Při jaké poloze je nejmenší riziko natržení?

lenkalenka666
11. bře 2015

Ahoj, zajímá mě jakou polohu jste volily při porodu? Slyšela jsem, že nejhorší poloha je poloha v leže, že miminko jde proti gravitaci a naopak vhodnou je např. na porodní stoličce, v dřepu nebo na čtyřech.
Prosím o Vaše zkušenosti co se týče polohy a následného vyhnutí se nastřižení. Popř. jestli Vám porod v jiné poloze než v leže přišel rychlejší? A zda můžete mít epidurál např. při jiné poloze než vleže?
Moc děkuji všem za jejich názory.

kamilka007
11. bře 2015

Já myslím, že ať si naplánuješ jakoukoli polohu, skončíš tak, jak si v bolestech tělo samo řekne. Já byla předem otevřená všem alternativám, ale když mě u obou porodů chtěla sestra z lehu posadit na balon nebo otočit na pejska, málem jsem ji pokousala. 🙂 Nastřižení je tady takový strašák,jsem si všimla, a přitom vůbec o nic nejde, v obou případech jsem to necítila a vůbec bych o tom nevěděla, kdyby si doktor "nenápadně" neřekl sestře o nůžky. A šití se dá přežít, když už máš miminko doslova nadosah. 🙂 Držím pěsti, ať je porod co nejblíž tvým představám. 🙂

simdan
11. bře 2015

Mě se líbí,jak některé prvorodičky řeší polohu při porodu,nechi být hnusná,ale v tu chvíli Vám bude dámy úplně jedno jak budete,já u dcery trpěla 13hodin a chtěla jsem to mít hlavně za sebou,bylo mi úplně šumák jestli se roztrhnu,ještě mě udivují ty balónky nebo co to je na roztahování pipky 😀 😀 😀

andelka
11. bře 2015

První porod v polosedě, vyhukaná prvorodička, malý nástřih (zas taková maličkost to není, příště jsem dělala všechno pro to, aby nebyl). Polohovali mě v leže na bok s nohou nahoře, kvůli rotaci.
Podruhé taky chvíli na boku, pak polosed, nohy normálně navolno roztažené, madel jsem se myslím držela. Je fakt že o jiných polohách jsem uvažovala, je to lepší na gravitaci, ale nakonec jsem sebou vždycky flákla na postel, necítila jsem se silná v nohou a druhý porod byl rychlovka, takže jsme ani s PA moc neexperimentovaly. U druhého jsem byla pečlivá s epinem, takže tlačení super, porod bez chybičky a poranění.
Epidural jsem nechtěla, ani by se to nestihlo ani u jednoho.

guinea
11. bře 2015

Simdan: no možná právě proto jsi trpěla 13 hodin, protože jsi neřešila polohu ani žádnou přípravu (Epi-no neb Aniball, tedy ty balónky, jak píšeš).

andrrriiik
11. bře 2015

Presne,vsechno se dneska moc resi,ja byla nastrizena poprve,sita z venku,i zevnitr,sice me to pozdeji hnisalo a bolelo,ale takova hruza to fakt nebyla.Podruhe jsem rodila v sede,malinke natrzeni jen na jeden steh.Mozna kdybych rodila v leze(to ale nebylo jak),tak bych se mozna natrhla vic 😉

terkosek
11. bře 2015

Mě říkala porodní asistentka, které opravdu důvěřuji, že poloha při porodu vertikální, neboli na stoličce v sedě, v dřepu a tak o 30% zvěšuje průchod porodních cest, k tomu ještě přispívá gravitace k lepšímu porodu, ale málokterá prvorodička, nebo žena, která tento nepř. dřep necvičila, není schopna vydržet a tak málo žen takto porodí. Ovšem poloha na boku v leže, kdy si žena drží jednu nožku a tlačí, má prý stejný účinek a to ten, že porodní cesty jsou také o 30% průchodnější. Pokud by mi tedy něco doporučila, tak jestli mi v té poleze bude dobře, tak tohle je jedna z nejoblíbenějších jak u maminek, tak u ní. Že ji ráda používá. Jinak Každá maminka přemýšlí, jak bude rodit a nakonec prý každá rodí prostě jak se jí zadaří :D ale je fakt, že doktoři prý lanaří na tu polohu na zádech a většině maminek to nevyhovuje a k tomu to zůžuje porodní cesty, takže pokud možno bych se jí také ráda vyhnula.Doktoři to ale mají přehledné a jednoduché prý v této poloze a tak ji rodičkám nutí

anjelita
11. bře 2015

Vertikalni, zavesena/posazena. Nejlepsi je cvicit s aniballem a zjistit co tobe vyhovuje nejvic. Myslim si ze po epiduralu budes muset jen lezet protoze nektery zensky nejsou schopny ovladat nohy.

pejtho
11. bře 2015

U obou dětí klasicky na křesle (koze). Nohy zapřené, držela jsem se madel.
U první dcery malý nástřih-možná zbytečný - ale jistota je jistota. Druhý porod bez nástřihu pod výborným vedením.
Možná na to poloha má vliv, ale nikde není psáno, že při té "klasické" dojde vždy k nástřihu.
Necvičila jsem, neměla jsem Dianatal...jen holky byly drobnější (jedna 3050 a druhá 2950) jak by to bylo u 4kg dětí těžko říct 🙂

mythologist
11. bře 2015

Cauky, kdy te to ceka? Epiduraly, oxytociny ani dalsi zlepsovaky nebrat! Ad porodni polohy a mnohe dalsi: zkus precist Znovuzrozeny porod od Michela Odenta nebo Novou dobu porodni od Vlastimila Marka. Mrkni na facebook Michaely Mrowetz. Pusti si na youtube britsky serial Midwifes. Zenske telo miliony let rodi deti, pri zdravem prirozenem porodu nepotrebujes drogy ani dalsi čupr zdravotnicky vychytavky - ovsem je potreba si duverovat a predem taky trochu hejbnout kostrou (plavani, chuze, joga - cim vic, tim lip!!!) drzim pesti, at to jde co nejlip 🙂

svetlanap
12. bře 2015

Já nevím, ale mě nedělala dobře žádná jiná poloha, než v leže. Třásla se mi kolena a s balónu jsem moc odvázaná nebyla. Ani polohování v leže s nohou nahoře nic moc teda, ale co si stěžuju, že malej byl za 2 hodiny venku, ale s malým nástřihem. Ale asi záleží na konkrétním člověku, já měla nástřih a v pohodě, druhý den jsem seděla a chodila bez problémů, paní co byla se mnou na pokoji bez nástřihu a nemohla se hnout ještě, když odcházela domů.

adypro
12. bře 2015

Já nechápu, že někomu nevadí nástřih, jako že to není hrůza, no ale není to dost často úplně zbytečný zásah do těla? A ne zrovna příjemný, především to hojení.
Já jsem se snažila, co jsem mohla, se tomu vyhnout a to jsem měla porod náročný s abn. rotací dítěte, stejně jsem to zvládla bez nástřihu, s malým natržením, ale to jen díky PA, nechat to na doktorech, tak by si to určitě neodpustili. Když jsem po krátké době viděla kamarádku po nástřihu, jak si nemůže ani sednout, neřekla bych, že to nic není. Ale kdo chce, ať se nechá mrzačit, kdo ne, ať se proto snaží něco předem nebo při porodu udělat.
Porodila jsem v polosědě, protože už jsem po asi 26 hodinách fakt neměla sílu se udržet v jiné poloze. Jinak bych se snažila o polohu na čtyřech, nebo tak jak by mi to bylo "nejpříjemnější".

jess20
18. bře 2015

taky sem se na tuto otazku ptala...no je dobre si vsechny polohy precist na netu...uvažovala sem dlouho o poloze na 4 řech ale pak sem si prečetla že pri te je sice super gravitace ale jde to ven tak rychle ze je velika pravdepodobnost natrzeni. Doporučuje se tedy nejlepe na boku, nebo na stolicce...ja bych byla nejradeji ve stoje ale to asi nedam fyzicky takze u me vitezi asi ten bok a pak taky podle toho jak to budu v danou chvili citit...jeste sem nerodila tezko rict ale budu se snazit abych nebyla na zadech...

sasi2222
18. bře 2015

Mě se zase líbí maminky, co svůj porod vůbec neřeší. Vždyť on si doktor nějak poradí. Přežily to ty před náma, přežijem to taky. Holky děkuju, že jsou mezi náma i takové, co nechtějí být poslušné ovečky, co si nechají něco líbit jen protože se to tak dělalo vždycky .... Naopak že chtějí porodit samy a co možná nejkrásnějí 🙂 Za mě vertikální polohy a moje PA hodně maminkám doporučuje porod bez tlačení 🙂

me79
18. bře 2015

I ja přidám zkušenost jako prvorodicka. Předporodní kurz jsem nemela. Mela jsem tez neco načteno a obavy velke, jako každá tehotna. Nakonec jsem naslouchala svému tělu, dýchala tak, jak jsem cítila, polohovala, jak mi to bylo příjemné. Porod jsem mela velmi rychly, 1,5h od prasknutí vody, v leze, jelikoz bych se na 4 neudržela. Epidural se nestihl. A jsem za to rada, i kdyz jsem o nej zadala. ( zkušenost s nim pri operaci kýly mam a na tu tupou bolest nikdy nezapomenu). Malé natrženi . Mysleli si, ze jsem rodila uz podruhé, jak to šlo hladce. Takze za me... Naslouchej svému tělu a miminko vypluje na svět hladce. Držím palce!

eldrag
18. bře 2015

já jsem za nástřih ráda, hojení rychlé a bylo provedeno ve spravnou chvíli takže jsem jen slyšela nůžky jinak nic... mnohem lepší než kamarádka co se natrhla až k pr.. . Co se polohy týká tak já rodila v nakloněném polosedu moderní křesla to umožnují... a ano lékařce to unnadnilo práci při porodu.
Ja bych se na nohách neudržela ( v kleče) navíc mi přišlo že jsem cítila líp kam přesně mám tlačit.

betelgeuzz
18. bře 2015

Podle mě jsou nejlepší vertikální polohy. První porod proběhl v leže, teda KP, byla jsem vyhukaná, kvůli KP jsem ani neměla odvahu se něčeho dožadovat. Nastřihly mě, samotné nastřižení a šití nebolelo, ale přes 14 dní se to hojilo, stehy nevypadly, místo toho se zanítily. Rozhodně bych to nepovažovala za nějakou maličkost a myslím, že stojí za to, se mu vyhnout.
U druhého porodu sice chtěli, ať si zase lehnu, ale odmítla jsem, nakonec mi dali porodní stoličku, na té se nemůže dlouho sedět, tak jsem byla část 2. doby ve stoji, mírný předklon, opřená o lůžko a to mi taky přišlo fajn, dobře jsem cítila, jak dcera sestupuje. Na závěr jsem sedla na stoličku.

saminomimino
18. bře 2015

Já u prvního porodu vyzkoušela vše,syn nešel ven a musím říct že poloha v dřepu nebo se stoje je extrémně bolestivá,mně byla,nebyla jsem schopná se uvolnit a tlačit,tohle skončilo vex a mega nástřihem ale z jiného důvodu!
Druhé dítě jsem vcelku v pohodě porodila na standartní koze,nastřihli mně prý se trhala stará jizva,ale zpětně vím že to byla blbost,třetí porod ,tam jsem byla otevřená všemu a chtěla rodit opět v dřepu,bohužel pro nečekanou plohu plodu sekce,a čtvrtý porod,byl hrozný fofr,rodila jsem na boku a jednu nohu jsem si rukou držela zvedlou,bezproblemu jsem pordila ani mně nestříhali ani mně malý nepotrhal nic,prostě super,takže za mně poloha ve stoje a dřep jsou pro odvážné,mně tak prostě nešlo rodit,ale na boku s držením nohy doporučuju!

terkaz
18. bře 2015

Podle mne hodne zalezi na poloze miminka, jak je narotovane v porodnich cestach. Vsechny tri deti jsem rodila na zadech v leze, jinou polohu si nedokazu u sebe predstavit 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru