Ultrazvuk 30+6 - krátká stehenní kost a riziko růstové restrikce

carbla
8. bře 2019

Dobrý den holky, ráda bych se zeptala na váš názor na výsledky ultrazvuku týkající se zvýšeného rizika růstové restrikce 1:116 a prý krátké stehenní kosti k tt těhotenství a velikosti miminka. Dnes mě na ultrazvuku vyšetřující lékařka vyděsila tím, že kvůli zvýšenému riziku růstové restrikce. je prý velká možnost, že by mělo miminko zkrácené obě nebo jednu nožičku. Do teď se nikdo o takových problémech nezmiňoval a vše probíhalo tzv. na 100%. Prosím o nějaké další info, zdali jste se s tím některá nesetkala, jsem z toho špatná. Děkuji

cilkat
8. bře 2019

My v tomhle týdnu měli FL 56, což prý odpovídá 29tt +2. Takže soudím, že vaše hodnota 54 bude odpovídat nořičce v 29 tt (tj nějakých 28 + x), což je zhruba na hranici normální odchylky. Takže i kdyby vaše miminko mělo kratší nožičky, nebude to nějaká extra trága. Starší syn (teď tři roky) má taky od narození kratší nožičky a relativně velkou hlavu. Je to porstě určitej typ postavy, není tam žádný zdravotní problém (holt do trička se sotva narve do 98, kalhoty 92 jsou mu spíš dlouhý). Z naměřený hodnoty bych řekla, že pokud se nezačne dít něco mimořádného (a pokud to není jen chyba měření), budete na tom podobně.

jupiter2013
8. bře 2019

Mý oba synové měli stehenní kosti kratší než jak měli mít. Odchylku až 3 týdny. Hlava zase obr velká, zbytek normál. Nikdo nic neřešil. IUGR neboli růstová retardace- restrikce plodu se před léty léčila infuzema Glukózy, v současnosti se spíše sleduje jak funguje placenta, jestli dostatečně vyživuje plod , a řešení je ukončení těhotenství - při celkovém neprospívání dítěte v děloze, ale to není tvůj případ. Když se miminku daří jinak dobře a ostatní parametry v pořádku, bude to spíše dědičné a když se mimi narodí, není to ani znát, že má ty kostičky kratší.

ivular
9. bře 2019

A nemáte v rodině kratší nohy? Jinak teda nepřesnost v měření taky může udělat své..

lobella
9. bře 2019

Mala mela ve 31tt o 3 tydny delsi nozicky nez by tabulkove mela mit, pak jsem byla ve 34tt na ko v porodnici, kde nozicky zmerili, ze jsou zas 2 tydny pozadu...nestresuj se, kliknou trosku jinak a uz tydny litaji sem a tam

carbla
autor
9. bře 2019

Holky, moc vám děkuji za odpovědi, po odchodu z nemocnice jsem měla málem pocit, jako bychom měli mít liliputa a přitom do té chvíle se nikdo o ničem nezmínil, tak ve mě hlodal fakt špatný pocit. V úterý jdu na kontrolu do poradny, tak se ještě poptám na možná rizika atd. Od utz tuším ve 12. tt beru anopyrin právě kvůli dostatečnému průtoku cév a vyživení mimi v poslední části těhotenství kvůli zvýšenému riziku růstové retardace, ale bylo mi řečeno, že je to vlastně jen kdyby náhodou, tak jsem se tomu až tak nevěnovala. Jinak genově to máme z mojí strany spíše naopak, já měřím 171 cm a mí rodiče jsou vyšší, přítel je o pár centimetrů vyšší, ale jeho rodina je spíše nižší postavy, takže je možné, že bude mimi opravdu menší. Nechtěli jsme vědět pohlaví miminka, takže netuším, zda-li je opravdu větší obvod hlavičky a kratší stehenní kosti známkami chlapečka (ale cítím už dlouho, že to bude kluk).

ale ještě jednou děkuji za uklidnění, po přečtení vašich komentářů snad i usnu 🙂 jste zlaté

lnk84
13. bře 2019

@carbla Upřímně řečeno, já těm ultrazvukum moc nevěřím. V minulém těhotenství jsem musela na vyvolávání, kvůli nízkému vahovemu odhadu - 2500g, narodil se mi chlapeček 3050g. Teď jsem byla na ultrazvuku - odhad 3380g - druhý den se mi narodil kluk 3980 g.. Vám tam k normálu chybí asi dva nebo tři milimetry, když se mohou seknout o třičtvrtě kila...

katnessie
14. pro 2022

@jupiter2013 Dobrý den, mohla bych se zeptat, kdy Vám přišli na kratší stehenní kostičky? A jaké měli během vývoje zpoždění? My jsme 20tt měli zpoždění tři týdny, hlavičku a bříško v pořádku. Ručičky neměřili. Ale do zprávy nám uvedl dr, že má všechny kosti krátké a jedna se o dysplazii. Diagnóza stanovena na základě jedné netabulkové hodnoty. Děkuji za odpověď.

jupiter2013
14. pro 2022

@katnessie už je to pomalu 5 let, tak nevím zcela přesně o kolik byli nožičky kratší v termínu, ale pozadu byli určitě 2 -3 týdny. Už od prvého UZV po poslední, tj na screeningu v 1.trimestru, ve 20.,30.teh.. Po porodu se kluci vyvíjeli normálně, rostou tabulkově bez odchylky.

katnessie
24. pro 2022

@jupiter2013 Moc děkuji za krásnou odpověď 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru