Strach z komplikací. Je normální, že příznaky těhotenství téměř nejsou a bude vše ok?

no_title
20. pro 2023

Ahoj holky,
jsem neplánovaně těhotná (2. dítě), aktuálně v 6. tt. Byť to bylo překvápko, i tak mám potíže se strachem o dítě. Konkrétně ze samovolného potratu, z toho, že nebude srdíčko... U prvního se mi to dělo taky, ale tam jsem šla na UTZ už v 6.tt a srdíčko bylo, tak mi to pomohlo se trochu zklidnit. Teď díky plným termínům u doktorky mě vezmou až v 9. tt, takže budu čekat ještě 3 týdny.
Další věc, co mě trápí jsou téměř nulové příznaky. Já vím, mohu za to být ráda... Asi za to mohou negativní příběhy v mém okolí, kdy ženy když neměly příznaky, končilo to blbě - vážně postiženým dítětem, potratem. U prvního těhotenství mi bylo od pozitivního testu strašně blbě, zvracela jsem 25x denně, 5x jsem byla kvůli tomu v nemocnici, zhubla jsem 10 kg, nemohla skoro nic sníst. Teď nic... Není mi špatně necítím se o moc jinak než jako s PMS syndromem (trochu bolest prsou a podbřišku, trošku únava). Prostě mi to přijde divné, krom zpoždení MS vůbec nepoznala, že jsem v jiném stavu. Jinak HCG mám asi vysoké, když jsem si dělala test po zpoždění (4 dny po vynechání), tak pozitivní výsledek byl prakticky okamžitě. Jsem mladá, je mi 33 let a v rodině z mojí strany jsme nikdo nezažili potrat (nicméně u vzdálenější rodiny ze strany manžela bylo úmrtí dítěte po porodu na genetickou vadu mozku, to mi taky moc nepřidává, protože ty geny mohou být i u nás).

Můžu se zeptat, jestli je to normální, že u druhého těhotenství (nebo u jiného pohlaví dítěte) ty příznaky téměř nejsou a přesto je to ok?

Já už nevím, o co se racionálně opřít, aby se mnou ten strach tak nelomcoval...

misicka1988
20. pro 2023

@no_title Já jsem měla vždy těhotenské příznaky až kolem 8 tt. A musím říct, že každé moje těhotenství bylo jiné. Nevolnostmi jsem trpěla až u mého třetího tehotenství, v předchozích jsem nic takového nezažila. Takže bych se zbytečně nestresovala. Však to teprve může přijít 🙂

lencaa11
20. pro 2023

@no_title myslím že právě tím to stresem si více ublizujete a víc vás to posouvá na blbe myšlenky příznaky každá mít nemusí a vůbec to nějak neukazuje zda je to ok či ne ...užívala bych si TT v klidu a věřila svému tělu a miminku když je dobře založené těhotenství tak vše dopadne dobře ☘️☘️

honatko092
20. pro 2023

Kdyby mi nerostlo břicho, tak u obou těhotenství ani nevím, že jsem těhotná. Nulové příznaky, ani jednou jsem nezvracela, nic.
Mám dvě zdravé, donošené děti, ukázková těhotenství. Každé těhotenství je jiné, zkus se naladit na vlnu: co se má stát, stane se, stejně nic neovlivníš, jen nad tím pořád přemýšlíš a (zbytečně) se stresuješ...držím moc palce ☘️

malytlustyhroch
20. pro 2023

Je normalni, ze v kazdem tehotenstvi telo reaguje jinak. A dalsi priznaky klidne prijit muzou, i kdyby neprisly, je to furt nomalni. Spis extremni bylo, z toho co pises, tvoje prvni tehotenstvi.
V druhem tehotenstvi u me bylo spoustu veci jinak nez v prvnim, misto nekonciciho zvraceni (ale netk hrozneho jako u tebe), jen par tydnu nevolnosti, misto chlupu vsude, chlupy nikde, plet jina, chute jiny... Furt jsem mela pocit, ze to za a) nejak spatne dopadne, za b) bude tedy asi holka, kdyz je to tak jiny... a mam dva zdrave chlapecky. Ted cekam treti a je to zase jiny, ale u prvniho jsem byla nejvic v klidu, neznala jsem jeste MK, nevedela jsem, jak super je mit dite, a srdicko jsem videla neplanovane pri prijmu k hospitalizaci kvuli zvraceni, takze zadne cekani. S tema dalsima uz je to pro me horsi, to jo.

janule0123
20. pro 2023

@no_title v tom těhotenství co jsem měla nejhorší tehu příznaky dopadlo blbě v 11tt… jinak do te doby vše ok, ať mas taky jiný příběh …dle toho to dle mého nepoznas .. příznaky vymizely až po revizi …

konidana
21. pro 2023

@no_title klid...byla jsem tehotna 2x a ani jednou mi nebylo blbe. Prvni priznaky tehotenstvi bylo cca v 6.m trosku brisko a v 8.m dusnost😅. A vynechani menstruace teda. Obe deti (holka a kluk) z bezpriznakovych tehotenstvi naprosto zdrave a v pohode. Bylo mi jako tobe.. 30 a 32 let.
Takze se uklidni a neres. Je to normalni😘

ada22
21. pro 2023

Většinou mi začalo být špatně až kolem toho 8 tt, teď s tím nic neuděláš. U prvního dítěte jsem mohla jíst jen chleba s marmeládou u druhého jen pomeranče. Užívej si první dítě a uvidíš po kontrole.

ada22
21. pro 2023

Ha ještě je vtipné jak se za 10 let změnil úhel pohledu 🙂 já měla první dítě ve 34 a skoro na mě koukali jako na starou matku.

no_title
autor
21. pro 2023

@ada22 Já už čekám druhé 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru