Mimčo, 10,5 měsíce, umí lézt, ale nedělá to.

rikatoka
31. kvě 2020

Holky, mám 10,5mesicniho chlapečka a uz vic nez měsíc umi lezt po ctyrech, ale téměř nikdy to nedělá... nebo hrozně malo to dělá. Udělá to jen tehdy, pokud chce dolezt k necemu vyvýšenemu a tam se buď postavit nebo kleknout. Jinak jako pohyb vpred má pořád plazeni. Chapete to...? Ale je schopný po tech 4 dolezt třeba fakt 3metry, ale prostě jen někdy. Mám to řešit nebo ho nechat? Dr.na prohlídce říkala, že pokud lezt umi a dělá to spravne, tak je to ok. Ale mě trápí, že se pořád spíš jen plazi a hlavně, že už se všude staví a snaží se obcházet nábytek. A to plazeni ale má hodně na kolinkkach a zvednute bricho, ale ruce na predloktich. Mám pocit, že mu asi vadí dotýkat se rukama země.

squezy
31. kvě 2020

Náš klucik to taky dělal asi 3 týdny a dělala jsem to tak, že když se na větší vzdálenost chtěl plazit, tak jsem ho vzala za hrudnicek jakoby na ty čtyři a říkala mu u toho, že musí dělat "ťapi ťapi". Nenechala jsem ho plazit, když to samozřejmě šlo, člověk se opravdu milionkrát ohl (a to já mám dvojčátka, takže záda trpěla 🙂

lv
31. kvě 2020

Dávat do cesty překážky, smotane deky, polštáře, svoje nohy když sedis na zemi, aby je musel prelezat a nemohl se plazit. Jeste muze být, že se naučil neco noveho v mentalni rovine, placnu treba zvuky, nova dovednost upozadi cca na 3 tydny tu naucenou pred ni, jako by zapomněl, pak se to vrati.

rikatoka
autor
31. kvě 2020

@squezy děkuji za radu. Teď odpoledne jsem to zkoušela, ale zatím bez efektu. V těch rukách se mi jakoby provesil 😀 Asi musím vytrvat. Na záda nic moc no 😀 s dvojcaty vás obdivuju.

rikatoka
autor
31. kvě 2020

@lv to právě u něj nepomáhá, on to preleze. Vyleze na schody, vleze do myčky 😃 s prekazkama problém nemá. Jak říkám, lezt umi, tu dovednost má, ale téměř ji nepoužívá. A to Mě štve. Ale díky za odpověď.

letr
31. kvě 2020

@rikatoka Vydržte, ono se to časem překlopí a začne místo plazení lézt. Já to tak měla s dětmi taky, hlavně s tou první a teď se čtvrtým. Ten se taky jen plazil, i když po čtyřech uměl, ale také jen před překážkou. Stoupal si, obcházel nábytek, klečel, lezl do schodů, ale přesuny po rovině jen plazením. Potom začal občas lézt, třeba 1 metr po čtyřech, ale pak zas plazil. To trvalo možná ten měsíc a najednou ze dne na den se to překlopilo, začal lézt a plazil se jen výjimečně, po pár dnech už vůbec a teď už po těch čtyřech doslova sprintuje (o: Tak se nebojte, chce to jen čas. Když to umí, tak jde jen o to, aby si to časem sám srovnal a zjistil, že lezení je rychlejší.

lennus
31. kvě 2020

@rikatoka U nás pomohlo na radu fyzio zavázat overball velkým šátkem na bříško, což ho nutilo ho zvednout, v roce se začal teprve platit, byl tedy nedonošený a po třech měsících jsem šla na fyzio.

squezy
1. čer 2020

@rikatoka Pokud se ti provesi, tak ještě není připravený. Nám to s jednim fungovalo jak jsem psala, druheho jsme museli zvojtit, aby lezl (rehabka mi ukazala cvik, pak jsme zacvicili doma a 100% už jen lezl). Dej mu tedy čas, můžeš si ho dávat přes stehno, aby byl na čtyřech a tim stehnem hybat dopředu dozadu a u toho dělat nějaké komedie, aby to byla jakoby hra a nebo ho motivuj, aby lezl aspon na menší vzdálenosti. Zvedat ho můžeš zkusit třeba za tyden. A třeba si na to opravdu potrebuje přijít sám 🙂 Držím palce!

rikatoka
autor
1. čer 2020

@letr snad máte pravdu... Mám pocit, že je hrozně tvrdohlavy a dělá si to po svem 🙂 Díky za odpověď!

rikatoka
autor
1. čer 2020

@lennus to jsem už zkoušela, ne teda overball ale plysovy mic, ale byl z toho nešťastný 😃 budu ale zkoušet dále, děkuji za tip.

rikatoka
autor
1. čer 2020

@squezy no já si zas říkám, že když to někdy dělá, tak přece sílu na to mít musí...nevim. Ale je pravda, že jak to dělá málokdy, tak moc jisty si v tom není.

pavelkamat
1. čer 2020

@rikatoka náš 11. měsíční je stejný jako tvůj. Lézt umí, ale stále preferuje plazení. Teď si dokonce začal stoupat 🙃

lennus
1. čer 2020

@rikatoka Náš se taky vztekal, ale pomohlo to

rikatoka
autor
2. čer 2020

@pavelkamat právě to stoupání mě štve, když se ještě pořádně nerozlezl. Ale včera na trávě jsem ho nadzvedavala, jak mi radila @squezy a super, lezl celou dobu. Takže mám radost. Asi na té trávě měl vetsi motivaci 😃

puhelin
2. čer 2020

@rikatoka Ze stoji driv nez leze vubec nevadi. Moje deti to delaly obe. Nejprve se plazily, pak postavily a pak zacaly lezt. Ale lezeni bych urcite podporovala, je to dulezite pro zpevneni. Aby se udrzely pri chuzi i pri tom, az se samy posadi.

squezy
2. čer 2020

@rikatoka No tak super 🙂 Možná to bude fungovat i u vás. Jestli ti bude lézt v trávě, tak když bude počasí, tak určitě to jednou denně praktikujte. On na to přijde za chvilinku i doma ;)

slunickovm
3. čer 2020

@rikatoka a nemate doma klouzavou podlahu? Ze na trave leze a doma moc ne? Nam poradila na fyzio koberec a lezl lip nez na linu na nem se hned stavel

rikatoka
autor
5. čer 2020

@slunickovm máme koberec i lino. Starší syn s tim problém neměl, jak se naučil lezt, tak hned lezl ina tom linu. Je pravda, že malému to trochu víc klouže na tom linu, ale leze i tam. Teď už je to teda lepší, jak trénuje na té trávě, tak už i doma leze mnohem víc. Už to není jen nekdy,když se chce postavit. Venku uz leze 100% času, tak myslím, že za chvilku to tak bude i doma.

karoczde
16. čer 2020

A namete doma dlazbu? Treba mu to klouze a boli ho to do kolinek.. u nás je to stejne:(

rikatoka
autor
16. čer 2020

holky, už je to lezec jako hrom 🙂 Vlastně mu to trvalo jen asi dva dny tréninku na trávě, pak začal i doma více lézt a teď už jen leze. Celkově od napsání dotazu tady to bylo asi 5 nebo 6 dní a lezl 🙂
@karoczde dlažbu nemáme, jen lino a koberec.