Máte někdo dítě, které nikdy nechce spát?

mullerovaj
4. led 2016

Naše malá bude mít za 2 měsíce 2 roky. Od narození jako by nepotřebovala spánek k životu. V klidu usne jen při delší cestě autem.Jinak je to před každým spaním o nervy. Zkoušeli jsme už všechno možné. Nechce spát přes den ani večer v jakoukoliv hodinu a nikdy se neunaví. Někdy se dokonce tak vzteká, že nechce spinkat až se jí začne zvedat žaludek a zvrací. Nijak ji nenutíme, ale spát přece musí. Když už po velkých scénách usne, spí celkem dobře.
Máte to někdo podobně, co s tím ?

dana3262
4. led 2016

@mullerovaj a kolik naspi?

mullerovaj
autor
4. led 2016

@dana3262 Tak 9 hodin v noci, přez den nechce, když už usne tak asi hodinu.
Spíš jde o ten způsob usínání, že to nejde nikdy v klidu.

jancip
4. led 2016

@mullerovaj Možná nebude problém v tom, že nechce spát, ale že neumí usnout. Znám to u syna. Mně pomohlo doporučení od Karpa (z knihy Nejšťastnější batole). Princip byl zejména v pevném zavinutí a houpací pohyby (hodně zjednodušeno).

mullerovaj
autor
4. led 2016

@jancip To jsme taky zkoušeli,ale teď skoro ve dvou letech už to asi nepůjde nebo ano ?

jancip
4. led 2016

@mullerovaj Jé, promiň...špatně jsem přečetla, že má 2 měsíce. No, tak to moc neporadím, protože u nás je to taky dost boj. Zlepšení s nástupem do školky.

pethy
4. led 2016

Tím jsme si prošli taky...jde o to, že se miminko neumí vnitřně zklidnit a usnout...nakonec nám to vyřešil gymnastický míč, na kterém jsme hopsali🙂 Horší to bylo v kočárku, absoltuně nekočárkový typ, tam nám to vyřešil šátek, takže když spustil v kočárku, navázala jsem šátek a okamžitě se zklidnil..

lindaaax
4. led 2016

A máte pevný rituál před spaním? Třeba zazpívání 1 stále stejné hajací písničky a pusa spinkacímu medvídkovi? Musí se to ale fakt dodržovat každý den před spaním a účinkovat to může po nějaké době (ne hned 2. den). Jestli má malá ráda vůně, tak můžete zavést levendulovou - ta uklidňuje. Kamoška si mimi naučila už od narození, že večer přidala do koupele kapku levandulového olejíčku, když bylo mimi větší, tak mazala před spaním levandulovým krémem, občas dá levanduli i do aromalampy - prostě jasná zpráva, jde se spááááát 😉

mullerovaj
autor
4. led 2016

@pethy Taky jsme skákali na míči, bylo to fajn, dokud se skákalo 🙂 , teď už je na to velká, ale dík

mullerovaj
autor
4. led 2016

@lindaaax Rituály snad máme . V 7 večeře, pak koupání, zuby, nočník, čtení. V podstatě po ní chceme každý den to stejné. Akorát ta doba strčení do postýlky se mění, protože někdy moc vyvádí, že nechce spinkat, jindy prostě jenn vyvádí. S vůněmi jsme to nezkoušeli, dobrá rada, díky.

lrg
4. led 2016

Mám, dvě 🙂 A krom toho, že nepotřebuje spát, nepotřebuje téměř ani jíst, což je trochu větší průser :-/

dana3262
5. led 2016

@mullerovaj no, taky mám syna, co nepotřebuje spát a usíná 1,5h. A jak ji tedy uspavate?

@lrg a jíst začal v 5,5. Do ty doby žil fakt že vzduchu. Zrovna když jsem to zacla řešit, tak začal jíst. Sní tedy tak polovinu, co vidím u jiných dětí, ale pro mě normálně ji 🙂

ducik
5. led 2016

@mullerovaj pokud se pak nebudi, Tak ji 9 hodin může v pohodě stačit. Jinak bohužel neporadim, my měli opačný problém, usínání v normě, ale velmi časté buzení, v roce třeba každou hodinu, byla jsem na prášky. Uklidnilo se to az s tim, ze jsem ho kvůli pokrocilejsimu tehu a svym bolavým zadum prestala prenaset do jeho postele a spi s námi.

ducik
5. led 2016

@mullerovaj jeste doplnim, ze sam neumi usinat, musim s nim do nadi postele a prso, bez něj "usina" i déle jak hodinu, bez někoho v posteli jsme ani nezkouseli, jen náznak a ma amok.

anulis
5. led 2016

@mullerovaj asi te moc nepotesim, ale o co pises mi neprijde tak strasny, zvlast kdyz v noci spi dobre. Dcera 19 mesicu mi odpoledne spi tak 1x za tyden a pres noc naspi tak 9 - 10 hod...vic ne. Vecerrni ritualy mame,ale nikdy ji nenutim jit spat, protoze uz je cas. Je mi jasne, ze kdyz pres den nespi, tak pujde spat driv a naopak, kdyz spi, tak jde spat treba o pul 9. Sice bych to uz taky rada zmenila, ale usina tak, ze si s ni lehnu do nasi postele a cekam az usne..ona me u toho hladi ruku. Pote ji prenesu do postylky, coz ji dlouho nevydrzi a pak spi s nama v posteli. Za noc se budi tak 3x, kdy s ni musim vstat...je to vycerpavajici, ale uz jsem to prestala resit...protoze ji proste nezmenim. Takze asi zkus posunout cas uspavani, pak to sbad pujde lip 🙂

mullerovaj
autor
6. led 2016

@ducik U nás to do roku a půl taky bez prsa nešlo, pak jsem jednou byla pryč, uspával tatínek bez prsa a bez mlíka a šlo to, tak jsme to zkusili bez prsa a najednou to šlo, na prso si najednou ani nevzpomněla. Docela mě to překvapilo, asi to chce svůj čas. Potom se postupně přestala budit i v noci. Třeba to budete mít taky tak. No ale to usínání vždycky byl a je trochu horor.

mullerovaj
autor
6. led 2016

@dana3262 No snažíme se mít pevné rituály, potom šup do spacího pytle, nekompromisně, do postýlky, čteme a zpíváme. Když odcházím z pokoje tak, začne vymýšlení, že chhce na kakáč,pochovat, napit ....atd.... a řve, no spíš se vsteká. blbý je, že ví, že přez chůvičku jsme na drátě. Pak to nejmíň hodinu zkouší na mámu na tátu, všechny volá, vsteká se, dokola opakuje, že nechce spinkat . Jdem tam jen, když se vsteká hodně.Pochováme, někdy jí teda už i nadáme. A tak to trvá než neusne.
Je to dost o nervy. Někdy mám takovou chuť jí dat na zadek, ale stejně by t nepomohlo. Ráda bych ji uspávala v klidu, bohužel se mnou asi s manželem v pokoji nedokáže usnout vůbec

mullerovaj
autor
6. led 2016

@anulis Jo to já si zase nechci stěžovat. Je mi jasný, že s každým dítětem je něco lepší a něco horší. Ani mě nevadí, že spí míň. S manželem pořád hledáme způsob, jak ji uspávat hlavně v klidu.
Taky bych ji klidně nechala usnou se mnou, bohužel v mojí i v manželově přítomnosti rošťačí tak, že prostě neusne, leda, že bych ji klepla paličkou. I to pozdější ukládání jsme zkoušeli, i dřívější když odpoledne nespí. Bohužel stejný scénář - nechci spinkat probíhá i když ji ukládáme teřba o půl 12 v noci. Už jsme i zkoušeli, zda se někdy neunaví sama a neřekne si ,že chce spinkat. Vydrží klidně od 7 do pů 11 večer a pořád říká, že nechce spinkat. Taky bych chtěla mít tolik energie. Hlavně by jsme taky jednou chtěli nenutit ji do spaní, ale stále nemůžeme najít způsob, jak to udělat.

mymetka
6. led 2016

@mullerovaj Hmm, tak vidím co nás čeká, můj kluk 15m je taky nespavec, právě jsem ho uspávala přes den víc než 1,5 hod abych ho nakonec o půl třetí uspala násilím. Večer to samé kolikrát se to protáhne skoro do desíti. U nás je problém to, že když ho spát nedám, tak kolem páté odpoledne dostane totální hysterák a řve a řve a chce být jen v náručí a vpodstatě do osmi večer už se s ním nedá nic dělat.

mullerovaj
autor
6. led 2016

@mymetka No a pak je nenuť do spaní, když to potom takhle vypadá. Máme přesně ten samý scénář. Rozhodně na ni nechci být zlá, a nedělám to kvůli sobě. Mě je jí fakt líto, že to líp nejde, ale nevím jak.
Až na to přijdem dám vědět. Jen doufám, že to druhé, které se má za chvíli narodit, nebude to samé. 😀

anulis
6. led 2016

@mullerovaj ja to nebrala jako stezovani a doufam, ze moje predchozi odpoved nevyznela zle. I ja bych si samozrejme prala dite, ktere lip spinka...ale nejak se to uz snazim neresit. Ale je mi jasne, ze to co je u vas je horsi...a co ji tam trosicku pridrzet, vykladat pohadky, zpivat, jit spat vsichni spolecne i s manzelem nebo naopak ji tam nechat samotnou? I kdyz to uz urcite mate vyzkousene...

mymetka
6. led 2016

@anulis U nás teda vše vyzkoušeno a nezabírá nic, večer se musí ke spaní umlátit sám, kolikrát už vypadá že spí ale trhá nohama rukama, pak najednou otevře oči a začne zas vykládat a je úplně odpočatý. Když byl menší a já už jsem po třeba dvou třech hodinách nemohla, tak jsem se s ním chodila zavřít do úplné tmy do koupelny, ale tedˇuž to nejde.

mymetka
6. led 2016

@mullerovaj nebude, každé dítě je jiné, aspon o trochu a navíc už máš zkušenosti z toho prvního

mullerovaj
autor
6. led 2016

@anulis V pohodě, nijak osobně jsem to nebrala. Zatim se nám osvědčilo nejvíc nechat ji samotnou.
S nama akorát vyvádí rošťárny. Nemůžu říct, že to máme horší, než někdo jiný. Ale ráda bych jí to usínání nějak zpříjemnila, ale zas bez toho, aby se mnou 2 leté děcko zametalo, jak se mu zlíbí.
Za chvíli čekáme druhé, bude to náročnější, tak si taky nesmí zvykat, že se všichni celý večer věnují jen jí.
No je to složité, však sama víš....

ducik
6. led 2016

@mullerovaj silně pochybuju. Sice teď bude pár dní jen s tátou, když budu v porodnici, ale zas pak bude chtít prso skrz miminko, si myslím. Holt si ještě počkám 😉

mullerovaj
autor
6. led 2016

@ducik Tak přeji pevné nervy a ať ti vám všechno dobře proběhne a dopadne dobře !

ducik
6. led 2016

@mullerovaj děkuji a nepodobné, taky to máte za pár 😉

nininka23
6. led 2016

@mullerovaj My to zažili s malou také. Před každým spaním hysterický záchvat třeba na hodinu, ale takový, že jsem myslale, že ji klepne. Nakonec pomohlo to, že chodíme spát všichni společně i s tatínkem. Vše se zhasne, vypne a tváříme se, že už jdeme všichni spinkat - spí s námi v posteli. S malou ležíme a jakmile je dostatečně tuhá, tak vstaneme a pokračujeme ve večeru. Přes den taky nespí, už ani nezkoušíme ukládat, večer se to značně zlepšilo a už usíná bez breku.

teriszek
6. led 2016

@mullerovaj jako bys psala o tom my něco nespavci. Od narození prostě nemá potřebu. Spi tak těch 9 hodin a víc ani tuk. Usíná teprve teď a vztava kolem 7 po obědě už nespi jen výjimečně.Je to kolikrát boj ho uspat

mullerovaj
autor
7. led 2016

Nám se teď trochu osvědčilo nechat jí v pokoji svítit a dát do postýlky a kolem ní víc hraček a knížek.
Sice stále nechce jít spinkat, ale když už ji necháme v postýlce samotnou, docela si hraje, povídá a pak usne. Jen jestli jí to takto vydrží.

dana3262
7. led 2016

@mullerovaj neumím si představit odejít z pokoje aniž by starší spal. To by nikdy nedopustil. Musíme u něj být dokud neusne a to trvá tak 1-1,5hod většinou. Taky nic moc 🙂