Ucpané dutiny v těhotenství. Co na to zabere?

1leny
5. únor 2022

Ahoj,
už jsem trochu zoufalá, tak zkouším, jestli mi třeba někdo ještě něco zaručeného neporadí. Už týden mám zadní rýmu a ucpané dutiny.. Huhlám a nemůžu vůbec dýchat, ale smrkat jde minimálně. Pravidelně inhaluju nad horkým hrncem, máme inhalátor, takže inhaluju vincentku, do toho i proplachuju nos a stříkám mořskou vodu. Ale vůbec nic zatím nepomáhá, aby se mi rýma spustila.. Jsem z toho unavená, ale jakmile si lehnu, tak se mi nos ještě víc ucpe a já se začnu dusit. Nenapadá vás, co by ještě šlo? (Normálně bych si stříkla muconasal a bylo by, ale jsem v 1. trimestru, tak se všemu vyhýbám:(( ).
Díky za rady! 🙂

terkezz
5. únor 2022

@1leny Měla jsem to samé ale už nevím v kolikátem trimestru:( nejspíš ve druhém a já si teda šplíchala vždy ráno a pak na noc Olynth a malej je zdravej jak ryba😀 zkus se poradit s gynekologem nebo v lékárně
Mně taky nikdy žádné mořské vody atd. nepomohlo

vendelinka08
5. únor 2022

Na ucpaný nos používám vzdy nalepky zelené od Tiande. Zabiraji ihned, stačí malinký proužek na koten nosu a dýcháš. Nemáš nekoho v okolí, kdo Tiande dělá?

vendelinka08
5. únor 2022

Ještě chci napsat, nepropaguji7 Tiande, ale zrovna tento vyrobek6 používám na mnoho věcí a vzdy funguje. Dávám i dceři a synům... používám uz mnoho let.

pe_tu_ss_ka
5. únor 2022

@1leny mě na tohle pomohlo v těhotenství kozí kolostrum v max dávce 3x5 tablet.. týden jsem se s tím otravovala, az jsem nakonec vlezla malému na kolostrum a nekecám, dondruheho dne se začaly trhat mega hleny, který jsem vysmrkávala a vykašlávala.. Do 4 dnů mi nic nebylo.. (kupujeme od betuly). Jinak olynth jsem taky používala, pro jistotu teda ten dětský.
Já se nemohla ani ohnout, jinak mě bolela hlava tak, že jsem myslela, že mi vypadne mozek 🙈

1leny
autor
5. únor 2022

@pe_tu_ss_ka o tom jsem už taky přemýšlela.. Ráda bych si vzala něco hned a jediná lékárna, co tu mám poblíž otevřenou má jen tohle.. myslíš, že by to taky zabralo? já vlastně ani nevím, jestli tohle v těhotenství můžu..:( https://www.pilulka.cz/barnys-kolostrum-s-betag...

1leny
autor
5. únor 2022

@vendelinka08 Tak to bohužel nemám.. Ale zkusím do budoucna sehnat na vyzkoušení! Děkuju za tip!!

fialkadel
5. únor 2022

Pridavam se k @vendelinka08, taky jedine s čím dokážu poslední dny spat aniž bych měla ucpaný nos. Moc doporučuji

polakovakl
5. únor 2022

Mně na ORL i v lékárně řekli, ať si koupím nasivin pro miminka a proste si ho vezmu, když to jinak nejde. Měla jsem teda i horečky a kašel, tak ze sem měla stopkasel a paralen a nějaký bylinkovy pastilky. Ve finále i physiomer s eucalyptem byl fajn. Ale trpěla jsem na to i před tehotenstvim a teď v třetím trimestru mám pořad pocit ze se dusim a nemůžu dýchat nosem. Nic z nej neteče ale je ucpaný a veškerý sekret zaschlý na sliznici. Akorát krev z nosu mi teče často 😔🤦‍♀️ Je to na prd, ale musíme to vydržet.

tasimia
5. únor 2022

@1leny normálně použij Olynth a klidně Muconosal. Ja je běžně používala - ale mě teda nenapadlo zkoumat, zda se můžou kapky do nosu nebo ne, až pak mě na to někdo upozornil, ptala jsem se dr a ta říkala, že bych musela vypít snad dvoje kapky aby se to dostalo k miminku 🙂. Takže pokud se fakt trápíš, ty kapky použij.

malanoha
5. únor 2022

Když jsem měla v těhotenství velkou rýmu, tak jsem si normálně před spaním stříkala nějaký Olynth apod, abych se v noci nedusila. Mám dvě zdravý děti, zelený tykadla jim z toho nenarostly. Zbytečný trápení.

pe_tu_ss_ka
5. únor 2022

@1leny ono ani kravské kolostrum není špatné, jen to kozí má vícero vitamínů a minerálů, kvůli jejich stravě (krávy jen trávu a kozy i kořínky a větvičky). Ale určitě tím nic nezkazis.😊 a myslím, že v těhotenství to nevadí, přeci jen je to jenom mlezivo. Nezkoumala jsem tohle, cos poslala. Mám pročtené jen to betula kolostrum, které je sušené mrazem, takže si zachovává všechny vitamíny a minerály a není tam nic přidaného.

martt
5. únor 2022

@1leny Na ucpané dutiny, hlavně neinhalovat páru nad hrncem. Nejlepší jsou Urbanovy koupele - namočit ruce do co nejvíc teplé vody co vydržíš a zalezt alespoň na pul hodiny pod peřinu. Ryma by se měl sama uvolnit. Tohle my doporučovali v nemocnici na ucpané dutiny.

lenkalubina
5. únor 2022

Normálně si stříkni Olynth (měla jsem ten pro děti) protože u mě to došlo tak daleko,že mi museli na pohotovosti píchat ucho😭dr mi tam řekla,že furt lepší stříknout kapky než skončit na atb.

elesse
5. únor 2022

Mam ted totez, nahrivam, pres den morskou vodu, ale na noc si davam normalni nasivin. Jinak nemuzu dychat a nespim. Takze v ramci prvniho trimestru s nevolnosti a dvouletakem, co se v noci budi, se snazim prezit:D

vendelinka08
6. únor 2022

Já tedy v těhotenství ma ucpaný nos v noci trpěla a to jsem rýmu neměla. Me zadny nosni spreje nepomáhají, proto si lepim nálepky a spím celiu noc a dýchám nosen.

vendelinka08
6. únor 2022

@1leny kdybys měla zájem, budu si teď objednávat, mohu ti pak poslat poštou

rubesovak
6. únor 2022

@vendelinka08 synovi dávám také, ale byla jsem několikrát upozorněna že těhotné tyto náplasti nesmí☹

rubesovak
6. únor 2022

Měla jsem ucpané dutiny od 22tt až jsem nakonec skončila na ATB a krok konvicky, a mořské vody s mědi jsem dostala nasivin. Nahřívala jsem i UV lampou, strkala rymovnik do nosu a mazala se rymovnikovou mastí. Teď v 37tt to začalo opět, ale naštěstí jsem to hned podchytila tou mořskou vodou s mědi, a stačilo asi 3x na noc střihnout nasivin a dostala jsem teda sinupret tabletky- jsou v těhotenství dovolené. A doporučený čaj z lípy, bezu nebo odvar z lotosu na odhlenění.

1leny
autor
6. únor 2022

Ahoj holky, moc děkuji za všechny Vaše rady! Nakonec jsem včera naběhla do lékárny, koupila to kolostrum a dětský Olynth, večer napařila ty ruce a do toho pokračovala s proplachováním nosu a Vincentkou v inhalátoru.. Nevím, co z toho zabralo, ale dnes je mi líp! Začala jsem víc smrkat a vykašlávat. I na hlase je to znát o trochu méně.. Takže strašně moc děkuju za vaše rady!!!

Ještě dodám, já jsem se vždycky ptala na kapky v lékárně a tam byli vždycky strašně striktní, že prostě nesmím nic! A když už něco málo, tak spíš až po prvním trimestru. Tak jsem z toho byla trochu vybátá. A taky jsem dost inhalovala ty horké páry s eukalyptem nad hrncem a to teda musím říct, že mi spíš uškodilo, jak jste tu už psaly. Přišlo mi, že mi dutiny pak spíš natekly a nešlo vůbec nic:(

Ježiš mně se tak ulevilo.. 🙂

1leny
autor
6. únor 2022

@vendelinka08 Já moc děkuji za nabídku, ale zatím jsem to zvládla takhle, tak zatím to ještě nechám. Ale moc děkuju 🙂🌷

vendelinka08
6. únor 2022

@rubesovak nevim, ale lepila jsem si centimetrový proužek na nos. Jinam jsem nelepila. Ono v těhotenství nesmíš nic, nebot na to neni studie, ale zrovna na nos bych to nehrotila. Na zada bych to nelepila. Vis jak to je ...a pak se těhotné zeptají, jestli se mohou nechat ockovat na Covid...to jen tak pro přirovnání.

rubesovak
7. únor 2022

@vendelinka08 já s tím jinou zkušenost nemám, posílala mi je kamarádka když jsme měli všichni covid a jediné na co mě upozorňovala bylo, že ja se je lepit jako těhotná nesmím. Víc jsem nezjišťovala

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru