Krásný první den v tomhle roce maminky,
chtěla bych se zeptat, zda nemáte některá zkušenost s čištěním zoubků ve spánku. Mám skoro dvouletou dceru a nějak se nám nedaří domluvit s čištěním zoubků, vždycky si kartáček požvejka a to je vše. Někdy se nechá, ale většinou ne. Nechci a nebudu dělat nic na sílu. Jedem respektující výchovu a věřím, že ke všemu jednou dozraje sama. Zkoušela jsem ji při tom pouštět různá videa, to fungovalo chvíli, pak čištění si zubů navzajem, taky funguje chvíli, pak jsem ji ukazovala já na sobě, jak si má čistit zoubky, to tím kartáčkem v pusence litá ze strany na stranu. Zkoušela jsem u toho dělat různé blbiny, ale vždycky funguje chvíli jen něco a už mi dochází co dělat dál 😁. Včelička letí, vláček jede do tunelu apod už má taky okoukané😁Všechno tohle budu zkoušet i dál, ale generálku, bych chtěla udělat vždy, jak usne, jen bych potřebovala pár zkušenosti, kdy a jak začít, jestli někdo nemá nějaké rady, tipy
@30bar tvůj zubař má pravdu. Určitě jsou děti, které to zvládnou dříve, ale také ty, kterým to prostě bude trvat déle. Já se synem také hrozně bojovala, navíc neustálé prupovídky manžela a mých rodičů, že z toho bude mít trauma, že mu ubližuju. Naštěstí mám skvělou zubařku, ke které chodíme celá rodina. Ta naše i manžela sjela na dvě doby a popsala jim cenu a způsob ošetřování dětí v narkóze a byl klid. Syn žádné trauma nemá. Kolem těch dvou let si prostě nechce nechat čistit žádné dítě. Teď zalehne, vybere si barvu zvířátka, na kterém máme zubní nit a drží klidně půl hodiny.
Čištění zubů ve spánku nemá s respektující výchovou nic společného. Jsou věci, které jsou nutné, stejně jako je nutné brání některých léků, přes to nejede vlak. Ať si vybere zubní kartáček nebo pastu jakou chce, zkusit čistit zuby oblíbené panence, ale pak si zuby nechá dočistit. Zuby pak bolí, padají,myslím si,že ani dcera ani vy si nepřejete vrtání,trhání zubů. Naše dcerka má 8 let a zuby jí dočišťuji.
@pavulka já mu je ale dočišťuju. Nicméněně spíš už si je cisti sám většinu času. Já pak rychle “docistim/vycistim”. Chtěla jsem jen říct, že to jde bez hysteráku, když se tomu dá dost času. Hold si tam “cisti zoubky” sám, dokud ho to baví, pak jdu na radu já. Samozřejmě, že je potřeba ještě dohled, to jsem psala.
By me zajimalo, kdo jeste veri tomu, ze plenkou se da cokoli ocistit. Nevycisti to vubec nic, jak by mohlo, kdyz postatou je cistit u dasni, ne plochy zubu. Taky doma deti respektujeme, ale zuby cistime. V roce i ve dvou pres odpor, ve trech letech uz v klidu
Za prvé by me zajímalo, jak se cisti zuby ve spani? Vždyť je potreba zub cistit ze vsech stran, smerem od dasne a to jinak jak u otevrene pusy nejde. Max tam zajedes kartackem a za tvari, z vnější strany zub objedes. Ale s cistenim to nema nic společného. Takhle se zub prece vycistit neda!
Jinak u nas zabira, ze si sednu na stolicku, deti si mi lehnou do klina a ja piradne vidim do pusy. Kazdy den jsou jine zviratko. Jeden den je treba syn pejsek a ja mezi zuby hledam co ten pejsek asi papal? Aha, tady mu zustala nejaka kostička, honem ji vycistim... A tady, co to je? Asi nejake chlupy.. co jsi to snedl pejsku? Snad si nechytil kočičku?... Atd. Decka to hrozně bavi, ja si vymyslim kdejake kraviny. Jeste doporucim dětský sonicky zubni kartacej Bob a Bobek. Jemně vrni, svítí, detem se dobře drží.
Jinak od 4let pouzivam mezizubni kartacky, ústní vodu. Po te, co dcera mela problémy se zuby a to cim jsme si prosli nepreji ani nepříteli, jsem na zuby pes.
Jo a děti obě nesnasel, cisteni zubu, ja teda jela na sílu občas, bekdy zabraly ruzne hry, zpivani apod.. postupne se naucily. Ale stale docistuji zuby a budu hodne dlouho. Vubec si je nedokazi samy vyčistit.
Ja mam momentalne rok a kousek stare batole. A samozrejme se taky vzpouzi, i kdyz si zuby rad “cisti” a sam si ochotne vezme kartacek.
Udelam proste rychlovku. Zadne sudlani dve minuty, jak je doporucovano, ale sup sup vydrhnu horni predni zuby, a sup sup vydrhnu spodni predni (vic zubu zatim nema 😀). Takze to je zalezitost na pul minuty. A holt tu pulminutu proste rve 😅 Pak jako kdyz utne, vezme si zpatky kartacek a pokracuje zase sam.
Ony ty decka dost casto s tim revem taky prehani a dramatizujou 😉 A my mamky jsme z toho vic spatne nez to dite. Jinak starsi dve deti byly to stejne, taky jsme cistili v pocatcich na silu, pak to casem pochopili a dnes uz uplne chapou, proc je to cisteni dulezite. I kdyz, kdyz jim to nepripomenu, tak velice radi na to “zapominaji”. Obcas jim pak ukazu, jak vypadaji zkazene zuby, a to je zase na chvili motivuje si je poradne cistit 😜
K výchovnému postoji se vyjadřovat nebudu, ale určitě půjde koupit jednosvazkový kartáček (vyčistíš s ním lépe do detailů) a prostě s baterkou ve spánku dočistit. Předpokládám, že před spaním by dítě vypláchlou pusu a trochu vyčištěné zuby mělo, takže tohle už je jen taková kontrola. Proč ne, když se ti to chce absolvovat. Lepší než mávnout rukou a nechat jí zkazit zuby. 🤷♀️
@exbordelar Přesně, chytnu do speciálního chvatu, vyčistím, vypláchnu a hold si 40 vteřin pořve, to je tráága. A když se cape i starší dítě, nemám problém ho chytit a zuby prostě dočistit. Bych fakt chtěla mít čas 30 minut přemlouvat batolátko, aby si nechalo čistit s radostí zuby. 😝
@prejeta_zaba Ja to chápu, proste je to autorky prvni dite, tak zkousi vsechny mozne varianty, aby bylo co nejmene revu.
Pak ale stejne casem zjistis, autorko, ze s detmi se v nekterych situacich bohuzel nemuze jednat vzdy v rukavickach, jelikoz by pak za chvili prerostly pres hlavu 😅 A to myslim v dobrem, ne nejak ironicky. Ale proste jsou urcite veci, ktere delat musi ci nesmi, a pres to vlak nejede, at si klidne rvou jak chcou. Oni to casem pochopi, neboj 😉
Respektující výchova je jistě fajn. Souhlas. Ale nejdříve jsou také povinnosti. ☝️
Takže respektuji, co si obleče, co si dá na snídani. Ale nebudu respektovat nečištění zubů (a ještě to podporovat ústupky typu čištění ve spánku), nebudu respektovat, že si po vycházce nebo WC neumyje ruce apod. Ona i ta respektující výchova má svá pravidla. Hranice. Nějaké mantinely. A samozřejmě povinnosti.
@pampeliska1313
Teď už stačí, když vidí mě, vezme si kartáček a hezky si je cisti. Někdy zasáhnu, když vidím ze to někde vynechal, nebo si spis hraje, ale většinou to už není potřeba.
Já z toho textu chápu, že zasahuješ jen, pokud máš pocit, že někde vynechal, ale většinou už to není třeba. Neumím si právě představit, kdy to u tak malého dítěte třeba není a to mám dítě o dva roky starší. Ale jen možná nechápu psaný text. Navíc je potřeba dočistit mezi zubním, nití, případně jednosvazkovým a to také není otázka pár sekund.
A autorko dotazu, pokud ti dítě otevře ve spánku pusu tak, že se mu tam kartáčkem dostaneš, tak mu je tak klidně čisti. Já u staršího stříhala ve spánku nehty, přelepovala náplasti na roztrženém obočí i na místech po vytažení drénů a katetru po operaci a šlo to. Jednou jsem i stříhala vlasy, protože ve dne už to na něj bylo moc dlouhé 😂. U mladšího ve spánku nejde nic, ale zase si nechá těch svých prvních osm zubů vyčistit bez řevu jednosvazkovým kartáčkem, tak možná zkus ten. Je to sice drbačka, ale i starší mi ho akceptoval více, než ten klasický.
Děkuji všem za reakce, a jak jsem psala několikrát, nejí to o tom, že do teď jsem nečistila zuby 🤣 spíš jen dochází kapacita, jak to udělat po dobrém. Blbinky kravinly fungují a ano, mám na to čas během koupání dcery začnu čistit, cuka se, tak si chvíli hrajeme, umyju ji a zase čistíme. Nechci ji z toho vypustit úplně a že se čistit zuby nemusí, jen mi jde o to, jak psala @prejeta_zaba , šlo mi o to je dočistit, protože ne nejsou mi její zuby lhostejný a za její zdraví odpovídám. Čištění plenkou mi doporučil náš zubař, takže asi to úplně nesmysl není, nevím.
A né, neskáče mi dcera po hlavě, taky si pořve když prostě něco nesmí, nejde, nemůže. Ale co jde, řeším po dobrém. Jako dítě jsem si zažila rodiče, co byl jak ras a respektujícího rodiče a světě div se, mám daleko lepší vztah a důvěru s respektujícím rodičem, takže projedu tuhle formu, co jde po dobrém půjde po dobrém, nač by bylo také přísloví trpělivost růže přináší, zatím se mi to osvědčilo
K té plence.. stačí projet profily dent. hygienistek a dětských zubařek.. vyvrací tam stírání zubů gázou..
@pavulka uznávám, že jsem to napsala debilně.:D mohla jsem to víc vysvětlit a rozepsat.) v další zprávě jsem psala, že je potřeba dohled, tím jsem to chtěla zaobalit, že nejde to nechat jen na dětech a ten zásah potřeba je.)
Tak to je dobre tema 🙂
@elesse U deti je to jinak, predilekcni misto vzniku kazu jsou plosky zubu, zanety dasni jsou u deti vzacne. Nicmene doporuceni otirat se tyka spis rezaku po kojeni kolem toho 1 roku veku. Nejlepsi je podle me frote rucnik :D Gaza je tak doporuceni stare 50 let, ale bohuzel se to furt uci (protoze vyucujicim pedostomatologie je prumerne kolem 80 let).
Jako zubar mam zprostredkovane zkusenost, ze deti si v tomto veku cistit nenechaji a velka cast nedospeje k rozumu s cistenim do dvaceti, casto ani pozdeji 🙂 12 let se uvadi jako prumerny vek, kdy je jakasi vyspelost a jemna motorika natolik vyvinuta, ze dite zvladne cistit samo. Nekdo zvlada driv, naopak to ale nezvlada dobre ani velka cast dospelych, i u nich je nekdy problem prave v motorice. Mam dobrou zkusenost s plak indikatorem - barvicku na plak, dobre ukaze vyslednou kvalitu vycisteni a je to skvela pomucka na nauceni se dobre techniky. Staci pouzivat treba mesic a pak jednou za cas pro kontrolu, ale to se tyka spis starsich deti. Elektricky kartacek deti bavi vic, ale sam o sobe kvalitu cisteni nezarucuje, kontrola plak indikatorem je zadouci.
K batolatum:
Ve dvou letech chteji sami a zuzlani je normalni. Pomaha divadylko "ted si vsichni vycistime zoubky, maminka tatinkovi a pak detatku". Idealne aby dite proste ziskalo dojem, ze je normalni cistit si zuby navzajem, ale to do jiste miry delate.
Cisteni ve spanku muze byt fajn napad, urcite bez pasty, ale to te zakladatelko asi napadlo 🙂 Pokud cistite s pastou jednou denne, bohate to staci (nejen v tomto veku).
Z hlediska psychologie si deti nechteji nechat do ust sahat ani tam nic strkat - je to stejne intimni zona, jako jine telesne otvory. Pravidelnym zasahovanim se posouva hranice toho, co je vnimano jako "normalni" a casem se to zlepsi 🙂
Respektujici vychove fandim, takze se vubec nedivim, ze to chces resit nenasilne. Prijdou mi i dobre postrehy ostatnich, ze je potreba tu hranici nastavit a ze se to udelat proste musi, i kdyz se to diteti nelibi.
Akorat musim sdilet zkusenost, ze na zubarskem kresle to je pak treba s nejakym osetrenim komplikovane. Dite treba jeste v 8, 9 letech nedokaze svuj strach ovladnout a vuli prekonat, i kdyz "jsme si to prece predem vysvetlovali". Kdyz ho nekdo postrasi, treba i kamarad, nedokaze to, neni na to pripravene. Davam jim vzdycky cas, nekolikrat jsem dokonce detskeho pacienta preobjednala a dala "druhou sanci", kdyz se za pul hodiny s maminkou nedohodli. Postrehla jsem ale v nekolika pripadech, ze pro dite je pak mnohem lepsi varianta, kdyz se takova respektujici matka nakonec rozcili a rekne "proste to tak bude, ted otevres pusu a nechas se osetrit". Dite vi, ze je potreba aby poslechlo, a nemusi samo sebe rozumne prekonavat, kdyz k tomu neni zrale. Zkratka to rozhodne matka. Pritom vi, ze ma v matce oporu a ze zasahne, kdyz se bude dit neco neadekvatniho. To jen takovy postreh. Samozrejme pomaha i respektujici doktor, ale to uz je jiny pribeh.
@chupma01 skvěle vysvětleny!👏
@chupma01 děkuji mockrát, je fakt, že poslední dobou jsem sáhla po froté zince, kterou jsem dříve používala při koupání položit na bříško, když dcera byla ještě malinká.
Je fakt, že náš zubař už není nejmladší, už já i němu chodila jako dítě a byl plešatý 🤭😁
Zkoušíme různé varianty po dobrém, hranice pro mě jsou, že každý den ráno a po obědě jdeme k tomu umyvadlu, nachystám ji kartáček a čistíme, po obědě to jde nejsnadněji, večer čistíme ve vaně a to je generálka na půl hodiny ale furt si nejsem 100% jistá, aby to bylo perfektní. Na zuby oba rodiče trpime a proto bych chtěla po dobrém udělat maximum a proto přemýšlím na čištění i ve spaní
Je super, že na to myslíte a snažíte se, co to dá, třikrát denně je myslím velký nadstandard 👏
Pokud chcete mít jistotu, že to děláte dobře, tak ten plak indikátor. Koupit malou lahvičku, trochu na vatičku nebo uchošťour, zkusit zoubky po čištění obarvit, klidně po tom obědě, když to jde nejjednodušeji. Stačí to zkusit párkrát, určitě bych se s tím netrápila každý den, ale je to dobrá zpětná vazba, abyste věděli, jestli je potřeba se na nějaké místo víc zaměřit, třeba z vnitřní strany zoubků. Z hlediska dynamiky tvorby plaku v čase je důležitější udělat to 1x denně skutečně 100%, než 2 x denně trochu, a to ideálně právě na noc. Z hlediska výchovného je to asi zas něco jinýho 🙂 Ale zas se tím úplně nezúzkostnit, to je taky naprd. A zbytek plak indikátoru můžete použít klidně sami pro sebe, vydrží roky.
A ještě teda jedna věc - jako hlavní příčina vzniku kazů u dětí navzdory normální úrovni hygieny vychází podávání slazených nápojů :( Šťávy, džusíky, slazený čaje. Člověk by mohl čistit horem dolem, ale odstranit tenhle faktor je často stejně důležitý. Píšu to, protože podle české studie MU v Brně z roku 2018 dává slazený pití dětem ve věku 2-4 roky 89,9% rodičů, výsledek - 65% dětí mělo kaz.
@chupma01 děkuji mockrát, ráno si čistí semnou, po obědě je to spíš predchystani na školku kde se zoubky čistí po obědě před spaním a večer prostě jsem si říkala stejně jako vy píšete, že je to nejlepší
K těm slazenym nápojům se přiznám, že patřím Mezi tyhle rodiče a platí to i u medu?🙈😁
Zdravím. Zajímalo by mě jak to u vás dopadlo. Také musím čistit ve spánku.
@kutcer furt vymýšlím nějaké psí kusy, občas už sama ukáže na kartáček že si ješte musí čistit zoubky, je to bez pláče ale furt se musí u toho dělat blbiny, není to už na půl hodiny, zfrknem to za 5-10minut. Teď se hodně snaží opakovat abecedu a "číst" cokoliv, kde vidí písmenka, takže jí říkám při čištění písmenka a ona opakuje 🤣 když potřebuji vyčistit vzadu stoličky tak říkáme Aaaaa eeee apud písmenka kde je otevřená pusa a přední zuby zase říkáme iiiii a tak krásně cení zuby 🤣
@pavulka souhlasím... pro zajímavost by měl každý zkusit tablety na detekci plaku.. to je pak podívaná, jak si to ty malý děti umí vyčistit 🫠