Odmítnutí veškerých vaginálních vyšetření v těhotenství. Máte zkušenost?

pettypet
16. srp 2022

Ahoj, jsem potřetí těhotná a chci tentokrát odmítnout veškeré vaginální vyšetření po celou dobu těhotenství. S ostatním nemám problém. Máte s tím někdo zkušenosti? Ptala se gynekoložka/gynekolog proč?

felixfelicis
16. srp 2022

Odmitla jsem u zastupu, kdyz mela gynekolozka dovolenou, a neptal se.

darinka84
16. srp 2022

@pettypet mám super gynekologa, takže myslím ani neptal.. říkal že je to mé rozhodnutí a respektuje...

ferda90
16. srp 2022

@pettypet Ahoj, můžu se zeptat, proč nechceš vag. vyšetření? Já jsem byla těhotná tedy jen jednou a asi by mě nenapadlo vyšetření odmítnout, říkám si, že snad lékař ví co dělá. Neber to nějak špatně, jen mě to zajímat vím třeba na co si dát v případném dalším těhotenství pozor nebo tak. Děkuji

pettypet
autor
16. srp 2022

@ferda90 Těch důvodu je hodně. Já uplne nejsem typ, že bych všemu věřila, protože to někdo řekl. Dost jsem si k tomu nastudovala. Třeba tohle mě prekvapilo: kdyz ti 2 doktoři změří cervix score pohmatem, je 50% šance, že se jejich závěr bude výrazně lišit. Není to nic přesného. Taky mám hodně kamarádek v zahraničí a všechny mají zdravé děti aniž by je za celé těhotenství kdokoliv vaginální vyšetřil. Obě předchozí těhotenství jsem měla v pohodě, žádný předčasný otevírání, obě děti vlastně vyvolávali. Ty vyšetření mě dost stresujou a vím, že budu mít mnohem pohodovejsi těhotenství bez nich. Mám nastudováný i rizika a jsem ochotna je akceptovat. Nejsem příznivcem masivních opatření v případě, že rizika nejsou velká. A to je přesně rozhodnutí, které si může každý udělat za sebe.

felixfelicis
16. srp 2022

@ferda90 Moje gynekolozka ani vag. vysetreni nedela. Nevypovida o nicem.

honatko092
16. srp 2022

Taky jsem teď rozhodnutá ve druhém těhotenství vaginální vyšetření odmítnout. Taky mě to stresuje, o ničem nevypovídá, je tam riziko infekce a navíc mi minule bez souhlasu provedli Hamiltona, který skončil akutním císařem, příšerným porodem a dlouhou, dlouhou rekonvalescencí.

ferda90
16. srp 2022

@pettypet aha, já se ptala jen ať vím čemu se případně vyvarovat nebo v čem je lepší nemít vag. vyšetření. Díky za info

limali
16. srp 2022

@pettypet máš na to právo tak myslím že by nemal Dr namietať ak je v pohode. Aktuálne už sa od vag vyšetrení skôr upúšťa, o ničom nevypovedajú (mám z prehliadky pred pár týždňami od primára).

martinka_33
16. srp 2022

Byla jsem mile překvapena, že můj gynekolog ani vag. vyšetření nenabízel 👍 Predchozí doktorka se neptala proč a respektovala, že nechci

palja
16. srp 2022

@pettypet mne taky nikdy gynekolozka nedělala v těhotenství vaginální vyšetření. Prostě to nedělá. Jen u toho steru v 36tt. Jinak ne. Těhotná jsem byla 2x.

aaaa15
16. srp 2022

@pettypet moje doktorka vaginalne v těhotenství vyšetřuje pouze ve 36tt, kvůli steru na streptokoka. Mně teda navíc vyšetřovala ve 22tt po covidu, protože jsem při něm měla tak příšerný kasel, že jsem myslela, že malého vykaslu. Tak jsem byla i ráda, že to pak komplet vysetrila i s vag. ultrazvukem.

jola777
18. srp 2022

@pettypet Mě ho moje doktorka nedělala, na koze jsem za celé těhotenství byla jen když dělala stěr na streptokoka. Sama říkala že je lepší ho v těhotenství nedělat. Dělala mi ale pokaždé ultrazvuk. A v porodnici se mě vždy zeptal doktor jestli chci, já řekla že ne a dál se to neřešilo.

krisstina93
18. srp 2022

Moje Dr to ani nedělá, když teda nepočítám utz v prvním trimestru. Stejně to nic nevypovídá.

martiniquest
18. srp 2022

Ja odmitla a nechala se vysetrit az u porodu,kdy mi pomalu tekla voda, na vlozce test ukazal, ze to voda neni, proto jsem si o to sama rekla. Moje gynekolozka s tim nemela problem. Mlady doktor na kontrole v nemocnici se mi vysmal, ale to mi bylo tak nejak jedno.

zuzurox
18. srp 2022

Neptal se, respektoval. On to stejně ani nedělá.

drago49
18. srp 2022

Moje dr se pokaždé zeptala jestli chci, jinak ho nedělá

polakovakl
18. srp 2022

Mě gynekolog vyšetřil jen jednou na začátku, kdy bral stěry a pak až jednou v porodnici se souhlasem 🤷‍♀️. Pak se teda vyvolávalo a to vyšetřovali jak divý, ale to tak nějak hádám že už je součástí konce. Kdyby to však šlo, tak bych odmítla i to vyšetřování během kontrakcí 🙏

helach
18. srp 2022

@pettypet Od vaginálních vyšetření v těhotenství se upousti, pokud není někde problém. Moje gynekolozka ho během těhotenství vůbec nedělala, stejně tak v poradně v porodnici.

nikola38
18. srp 2022

můj dr prakticky vag. vyšetření v těhu nedělá .. Ani u první dcery.. Teď mi ho dělal jednou. Protože mi hrozně brzy začalo tvrdnout břicho. Tak jen zkontroloval zda je čípek jak má být.

zalando
18. srp 2022

@ferda90 ziju v zahraničí a vaginální vyšetření se nedělá, když je problém. Nikam se tam dole fakt nevrtaji. Nemluvě o tom, jak je to nepříjemné a nic to nepřinese. Takže za mě nesmyslné. Byla jsem těhotná třikrát.

kometkak
18. srp 2022

Podle mne můžeš odmítnout jakékoli vyšetření.. Pokud jsi při smyslech a svéprávná..

9radka9
22. srp 2022

@pettypet ahoj, zajímalo by mě, jak se postupujeme, když nechceš vaginální UTZ v těch prvních týdnech těhotenství (myslím potvrzení těhotenství, srdíčko a tak)? Zajímá mě téma odmítnutí vag. vyšetření ,

pettypet
autor
23. srp 2022

@9radka9 na první prohlídce v 8tt jsem to neřešila. Rok jsem tam nebyla, takže proběhla cytologie atd. jako na běžné preventivní plus vaginalni utz, kde už bylo vidět srdíčko. Já nejsem odpůrce gynekologie, jen mi prostě přijde moc nechat se rutine vyšetřit každý měsíc, pokud nemám problémy a když vidím, že to vyšetření vlastně nemá skoro žádný přínos. Evidentně ho spousta gynekologu ani nedela. Za týden jdu na krev v 12tt,a to už vyšetření pravděpodobně odmítnu. Srdíčko by mělo být vidět už i přes břicho, nebo ne?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru