Výpověď v práci, jsem těhotná

katule19
11. led 2018

Dobrý den mám dotaz, dala jsem výpověď v práci k 31.11 s 2 výpovědní lhůtou, ale v prosinci jsem zjistila že jsem těhotná. Firma mou výpověď zpět nejspíš nevezme,co mám dělat dál?

hojda
11. led 2018

A novou práci už máš?

rebe
Autor odpověď smazal
Zobraz
hojda
11. led 2018

Nevím jestli nefunguje něco takového, že když člověk onemocní v té výpovědení lhůtě, tak dokud není uschopněn, tak je stale zaměstnanec, to byl ale asi znamenalo jít na rizikové, ale nejsem si 100% jistá jestli to tak funguje, jen si pamatuju, že u nás ve škole chtěli vyhodit jednu učitelku a ona začala v té výpovědní lhůtě marodit a zůstávala stale zaměstnancem. Pokud máš novou práci, tak nastoupit do ní, i když z toho tam asi mít radost nebudou☹.

anetka1701
11. led 2018

Tak pokud běží výpověd s odchodem k 31.1, tak by bylo dobrý si spočítat podle TP nástup na mateřskou. Pokud se ti vejde termín odchodu na mateřskou do 270 dní od ukončení práce (1.2 je číslo jedna), tak ukecat doktora aby ti dal neschopenku a na mateřskou nárok mít budeš, pokud jsi v tý práci před výpovědí aspoň těch 270 dní byla :D Pokud se to nevejde, nárok na mateřskou nebude. Tam je pak opět možnost rizikovky - neschopenky - až do TP a pak rovnou rodičák.

Pokud jsi akční a nechce se ti sedět 7 měsíců doma, tak si rychle práci najdi 🙂 Neříkej že jsi těhotná, překlepej zkušebku a oznam to až pak. Radost mít nebudou, ale hlavu ti taky neutrhnou...

blahova_andrea
11. led 2018

@hojda to jí sice pomůže mít neschopenku, takže omezování vycházkami za nějakou tu korunu, ale s mateřskou a dalšími věcmi jí to nepomůže.

výpověď jsi podala ty, je trapné dojít, chtít jí vzít zpět a pak jim odejít na mateřskou 😀 nejlíp nastoupit do nové práce. pokud jsi dala výpověď bez toho, že máš novou, tak jsi k tomu měla asi nějaký důvod a v té původní být dál nechceš. buď ještě rychle nějakou hledej a včas nastup a nebo se smiř s realitou a muž s větším finančním břemenem :-/

blahova_andrea
11. led 2018

@anetka1701 270 dní musí být hrazeno nemocenské pojištění, od ukončení PP je ochranná lhůta "jen" 180 dní 😉

hojda
11. led 2018

@blahova_andrea TA učitelka tím asi řešila mezičas, než si našla novou práci.

dominikaromanova
11. led 2018

Tak výpověď bys musela vzít zpět Ty a zaměstnavatel by s tím musel souhlasit. Což nemusí. Ale tak nějak mi přijde dosti nefér vůči zaměstnavateli dát výpověď a pak se tam vrátit jen proto, že jsi těhotná, navíc by ho to omezovalo na další tři roky, protože to Ti musí držet místo. Ale toto je Tvá věc.

anetka1701
11. led 2018

@blahova_andrea vidíš :D měla bych se jít zahrabat, takhle si poplést čísla... :D nicméně jsem koukla na profil a k 31.1 to bude mít skoro přesně 200 dní to TP a vyjít by jí to stejně mělo :D :D

j.a.n.i
11. led 2018

@anetka1701 Pro to, aby měla nárok na mateřskou nemusí doktora ukecávat o žádnou neschopenku, buď se vejde do ochranné lhůty a pak nárok mít bude bez ohledu na to, co bude dělat v mezidobí nebo nevejde a pak ji neschopenka nepomůže.

anetka1701
11. led 2018

@j.a.n.i to je pravda, ale pokud nastoupí do jiné práce tak ochranná lhůta zanikne a bude se řešit nová z nové smlouvy. Pokud by šla na UP tak by jí tam dělali kvůli tomu že je těhotná dost obštrukce (některý paní tam jsou na přesústa)

blahova_andrea
11. led 2018

@hojda tak učitelé jsou kapitola sama pro sebe, ti toho mají hodně jinak 🙂

blahova_andrea
11. led 2018

@anetka1701 někdy je to špatná informace, někdy překlep, jak hlava myslí rychleji než prsty píšou 😀 věřím tomu, že jsi asi i věděla dobře, jen špatně napsala, tak jsem to opravila pro ostatní

anetka1701
11. led 2018

@blahova_andrea já tomu říkám těhotenská demence, protože zákoník práce bych měla mít zmáklej i když mně někdo vzbudí ve tři v noci a chce konzultaci :D :D :D A to jsem to zrovna včera počítala jedný paní - a dobře...

blahova_andrea
11. led 2018

@anetka1701 no vidíš. hlavně, že je na co to svést! 😉 😀

j.a.n.i
11. led 2018

@anetka1701 Ne, žádná lhůta ji nezanikne, naopak se její běh přeruší, takže pak může nárok vyjít i někomu, komu by těch 180 dnů nestačilo. A jaké obstrukce tak reálně může UP těhotné dělat, akorát může úřednice házet obličeje, ale jinak nemůže nic, zaregistrovat ji musí...

anetka1701
11. led 2018

@j.a.n.i tak tohle si zejtra schválně vyhledam, ale ochranná lhůta se počítá ž posledního zaměstnání. Takže pokud nastoupí jinam, tak stará jako by nebyla a pokud nastoupí do nové práce tak ji pak bezi nova a znova při ukončení pracovního poměru. Tím jsem si celkem dost jistá a divila bych se pokud by nastala nějaká změna kterou jsem nezaregistrovala...

astyna
Autor odpověď smazal
Zobraz
blahova_andrea
11. led 2018

@j.a.n.i já mám taky za to, že je to jak píše anetka. ochranná lhůta přece běží vždy z posledního zaměstnání a je dlouhá max. tak dlouho, jak dlouho trvalo to zaměstnání, ne? tedy pokud je to méně než těch 180dnů? jako pokud budu pracovat někde tři měsíce, tak mám max. tři měsíce ochrannou lhůtu, ne? nebo si to pletu třeba s nemocí a u těhu je to jinak?

j.a.n.i
11. led 2018

@anetka1701 Žádná změna nenastala, tak jak píšu já je to už minimálně od roku 2009... a jinak s ochrannou lhůtou tam není žádná formulace o posledním zaměstnání, je tam pouze formulace o zaměstnání, které skončilo v těhotenství... každopádně hledat to nemusíš:

§ 15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů.

vapka
11. led 2018

Můžeš nastoupit na rizikové těhu a dostat neschopenku? pokud ano, tak nastup klidně až dostaneš těhu průkazku, jinak nastup do 7 dní po ukončení pracovního poměru (což je ochr. lhůta). Nárok na mateřskou Ti vznikne určitě, pokud jsi zaměstnaná v posledních dvou letech alespoň 270 dní.... a nastoupíš na mateřskou dovolenou do 180 dní od ukončení pracovního poměru (ochr.lhůta pro těhotné), což stíháš... Ale klidně můžeš zaměstnavateli oznámit, že jsi těhotná a že by výpověď měl stáhnout....

dominikaromanova
12. led 2018

@vapka ,

výpověď podala sama autorka, takže zaměstnavateli to může být u zadnice. Zaměstnavatel nemá žádnou zákonnou povinnost brát výpověď autorky zpět. A upřímně, byl by dost sám proti sobě, když by její výpověď bral zpět.

kaja2016
12. led 2018

Taky bych se zkusila na ferovku domluvit se zamestnavatelem, pokud s tebou byli spokojeni, treba by jim nevadilo si te tam ponechat. Jinak bych to ted rychle jeste resila neschopenkou, to muzes tusim az 7 dni po ukonceni pracovniho pomeru, jinak ti hrozi, ze nebudes mit narok na materskou, prvnich 14 dni neschopenky ti nikdo nezaplati, pak za tebe bude platit stat a bude se to vypocitavat z predchoziho platu. Hledat zamestnani tehotna je problematicky, budto jim to reknes na ferovku a malokdo te zamestna a nebo musis lhat a doufat, ze nebudes mit nevolnosti, spineni, nebo neco dalsiho, kvuli cemu bys musela zustat doma a dostala vypoved ve zkusebce stejne. Dalsi vec je, ze na nekom je treti mesic uz dobre videt, to taky hrozi vypoved, podle me je to zbytecny stres. Takze kdyz tu nemame zakony postavene tak, aby si tehotna mohla bez problemu najit praci a prejit na materskou, tak bych sla do te neschopenky. Na te neschopence bych chvilku vyckala a hledala si praci s tim, ze bych je informovala o tom, ze jsi tehotna.
Pokud by to neakceptovali, tak bych na te neschopence zustala do konce tehotenstvi a presla rovnou na materskou. Na tu narok mit budes pokud jsi pred nastupem na neschopenku za posledni dva roky odpracovala tusim cca 270dni. Pravidla k ziskani materske ti reknou na ministerstvu zdravotnicti.

j.a.n.i
12. led 2018

@kaja2016 Ježiš, když o tom nic nevíš, tak neraď - pro nárok na mateřskou nemá to, zda bude nebo nebude na neschopence žádný vliv.

dominikaromanova
12. led 2018

@kaja2016,
upřímně? Řekla bych, že zákony zde jsou postavené celkem dobře. Radit někomu ať jde na nemocenskou je sice fajn, ale má to takový celkem drobný háček, pokud lékař nevidí důvod ženu poslat na rizikové těhotenství, neschopenku by jí neměl napsat.

kaja2016
12. led 2018

@j.a.n.i
@dominikaromanova Nemam silu se svama dohadovat. Autorko, kdybys mela zajem o radu, byla jsem v podobne situaci, napis SZ.

@dominikaromanova

rebe
12. led 2018

@kaja2016 Neřeknou pravidla k získání mateřské lépe na správě sociálního zabezpečení? Co s tím má co dělat ministerstvo zdravotnictví?

kaja2016
12. led 2018

@rebe mas pravdu, mpsv materska, rodicak up🙂

j.a.n.i
12. led 2018

@kaja2016 ne, mateřskou opravdu neřeší mpsv... a jinak se nejspíš nemáš sílu dohadovat protože o tom moc nevíš. Jinak není problém napsat jak to je a podložit to argumenty.

kaja2016
12. led 2018

No tak jsem se spletla, proboha, vy jste se nikdy nespletly, chtela jsem napsat autorce o te neschopence, protoze neni fer, aby zustala bez materske. Kdyz vite, jak to je, tak to napiste a nenavazejte se do me s jedinym zamerem mez ztrapnit. (ted jeste nektera z vas asi poznamena, ze jsem se ztrapnila sama). Praci v tehotenstvi neni snadny ziskat, spis bych rekla, ze nemozny. Je to totiz pro zamestnavatele dost nevyhodne. Me to teda prijde diskriminacni a ne dobre postaveny zakon. Byla jsme v podobny situaci, chtela jsem poradit, nejake detaily ohledne toho, ktere ministestvo co resi se prece daji opravit, doresit, jestli je teda vasim zamerem autorce dobre poradit a neresite si tu uplne neco jinyho....A nemam silu se dohadovat, protoze mam doma nemocny dite, ktery nemuzu vzit ven a do toho jsem je me blivno a mota se me hlava, tak relaxuju tady na koniku, zjevne na blbem miste😀DDDDD