Stavba rodinného domu 2024. Kolik cca financí na malý rodinný domek?

5. únor 2024

Ahoj holky,

chtěla bych se s vámi poradit ohledně potřebných financí na stavbu rodinného domku.
V této oblasti se moc neorientuju a chtěla bych se proto zeptat, zda s tím máte nějaké své vlastní zkušenosti?

Pozemek máme (menší), neumím si ale představit, kolik si člověk musí půjčit / našetřit na to, aby si postavil menší rodinný domek?

Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc 🙏🏼

mydlova
5. únor 2024

Záleží jak moc jste nároční. Muže to být 2mil nebo i 20milionů. 🙂 odkud jsi?

magdaveselkova
5. únor 2024

My to měli odhad stavební firmy + 2mil

autor
5. únor 2024

@mydlova jednalo by se o pár km od Prahy. Vzhledem k předražené době bychom radši menší a kvalitní než obří patrový dům

candat
5. únor 2024

Stačí se podívat na net na nabídky stavebních firem a získáš +- přehled o ceně. Pak už to je jen o náročnosti na vybavení ap.

autor
5. únor 2024

@candat mně šlo spíš i o nějaké konkrétní vaše zkušenosti a rady, které by vám třeba na vašem místě před lety, kdy jste si vy stavěli dům, pomohly a jen tak se na internetu nenajdou.

daruna
5. únor 2024

existují katalogy typových domů i s uvedenou cenou, samozřejmě bez vybavení a úprav terénu, ale ty bývají spíš podhodnocené, přesto jakási představa to být může

maciceksta
5. únor 2024

Před lety a teď se rozhodně cenově srovnávat nedá, my jsem těsně před covidem dostavěli za slušné peníze. Částky, na které momentálně mějí lidé kolem mě naceněné domy v projektech jsou opravdu astronomické...

sigyn
5. únor 2024

Projděte si forum modrastrecha, tam se tohle řeší každou chvíli. Záleží na spoustě věcí - přípojky, rovinatost pozemku, podloží, zda budete stavět na klíč/dodavatelsky/svépomocí, dřevostavba/zděný, patro/bungalov atd. To pak ty ceny lítají v milionech nahoru i dolu. Začnete tím, že si zjistíte kolik dáte dohromady financí, zda budete řešit hypotéku a na kolik dosáhnete. Počítejte s tím, že pokud si vše nebudete dělat samy, tak začínáte na ceně cca 4 mil. za malý bungalov 3+kk. Také berte v potaz, že jakákoliv veřejná nabídka stavebních firem je většinou taková pohádková.

ninive211
5. únor 2024

No tak je tak pro orientaci např. zde: https://www.rdrymarov.cz/ Samozřejmě nevybavené + bych připočetla rezervu aspoň 10-20 % navrch, že to bude stát víc...stavět barák není žádná láce.
A zase stavět svépomocí dneska, pokud nemáte známý v oboru a ve stavebninách, že by vám všude dokázali vyjednat lepší ceny -to je hodně na dlouhý lokte a navíc si nemyslím, že se ušetří, ceny stavebního materiálu jsou šílený.

hanka_12345
5. únor 2024

@ninive211 my stavime svepomoci a bez znamych. Pokud je clovek trpelivej a jde si tvrde za tim ze to tak chce a necouvne, urcite jste na uplne jine cene...

hvezdicka09
5. únor 2024

My zacali stavět před 4 lety a výsledná částka za dům je cca to co jsme mysleli ze to bude stát krát dva 🙈🙈🙈 a to manžel dělal sám tak 1/4 práce. Je to šílený žrout peněz. Pět mega je myslim naprosté minimum za malý domek, a to počítám ceny 4 roky zpět.

hanka_12345
5. únor 2024

@hvezdicka09 ale to je tim ze ty ceny nehorazne vyskocily v podstate ze dne na den...kdyby jste staveli za starych cen treba v roce 2015 tak mate cenu cca tak jak jste pocitali. Moje segra ma treba velkej dum za 5 milionu i s firmou..my stavime sami stejne veliky dum od cca covidu a uz ted sme do toho nasypali tech 5 taky a jeste nemame hotove patro uvnitr, jsme teprve u oken. Kdyby sme zadali firme aby nam udelala to co mame ted, tak jsme na 10mil mozna vic

dandaa
5. únor 2024

My stavíme klientům domy na klíč, do roka bydlí, ušetřený čas je nejvíc. Dům bungalov 4kk , obytná cca 100m2 je dnes v takovém základu kolem 4-4,5mil komplet .

hojda
5. únor 2024

@dandaa A šly ceny třeba trošku dolů od té doby jak byla krize s nedostakem stavebních materiálů v roce 2022, nebo už to zůstalo na stejné výši?

dandaa
5. únor 2024

@hojda ceny materiálu se drží plus mínus stejně, ale je výrazně dražší práce a sehnat lidi je i tak problém. My tedy máme své, ale nebýt ukrajinců tak nejsou zedníci.

hojda
5. únor 2024

@dandaa já právě četla, že třeba cihly zlevnily hodně. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-by...

levandule_k
5. únor 2024

Mrkni se modrastrecha.cz, je to web kde najdeš vše o stavbách, bude se tam řešit i cena. Hodně záleží jakou máte představu domu, jak velký, jaký materiál, jestli si to necháte udělat komplet od firmy na klíč, nebo si to necháte nakreslit od projektanta a pak si sami budete řešit řemeslníky, které si najmete a také záleží, jestli něco umíte udělat sami.

dandaa
5. únor 2024

@hojda tak my máme jiné ceníky jako firma než když si jdeš koupit cihly sama jako fyzická osoba. Třeba beton naopak zdražil výrazně . Staveb máme za rok jen pár, víc děláme rekonstrukce. Máme i svůj sklad materiálu kde se sváží vše co zbyde .

ninive211
5. únor 2024

@hanka_12345 Nj, ale to taky můžeš stavět třeba šest, sedm let, svépomocí, bez známejch...a některé věci stejně musíš nechat na odbornících.

hanka_12345
5. únor 2024

@ninive211 to sice jo ale.druha stranka veci je zda chces postavit za.6 mega nebo za 15 tu samou stavbu😀 a kdyz 15 nemas tak ti nezvyde nez to nejak zpytlikovat.
Neco samozrejme ano pres firmu- ale ne vse a taky pak kvalita prace je trochu jinde. Mohla bych ti tu povidat o sousedech co bydleli za rok s firmou, bydli cca 2 uz a uz 3x mlatili strop skrz kondenzaci vody a plesnivrni stropu,protoze ji mto blbe udelali a je toho vice.bohuzel... rozhodne to neni pripad vsech staveb na klic ale proste tohle se deje

alexandria80
5. únor 2024

Ahoj,my kupovaly pozemek za 2 miliony a domek jsme převážně stavěly sami a vyšel na cca 6 milionu.Na pozemek jsme měli ušetřeno a asi 40% jsme měli ušetřeno na domek.Ale uřadování trvalo delší dobu...

janule0123
5. únor 2024

Nech si udělat projekt a hned budeš mít lepší představu .. na menším pozemku muže znamenat, ze budeš potřebovat hned do patra, protože odstupy od souseda, kde mas přípojky, atd… chceš stavět sama, firmou,subdodavatelsky ? V jakým standardu? Tam je tolik proměnných kdy miliony lítají.. vždy bych řešila nezávislý Stavební dozor, pokud tomu nerozumíte …před par lety se svépomocí dal postavit rozumnej dům za 2,5mio, teď nemáš šanci … změnilo se to celkem rychle… problém sehnat lidi… a schopny ještě větší 🤣

honatko092
5. únor 2024

Známá, MS kraj, domeček 4+kk na klíč, nenáročná na vybavení, není cihlový za 3 miliony. V roce 2019.

candat
5. únor 2024

@honatko092 tyto odpovědi ji jsou stejně k ničemu. My si nechali postavit v roce 2020 z Ytongu, přízemní, 4+kk, užitná+- 96m2 a vešli se do 3 mio. Ale to byl svět ještě v pořádku. Dnes počítat skoro jednou tolik.

candat
5. únor 2024

Ale hlavní věc zakladatelko, stavba není vše. Velkou část peněz sežerou dodělávky kolem domu. Ono se to nezdá, ale na to počítat ještě aspoň půl mega, spíš více.

honatko092
5. únor 2024

@candat Já vím, ale nemohla jsem si pomoct neodpovědět 😃 Snad to ví i zakladatelka, že proměnných a faktorů v tomto dotazu je až moc 👍🏻

chaira
5. únor 2024

Pro představu, dřevostavba na klíč 4mil, patrový dům. Dle sdělení firmy - stejně velký dům z cihel 6-7mil.

dandaa
5. únor 2024

@chaira od jaké firmy dřevostavba? My měli jednu na spolupráci, ale po zdražení dřeva už vyšla od nich dřevostavba stejně jako cihlový dům.

chaira
5. únor 2024

@dandaa potřebujete pro sebe nebo jen zjišťujete info? Není to firma z okolí Prahy..