Epi-no před druhým porodem, vyhly jste se nástřihu?

slunickova123
21. únor 2015

Ahoj vsem. U prvniho porodu jsem pouzivala balonek epino a nastrihu se vyhnula, mozna i proto, ze jsem mela stesti na pani doktorku u porodu, ze nestrihala. Chtela jsem se zeptat vas, co jste rodily uz podruhe a pouzivaly take epino, jestli jste se opet vyhly strihani a siti? Mam z nej hruzu, nechci to a pevne doufam, ze kdyz to slo poprve bez, pujde to zase...

andelka
21. únor 2015

Měla jsem epino u obou porodů, z prvního nastrih mám malý,souhra vice okolnosti. Podruhé všechno klaplo a ani skrabnuti.

andrrriiik
21. únor 2015

Ahoj,z nastrihu vubec nemusis mit strach.Vubec to neboli,a siti me taky nebolelo,a to jsem byla potrhana i vevnitr 🙂

kimby
21. únor 2015

ja u prvniho porodu necvicila(ani jsem o zadnem epi nevedela),prenasela jsem,obvod hlavy u dcery 34cm a 3500g=nastrih,bolestive siti,spatne dlouhe hojeni.Z nastrihu a vseho kolem jsem mela ve druhem tehotenstvi po 4 letech nejvetsi strach,dala jsem sanci cviceni s epinem,abych mela jistotu,ze jsem udelala maximum,nacvicila 30cm.
Porod jsem zvladla uzasne, nejen,ze to byl fofr (40min komplet od prijezdu),syn sel s rukou u hlavy jako Spiderman,na 3 kontrakce byl venku,PA hlidala hraz a ja porodila hladce bez jedineho skrabnuti 3300g a obvod hlavicky opet 34cm....takze nebojte,jde to.
Zda melo cviceni smysl nebo ne se bohuzel clovek nedozvi,ale nelituji pripravy.

kocicinka
21. únor 2015

@slunickova123 rodila jsem s epino dvakrát, oba porody ( děti přes 4,5 kila) bez nástřihu. Každopádně pokud nástřih nechceš, řekni to doktorce na příjmu, měli by to respektovat.

mysonek
21. únor 2015

@slunickova123 ahoj, jsem na tom podobě, poprvé jsem cvičila a bylo to bez jediného stehu a za 4 měsíce budu rodit podruhé, tak jsem taky zvědavá zda to dopadne podobně. Ale myslím, že většina porodníků u druhorodiček nedělá nástřihy nijak rutinně, takže by to mohlo dopadnout dobře. Na druhou stranu může se přihodit cokoliv co cvičením neovlivníš - překotný porod, špatná rotace, ručička napřed a nástřihu se nevyhneš.

andelka
21. únor 2015

Já teda nastrih zažila,siti bolelo dost poslední dva stehy,nedalo se to tam pořádně opichat,umrtvit. Pak taky hygiena náročnější,a vůbec ten pocit..podruhé jsem byla fakt poctiva při cvičení,další nastrih jsem nechtěla a vyšlo to. I tak jsem byla v porodnici výjimka. Ale ten pocit o 10000% lepší,i dny a týdny po porodu. Fakt luxus.

mysonek
21. únor 2015

@kocicinka no ono ale i zálež na situaci, je lepší se domluvit, že to zkusí bez nástřihu, ale jen když to půjde. Zase za každou cenu trvat na tom, že nechci být nastřižená a pak skončit s velkým poraněním také není rozumné.

slunickova123
autor
21. únor 2015

@mysonek souhlas. Já jsem hlásila paní doktorce, že nechci nástřih ale samozřejmě že kdyby to vypadalo na průšvih, takk to nechám na ní. nestříhala. A ráda bych aby nestříhali ani u druhého, celistvá hráz je pro mě důležitá, některým maminkám vadí různé léky u porodu a tak, mě vadí nejvíc toto.
Ale jak říkáš, jsou situace, kdy je lepší malý nástřih než veliká ruptura III.stupně...

andrrriiik
21. únor 2015

@kimby tak ja mela vetsi fofr u druheho.Celkem porod 30minut,takze jsme nestihli dojet 😀

slunickova123
autor
21. únor 2015

Tyjo ale stejně... Když o tom tak přemýšlím, dříve ženy rodily bez nástřihů a taky to šlo, tak nevím... Asi holt sem tam nějaká dopadla blbě a potrhala se, ale nemohlo to být moc časté, jinak by s velikými a neošetřenými poraněními těžko pracovaly někde na poli a tak...Nevím teda, jestli to bylo dřív snažší rodit a nepotrhat se nebo jak... 😕

roseinka
21. únor 2015

@slunickova123 Dřív ženský nerodily v leže, ale přirozeně v nějaké vertikální poloze. Proto si myslím, že nedocházelo tak často k protrhání. Až když se začalo rodit v nemocnicích, tak začal tenhle šílenej "trend".

kimby
21. únor 2015

@roseinka souhlas,take si to ,myslim

kimby
21. únor 2015

@andrrriiik fiha!!!!ja to mela o chlup,ale stihlo se to,samozrejme bez vsech procedur a pripravy.Hlavne,ze jste v poradku

mysonek
21. únor 2015

@slunickova123 no ale ty léky (pokud jsou špatně indikované) tak právě mohou vést k tomu poranění, protože se dávají často na urychlení porodu. Ale já měla při porodu štěstí na doktora, sice jsem cvičila s epi-no, ale nacvičila jen 26cm a tak jsem ani nic nehlásila. A nástřih jsem neměla. Ale porodní asistentky říkali, že jsem měla fakt štěstí na lékaře. U druhého mám strach z toho překotného porodu. Už ten první jsem měla rychlý, druhý bude po necelých 21 měsících a moje máma měla druhý porod překotný. Takže já mám hlavně strach, že nestihneme dojet. Ale třeba to bude úplně jinak a bude to trvat dlouho.

slunickova123
autor
21. únor 2015

@roseinka něco na tom určitě bude..Já teda rodila klasicky nějak v polosedě ( ale nabízeli a zkoušela jsem i jiné polohy) a poranění nemám. A ten polosed mi vyhovoval nejvíc...

mandala
21. únor 2015

@andrrriiik No, tak to moc nesouhlasím, byla jsem nastřihnutá a potrhaná tak, že z těch bolestí žiju ještě dnes.
@slunickova123 Jinak si myslím, že u druhého a dalšího dítěte bývá samotný porod snažší, pokud není nijak komplikovaný, alepon já tak měla. 🙂

slunickova123
autor
21. únor 2015

@mysonek tak budu moc držet palce! To s těma lékama je fakt, že ta hrz se někdy nestihne přirozeně rozvinout...A kde chceš rodit?

slunickova123
autor
21. únor 2015

@mandala právě, přesně z toho mám strach, někdy ten nástřih bolí a hlavně potom v šestinědělí, místo starání o mimi pořád řešit spoušť mezi nohama...Brrrrr! A problémy v sexu pak... Kdepak, zlaté epino a porod bez poranění🙂 zkus to příště s ním, snad to bude podruhé lepší...

mysonek
21. únor 2015

@slunickova123 ve Strakonicích, rodila jsem tam i poprvé a byla jsem spokojená. Stejně nemám moc na výběr, nikam dál bych se neodvážila jet, už takhle je to cesta na půl hodiny 🙂 Taky držím palce ať to zvládneš bez poranění a myslím, že když nebude nějaká nenadálá situace tak to půjde, Druhé porody bývají většinou lepší.

slunickova123
autor
21. únor 2015

@mysonek na strakonice jsem slyšela chválu....Já si na ten druhý porod ještě počkám ( zatím ani neplánuju, toto zjišťuju že mě to teď napadlo), nejdřív atestace, to víš...🙂

mysonek
21. únor 2015

@slunickova123 asouhlasím s tím, že epi-no je fajn věc. Já ujela 3 týdny po porodu 25km na silničním kole 🙂 Ale zase nemůžu říct, že bych hned po porodu necítila vůbec žádnou bolest, to také ne. Ale sedět jsem mohla a starat se o miminko taky v pohodě. Ale třeba minimálně týden jsem chodila jen v sukni. Naštěstí bylo teplo 🙂

mandala
21. únor 2015

@slunickova123 😀 Já doufám, že už příště nebude, i když člověk nikdy neví. Zažila jsem u první dcery před 10 lety, pak už jsem byla asi taková vytahaná 🙂 , tak další 2 porody v pohodě. Tehdy jsem o nějakým epinu ani nevěděla. 😉

mysonek
21. únor 2015

@slunickova123 no atestaci jsem naštěstí zvládla už před prvním 🙂 A s těma strakonicema to je jak kdo. někdo chválí a někdo nadává. Asi fakt záleží na tom na koho člověk narazí. Ale to bude všude podobné.

sangita
21. únor 2015

Není nutné stříhat, nikdo to nesmí dělat proti Tvé vůli: http://holapetra.blog.respekt.ihned.cz/c1-63502...

mysonek
21. únor 2015

@mandala tehdy nějaké epi-no nejspíš ani nebylo 🙂

slunickova123
autor
21. únor 2015

@mandala tak to jo.. 🙂

mandala
21. únor 2015

@mysonek Taky si myslím
@slunickova123 🙂

achjonetusim
21. únor 2015

Cvičila jsem u obou. První porod ani škrábnutí ani ne den po porodu jsem vybíhala schody. Druhý porod bez nástřihu (tak jak jsem žádala v porodním plánu), natrhla jsem se přirozeně. Miminko mělo 4300gr a bylo venku na dvě zatlačení 😵 Dva ministehy o kterejch jsem cca po dvou týdnech ani nevěděla. Doporučuju cvičit s epinem nebo aniballem.

slunickova123
autor
21. únor 2015

@sangita pěknej článek! Souhlasím zcela, pokud jde o přirozený porod bez komplikací, tak je na místě nástřih a léky velmi rozmyslet. Vadí mi ta rutina v porodnicích.
Ale když jsou komplikace, je třeba nechat dělat doktory a sestry jejich práci ( koneckonců, dříve se při porodu běžně umíralo).

sangita
21. únor 2015

@slunickova123 Ano, problém je v tom, že je velmi těžké rozlišit, kdy jsou jejich opatření potřeba, kdy je to rutina, nebo kdy sami medikalizací způsobili, že je to potřeba.. procenta v článku mluví proti nim. Stejně tak procento císařských řezů (celosvětově).. Důvěřujte personálu porodnice, která má procento nástřihů 80%, nebo císařských řezů přes 20%.. Skvělé české porodnictví..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru