Očkování na Covid-19 v těhotenství. Zkušenosti, názory?

jenssy
25. bře 2021

Ahoj holky,
chtěla bych znát Váš názor nebo zkušenosti s očkováním na Covid-19 v těhotenství. Nezjišťovala některá z vás bližší info, zda je to bezpečné apod.? Neustále slýchám, jak je opravdu velký průšvih chytit covid v těhotenství, dochází k předčasným porodům nebo v horším případě k úmrtí miminka ještě před porodem. Další je také velké riziko pro miminko, když má těhotná vysoké horečky...Stále přemýšlím, zda by nebylo menší riziko právě očkování??? Bohužel ale netuším, s kým erudovaným se o tom opravdu pobavit. Vzhledem k tomu, že u nás se těhule moc neočkují, tak není moc informací...ale v jiných zemích patří těhulky mezi běžně očkované a doporučuje se to, tak kde je pravda ☹?

journals
25. bře 2021

@jenssy pokud vim, tak vakciny nejsou testovane pro deti a tehotne zeny. Vic mi k usudku staci a do rizika ockovani (jakehokoliv) bych v tehotenstvi nesla ani omylem

miana
25. bře 2021

Zajímala jsem se o to. Na těhotných testovat je neetické, proto se prostě těhotné neočkují. Doktor mi říkal, že na očkování chodit teď nemám, ale chytit to taky nemám 😀. Když jsem se ho ptala, zda má zkušenost, o níž píšeš (předčasné porody, úmrtí plodu, poškození apod., tak se kroutil. Neznám a nečetla jsem o nikom, komu by to takovouto komplikaci způsobilo. Očkovat se tedy teď nenechám (jsem učitelka a mohla jsem), ale zároveň bych se ráda vrátila do práce a doučila školní rok. Od toho mě doktor zrazuje (asi pro jistotu, nevím...☹)

pexi
25. bře 2021

@jenssy já jsem se informovala, protože se brzy budu moci očkovat a ačkoliv běžně bych byla pro, v těhotenství do toho nejdu...
Pro (vyjma toho, jak očkování chrání běžně) - u žádné očkované těhotné se neukázal škodlivý vliv na těhotenství, někde se těhotné ženy očkují i přednostně, protilatky mělo i dítě očkované matky (dítě = 1 dítě, které se již narodilo a bylo testováno)
Proti - prozatím jen jeden doložený případ očkované matky, které se již dítě narodilo, u ostatních vlastně víme jen, že těhotenství probíhalo dál klasicky, nic víc nic míň; tudíž velmi málo otestováné u těhotných a neznámý dlouhodobý vliv - možná bude vše ok a bude to bezpečná vakcína v těhotenství, ale je zde riziko skrytých vad, které utz nezaznamená (např mentální retardace, která se projeví později).
Probírala jsem to i s lékařkou a obecně jsme se shodli, že pokud je riziko nákazy opravdu vysoké, tak benefity mohou překonat případný risk (třeba u práce na covid oddělení), ale jinak je to zkrátka neznámá a ona sama by do toho nešla.

vikinkav
25. bře 2021

Ja bych se ockovat nenechala, covid v tehotenstvi mi pripada jako mensi zlo, nez ockovani v tehotenstvi. Tak se zeptej gynekolozky, ja se ji na covid ptala pred mesicem a rikala ze zadne tragicke nasledky zatim nepozorovala.

janinasm
25. bře 2021

Já bych se teda taky nenechala v těhotenství očkovat ani náhodou. Navíc, kde slýcháš,že to je průšvih to chytnout v těhotenství. Sama znám několik případů těhulek co ty chytly a vše ok. Co se týká horeček,ty jsou nebezpečný hlavně teda v prvním trimestru a je jedno jestli je to díky covidu nebo chřipce nebo jinýmu zánětu v těle třeba. Já jsem teda taky těhotná a strach z covidu mám velkej,ale zas až tak bych fakt neplasila. A teda zajímalo by mě kde jsi zjistila že kvůli covidu někomu umřelo miminko nebo těhule potratila. Já čtu docela dost ale tohle jsem teda někde neviděla.

mamikry
25. bře 2021

@jenssy Nedavno jsem nekde cetla, ze testy na tehotnych uz probihaji, takze brzy patrne budou nejake vystupy. Ja bych se v tuhle chvili ockovat v tehotenstvi nenechala, ale mam to za par a jsme doma cela rodina, tedy riziko nakazy, i kdyz je, neni pro me bezprostredni. Pokud bych mela rizikove povolani, kde je ta sance velka, ockovat bych se nechala. Nikdo sice nevi, zda vakcina nema vliv na miminko, ale to nikdo nevi ani s covidem a radeji bych si nechala vpravit do tela nezivy vir, nez jeho plnou verzi.

barbora1102
25. bře 2021

Jsem v 13tt a naočkována jsem 1.dávkou. Bohužel jsem o těhotenství v te době nevěděla takže jsem se očkovat nechala ( jsem zdravotní sestra). Po konzultaci s lékařem jsem, ale na 2.dávku už nešla. Pry pro jistotu, nikdy pry nevíme co to udělá. Doufám, že se mi covid vyhne obloukem po dobu celého těhotenství 🙏🙏🙏

tez83
25. bře 2021

@jenssy nabídli mi očkování v zaměstnání.Po konzultaci s gynekologem,který je absolutně pro.Pry je horší to chytit,než být očkován v tehu.Ma pacientu-tehotnou lékařku,ta se nechala a v pohodě.Jsem se na očkování přihlásila,ale nevím,jestli to stihnu...za chvilku nastupuji na mateřskou.Takze uvidím...pořád si říkám,že to můžu kdykoliv odmítnout.

jelenice_zavodnice
25. bře 2021

@jenssy Odpovím přímo na dotaz. V zahraničí probíhají momentálně studie na těhotných. Je dost zemí, které těhotné jako separátní skupinu zatím neočkují ale na doporučení lékaře se může nechat těhotná riziková pacientka naočkovat. (Třeba v Německu to mají). Jak je to v ČR, to nevím, zatím se o tom u nás moc nemluví.

journals
25. bře 2021

@tez83 ty jo, nebojis se? Za me jeden dobry priklad vibec nedava jistotu ze to tak bude i v tvem pripade 😳

me_druhe_ja
25. bře 2021

@jenssy Já jsem rodila v únoru a spousta holek, co byly těhotný plus mínus se mnou, covid prodelaly. Většinou s lehčím prubehem. Ani jedna neporodila předčasně, všechna miminka naprostou v pořádku. Horečka je nebezpečná jak už bylo zmíněno v prvním trimestru, ale neexistuje jen covid (jak se nám media snaží namluvit), takže logicky je dobrý, snažit se neonemocnět ničím. Jinak bych ti nijak nehrotila. A v těhotenství na očkování bych teda nešla vůbec.

jenssy
autor
25. bře 2021

@miana taky jsem ucitelka a tedy mam tu moznost, tak o tom prave premyslim.
@janinasm no bohuzel uz jsem slysela o cca 6 takovych pripadech...tchanovci pracuji na poliklinice, kde jim lezi v hodne tezkem stavu 2 tehule na ventilatoru (mlade, zdrave zdravotni sestry), kamaradky mamka dela na neonatologii a tam uz bohuzel kvuli covidu privezli hodne predcasne narozenych deti a nektera miminka se ani nenarodila ziva ☹ a v neposledni rade jsem to cetla i tady, pribeh nejake maminky, ktere umrelo miminko tesne pred terminem porodu...
Ja zase tak strasne neplasim, ale mam z toho respekt, doma mam maleho prcka a sama jsem tehotna. V okoli mi umiraji znamy ☹

journals
25. bře 2021

A jsou zverejnena nejaka oficialni data, nebo to je vsechno jen jedna pani povidala? Kdyby to bylo tak spatne, tak se o tom mluvi, v tv, tady. Ale zatim mi prijde ze to takovy dopad nema 😶

annynka94
25. bře 2021

Ne, nikdy...

jenssy
autor
25. bře 2021

@journals tak pripady, o kterych mluvim ja, rozhodne nejsou jedna pani povidala, vse jsou to informace od lidi, kteri jsou v prvni linii primo u toho a verim jim.

vikinkav
25. bře 2021

Znam spoustu tehuli ktere prodelaly covid a zatim nevim ani o jedne s potizemi. A na neonatologii jsou same predcasne narozene deti bez ohledu na covid ne? To clovek malokdy vi, cim se to stane.

bbarshaa
25. bře 2021

Mohla jsem jít a nesla a rozhodne bych nechtěla. Všechny kolegyně které byly naockovane měly minimálně 2 dny vysoké horečky po očkováni a bylo jim hodně zle... Naopak všechny tehule co znám měli lehký průběh, když už to chytly a dosavaď vše v pořádku. Takže to je můj názor... A upřímně bych si v těhotenství nenechala píchnout žádný takový sviňstvo o kterým poradně nikdo nic neví co s člověkem udělá za par let natož s nenarozenym dítětem...

jenssy
autor
25. bře 2021

@vikinkav ty o kterych pisu ja, jsou deti pozitivnich rodicek, ale samozrejme se tezko prokazuje, zda by predcasne neporodily i bez covidu.

vikinkav
25. bře 2021

@jenssy rozumim ale to je prave ono. Je to jako se vsim, clovek si musi zvazit pro a proti a podle toho jednat. Co nekomu pripada rizikove, druhy neresi, a naopak 😊 drzim palce at vse dopadne dobre, at se rozhodnes tak ci tak.

miana
25. bře 2021

Je to těžké. Je to pandemie, jsou miliony nakažených těhotných. To, že mezi nimi někdo porodí předčasně, je statisticky jasné...stejně jako by to bylo bez kovidu. Čímž to v žádném případě nezlehčuji. Jen se snažím vyhodnotit míru rizika... Doktor mi chce napsat neschopenku, ale mně to prostě přijde zbabělé. Nechat tam děti, ve škole, které už tak jsou úplně rozhozené...kvůli pravděpodobnosti nula nula nic... ale samozřejmě, kdybych to chytla a měla problémy, nadávat si budu...
Navíc mám dvě školou povinné děti, které do té školy, kde učím, také chodí, takže stejně nebudem odříznutí...

rakasmar
25. bře 2021

Já pracuji v gyn . ambulanci , a pokud vím tak v těhotenství se nemá očkovat proti ničemu, aspon doted to tak bylo . Polovina mých těhotných covid prodělala bez nějakých následků at pro miminko nebo maminku. Což neznamená , že se to nemuže stát , např. u diabetičky. Zároven se ale o nemocné s covidem staráme , tzn nastavíme léčbu , často ji volám , pokud je to akutní vyšetříme i paní s covidem, mělo by to tak být všude..

kvetuska145
25. bře 2021

@miana Ahoj vidím, že to mame dost podobné. Taky jsem konečně tehotna po dvou letech a dr chce at jdu na neschopenku jak se otevřou školky. Učím prdata a taky by asi nebylo moc dobré, kdybych to dostala, ale zas mně přijde sobecké, tam nechat kolegyni samotnou :( V práci to ještě neví, čekám až se otevřeme a uvidíme. :/ Vubec nevím co mám dělat taky. :(

bbarshaa
25. bře 2021

@kvetuska145 Taky dělám ve školce. A nám dnes ředitelka napsala zprávu, ze kdo se nenechal očkovat, bude muset za své náklady a ve svém čase jezdit dvakrát týdne někam na testy... Já tedy mám nastupovat na mateřskou koncem května a teď přemýšlím, ze na tu neschopenku půjdu spis kvůli tomu testování... Protože mě teda zaprve celkem dost vadí ta diskriminace a za druhé si myslím, že spis něco chytim někde na testech než v ty práci. Tam jsem chodila celou dobu, ani jednou jsme nebyli zavřený, nechodila sem tedy k dětem mazlit apod jako dřív a dodržovala vše co šlo a nic nikdo od děti u nás nechytl za tu dobu a to tam měly xkrat pozitivní rodiče.

jana_zofie
25. bře 2021

@rakasmar to neni pravda. Naopak v, tuším 2. a 3. trimestru, je doporučené očkovani proti chřipce a taktéž se hodí očkování proti černému kašli, jde-li to skloubit. Protilátky proti černému kašli se částečně přenesou i na miminko = výhoda. Naopak se nedoporučuje očkovat živou vakcínou, proti žloutence je vyloženě kontraindikovana.
Co se covidu týče, zatím je to kontraindikace z důvodu nedostatku dat. I pri kojeni. (ptala jsem se u nás v nemocnici na hygieně, mam částečný úvazek). Nicméně ty nové studie ukazují, že by to mělo být bezpečně a s přenosem protilátek na plod, stejně tak i kojeni, takže snad dobrý a snad to i prokáží ve více studiích a povolí. Zatím to jsou jen takové kuse novinky z tohoto týdne, ještě jsem nešla po primárních zdrojích, takže nevím, jak moc už to ví, z kolika studií a tak.

kvetuska145
25. bře 2021

@bbarshaa Já právě vubec nevím, jak to bude u nás s testováním, nám jeste nic neřekli. Takže počkám až se uvidíme a podle toho se rozhodnu, ale máš pravdu v tom testování. Já taky jeste nebyla nemocná za tu dobu, ale člověk nikdy neví že, ale nechce se mi přijít o celý plat, vubec jeste nevím jak tohle chodí, jsem tehotná poprvé :D

bbarshaa
25. bře 2021

@kvetuska145 Myslím, že to bude všude stejné, je to neoficiální informace, kterou ji řekli na městské části. Pokud se tedy bude jednat o státní školky, tak to patrně tak bude, pokud nezmění nějak názor... Také jsem prvorodicka, ale pravda je, že být na začátku těhu, asi nad tím přemýšlím jinak. U mě jde maximálně o dva měsíce před porodem, kdyby to mělo být ještě půl roku, tak to taky zvažuju jinak... Tak uvidíme co si na nás vymysli no 😕.

kvetuska145
25. bře 2021

@bbarshaa tak dekuju za informace 🙂 Právě, že jsem na začátku a říkala jsem si, že to do června odchodím a uvidím podle toho, jak to bude přes léto 🙂 Tak hodně zdraví hlavně O🙂

miana
25. bře 2021

@bbarshaa Na testech nic nechytíš...

bbarshaa
25. bře 2021

@kvetuska145 Jo to my budeme mít otevřeno i přes léto 😀. Dekuju, vám taky, hlavně ať nám to všem dobre dopadne 🙂

michaela_2
25. bře 2021

@jenssy moje velmi dobra kamarádka, pracuje jako porodník v poměrně zname porodnici a prý tam tyto případy vůbec neevidují - žádné zvýšené procento předčasně narozených dětí kvůli covidu a přímo v souvislosti s nim, ani žádné úmrtí miminka .....
A já znám osobně z posledního roku dost těhotných, které tím rovněž s miminky prošly bez újmy.
Pokud by ta situace byla tak vážná jak říkají tvoji známí, pochybuji, že by si to media nechala ujít - nemohu dohledat téměř žádné informace, v této souvislosti.