Roční syn odmítá pití a vzteká se. Co poradíte?

vesie
22. zář 2020

Prosím o radu, mám syna rok a dva měsíce. Je stále kojený. Kojím dopoledne občas odpoledne a v noci vždy u kojení i usne. Chtěla bych začít pomalu kojení odbourávat, ale vůbec nevím jak na to. Myslela jsem že bude stačit když místo kojení podám pití nebo umělé mléko, ale v tu chvíli se syn začne vztekat a řvát. Nepomůže dudlik, pití, nic. Dokud prostě nedám prso neuklidní se. Navíc mi teď začíná odmítat pití i přes den. Už nevím co mám dělat.

mamikry
22. zář 2020

Zkusila bych omezovat kojení postupně. Nejdřív vynechte dopolední a pak další. Připravte se na to, že bude vyvádět, ale to k tomu patří. K pití bych zkusila dát klidně ovocnou šťávu, jestli mu nechutná voda. Lepší pít ji, než vůbec nic.

zuzita15
22. zář 2020

@vesie a je fakt nutny ho odstavit? Prijde mi jeste malej. Ja odstavila pres den kolem 20m a v noci po 2. roce a oboje probehlo vicemene bez problemu... UM se po roce ani nezavadi, je to zbytecne. Deti se na prsu uklidnuji, neni to jen zdroj piti, takze voda fakt neni relevantni nahrazka. Nerostou mu treba zrovna zuby?

vesie
autor
22. zář 2020

@zuzita15 nutný to úplně není. Bylo mi to doporučeno lékařem protože mám problémy s menstruací,ale na to mi pomáhájí bylinky. Spíš poslední dobou u toho kojení kouše a už mám dost bolavá prsa. Proto bych chtěla alespoň přes ten den přestat. Nechci to řešit přes sílu, ale zase u toho kojení nechci brečet bolestí. Dřív když usnul, nahradila jsem prso dudlikem a bylo. Teď mě kouše abych nemohla to prso vyndat a když se to povede hned se vzbudí a začne řvát.

rebe
22. zář 2020

U všech tří mých dětí bylo období mezi rokem a rokem a půl období, kdy potřebovali kojení ze všeho nejvíc, kojili se často a vždycky se ke mně úplně přimáčkli, jak jim šlo víc o kontakt než o to mléko. Chápu, že pro omezení máš důvody, ale myslím, že tohle období je pro zásadní omezení nejhorší možné. Jasně, nabízej pití, postupně jej uč na vodu (na vodu, jakékoli sladké pití je cestou do pekel, odkud není návratu!), ale snaž se, aby to nijak nesouviselo s kojením. Žádné pití místo kojení, tyhle dvě věci spolu souvisejí pouze částečně. Uč ho, že na žízeň je voda a kojení je na pomazlení, uklidnění, uspání, klidné probuzení... A řeš to kousání, na to už je velký, aby to pochopil. Já po kousnutí vždycky bolestivě vykřikla, zkřivila tvář bolestí, řekla, že to bolí a okamžitě vzala prso. Z pokousaného prsa nejde kojit, to pochopí opravdu snadno 🙂

zuzkasim
22. zář 2020

Ač jsem všechny děti zhruba od 9-10 měsíců kojila pouze ráno a večer a nezažila jsem potřebu kojení přes den v žádném období po zavední příkrmů, souhlasím s @rebe. Pití (vodu) bych nabízela zároveň s jídlem, ať to má opravdu na žízeň a řešila bych to kousání. Řešila jsem to úplně stejně s miminem, když kousalo, každé to velmi rychle pochopilo.

puhelin
22. zář 2020

Urcite zkuste odbourat dudlik, protoze pak ho to mate a tak jako muze kousat do dudliku, kouse i do bradavky.

merope
22. zář 2020

@rebe U mně se v tomto věku prostě sám odstavil a hotovo. A asi měsíc mlíko skoro nepil. Pak zase začal.

zuzita15
22. zář 2020

@vesie kousani muze byt z dudliku, jak uz se tu pise. Pri kousani bych razne vzala prso, deti to vetsinou pochopi (ackoliv dcera stelovala druhou rukou “radio” az do odstavu a vysvetlovat jsem mohla horem dolem, to byl vlastne duvod, proc jsem odstavila, nedalo se to vydrzet (druhe tehu a citliva prsa)). Jinak prave dudliky, brcka a savicky muzou kazit kojeni...