 2023

A mazat se to mastnym nesmi, umyvat jarischovym roztokem a nechat vetrat. Mastnym az je kůže uzdravena

arkapo
autor
14. čer 2023

@lv To jsem taky objevila. Opravdu to pomáhá? Máme toho doma už tolik, že přemýšlím, jestli investovat do něčeho dalšího.
Dneska třeba nemá červené fleky, ale úplně sucho až popraskanou kůži.
@martt Kokosový olej ani jednomu z dětí nesedí. Vše se jen zhoršilo. Já ho používám hodně.

lv
14. čer 2023

@arkapo pomáhá, vyzkoušeno

arkapo
autor
14. čer 2023

@lv V lékárně mi ještě doporučili Medela Purelan. Asi zkusím sehnat nějaké vzorky, ať zase nevyhodím tři stovky a pak se s tím nemažu já.

teasapple
14. čer 2023

Úplně vynechat cukr. Já měla PD ze sladkého. 3 měsíce bez a jsem vyléčená a teď už cukr zase normálně můžu.

slunea
14. čer 2023

Zvážila bych, jestli to není z jídla. Potravinová alergie (nebo jen nějaká chvilková střevní nerovnováha) bývá příčinou hodně často (nebo vždycky?).

arkapo
autor
14. čer 2023

@teasapple Cukr nebaští opravdu žádný. Teda pokud neuvažuju ovoce.
@slunea Je to slinama. On narození si cucá spodní ret. A zhorší se jí to, když má delší dobu dudlík. Snažím se to minimalizovat, ale někdy to prostě nejde. Strčí tam palec a pak řešíme jak pusinku, tak palce.
Střevní nerovnováha to být může (agresivní sliny?), ale nevím z čeho. Co se jí to zhoršilo, tak jí dávám jen vyzkoušené jídla, nic nového. Já si taky dávám pozor, co jím, taky nic nového nebylo, ani ničeho víc než dříve.

slunea
14. čer 2023

@arkapo podle mě je to kombinace. Stolice je v pořádku, nesmrdí kysele? Může to být přemnožená kvasinka (syn to měl kvůli abkm), té se v teple a vlhku daří. Já teda víc bojovala s opruzeninami, ale je to podobné, člověk by si myslel, že za to můžou pleny, když je to opruzenina, ale stačilo nejíst mléčné a najednou bylo vše ok.

slunea
14. čer 2023

@arkapo a to se jí objevilo někdy po zavedení příkrmů? Často vadí mrkev (ale může to být cokoliv).
Jinak ovoce jsou taky cukr. Zkusila bych ubrat ovoce a sladké zeleniny a zaměřit se spíš na zelenou zeleninu. Třeba to fakt bude jen tím množstvím sladkého.

arkapo
autor
15. čer 2023

@slunea Objevovalo se to i dřív, ale ne tolik. Je pravda, že teď má hodně dudlík. Nemůže usnout, protože se pořád přetáčí a zpátky to nejde, na bříšku spát neumí. Takže pomocník dudlík. Ještě se možná hlásí zoubky. Ovoce má jen jablko a banán, dál jsme se nedostaly. A to sní pár lžiček, nejede jí. Frčí na špenátu a dýni. Po jídle se to nezhoršilo. Stolice v pořádku, právě že není cítit skoro vůbec.
Malý měl ekzém, vynechala jsem sladké mlíko a bylo. Pak jsem ho zase pila a dobrý. Teď to ještě musíme vychytat.

teasapple
15. čer 2023

@arkapo jo kvasinka miluje vlhkost takže ty sliny tomu nepomůžou. Kojena není?

arkapo
autor
15. čer 2023

@teasapple Kojená je.

teasapple
15. čer 2023

@arkapo a ty nejíš vůbec sladké a cukr?

arkapo
autor
15. čer 2023

@teasapple Nesladím, z ovoce teď tak jahody, jinak cukr obsažený v jídle jako v pečivu a tak. Žádné čokolády, bonbóny, sladké nápoje...
Dneska měla dudlík minimálně a kolem pusinky to je skoro pryč. Ještě kdyby to tak vydrželo.