Holky, už si nevím rady. Máme půlroční miminko a přes den i v noci spánek tragédie. Může to být tím, že je kojeny? Přes den vidím, jak je unavený, zmoula si očička, fnuka, zyva a když ho dám do postýlky začne ještě víc řvát nebo je hned hyperaktivní. Žádné hlazení a nic podobného jako plitnku na smrdlani do ručičky nepomáhá. Nošení v šátku to je taky bez komentáře. Když už usne tak spí maximálně půl hodiny a večer usne jedině u kojení. Když ho pak ale dávám do postýlky, je zase vzhůru a jede se na novo. O buzeni v noci ani nemluvě. Každé dvě hodiny je vzhůru a jinak než u prsa nezabere. Už to trvá druhým měsícem a já už nemůžu. Nějaké rady nebo nějaká chytrá kniha?
jsou hodná miminka a náročnější 🙂 mám doma oba, první byl náročnější, druhý byl na spaní zlatíčko ještě v roce sal i 15h (né v kuse 🙂)
1. Můžou to být zoubky. pokud je to poslední dva měsíce a před tím to bylo lepší. Synovi rostlo 6 zubů a min 3 měsíce co vím (měl nateklé fialovo modré dásně -červen až srpen > takže ještě ve vedru) co si i přes den lehnout s ním? Mě to právě u staršího pomohlo - spal max 30min po hodinovém uspáváním - když jsme si lehla s ním vydržel i 3h > prostě kontaktní dítě.
Řeší se tu i příkrmy - máte zavedené ? Zkuste normálně dát na oběd zeleninu (dýně-sezona ideální, nebo batát, cuketa > tyhle tři jsou podle mě nejlepší - mrev i brambor můžou ucpavat). Zaveďte ritualy a dodržujte přesné časy > tohle s emi opravdu osvědčilo u druhého - jakmile jsem přetáhly trvalo déle než usnul. (Bude mít tři donedávna oběd v 11h 11:15 -11:20 lehnout a do 5-10min spal > většinou teda 11:30- Když byl oběd až ve 12h usnála až 13h nědky i 13:30.
Některá miinka jsou režimová a vyžadují to - opravdu bych se i zkusila zaměřit na tohle > nepůjde to ze dne na den, ale pokud je režimový měla by jste po týdnu zaznaměnat změnu. To samé platí i večer. Opět zkušenost se starším, co nespal > jeho režim jsem mělnia několikrát než jsem vychytal čas který mu vyhovuje. Koupali jsme v 17h (a myslím právě kolem toho půl roka), v 18h spal a budil se většinou po 3h.
S maldším pak už ten režim byl zase jiný. Každé dítě je jiné jen se musí přijít na to co je pro něho nějlepsí. (ať je to zavedení příkrmu, UM, klidová opatření - jakože před spaním-nebo když se blíží ta hodinka tak si hrát mené a spíše číst či ukazovat knižky (v jiný čas bych rávě ty knížky neukazovala - dítě si časem uvěomí, že s knihami příjde brzo spánek, uklidní se)
držím palce 🙂