Crohnova choroba, léčba a těhotenství

misa2605
11. bře 2017

Ahoj všem

Mám diagnózu Crohnovy nemoci asi 2 měsíce, před tím jsem měla půl roku problémy, nejdříve mě léčili na dráždivý tračník. Začala jsem Pentasou, na tu jsem měla alergii, pak nasazem asacol a entecort, taky moc nezabíralo, zvýšena dávka asacolu stále entocort a k tomu Prednison 5. Před vzplanutím nemoci jsme chtěli druhé miminko, teď bohužel nevím, zda a kdy to vůbec půjde. Když nezaberou kortikoidy možná budu moci nastoupit na Biologickou léčbu. Měla jste některá podobné zkušenosti? Jak dlouho vám zabírala léčba a po jak dlouhé době léčení jste mohla otěhotnět? Vedlejší účinky prednisonu?Děkuju za vaše zkušenosti.

maxiste
14. bře 2017

Ahoj Míšo, mohu-li radit z pozice dcery muže, který na Crohna trpěl léta a mělo to několik mezníků, nepřistupuj na tuto léčbu. Nic ti to neřeší, dlouhodobě to naopak vše zhorší. Můj táta na to před 3 lety nakonec zemřel. Ne přímo na Crohna, ale na následky léčby. Někomu biologická léčba pomohla, ale to procento také není vysoké. Co jsem ale za mnoho let vypozorovala je právě spojitost se stravou. Pěkně o tom píše p. Mára, který sám má UK, ale tyto nemoci jsou si podobné a to nejen léčbou. Otci také velmi prospívala změna stravy, ale jak se říká, starého psa.... Prostě nebyl ochotný změnit životosprávu.
Ayurvéda a TCM říká, že tyto nemoci umí léčit. Možná bych zkusila dříve, než necháš lékaře, kteří to vyléčit neumí předepisovat kortikoidy.
Zde odkaz na Máru: http://blog.petrmara.com/ulcerozni-kolitida-pal...
A má na Vimeo i videa, pokud s e ti nechce číst. Moc držím pěsti....
L.

misa2605
autor
14. bře 2017

@maxiste
Děkuji moc za odpověd, je těžké říct, nenechat cpát doktory do sebe léky, já jsem na začátku jen četla, různé účinky, zkušenosti druhých a tak, zkoušela jsem i detox podle Jonáše, teď se mi trochu ulevilo po kortikoidech, nemám velké dávky, beru 10mg denně, doufám, že jak sklidníme zánět kortikoidů se zbavím. Takže bych pak chtěla zkusit TCM. Také jsem si koupila puškvorec, všichni s Crohnovou chorobou jej moc chválí, takže určitě nechci zůstat na lécích, jen jsem měla bolesti- křeče, S kterýma moc nejde fungovat. O ketóze jsem slyšela, ale taky ta léčba není potvrzená a asi ani vhodná pro každého. Na různých fórech jsem našla xxx lidí, kterým zabraly léky i kortikoidy, dalších xx, kterým zabral bio léčba, některým nezabralo nic... je to asi těžké, ale člověk asi musí zkoušet a nevzdávat to. Ještě jednou díky!

giselka
15. bře 2017

@misa2605 co se týká léčby, někdy to trochu trvá, než se najde ta správná, která ti bude sedět. Před těhotenstvím jsem se už nějakou dobu léčila, v té době jsem brala salofalk (něco jako asacol) a entocort, zvládla jsem to v pohodě. Druhé těhotenství to zhoršilo, po porodu jsem musela brát prednison 60 mg. Momentálně beru imuran na potlačení imunity. Těhotenství je v tomto sázka do loterie, může nemoc zlepšit, ale i zhoršit. Může to být i indikace k císaři.
Po prednisonu můžeš být oteklá, ale nemáš moc vysokou dávku.
Pokud budeš mít problémy, musíš držet přísnou bezezbytkovou dietu a postupně zkoušet, co můžeš jíst a co ne. Popřípadě si můžeš koupit Fresubin, Nutridrink nebo něco na ten způsob.

kovalcice
15. bře 2017

@misa2605 Dobrý den, můžu se zeptat, jak dlouho trvalo než vám přišli na Crohna a jaké jste měla po celý den problémy? Mě diagnostikovali dráždivý tračník.

misa2605
autor
17. bře 2017

@kovalcice, trvalo to půl roku, jelikož jsem měla výsledky krve v normě, doktor mi tvrdil, že to je draždivý tračník, ale problémy se mi vracely měla jsem velké bolesti a crp se mi zvyšovalo, tak mě vzal na kolonoskopii, ale ta nic nepotvrdila, jelikož se nedostal do tenkého střeva, ale jen do tlustého a já mám crohna v přechodu 12-15cm tlusté-tenké střevo, což je prý nejčastější výskyt. Poslal mě dodatečněˇna další sono, které jsem sice absolvovala pár měsíců před tím, sle tentokrát to byla paní, krerá věděla, co dělá... ta přímo na sonu podezření na Crohna diagnostikovala, pro potvrzení jsem musela absolvovat CT enterografii. Kde vše bylo potvrzeno.

misa2605
autor
17. bře 2017

@giselka, ano to je pravda, bezezbytkovou dietu jsem držela od ré doby, co mám crohna, teď tomu trochu začínám povolovat, jelikož mi asi zabraly konečně kortikoidy a cítím se lépe. Jen uvažuji nad tím, co vlastně ts klidová fáze je, fáze bez kortikoidů a léků bez problémů? Nebo jen fáze kdy nemám bolesti? Na asacolu a entocortu jsem netrpěla průjmy, ale měla jsem stále křeče a kručení, teď už bolesti ustávají. Takže bych jen chtěla vědět čím se řídit. Zkoušela jste také i nějakou alternetivní léčbu? Tcm nebo pití puškvorce? Zabralo vám něco?

misa2605
autor
17. bře 2017

Otázka pro všechny, kdo mají zájem. Zkoušely jste nějakou alternativu léků? TCM? Celostní medicinu? Pití puškvorce? Zabralo vám něco lépe? Budu moc ráda za podněty.

giselka
19. bře 2017

@misa2605 zkoušela jsem kdysi dávno, různé bylinky a čínskou medicínu, nicméně nepomohlo. Ale na každého funguje něco jiného, takže proč to nezkusit. Někdo si chválí chlorellu. Klidová fáze (remise) je prostě období, kdy se nemoc nijak neprojevuje, i při braní léků.

misa2605
autor
23. bře 2017

@giselka Tak uvidíme, teď mi jedna kolegyně nabízela Aloe od LR a jejich colostrum a probiotika, že je to podpůrná léčba ke Crohnovi a aloe na sebe váže ty hnusy z kortikoidů. Asi budu zkoušet, co se bude dát. Léřba kortikoidů asi uabírá pomalu, teď jsem měla klid cca 14 dní, ale včera zase totální křeče a bolest střev. Asi to chce všechno čas.

lufinka3011
2. srp 2017

Ahoj Já mám Crohna asi tři roky . Mám ho v blbém místě u dvanáctníku. začínala jsem na Imuranu při kterém otěhotnět můžeš a nemůžeš kojit, bouhužel sem mi po něm rozjel zánět slinivky , tak mi dali kortikoidy Prednison docela vysoké dávky tím se to sklidnilo a poslali mě na biolku. Začínla jsem na Humiře (HUMIRA) při kterém jsem v pohodě otěhotněla a porodila krásného a zdravého chlapečka (už má 2 roky) mohla jsem sní i kojit . Asi po půl roce co jsem plně nekojila se mi to rozjelo zpátky takže zase prednison a jiná biolka Remsima na které jsem byla asi 4 měsíce a zjistilo se že mi nezabírá. Ted jsem na Entyvio asi půr roku a mám klid a nejlepší výsledky za celou dobu. A doktorka mi dovolila znovu otěhotnět.....takže nevěšte hlavu vše se dá zvládnout

cambra
2. srp 2017

Dobře ráno...mam crohna 10 let...od 21....prosla jsem si í biologickou léčbou.. lze o tom psát slohy...ted se snažím o miminko...leky neberu pár let...crohn je velmi individuální.. nenechte se příliš ovlivňovat tím co pomohlo nebo nepomohlo druhym.Rok a půl jsem byla téměř na kopačkách.. .4x mě hospitalizováni a nyní mám klid....ano mám k tomu další autoimunitni onemocnění.. .buď vliv crohna nebo biologické léčby nebo to prostě tak je...s tím nic neudelam...jistě víte že crohna má spojitost s mnoha dalšími věcmi.. ..ale hlavně to chce být bez stresu což jde dost těžce 😂 ale vše se dá.. ...krom crohna se mi rozpadají drobné cévy v tele.
Kvůli kortikoidum by těhotenství mělo být až cca rok po tom co je nebudete brát.. .ostatní léky nevím... mate-li dotazy ráda zkusím pomoc...ale stále platí že to je individuální. Jedná nektarinka nic neudělá a druhému ucpe střeva.. ..jelikoz má pistele...hnisave kanalky.....je toho k tomu vážně hodně.. .

suzzina
13. říj 2017

Caute mam crohna od 8 let a momentalne mi je 30..crohn me zlobi na prechodu mezi tenkym a tlustym strevem.mam za sebou x operaci,balonkovych dilataci (mimochodem tohle me osobne nepomohlo nikdy),taky jsem prosla fakt mizernou zkusenosti a to kdyz uz se bali operace tak moc ze bych umrela ze mi vysili strevni vyvod to bylo ze zacatku nefalsovane peklo pak jsem zacala zjistovat jak to nejlip prezit a zvladla jsem to. zkousela jsem i ruzne alternativni lecby jako puskvorec,bylinky,dokonce kralici peptidy po kterych jsem se probrala ve spitale a vysolila jsem za to 20.000kc ,ale co mi osobne dela nejlip je marihuana,krasne uvolni bolest a clovek se celkove uklidni a uvolni...o 100% jsem otocila svuj zivot zbavila jsem se lidi kolem sebe co vysavaji energii,obklopila jsem se rodinou a pozitivnima myslenkama a hlavne jsem se zamerila na sebe.ucila jsem se jak dychat coz taky dost pomaha jak usnout tak uvolnit se. A ted jsem 2 roky v remisi a je mi skvele 🙂 clovek se nesmi vzdat jine telo nedostanete a crohna mame navzdy. Holky drzte se je to sice svina nemoc ale na svete jsou horsi veci...😉 cuuus

lenysek1988
14. říj 2017

Ahoj, sice moc neporadím s problémem ale mám švagrovou která tím trpí. U ni se na to přišlo už jako u malého mimča. Měla problém s mlékem. Někdy v patnácti letech ji vzali kus střev. Tchýně říká že asi půlku. Tím se to trochu vyřešilo. Zda bere léky netuším. Ale díky těhotenství se ji u konečníku udělala píštěl. První ji "likvidovali" po porodu a druhou během druhého těhotenství. První se špatně zahojila. Teď po třech letech od druhé operace je kousek od zbavení píštěle. Bohužel tohle se může objevit zas a někde jinde. Třetí těhu ji nedoporučují,ale už má dva krásné kluky. A taky ji je 36let. Prošla dvakrát císařem a střeva dostávala zabrat. Dělají ji dobře ostrá jídla. Střeva se ji uklidní a nemusí si brát ani žádný prášek proti bolestem.

misa2605
autor
14. říj 2017

@suzzina Dobrý den, mohu se zeptat Marihuana v jakém stavu? Pečete, kouříte, kapete kapky konopí?Děkuji

suzzina
14. říj 2017

Misa2605 dobrý den dle mého kapky (fénixovy slzy)jsou uplne nejlepsi,nicmene opravdu dobre kapky neni tak uplne lehke sehnat a jejich cena je velka.dobré jsou luhované caje to Vam projde celým strevem.Ale kdyz uz vecer vim ze nikam nejdu tak si to klidne zakourim(ne se zhulit jak paprika 🙂.. ) staci bohate 2krat si potahnout,financne tohle vychazi moc dobre kdyz si srovnate jakou to prinese ulevu.muj doktor o tom ví a schvaluje mi to.

misa2605
autor
15. říj 2017

@suzzina mohu se tedy zeptat které fénixovy kapky jsou tedy dobré? Nemám s tím zkušenosti, navíc teď to asi stejně nemohu praktikovat, jelikož se mi 4 měsíce po operaci podařilo otěhotnět, ale před tím jsem o této léčbě také slyšela a dokonce našla i návody na výrobu Fénixových slz, ale toho jsem se bála. Děkuji moc za radu.

suzzina
24. říj 2017

@misa2605 Tohle slozita otazka ...nekdo kdo Vam to vyrobi nelegalne protoze jestli nekde kapky sezenete legalne tak nebudou mit nikdy tak dobry ucinek...budou mit v sobe minimum slozky.a k priprave dobrych kapek je potreba dost kvalitni travy takze pocitejte i s peknou palkou na zaplaceni

misa2605
autor
24. říj 2017

@suzzina fénixovy kapky se dají koupit v různých koncentracích max je asi 30%v vždy bez obsahu Thc, ale ta cena je teda příšerná, přes 7 tisíc, ale některé uživatelky psaly, že jim pomáhá i 10% na sklidnění crohnovy choroby.

suzzina
24. říj 2017

Njn to jsou presne ty kapky co sezenete legalne...ja bych za to penize nedala. ...urcite zalezi jak je crohn rozjety a nezapominejte ze kazdy ma takoveho toho sveho crohna ...nekomu to muze zabrat a nekomu zabere uz je fakt ze si mysli ze to zabere (placebo)..to je fakt individualni.kazdopadne Vas od toho nechci odradit to vubec ne.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru