Jak často během dne kojíte 15měsíční dítě?

luca1987
20. črc 2016

Ahoj maminky, mam 15 mesicni dcerku a stale kojim. Chci se zeptat jak casto behem dne kojite? Jen rano i vecer nebo jak si dite samo rekne? A myslite si, ze kdyz kojim tak bych mohla goji (kustovnici cinskou)?

olga_
20. črc 2016

@luca1987 Ahoj, já kojím 22 měsíčního raubíře. Kojím na požádání.
Pravidelně se kojí ráno (ještě v posteli), před poledním spaním a večer před spaním, plus se tak jednou probudí v noci. Mezi těmito pravidelnými časy si chodí podle chuti. (včera dokonce pohrdnul polévkou na oběd a poobědval MM - na závěr se na mě podíval a pomlaskal si 😀).

andelka
20. črc 2016

Takhle staré dítě jsem odstavovala,ale předtím jsem kojila od roku ráno,vecer a v noci. Na požádání do cca 8 měsíců,pak už to mělo režim. Mně to tak víc vyhovovalo a prckovi asi taky,protesty nebyly,dobre jedl a i celkem pil.

luca1987
autor
20. črc 2016

Moc vam dekuji za vase prispevky. @olga_ u nas je to s jidlem a kojenim stejne. Radsi misto polevky ci masa by mala radsi MM. A vydava u toho spokojene zvuky.

Ja jsem hlavne toto tema zalozila i z duvodu, ze jsem se ptala trech laktacnich poradkyn a kazda mi rekla neco jineho. Takze jsem naznala, ze lepsi budou zkusenosti maminek.

andelka
20. črc 2016

I zkušenosti maminek jsou různé.

huggieska
20. črc 2016

Na požádání - kdy se řekne. Někdy pořád 😀

konidana
20. črc 2016

Dceru jsem kojila v 15m furt. V noci jsem to od jejího roku rušila, no docílila jsem akorát toho, že jsem nakojila večer a pak až ráno, ale to ráno bylo postupně už ve 4h. Přes den chtěla kojit snad furt. Co hodinu, dvě... musela jsem ji odstavit (v tom 15.m) nebo bych se zcvokla. Syna jsem ze stejného důvodu odstavila také asi ve 13.m - to jsem se už docela hroutila jak fyzicky, tak hlavně psychicky.

andryyysssek
20. črc 2016

@luca1987 V tomhle věku jsem kojila kdykoliv si dcera řekla.Později už jsem přes den odstavovala,a upoutala pozornost na něco jiného,když chtěla prso,protože to bylo jen o zvyku,byla jsem jen dudel.Tak u toho jen usínala,do 4,5 roku,bohužel ☹ A jinak souhlasím,že mnohdy jsou lepší zkušenosti maminek 🙂

olga_
20. črc 2016

@luca1987 Moje LP je stejného názoru jako já - na požádání, přirozené odstavení.
Jo, jediný případ, kdy nedávám prso, je v okamžiku, kdy se kvůli něčemu vzteká, začně řvát, přejde to do breku a pak do dožadování se kojení. To mu to prso ale nedám a uklidňuju jinak. Respektive dám, jedině když vím, že už je to okamžik přetažení a půjde spát - to bývá před poledním spaním (ale někdy mi takto odpadne třeba už v půl jedenácté). To je pak většinou do minuty tuhý.

luca1987
autor
21. črc 2016

@andelka vim, ze zkusenosti maminek jsou jine. Vetsinou to zavisi ns diteti jak to dopadne. Ale u maminek jsou casteji ty nazory shodnejsi.
Ja prave mela strach malou kojit na pozadani, aby z ni nebyl cvalik. Taky si rika ted dost casto.

andelka
21. črc 2016

@luca1987 já mám dojem,ze od určitého věku je kojení spíše psychická záležitost,ze po tom 1 roce když se kojí kdykoli tak vzniká závislost a blbě se to pak mění v nějaký režim. Tím neříkám že je to špatně,kdyz to vyhovuje matce,proc ne. Mně víc sedí kojit kdykoliv v době kdy dítě ještě skoro nic jiného nejí,ale v tom 1 roce už měli jídlo 5x denně,takze kojení byl jen doplněk. A nebyla jsem k dispozici vždy,tak bylo lepší kojit jen rano a večer,v posteli. S odstavením nebyl žádný problém. Já osobně nejsem typ na dlouhodobé kojení,u staršího jsem od jeho 9 měsíců dodělávala školu,pak jsem byla zas těhotná,pak dvě děti brzo po sobě..neumím si představit kojit dlouho na požádání kdykoli kdekoli,vyhovoval mi rezim a odstavit po 1 roce. Když to někomu vyhovuje jinak tak proč ne.

zabzulka
21. črc 2016

Martina (15.měs) kojím tak pětkrát denně a dvakrát v noci. Má docela pevný režim ohledně kojení, kojím mezi jídly, nějak se nám tento systém takto sám upravil. Ale už pomalu zkouším vynechávat jedno, dvě kojení a pomalu se tak dopracovat k tomu, abych kojila jen ráno a večer, popř. v noci. Ale jak dlouho to bude trvat než se k tomu dostanu, to se uvidí 🙂

zabzulka
21. črc 2016

jinak já už teď jím a piju úplně všechno, omezovala jsem se do půl roku, kdy malý trpěl na větry, ale to už je pryč, jím pestrou stravu, i goji nebo amalaki, různé ovoce, zeleninu, kojení mě limituje jen ve spotřebě alkoholu 😀

andryyysssek
21. črc 2016

@andelka souhlasím,je to jen o závislosti po roce.Dceru jsem kojila do 2,5 let,s odstavením jsem měla problém,mléko jsem dávno neměla,a usínala u prsu do 4,5 let.Jednou jsem v čekárně u dr narazila na maminku s miminkem a asi tříletým chlapečkem,a za to,jak se vyčůrá do skleničky mu slíbila prso.Nijak mě to nepohoršovalo,dokud ho tam nezačala kojit po miminu.Vím,dceru jsem taky takhle kojila na veřejnosti do 2,5 let,ale když se na to dívám zpětně,bylo to trapné.Ale každopádně mi přišlo trapnější,když kojila oba.Pokud jsou dvě děti-mimino a dvou-tříleťák,MM patří miminu.To je můj názor,a já sama jsem věděla,že jakmile bych měla mimino,starší dítě bych odstavila,i kdyby mělo jen rok.

oplatecka
21. črc 2016

@luca1987 Ahoj, mám 15 měsíčního syna a taky ho stále kojím na požádání. Někdy má dny, kdy nechce nic jiného než mléko, jindy si nevzpomene třeba i tři hodiny. V noci spí dost špatně, často ho uspí jedině prso. Už bych chtěla pomalu odstavovat, ale moc se nám to nedaří.

huggieska
21. črc 2016

@luca1987
Tady se, koukám, většinou dočteš jen něco o závisláčcích.. Já bych k tomu jen dodala, že ano, kojení není jen o hladu, uspokojuje i psychické potřeby dítěte, dále je to taky lék, obsahuje protilátky v každém věku, MM se tvoří přímo na míru rostoucího dítěte.. Takže za mě je dlouhodobé kojení do samoodstavu úplně normální a přirozená věc (spíš mi občas přijde, že dnešní doba se zbláznila 😀). Mrkni na mamila.sk 😉

andryyysssek
21. črc 2016

@huggieska no mě to zas tak normální nepřijde,to bych mohla kojit i do 10 let.A nevím,proč bych měla dítě uklidňovat kojením,psychicky podpořit ho můžu jinak.Ano,taky jsem to dělala u dcery,ve dvou letech,ale obtěžovalo mě to,a bylo problematické to odnaučit.Šlo to pomalu,ale šlo.Horší to bylo s usínáním.

huggieska
21. črc 2016

@andryyysssek
Žádné dítě se nebude kojit do 10 let, navíc u těch starších batolat se dle mého názoru dá již domluvit 😵

andryyysssek
21. črc 2016

@huggieska No,já slyšela kdysi o případu,kdy se kojil 13letý kluk.Nevím,co je na tom pravdy,ale já na to řekla,že v tom věku už je to jen o tom,aby mohl cumlat ženské prso,jinak si neumím vysvětlit,proč by se chtěl kojit 😀

huggieska
21. črc 2016

@andryyysssek Tak to je nejspíše nějaká extrémní výjimka. Když se děti více osamostatní, atd., tak dochází k přirozenému odstavení. Většinou mezi 2,5 - 4 lety. (někdy i malinko později, ale jedná se max. o školkový věk). 🙂

andryyysssek
21. črc 2016

@huggieska no to jo,jak jsem psala,nejspíš šlo jen o úchylku 😀

drzticka81
21. črc 2016

dcera ma 25 m a kojim ji taky na pozadani -ne ale na verejnosti venku, to uz ne, to ji rikam, ze az doma a chape to-jedine je, ze jsem to utla v noci-to uz nekojim, ale od 5 je uz u prsu, bo by jinak vstavala a to bych nedala 🙂)) jinak ja kojila cele tehotenstvi se synem plus pul roku tandemove- a je fakt, ze pokud tam neb\lo miminko, tak mi prisel syn na kojeni v pohode, ale ve srovnani pak s miminkem uz mi to prislo divne, takze v jeho 2.5 letech byl odstaven 🙂)) uvidime jak s dcerou-tady me to nenuti 🙂)) furt mi prijde mala 🙂)))

luca1987
autor
21. črc 2016

@drzticka81 koukam, ze ta pata hodina ranni je jista snad vsude. Taky se snazim malou pres noc nekojit. Kvuli spanku i kvuli zoubkum. Jakmile ji je vycistim, tak uz ji nic nedam. Asi jsem divna. Kdyz v noci place tak se ji snazim obejmout a uspat ji v objeti.

naste
21. črc 2016

@andryyysssek Před několika lety byl pořad v televizi na téma kojebí a byla tam maika, ktrá říkala, že dceru kojila do 12let a syna do 13 . Nejhorší prý to bylo na koupališti, tam prý lidi divně koukali. Ukazovali i fotky těch dětí . Jinak já také zastávám názor, že dlouhodobé kojení je zvyk , jako má nekojené dítě dudlík - na uspání, uklidnění. Prostě teplý dudlík.

naste
21. črc 2016

Omlouvám se za překlepy.

olga_
22. črc 2016

Holky, a že nikomu nepřijde moc divné, že má dvouleťák i starší dítě svoji dávku UM...
Mně to jako závislost nepřijde. Vzdálit se můžu na celé dopo i odpo. To mi stačí a přijde mi to přimeřené i věku dítěte. Já třeba zaváděla příkrmy podle synova tempa a v podstatě byl tak do 11 měsíců hlavně kojený (plus pár kousků něčeho k tomu, ale nedalo se tomu říct jídlo). Nenutila jsem ho, ale nabízela vždy, když jsem jedla já. Rozjedl se pořádně až tak ve 14 měsících.

andryyysssek
22. črc 2016

@olga_ Tak já nedávala UM ve dvou letech ani jednomu.Dcera byla kojená,občas dostala normální mléko.A syn dostává jen normální mléko,žádné UM.Něco jiného je,když dítěti UM chutná,a normální ne.

lauranosi
22. črc 2016

Myslím, že kojení do 2-3 let, než je dětský žaludek připraven na trávení i jiného mléka, je naprosto normální a přirozené. UM není oproti MM žádná výhra, náš nejmladší trpí ABKM, tak pokud chci, aby měl aspoň nějaké mléko, které mu dopřeje obvyklé živiny, stejně mi nezbývá nic jiného než kojit. 🙂 Každé dítě je jiné, některé se v tom věku kojí jen ráno a na uspání, jiné má mléko jako psychickou útěchu, když se bouchne nebo když se potřebuje pomazlit. Ale řeši o trapnosti fakt nejsou na místě.

olga_
22. črc 2016

@andryyysssek Já to nemyslela na nikoho konkrétního...
V té obecné rovině to tak asi je. Slyšet o dvouleťákovi s flaškou UM a o dvouletém kojeném dítěti prostě vyvolává diametrálně odlišné reakce.

olga_
22. črc 2016

@lauranosi Ségra třeba odstavila krátce před rokem a teď toho docela lituje. Z normálního UM musela přejít na hypoalergenní, pak se ukázalo, že dítě má také ABKM a nyní dává různá rostlinná mléka.

andryyysssek
22. črc 2016

@olga_ Jo,tak to jo.Zas když to srovnám,kojení ve dvou letech nebo UM ve dvou letech,tak spíš to kojení.