Vyvolání porodu u malého miminka

alcaliaa
6. únor 2019

Ahoj holky,

chtěla bych se zeptat na radu/zkušenost, zkrátka, co byste v mém případě dělaly vy.
Čekám první miminko, měla by to být holčička. termín porodu mám dnes 6.2.19. Podle ultrazvuku v 37+2 mělo miminko 2400 g (říkali, že je o 2 týdny menší), na ultrazvuku v 39+2 mělo 2800 g (odpovídá 36+0). - tj za 14 dní přibyla o 400 g.

Podle UTZ jsou průtoky v pořádku, ozvy jsou také ok. Kvůli menšímu váhovému odhadu ale chce lékař indukci k termínu porodu, příp. lehce po něm. Dneska jsem ji odmítla, jelikož průtoky i ozvy byly v pořádku, mám ale přijít na kontrolu znovu v pátek a do té doby si to rozmyslet.

Upřímně, vyvolávání se bojím a mám pocit, že když je malá v pořádku, tak asi ještě má nějaký důvod, proč zůstává déle. Přeci spousta dětí se spontánně narodí po termínu, a zvlášť když čekám drobečka.

Podle lékařů je riziko, že placenta nebude dobře vyživovat, a nemohou mi zaručit, že bude mimi v pořádku, proto trvají na indukci. Pokud odmítnu, je to na moji zodpovědnost. Prý že to, že jsou ozvy a průtoky nyní v pořádku neznamená, že tak budou i za týden, a u malých miminek je prostě riziko, že pak porod nebudou dobře zvládat.

Moje porodní váha byla 3,15 kg (můj bratr, který byl mamky první dítě, měl 2,8 kg), partner měl 2,9 kg. Já i brácha jsme se mamce prý narodili cca v termínu, tenkrát se to ale tak neřešilo, mamka neznala odhady váhy předem.

Máte s tím prosím někdo zkušenosti? Co byste dělaly na mém místě?

Momentálně jsem objednaná na další kontrolu v pátek, pořád doufám, že se to do té doby rozjede samo, ale co když ne. Nejsem doktor, tak si nechci vzít zdraví miminka na triko :( Ale zároveň mi vyvolávání v tomhle případě připadá zbytečné, když se miminku daří (evidentně roste, tak musí být zásobování živinami v pořádku..), jen proto, že doktorům nesedí přesně do tabulek a nechtějí s tím mít nic společného.

Děkuji

eldrag
6. únor 2019

na ultrazvuku se dá poznat tzv calcifikace placenty, to znamena, ze uz starne, nevyzivuje a vlastne odchazi jeji funkčnost. Pokud ti potvrdili tohle a mimco prestane pribírat šla bych na vyvolani, pokud ovsem nejak pribírá asi bych zkusila pockat na prirozeny porod. Ovšem ty odhady váhy jsou +- klidne i 500g.

alcaliaa
autor
6. únor 2019

ne, nic takového neříkali... že prý vše ok. nevíš, jak se to jmenuje ve zprávě? jestli bych tam k tomu nenašla nějaké info...

eldrag
6. únor 2019

nevim, me to vlastne rekla gyndařka na posledni kontrole před odeslanim do porodnice, pak uz mi vlasnte ani ultrazvuk nedelali :D resila jsem jine zdravotni obtize a po 3 kontrole uz jsem rodila.

hankaviki
6. únor 2019

@alcaliaa Koukám, že jsi Pelhřimačka jako já. Rodila jsem v pelhřimovské porodnici indukcí. Porod vedl dr. Doubek, který je odborník na indukce jak jsem slyšela a bylo to v pohodě.

betelgeuzz
6. únor 2019

A co se nechat zkontrolovat v jiné porodnici? Řešila jsem něco podobného, starší ke konci těhotenství málo rostla, ležela jsem i v nemocnici na kapačkách a po propuštění přestala růst úplně. V místní porodnici chtěli vyvolávat, tak jsme volali do jiné porodnice, jestli bychom nemohli přijet tam a neměli s tím problém, že ať přijedu do ambulance na kontrolu. Nakonec jsem porodila před kontrolou. Ono kolikrát "takhle se to dělá" znamená, že takhle se to dělá v této porodnici a v druhé to dělají jinak. Takže není špatné znát názor i někoho jiného.

neeva
6. únor 2019

Pokud mimčo pribira a průtoky i ozvy jsou ok počkala bych asi na přirozený porod. Ale nejsem lékař, ten na ultrazvuku vidí i stav placenty, po termínu stárne a neplní funkci jak má, těžko říct, nechala bych se zkontrolovat dalším dr. K těm odhadu váhy můj prostřední měl v 36+5 odhad pouhých 2400g a narodil se o týden později s váhou 3270g. Podle mě jsou dost nepřesné.

ejmate
6. únor 2019

@alcaliaa Ahoj, posílám odkaz na článek o stárnutí placenty, kde přezkoumávali dostupné zdroje/studie a došli k závěru, že cit. "není žádný důvod si myslet, že placenta stárne" - viz. odkaz: https://jemnezrozeni.cz/2017/09/06/starnuti-pla...

Pokud je na kontrole vše v pořádku, tak bych se také přikláněla k tomu počkat. Myslím, že právě vyvolání porodu je pro miminko "namáhavější" než přirozený porod, už kvůli vší té chemii, která má kromě pozitiv i negativa. Ale chodila bych častěji na kontroly, aby bylo miminko pod dohledem.
Držím moc palce 🍀🙂

hankaviki
6. únor 2019

Je zajímavé, že u mne lékaře na indukci musel "navést" můj obvodní doktor, Sami od sebe by mne nechali čekat na spontánní porod.

153lenka
6. únor 2019

Tak rozhodnout se budeš muset sama, radit nemůžu. Ale přidám mou zkušenost. Jak už někdo zmínil, tak se může stát, že placenta "stárne" a nedostatečně vyživuje dítě, proto je doporučená indukce (ale nevím, jestli to je i tvůj případ). Mě už od nějakého 34. týdne Dr. upozorňovala, že placenta začíná stárnout. Ve 36. týdnu jsem i já na UTZ mým laickým okem viděla, jak se placenta mění a malá už tolik nepřibírá. Proto mi bylo doporučeno vyvolání v 38. týdnu, s tím jsem souhlasila. Nakonec se malá narodila ve 37. týdnu, ale vyvolávanému porodu jsem se stejně nevyhnula (odtekla voda, ale kontrakce nepřišly). Porodní váha necelé 2,5kg (odhad naUTZ byl 2,9kg, takže je to fakt orientační).

nolies
6. únor 2019

Ahoj, já měla odhad u dcerky v 39.týdnu 2.780. Nikdo mi neříkal, že je menší. Takže pokud je vše ok, tak bych do vyvolání nešla.

lolam10
6. únor 2019

@alcaliaa na vasem miste bych poslechla lekare.a pardon ze to napisu,ale proboha o cem vahate?vaha je nizka.miminku se nemusi darit dobre.radeji bych ho vyndala.delsi pobyt v brise mu uz nepomuze muze leda uskodit...a moc nerozumim tomu proc dnes maminky tak riskuji a sami si vymysli kdy a co se ma dit s jejich miminkem.pokud lekar navrhuje vyvolani nerika to protoze se mu to zrovna chce ale uvazuje dle svych zkusenosti.a pro rypalky,ano vim ze jsou ruzni lekari ale ja jim obecne verim proste😀

sonya28
6. únor 2019

@alcaliaa moje mala byla taky mala :D pribirala teda celkem malo... Prutoky a vse v poradku, odhad tyden a par dnu pred terminem 2,4 kg... Rekli mi, ze doporucuji vyvolat, ptz nevi, co se tam deje. Ja teda souhlasila a tyden pred terminem jsem sla na vyvolani a mala mela jen 2,2 kg a nevi se ani proc. Proste je mala. Takze pokud jste proste maly i vy, tak bych to nechala byt... 🙂 a mimco roste.

makronka222
6. únor 2019

Sla bych ma vyvolani. Nehraj si ma hrdinku, muzes uz mit spatnou vodu, muze se spatne obmenovat - to utz nepozna, muzes tam mit xy jinych problemu. Diteti bude rozhodne lip venku, uvnitr se muze cokoliv podelat, rodi se i menci deti a mnohem driv, zijou... tak proc ji tam chces mermomoci v tom brise nechat?

kittyy17
6. únor 2019

@alcaliaa bože můj, co bych já dala za vyvolání porodu v den termínu porodu. Ne, u mě museli čekat dalších deset dní, než začali s vyvoláváním, a třetí den marných pokusů mě poslali na sál...

Doktoři mají své důvody. Radši dříve narozené zdravé miminko, než pozdě narozené mrtvé...

kittyy17
6. únor 2019

@alcaliaa já mela odhad v 36. týdnu 3600 g, a ještě mě nechali přenášet, prcek měl 4110 ... A zakalenou vodu

katushenka
6. únor 2019

Zkušenost úplně stejná!přesně jak přes kopírák.Nezjistilo se, kde byl problém ale počkali se přesně na 38týden (vzali mě 37tt a sledovali) a pak vyvolání porodu poněvadž prostě miminko v břiše už neprospívalo. Prostě si nebralo živiny, tak jak by mělo. Narozen chlapeček 2295 takže ještě trošku menší než byl odhad....nicméně to neprospívání se nás drží stále 🙂 V roce 7kilo.

katushenka
6. únor 2019

Jo, zapomněla jsem napsat, za vyvolání nakonec děkuji..chlapeček měl pupeční šňůru 2x obmotanou kolem krku a těla ( nevím, jestli i to byl důvod neprospívání?) takže kdybych rodila někde doma ( kontrakce ) a pak než bych dojela do porodnice...chlapeček by si utáhl akorát smyčku... edit zapomněla jsem označit i předchozí odpověď pro @alcaliaa Jinak držím palce a důvěřuj lékařům, já jsem byla taky proti...vlastně se mi to jejich řešení vůbec nelíbilo. Přece jen slyšíme všude, jak je miminku dobře v bříšku...no asi není.

drakenn
6. únor 2019

Pokud dítě, jak píšeš, prospiva a pořád přibírá, nikým bych nešla. Sama píšeš, že ty i manžel jste se narodili s nižší porodní váhou. Tak nemůžete čekat obříka.
Vyvolání porodu má hodně rizik, u ní bývá velmi často zkažená plodovka z důvodu tísně dítěte..takže se nenech strašit katastrofickými historkami..a přenáší se až po 42 týdnu..držím ti palce k hladkému porodu..

alcaliaa
autor
6. únor 2019

@betelgeuzz díky, objednala jsem se na konzultaci ještě do jiné porodnice 🙂
@lolam10 dekuju za nazor. Ja teda nejsem zastancem toho kecat doktorum do jejich prace, proto to vyvolani zvazuju. Jinak bych si rekla, vse je ok, akorat se kryji, necham to byt.. ale v tomhle pipade mi to bohuzel z jejich strany dokazali vysvetlit pouze tak, ze moje miminko (ktere muze tedy byt spatne zvazene) je pod prumerou vahou v tomto tydnu a proto je pro ne "po zaruce". nic s nim byt nemusi, muze, nemohou za to dat ruku do ohne. to chapu. Spis jsem mysela, ze by mohlo byt resenim chodit vic na kontroly a kdyz se to nerozejbe treba do 5 dni, vyvolat pak. Ale primo na termin porodu? To mi prijde zvlastni. Protoze si tak nejak myslim ( i kdyz treba uplne spatne 🙂) ze prirozeny porod je pro mimi lepsi, nez vyvolavany.

alcaliaa
autor
6. únor 2019

Jinak vsem dekuju za nazor a zkusenosti, zitra se necham vysetrit jeste jinym lekarem a pokud bude nazor stejny (vyvolat co nejdriv), nebudu to radsi odkladat.

katushenka
6. únor 2019

@drakenn že by se " voda zkazila" v době vyvolávání porodu? Asi ne...., že? To je spíš napsané špatně....
@alcaliaa Měla jsem přesně ten samý názor, nejlíp je miminku v břiše....z nemocnice jsem chtěla jít domů protože jsem nikde neviděla problém, průtoky v pořádku, mimčo hezky kopalo, mně bylo fajn.... Na doktory jsem byla maximálně naštvaná. Co se asi tak může stát, když pojedu domů a budu jezdit na kontroly? ...No ještě, že jsem poslechla primáře. Vzal si mě na stranu a chtěl mluvit i s mým manželem. Nakonec jsem ráda, že jsem se nechala ukecat. Opravdu moc ráda. Radím ti dobře, budeš litovat, když se něco stane, takhle budeš neustále hlídaná, každý den ti budou dělat třikrát průtoky, náběr.....

no_title
6. únor 2019

Dávala bych si pozor hlavně na ty průtoky a tu placentu, jak píšou holky. Taky na dostatek plodové vody. Pokud by jí by jí bylo málo, šla bych na vyvolání. Jinak asi ne. Malá váha podle mě není důvod k vyvolání porodu, protože některé děti jsou prostě menší už geneticky a navíc ten odhad je 500 g +/-

sudylichozrout
6. únor 2019

@alcaliaa ne, ne, ne. Nechod do vyvolani, pokud je vse ok. Mne chteli take kvuli nizkemu vahovemu odhadu porod vyvolavat. Bylo to moje prvni tehotenstvi, vse bylo v poradku, tak jsem odmitla. Dcerka se narodila spontanne 40+4 a mela 2,5 kg a 46 cm. Kdyby vyvolavali, mohla mit klidne 2,2 kg a to by bylo pekne na prd. Miminko samo vi, kdy se ma narodit, pokud je jinak vse v poradku, vykasli se na to a poslouchej sve telo. Ja uz nastoupila, byla jsem na zatezaku a cely dve hodiny probrecela, nez jsem nasla odvahu podepsat reverz. A uz to, ze me temer tlacili do vyvolani, mi zpusobilo sileny stres. Mam to v hlave dodnes. Chodila jsem po tp denne na ozvy, aby se sledovalo, ze je vse ok. To byl takovy kompromis z me strany vuci lekarum. Abych neposlouchala, ze jsem totalni nezodpovedna krava.

sudylichozrout
6. únor 2019

@alcaliaa jeste dodam, ze to bylo moje nejlepsi rozhodnuti v zivote. Uzila jsem si nadherny porod, krasne jsem se na miminko napojila a odlitla si do naprostych vysin. Mam drobnou konstituci, sama jsem se narodila s pv 2,7 a pm 46 cm, manzel taky neni obr. U nas to je zkratka geneticke a nikdo me neposlouchal. Proste miminko je male, tak musi ven. Kdybych je poslechla, skoncila mala v inkubatoru a me by cekal jeste strasnejsi kolotoc dcerinych vysetreni, nez jsem zazila.

cinam
6. únor 2019

Já napíšu mou zkušenost. Malej měl váhový odhad v 37tt +1 cca 2500g. Nakonec se narodil den po termínu a vážil 2850 g, je naprosto v pořádku. Ale hlavně ani můj doktor ani doktoři v porodnici vůbec o vyvolávání nemluvili. Teda jo, až případně v 41+3 jako standardně. V porodnici mi doktorka tvrdila ať se nestresuji, že děti se rodí v termínu 2,5 až klidně 5 kilo a jsou v pořádku. Průtoky mi zkontrolovali jednou v tom 37tt a to jen proto, že jsem jela na pohotovost že necítím pohyby.

cizinkaa
6. únor 2019

Nezlob se, ale s ohledem na zkušenosti kamarádek, které bohužel o miminka přišly, protože placenta najednou ze dne na den přestala fungovat, a rodily například v termínu mrtvá miminka, bych prostě lékaře poslechla. Na jednu stranu jsou to lékaři, porodů mají za sebou více než ty a informací mají také více. Když se špatně rozhodneš, můžeš toho litovat zbytek života. Jestli se malá narodí drobnější, tak se narodí, však na tom není u donošených miminek taky nic divného...

cizinkaa
6. únor 2019

@katushenka v roce sedm kilo... a my ve dvou letech 9,9 kg. Je to lepší než tahat malý obříky. I velikost 9-12 nám stále šetří peněženku. .😀

sudylichozrout
6. únor 2019

@cizinkaa presneeee, dcera v roce 6,9 kg ted ma temer dva a trictvtrte roku a vazi 10,5 kg 🙂 A meri odhadem 86 cm. Je pide. Druha dcerka ma normalni miry, tak jsem trochu paf z toho, jak je "velka" 🙂 V osmi mesicich mela 68bcm a 7,5 kg 🙂 Za tyden nas ceka desetimesicni prohlidka, tak jsem zvedava.

cizinkaa
6. únor 2019

@sudylichozrout já jsem teď znovu těhotná, takže mi vůbec nevadí, že netahám těžký dítě... a že se ještě občas pronese. 😀 jediný co mě trochu mrzí je, že dvojka má prozatím míry standardní a bude to holčička... tak ráda bych je oblíkala stejně.... 😀 😀 😀

sudylichozrout
6. únor 2019

@cizinkaa vsak budes, ona to unosi 🙂 Ne treba vse, ale tricka, kalhoty, saty pujdou. Starsi je cervnova, mladsi dubnova, takze i pres ten vahovy rozdil po sobe muzou dobre nosit 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru