O co žádat, když tatínek odchází od rodiny?

berenikawiktoria
19. únor 2015

Ahoj, jsem tu poprvé a tak se omlouvám, jestli jsem vložila dotaz do špatné kategorie. Náš tatínek si našel jinou paní a odešel. Zůstala jsem sama s dítětem (15m) v pronajatém bytě. Byla jsem se optat na sociálce, co mám ted dělat skrz tatínka a alimenty. Paní mi pouze řekla, že bud se máme domluvit nebo to řešit soudně, ale tak i tak at se jdu zeptat někam do bezplatné právní poradny. Navíc mi sdělila, že pokud budu žádat jakkoliv o alimenty, tak mi rodičovský příspěvek automaticky stáhnou z nynějších 8.000,- na 3.800,-, protože se na začátku při žádosti dokládaly papíry od tatínka z práce (byla jsem OSVČ). Na příspěvek na bydlení taky prý nemám nárok, protože jsem v pronajatém družstevním bytě. Byl někdo v podobné situaci? Opravdu bud musím zůstat pouze na 8.000 bez ničeho jiného nebo hold žádat o alimenty,ale další jediný příjem bude RP 3.800,-? Vždyt to mi nedá ani na nájem (9.500+energie) , natož potřeby pro mě a malou.

markyzka84
19. únor 2015

@berenikawiktoria ja bych bleskurychle sla zazadat o 1+1 nebo gsonku na urad . to je první vec. Druhá vec urcite to resit soudne at mas papir co ten otec ma. Ber co si na chlapovi vzit muzes. Urcite pribarvi ze te podvadel a doma byl ke konci na tebe hruby ( aby nebylo stridave hlidani)

andelka
19. únor 2015

Ohledně toho RP je to blbost. Jednou sis to nějak nastavila, hotovo. Je to otec dítěte, rodič, a stačí aby pracoval jeden z rodičů a druhý si může zvolit délku/výšku. Jestli spolu prakticky žijí nebo ne, do toho nikomu nic není.
Příspěvek na bydlení bohužel..mám to stejně. Musela bys to mít pronajaté přímo od družstva, ne od člena družstva. Ale snad by šel aspoň doplatek na bydlení, nebo životní minimum.Zašla bych se zeptat ještě jinam, nebo přímo vedoucí. Kolikrát ty dámy na sociálce ví velké kulové.
Na alimenty máš nárok, na dítě i na sebe do jeho 2 let.

lv
19. únor 2015

Mas v tom byte trvale bydliště? Případně neslo by se domluvit s majitelem bytu, aby vám ho tam napsal? To bys příspěvek na bydlení mela..tatínek ma vyživovací povinnost na dítě i na tebe, dokud jsi na rodicaku, alimenty zadej, když byl takovém frajer, ze opustí batole, musí mu alespoň hradit svou část nákladů.

evelp
19. únor 2015

@berenikawiktoria mě řekli ,že dokud nebudu mít papír od soudu, nemam nárok na nic. pak by mi mohli dát příspěvky na děti (což je tuším asi 500...?) , popř. hmoutnou nouzi, příspěvek na bydlení taky jen s nájemní smlouvou a trvalym bydlištěm v tom bytě atp atp...
takže bych bud hledala jiný byt, kde byste ten příspěvek mohla dostat a určitě zkuste min. tu hmoutnou nouzi pro začátek.
a bere přítel/manžel hodně? musí vyživovat i vás, pokud to podáte na soud, ne jen dítě...

andelka
19. únor 2015

@lv neměla. Nejde o TP, ale o smlouvu. U družstevního by muselo být pronajímatelem přímo družstvo, což obvykle není, pronajímatelem je člen družstva a pak na příspěvek nárok není.
Řešením by bylo najít si byt, který pronajímá jeho majitel, který ho má v osobním vlastnictví.

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@markyzka84 O to by snad ani nazažádal, je to cizinec, nežije v Čr a bylo mi řečeno, že když mu nedovolím vzít ji za hranice, tak si ji odvézt nemůže.

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@andelka Přesně tak, byt mám pronajetý od člena družstva, proto nemám nárok na příspěvek. A s tím RP mi to taky přišlo divný, proč bych si s tím nadále nemohla hýbat, jak potřebuje, když už to tak jednou bylo udělané. Jenže paní na sociálce byla dost nepříjemná a neochotná.

ilaura100
19. únor 2015

Pozadej o svereni ditete do sve pece, alimenty na nej a i na sebe do dvou let veku ditete.Az budes mit toto vyresene, bez se informovat, mas-li narok na nejake soc davky-pridavek na dite.

@lv Trvaly pobyt ji v tomto pripade nepomuze, u druzst. bytu nejde o najemni, ale o podnajemni smlouvu a na tu se prispevek na bydleni nevztahuje.

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@lv Nemáme tady s malou tady trvalé bydliště.

andelka
19. únor 2015

@berenikawiktoria tak příspěvek na bydlení bohužel ne. Taky to tak mám, ale jinam nechci. Ten rodičák je fakt blbost, jak to máš nějak dané, tak hýbat s tím můžeš jen ty, jednou za 3 měsíce.

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@evelp Bere kolem 22tis.

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@andelka Mně se právě taky nechce stěhovat, navíc jsou to další výdaje....kauce,stěhování,malování....

ilaura100
19. únor 2015

@berenikawiktoria Podle kalkulacky na netu je minimalni doporucena vyse alimentu, pri tebou udanem platu, cca 2400,-. ale ber to jako orientacni udaj.

evelp
19. únor 2015

@berenikawiktoria tak by to mohlo vyjít kolem 5 tis., co znám případy kolem sebe. ale vám by určitě mohli doplácet do životního minima, pokud by opravdu snížili ten rodičák...

victress
19. únor 2015

@berenikawiktoria s tím odjezdem mimo CR bych si nebyla tak jistá, pokud je v RL zapsaný jako otec, tak s ní může jet kam chce a nemusí se tě ptát na nic, v TV je spousta případů takhle odvezených dětí...

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@ilaura100 Děkuji...

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@evelp No jsem na ně zvědavá, v pondělí tam zajdu znovu a snad se dozvím víc

berenikawiktoria
autor
19. únor 2015

@victress No já jsem si myslela, že pokud chce jeden z rodičů dítě vzít mimo čr, tak na to musí mít od druhého souhlas....on si určitě myslí to samé, protože tady na mě kvůli alimentům hulákal, at nepočítám s tím, že mi dovolí jet s malou nějak na dovolenou apod, že když po něm chci alimenty, tak mi k tomu musí dát svolení

andelka
19. únor 2015

@berenikawiktoria obecně pokud pojede s malou za hranice a bude mít pro ni pas, tak může, ale jen v době kdy o ni pečuje on, takže podle soudního rozhodnutí.Pak ti ji musí zase vrátit, v určený den, podle rozsudku.

barulina
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
barulina
25. únor 2015

soudne si nech ditko sverit do pece,plus alhjmenty. styk je nej si s tatkou domluvit. ay vyresis toto teprve pak ti socka muze neco dat. a nezapomen prosim,ikdyz je to asi tezke,zd i tvuj ex je rodic,uplne stejne jko ty a pokavad o dite ma zajem nedelejtatkye z toho grotesku typu pribarvhgm si aite tata nedostane, u toho se mi otvira nuz v kapsd. Penize zenske po chlapech chteji,ale respektovat je jako rodice to ne. No k veci. Do 2let veku dite zazadat i o vyzivne na sebe. Alimenty na dite jdoui zpetne a i bez alimentu ma otec se podilet financne.
zacatky jsou tezke,ale svet re neborti, a verim,ze jste dva lide,kteri dokazhj situaci vyqtesit. Z vl.zkusenosti vim,ze to lze

barulina
25. únor 2015

Dokavad neni dite svereno soufm do pece jednoho z rodicu tak v pripade ze jefn z rodicu odmitne dat dite druhemu nejedna se o unor.nejedna se o nic. Pokavad uz je dite sveqteó a jsou dany dny kdy druhy rodic ma mit dite tak ri v dobe kdy je dite u nej s nim muze delat "co chce" ale navratit pecujicimu rodici v soudem stanoveóu dobu.

markyzka84
25. únor 2015

@barulina proč jsem vzdyt jsem nic oškliveho neřekla O.o

barulina
25. únor 2015

@markyzka84 nechtela jsem byt tak hruba,ale nesnarim kecy typu at si navymysli,at pak chlap na dite ma mensi narok. Je potreba si uvedomit ze je stejne rodic jako matka. A to ze se zamiluje do jine z nej nedela spatneho tatu a zene nedava pravo mu diky lzim dite brat,ale chtit po nem penize to jo

markyzka84
25. únor 2015

@barulina 🙂))) ale prosim tebe v jake pohadce žiješ🙂 ale at kazdy dela jam myslí 😉

nonnni
26. únor 2015

@berenikawiktoria take mam deti s cizincem (my tedy jsme svoji a spolu), ale deti vozim za hranice bez jeho svoleni bezne a on take (a to mam jine prijmeni, nez me deti), nikdo po nem a ani po me zadne svoleni nechtel. To se bavime o zemich mimo EU a to vc letist. Po zemich EU autem si ani nikdo nevsimne, ze je dite mimo republiku.

Mozna lepsi ho nechat pri tom, ze tve svoleni potrebuje, ale v realu nepotrebuje. Potrebuje pro dite platny cestovni doklad/pas, o ktery muze zadat bez tveho svoleni mmch, ale potrebuje k tomu rodny list ditete.

Urcite si asap zazadej o svereni ditete do sve pece.

j.a.n.i
26. únor 2015

@nonnni Který (myslím ten RL) mu vystaví na matrice na počkání...

barulina
26. únor 2015

@markyzka84 v te kdy jsem hrda na to, ze nejrtem prizivnice a nerdiram chlapa z kuze. A hlavne nemam ani v pripade rozchodu nepotrebuju chlapa a ani dite nicit rvym smesnym slaboduchym chovanhgm. A jsem za jo na sebe pysna a lituju kolikrat chlapi a to jakoze fakt. A toho tveho teda jestli nejaky je tak asi taky

evulina77
26. únor 2015

@berenikawiktoria poohlídla bych se po jiném bydlení, u kterého by bylo možné využít doplatek na bydlení. Nejlépe obecní byt. Protože nájem 9500 plus ještě energie je hrozně peněz. Určitě se najde levnější a srovnatelné bydlení. Běž se poradit do nějaké poradny, na co máš nárok a pak to všechno udělej a od manžela a jistě brzy ex chtěj. Když odešel, ať pěkně platí. Ty se nemáš za co stydět a z něčeho budeš muset žít i tvoje dítě musí. Až se vrátíš do práce, bude líp, teď jde o to to prostě dát..... Hodně sil!!!

nonnni
26. únor 2015

@j.a.n.i ano, to vystavi...