Blížící se porod-novorozenec-neštovice. Je miminko ode mě chráněné?

sayast
10. led 2020

Přeji hezký den,
Řeším takové dilema a ráda si poslechnu rady a zkušenosti. Mám doma 2 děti,mladší 3 roky chodí od září do školky a ještě neměl neštovice. Za necelé 2 měsíce rodím. A já přemýšlím co a jak dál. Jestli ho třeba 3 týdny před předpokládaným porodem ze školky raději stáhnout. Ale co pak? Miminko by mělo být první týdny chráněné ode mě,opravdu je? Nerada bych aby to pro něj bylo nebezpečné. Nechat si syna ze školky je to nejmenší,i tak ho nedávám úplně pravidelně. Ale chodit tam chce,má to tam rad

pabka
10. led 2020

@sayast a tys neštovice měla? Pokud ano, je to ok.

merope
10. led 2020

A jsou tam děti nemocné neštovicemi? Víc bych se bála různých respiračních onemocnění a chřipky, až budeš mít miminko doma.

sayast
autor
10. led 2020

@merope zatím ne,ale jsem domluvená že mě učitelky budou pak informovat. Respirační ani neřeším. Vzhledem k tomu že bude třetí,první chodí do školy odkud ji nemůžu stáhnout jako prostředního ze školky a budeme muset fungovat od začátku normálně,tak se tomu plně asi nevyvarujeme. Jinak plánují že si ho necham nějak doma,při větším výskytu nemoci ve školce samozřejmě. On teda vůbec nemarodi (tuk tuk),imunitu si vybudoval první rok života když ho celý promarodil 😏 .
@pabka ano,já je měla. Tak by mělo být chráněné ode mě? Obě děti jsem kojila,předpokládám že i toto bude kojene

nolies
10. led 2020

@sayast Moje mladší dcera chytla neštovice od starší, byly ji 3 měsíce. Plně kojím a i presto, že jsem neštovice měla, tak to nepomohlo. Na druhou stranu měla 6 pupínků, bez teplot a snesla to výborně.

drakenn
10. led 2020

@nolies mám stejnou zkušenost u kojeneho 5 měsíčního. Chytl je, ale 5 pupínků max a bez teplot či jiných útrap. Dnes je mu 9, ve školce neštovice řádily a už je nechytl. Tak snad máme prodelano

sayast
autor
10. led 2020

@drakenn a jak na tom pak byl s imunitou? Starší dcera se mi imunitně na několik let strašně rozhodila (měla je ve 4 letech a hodně) a sestřenky malej také. Ten je dostal v půl roce,zvládl je dobře,ale je mu 5 a je strasne nemocný. Podle odborníka za to mohou právě nestovice. Tak proto z nich mám takový strach. To bych si ale prostředního mohla stáhnout domu na rok 😏

nolies
10. led 2020

@drakenn Mě dr.rikal, že už je nechytne. Že je jedno kolik má pupínků, hlavně že je má. 😃

jinajanna
10. led 2020

Já jsem šla do porodnice a dozvěděla jsem se, že neštovice jsou ve školce. Přesně za 14 dní je starší dcera chytla. Miminko ne.

drakenn
10. led 2020

@sayast Daniel je naprosto zdravé dítě. Jako skolkovy sem tam kašel, rýma, ale nic dramatického. Nyní je ve třetí třídě a popravdě si nevzpomenu, kdy naposledy stonal..

sayast
autor
10. led 2020

@drakenn díky 😊

kejt29
10. led 2020

Nam se narodila holcicka v kvetnu, starsi do skolky normalne dal chodila a kdyz se neco ve skolce vyskytlo volala mi ucitelka. Nestovicemi jsme si prosli az ted v prosinci.

krupka3
11. led 2020

Zrovna u takhle dulezite veci nechapu, ze se ptas zenskych na FB misto doktora. Mas uz 2 deti, ty maji pediatra, ne? Ten by snad mel vedet, jake je riziko prenosu nestovic na novose, a jestli to nejak ohrozuje imunitu. Pises, ze je to pro tebe strasne dulezite, ale resis to zrovna tady.....

sayast
autor
11. led 2020

@krupka3 tě se samozřejmě zeptám až tam půjdeme na očkování. Ale jen kvůli tomu tam opravdu nepůjdu,vím jak toho mají hodně a kdyby tohle dělal každý,tak se na nemocné ani nedostane 😏. Nevím co je pobuřujíciho na tom že mě zajimaly zkusenosti ostatních.

jelenice_zavodnice
11. led 2020

@sayast Dle nasi zname pediatricky, miminko je co se nakazy tyce, na tom stejne jako kterekoliv jine dite v pripadu nestovic. Muj 2 mesicni kojeny bracha je chytnul ode mne. Byl cely osypany, zustalo mu par jezvicek. Nestovice uz nikdy nechytil, ani od svych vlastni deti. Imunitu ma v poradku, nadprumerna fyzicka kondice, vrchlovy sport. Dalsi synovec mel nestovice 2x, ve trech a v peti letech. Ted pubertak zavodne sportujici. Vim, ze existuji nazory, ze kdyz dite chytne nestovice do 12m od narozeni tak pry je muze dostat znovu ale vidis, ze to muze byt i jinak. Momentalne ma dcera ve tride nestovice, s klucikem se spolu hrali, maji vedle sebe obleceni, stahla jsem ji kvuli mladsi, protoze je nemocna tak uvidime. Nehrotim to, kdyz chytnou, budeme to mit za sebou.

suromana
11. led 2020

@pabka
U nás to třeba můj čtyřměsíční syn nedostal nejspíš díky kojení a tomu, že na jsem neštovice prodělala, ale kamarádky syn byl taky kojený a protilátky od ní měl, přesto neštovice chytl. Podle mě to nejde říct jednoznačně. Já nám teď termín porodu v únoru, syn taky ve školce, budu ho ze školky stahovat cca 2 týdny před porodem a minimálně celé šestinedělí, možná i dýl, nehodlám ležet v nemocnici s novorozencem kvůli školce. Bude to sice doma asi mazec, ale máme po ruce babičku, tak to snad zvládneme.

suromana
11. led 2020

Ono je rozdíl, když to chytne čtrnáctidenní novorozenec a půlroční dítě.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru