Hypotéka na dům. Dá mi banka?

15. led 2024

Maminky, prosím poraďte.
Chci si pořídit vlastní dům na hypotéku, našetřeno mám cca 500 tis. v hotovosti. Dům by byl menší, před rekonstrukcí za 1,2 mil. Dá mi banka hypotéku? Příjem je cca 18 tis. měsíčně čistého.
Nevím, zda se dají do příjmu počítat i alimenty?
Děkuji za názory.

luciejonsztova
15. led 2024

Oslovte nějakého finančního poradce, ten vám řekne co a jak. 👍🏼

autor
15. led 2024

@luciejonsztova
To je dobrý nápad.
Není tu prosím někdo, kdo v tomto oboru pracuje?

janule0123
15. led 2024

Prvně si poradně zjisti stav domu … jak do toho chytnes, bude to na milionový investice … ať brzy s pláčem neprodavas ….

cuuza
15. led 2024

Teda smekám, s tímhle příjmem uživit sebe a dítě a ještě pomýšlet na hypotéku.

autor
15. led 2024

@cuuza
Mám k tomu alimenty, které nejsou zrovna nízké a jak vidíš, uživím nás skvěle, když mám na účtě půl mega 😉 Chci mít vlastní bydlení, co je na tom špatně? Je mi 37 let a chci mít něco svého, nechci platit nájem. Jde mi o to, jestli mi někdo půjčí 800 tis, když dám 500 tis na začátek...?

jane46
15. led 2024

A za co budes platit tu rekonstrukci? Da se tam hned bydlet a rekonstruovat postupne? Kolik se Ti zvednou naklady na energie, nakupy, cesty? Dum je zrout na penize i bez rekonstrukce. My poridili pred lety pidi domek za hubicku, kousek pod milion, hypoteka mrnava... a to same do nej investovali, bez vymozenosti, hodne veci vyuzili a zachovali a to jeste nemame strechu.
Alimenty nebudou chodit dalsich 20 let, muze se stat cokoliv. S takovym prijmem bych do hypoteky nesla ani nahodou...

lichozroutsudy
15. led 2024

S takovym prijmem? No to ti nikdo pricetny hypoteku neda a je to jedine dobre... Aliky nejsou jistotou a pokud se je tvuj expartner rozhodne prestat platit, byla bys namydlena.
Behem par mesicu bys litala v dluzich a barak se prodaval.

Zapomen, dokud nebudes mit prijem minimalne trojnasobny...

michaela666
15. led 2024

Finanční poradce 👍 A hlavně si s sebou na prohlídku vzít někoho, kdo se v rekonstrukcích vyzná. Myslím člověka z oboru, ne souseda zedníka, aby ti reálně řekl co všechno se musí opravit a udělat. Jak je na tom střecha, krovy, elektřina, odpady,... Jinak tě taky může domeček dostat do pěkného průseru. Vím o čem mluvím. Taky jsme měli možnost koupit domek za necelé 2 miliony před 3 lety. Okem odborníka bychom do něj stejnou částku museli během 5 let vrazit na rekonstrukci, aby nám nespadl na hlavu.

marselina
15. led 2024

alimenty se do prijmu pocitaji, ale take se pocitaji vyzivovane osoby z tveho platu.
S 18ti tisici vyjit bych chtela taky, asi delam neco spatne. Nemyslim to zle, rada se poucim co delam blbe.
Chapu, ze chces mit neco sveho, ale uprimne za 1,2mil to nebude asi nic moc k bydleni.

ilone
15. led 2024

Ten příjem je po odečtení vsech nákladů nebo před? Pokud pred, tak ti hypotéku nikdo nedá.

konidana
15. led 2024

@lichozroutsudy myslim ze dvojnasobny prijem by bohate stacil i na mnohem vyssi hypoteku. Teda aspon pred 5 lety to tak bylo. Je pravda, ze dnes uz to zas muze byt jinde...

sigyn
15. led 2024

Oslovte hypotečního poradce ve svém (krajském) městě. Vyřízení je zadarmo. Ten Vám řekne, co a jak. Vyhněte se poradcům od realitek.

hezz17
15. led 2024

@lichozroutsudy zas neprehanejme 🙄

deli_lah
15. led 2024

Zašla bych se poptat do banky (sejít se s hypotečním poradcem). Poradí, i třeba teoreticky, ale trochu bych se bála samotné rekonstrukce.

janule0123
15. led 2024

Jako taky bych se citila lip splácet něco svého, ale nesla bych do domu… šla bych do bytu na hypo,, který si mužů i nějak postupně opravit a za par peněz hodně muziky 🙃a celkem klid s údržbou a nízké provozní náklady … na domě je dražší provoz, víc se co pokazit … za 1,2M to bude tak na celkovou rekonstrukci ….je i veliký riziko, ze ti banka ten dům podhodnoti pro své potřeby- málo kdy potvrdí odhadce kupní cenu .. pokud se přiznáš ze chceš něco opravovat, bude se řešit i cena v rekonstrukci … tzn půjčí zas o něco min …

lichozroutsudy
15. led 2024

@hezz17 Neprehanime. 18 tisic cisteho, to je sotva na pokryti nakladu za dum (energie, hypo, voda, kanalizace ci jeji varianty) a pak co? Dvojnasobek je tedy na pokryti nakladu a nejaky zaklad fungovani. Z pohledu risku je takovy klient porad rizikovy.

lichozroutsudy
15. led 2024

@konidana Pred peti lety byly uroky 1,5 %. Dnes jsou 5,5 %, kdyz mas velkou kliku. Jinak kolem 6 %. Si spocitej, kolik to dela rozdilu ve splatce, a to staci splacet jen mega. Energie, materialy na rekonstrukci, cena prace... Ceny vyletly, takze 36 tisic fakt neni na ziskani hypoteky uplne moc. A osobne si myslim, ze i s takovou castkou (pokud je to zaroven prijem cele domacnosti) ti nikdo hypo neda. Pokud ma zadatel 36 tisic a manzel 150 tisic, je to samozrejme jina situace.

hezz17
15. led 2024

@lichozroutsudy pokud by hypoteku mohl mit jen clovek s vydelkem 60tis tak je nasobne min lidi co by hypoteku meli.

veroniquecz
15. led 2024

Promiň ale dům za 1,2 mega nebude rozhodně hned k bydlení. Takové se prodavaji spis kvůli pozemku a na zbouráni. Navíc jak už tu padlo, dům je bezedna kasicka. S takovým příjmem si myslím, ze nebudeš pro banku bonitni.

lichozroutsudy
15. led 2024

@hezz17 No dnes to take tak je a hypo rozhodne nedostane kazdy. A o tom je cela ta snaha CNB. Casy levnych hypotek pro kazdeho jsou pryc.

janule0123
15. led 2024

@veroniquecz a toho půl mega das za odvoz a uložení suti.. bez bouracich praci…

veroniquecz
15. led 2024

@janule0123 jj přesně.

autor
15. led 2024

@lichozroutsudy
18 tis náklady dům? To ani náhodou, reálně je to tak půlka, když netopíš elektřinou a snažíš se celkově šetřit s vodou atp.
Rekonstrukce Tě nemusí stát miliony, když si spoustu věcí uděláš sám.

jane46
15. led 2024

@veroniquecz Driv to slo, k rekonstrukci... Dnes uz bych taky mela podezreni, ze je to na bourani.
Nas vypadal na prvni pohled k bydleni, jen par kosmetickych uprav, ale stacilo prohlednout a byla nova elektrina, vyvlozkovat komin, kotel, bojler, koupelna, rozvody, okna, podkrovi se delalo komplet nove... Ale mohli jsme to delat postupne, nejdriv dole a pro deti nahore az za par let. Jako 18.000,- je hrozne malo. To je rozbita sekacka, treba drevo na zimu, dan z nemovitosti, bez auta ani ranu, kdeco se rozbije, pojisteni domu i domacnosti...

autor
15. led 2024

@janule0123
Nemusíš to odvážet nikam, můžeš to rozhrnout a upravit terén, zahradu, navrch to pokryješ hlínou..pro malej bagr práce na 2 hod a máš to hotové...jakého půl milionu? Nehledej za vším problém.

jane46
15. led 2024

To bych chtela tedy bydlet na suti z celeho domku. Ta vrstva hliny nad by musela byt poradna a potom ta zeleninka, jedna radost... Za 2 hodiny rozdrtit cely dum, rozhrnout... No potes. Od nas odjelo uz tak pet kontejneru a to mame "postel a kolem zdi" a kazdy kontejner desitka jen to hvizdne.

autor
15. led 2024

@jane46
18 tis + alimenty, které jsou 10 tis. Pořád málo? Dřevo se dá sehnat levně. Proč by to nemělo jít?

autor
15. led 2024

@jane46
Samozřejmě na cestách, které tě nezajímají, nebavíme se o zahrádce, kde pěstuješ mrkev. Zahrada je obrovská, opravdu to není 5×4 ...

konidana
15. led 2024

@veroniquecz tak nekteri lide zvladnou bydlet skoro kdekoli, staci ze to ma strechu, okna, topeni a vodu, a jednu obyvatelnou mistnost. Kamaradi take takto zacinali a postupne barak opravovali urcite min.10 let. Nekdo proste chce budovat klidne cely zivot😉

autor
15. led 2024

@deli_lah
Děkuji za radu, rekonstrukce se nebojím, vše se dá zvládnout 😉