Porod koncem pánevním - bojím se, že porod kvůli komplikacím nezvládnu, otočí se ještě?

lucifux
5. bře 2019

Ahoj těhulky, rodičky, maminky... Čeká mě druhý porod, jsem 35+4tt. Mrňous se ještě neotočil, takže je stále hlavičkou na hoře. Doktor sice tvrdí, že dneska už se dá normálně rodit koncem pánevním. Ale z prvního porodu mám špatné zkušenosti, úplně jsem ztratila kontrakce a nemohla jsem tlačit, uvízl ve mě, ještě si při porodu zlomil klíční kost. Syna mi museli vytáhnout nějakými kleštěmi a resuscitovat. V tomto těhotenství se mi výrazně zhoršilo astma, tak se bojím, že kdyby se opravdu neotočil, že bych to nemusela udýchat, a nedej bože dopadlo to špatně... Do kdy má prcek čas se jeśtě otočit? A jak by jste tohle řešili vy...? Přemýšlela jsem, že kdyby se neotočil, tak si prosadím císaře a pokoušet se o vaginální porod raději nebudu.

saminomimino
5. bře 2019

Co si spíše domluvit sekci u této polohy bylo vždy na výběr,kór k prihlednuti k prvnímu porodu

ginnyw
5. bře 2019

Mám za sebou porod sekcí pro KP. Dali mi normálně vybrat, přirozeně se rodit dá. Bála jsem se komplikací. Otočit se prý může klidně i v den porodu. Já jsem malá, věděla jsem, že nemá šanci na otočku. Měl málo místa.

stef9328
5. bře 2019

@lucifux Nekdy se rika,ze porod koncem panevnim je o mnohem lehci nez normalni porod. Za me muzu rict, ze rodit koncem panevnim byla uplna prochazka ruzovou zahradou, na 3 zatlaceni mala byla venku. Ale co jsem chtela napsat je to, ze vetsinou se takto otocene deti rodi cisarskym rezem. Taky jsem mela naplanovany cisarsky rez,ale dcera se rozhodla jit na svet o 12dni drive,takze CS se vubec nestihnul, porod byl bleskove rychli. Ale jeste miminko ma cas na otoceni, za 6dni mam TP a mala se otocila hlavickou dolu kolem 37tt. Takze cas je. Preji hodne stesti at vse dopadne skvele!

pavca1982
5. bře 2019

Ahoj, mám za sebou porod KP v listopadu. Šlo to dobře a vše bez problémů.Já bych teda do SC dobrovolně nešla. Raději vaginální porod. (KP je dobré rodit na čtyřech a pak to jde)

rajani
5. bře 2019

Děťátko se může otočit i v začátku porodu, takže z tohoto hlediska není žádná hranice 🙂

niski
5. bře 2019

kamarádka takhle rodila, ale musela se domluvit dopředu s doktorkou, která byla ochotná ji odrodit, nedoporučují to u kluků kvůli případnému poškození genitálií, ale přesné detaily nevím

lucifux
autor
5. bře 2019

@niski čekáme zase chlapečka.

niski
5. bře 2019

@lucifux ona má taky kluka, ale právě musela najít doktorku, která byla ochotná ji odrodit a nechtěla jen císařský řez, protože původně chtěla porodit doma, tak ten KP jí to zkomplikoval, nakonec nebyla v porodnici ani 24 hod, nechala se asi 10 hod po porodu propustit domů

pribylovapetra
5. bře 2019

@lucifux a co zkusit obrat zevnimi hmaty? ja to podstoupila 2x. prvni se podarilo otocit, porod pak normalni, u druheho to neslo, uz byl velky. nakonec cisar,klul mel pres 4 kg a nechtela jsem zkouset vyvolavani

lucifux
autor
5. bře 2019

@pribylovapetra taky mě napadlo, že bych to nadhodila na další kontrole (příští středa). Třeba to zvládne mrňous do té doby sám...

barulina
5. bře 2019

Nikdy bych nerpdila KP. Jedinne cisar

kubulakubikula
5. bře 2019

Ahoj. Prostredni syn (2013) byl KP od 6.mesice a neotocil se. Sla jsem rodit normalne, porod vyvolavany (KP nechavali jen do 38.tt), vahovy odhad 2500g. Vnutili mi i epidural. Vse bylo spatne, u nas se KP nepovedl, vyhrez pupecniku a akutni cisar. Maly nakonec v poradku. Ja nechci strasit, kazdy porod je jiny, ale pred porodem jsem se strasne KP bala, citila jsem, ze to nebude dobre, coz asi prubeh taky ovlivnilo. Ted cekam 3.detatko, nastesti je hlavickou, ale kdyby bylo KP, budu pozadovat cisare. Myslim, ze naprosty hnus je zazit probihajici porod, kdy vas nakonec stejne kuchnou. Boli to hodne. Drzim palce a jen radim, spolehej na svou intuici a nenech se vtlacit nekam, kam nechces. Pokud se budes bat a radeji chtit cisare, trvej na tom. Je potřeba, abys byla v pohode 🙂.

pribylovapetra
5. bře 2019

@lucifux prvni otaceli v 36 t, druhe az v 37.t,driv nechteli,kdyby se narodilo predcasne a pozdeji taky ne,to uz muze byt velky. ale myslim ze za pokus to stoji,ja cisare dost obrecela

pavca1982
5. bře 2019

@niski Syn žádné poškození neměl

kittyy17
5. bře 2019

@lucifux já bych trvala na císaři, a klidně bych kvůli tomu změnila porodnici. Mám za sebou dvě sekce ve spinální anestezii, a není to žádná hrůza

veronicka89
5. bře 2019

Ja se v porodnici ptala na prohludce salu ptz maly taky nebyl otoceny a rekla mi ze nemam mit vubec obavy , ze tak rodi normalne 🙂

chaira
5. bře 2019

Dcera byla také KP, neotočila se a Mudr mi raději doporučila císař z důvodu, že hlavička jde jako poslední a nikdy se neví co se může přihodit, riziko tam je. Císař jsem obrečela, první porod byl přirozený ale to riziko sem nechtěla podstoupit. Záleží na vás. A žena si může sama říct jak chce rodit i v porodnici. Pokud není už porod rozjetý.

niski
6. bře 2019

@pavca1982 u kamarádky naštěstí taky ne, jen měl namožené šíjové svaly a měl tam bouli, museli rehabilitovat

lucifux
autor
6. bře 2019

Děkuji za zkušenosti, uvidím co příští středu na kontrole doktor řekne...

jancabr
6. bře 2019

Dcera byla 28 tt stále hlavou nahoru. Byla jsem připravená rodit přirozeně. Měli jsme všechny předpoklady v pořádku. Porod přišel týden před termínem. Bohužel se mi nerozběhly kontrakce a 30 hodin po odtoku plodové vody proběhl císař. No hodně jsem to obrečela, ale aspoň nebyly žádné komplikace. I já se po císaři nezvykle rychle dala do pořádku. Pokud máš strach, zvol císaře.

dydlisek
6. bře 2019

Komplikace můžou nastat i při přirozeném porodu nebo císaři.Když si o tom něco zjistíte,tak se dozvíte,že porod koncem pánevním je naprosto přirozený a rodí se tak dětí po staletí.
Babička se narodila koncem pánevní,já jsem rodila syna KP a taky to "přežil" naprosto v pořádku a bez komplikací.Rodil mě primář,všechno mi detailně vysvětlil a já jsem vnitřně cítila,že to bude v pořádku a taky bylo.Věřila jsem sobě,svému tělu a svému synovi.Oproti vaginálnímu porodu jsem žádnou změnu nepostřehla.Dcerka byla taky otočená do KP a den před termínem udělala otočku správným směrem.Doktor na ten monitor koukal nevěřícně,že to ještě nezažil.
Pokud se splní určité kriteria,tak nevidím důvod rodit císařem.Pro mě osobně císař není porod,ale operace.
Nevědomost dělá z porodu KP hororový zážitek a příběhy "jedna teta povídala" taky člověku nepřidají.Promluv si se svým porodníkem o strachu a obavách,které cítíš.

jancabr
6. bře 2019

přesně jak píše @dydlisek. Já si o poloze a porodu KP zjistila co šlo a byla jsem skutečně psychicky velmi dobře naladěna a připravena. Zároveň byly všechny předpoklady v pořádku - správná poloha dítěte, velikost mé pánve, menší miminko s váhou do 3 kg. I doktorka v rizikové poradně mě podporovala v přirozeném porodu. Všichni ostatní i rodina na mě koukali jak na blázna a odrazovali mě od toho ....
A stejně tak souhlasím s názorem, že císař je operace. Je to opravdu velký zásah do těla a zároveň docela nápor na psychiku. Mě kuchli v devět ráno, probrala jsem se ve dvě a dítě jsem viděla poprvé v pět odpoledne. Pak mi jí 2x přivezli na seznámení a "kojení". Z JIP mě pustili druhý den ráno a dítě "svěřili do péče" kolem oběda, až když jsem byla schopná sama vstát z postele, dojít si na záchod a ujít vzdálenost celé chodby. Fakt děs. A to, že jsem si několik dní hledala cestu ke svému dítěti, tady radši ani popisovat nebudu.

pavca1982
6. bře 2019

@dydlisek Díky

pavca1982
6. bře 2019

@dydlisek A nejvíc mě štvou ty které tak nerodily, ale přesně vědí jak to probíhá a co se při tom děje za šílené komplikace.Ten kdo to nezažil neměl by ostatní strašit!

dydlisek
6. bře 2019

@pavca1982 😉😉 V okamžiku,kdy jsem rodině a kamarádkám řekla,že budu rodit koncem pánevním,tak se ze všech stali doktoři a porodníci.Všichni mi radili a ujišťovali,že to skončí tragédií,že jedna známá známé,takhle rodila a utrhli dítěti hlavu apod.... Prostě nesmysly,přestala jsem se s nimi stýkat,protože takové blbosti člověk fakt nepotřebuje poslouchat.
Pro mě bylo podstatné,že všechny podmínky pro tento porod jsem splnila,manžel mě maximálně podporoval a doktor taky a hlavně,že já jsem na to byla vnitřně připravená a věřila jsem,že je to takhle správně.
Dřív to byl přirozený porod,teď je to strašák všech maminek.Myslím si,že zcela zbytečně.
Ale je to každého rozhodnutí a svůj názor rozhodně nevnucuji.Jenom si myslím,že když o tom nic nevím,tak nebudu reagovat.

astyna88
6. bře 2019

@pavca1982

jenže žena, která teprve čeká dítě, nemá jiné možnosti. Přečte si zdejší diskuze, inspiruje se, ale nikdy předtím nerodila, odkud má teda brát zkušenosti? Ikdyž mám za sebou 2 vaginální porody, tak si porod KP nedovedu představit. A kdybych rodila potřetí vaginálně, zase z toho budu mít respekt. Tuplem, když už jsem rodila.

pavca1982
6. bře 2019

@astyna88 Já ale nemluvím o ženě, která to řeší a hledá informace.Já právě mluvím o těch co takové ženě radí něco a přitom to nezažily.😉

astyna88
6. bře 2019

@pavca1982

tak to jsem to pochopila špatně 🙂 to pak souhlasím a omlouvám se 🙂

pavca1982
6. bře 2019

@dydlisek Ano já to měla taky jako ty.A ten tlak okolí byl opravdu obrovský.😕

pavca1982
6. bře 2019

@astyna88 To nemusíš jen vysvětluji.😉🌻

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru