Sterilizace při CŘ. Jít do toho nebo ne?

catellen
25. kvě 2021

Čekám třetí dítě, mám naplánovaný císařský řez. První dítě se narodilo taky sekcí a u druhého proběhl spontánní porod. Doktor mi dnes nabídl možnost sterilizace při výkonu CŘ, jelikož to bude po druhém císaři, je to bezplatné. Jedná se o podvázání vejcovodů. Nemělo by to vliv na hormonální změny. Měla bych vyřešenou antikoncepci. Další dítě neplánujeme ( i když člověk pořád neví, ale myslím že tři stačí, je mi i 36), ale i kdyby jsme se náhodou rozmysleli, tak lze otěhotnět pomocí ivf. Vliv na tvorbu vajíček ve vaječníku na to nemá. Jestli jsem teda pochopila správně. Pořád váhám, nevím jestli to bude mít vliv po psychické stránce, jestli se budu cítit jako žena. Slovo sterilizace mi nahání husí kůži, ale zas to má výhody. Podstoupila jste to některá? Cítila jste se dobře fyzicky i psychicky? Rozhodl se pak někdo i přesto otěhotnět přes ivf?

malinkaelinka
25. kvě 2021

Já do toho chci v létě jit, už mám vyplněné papíry. Čeká mě druhý CS, já už rozhodně znovu být těhotná nechci. Nechám si vejcovody úplně odstranit. O své zenstvi se nebojím.

andycr
25. kvě 2021

Mamka byla již před lety a naprosto spokojená. Bez strachu nechtěného těhotenství, brání hormonální antikoncepce,.... Není to odstranění dělohy aby ses lak cítila nějak prázdně nebo tak. Je to jen přerušení vejcovodů.
Jediné co, mamka měla silnější memses.

zuzkasim
25. kvě 2021

Upřímně, má to kamarádka po 3 císařích a my ostatní jí to závidíme! Proč by se měla cítit jinak než jako žena? Může si užívat sexu bez věčného strachu, jestli se něco nepo... Máme takovou skupinku, všechny máme 3 děti a všechny víme, že přesně tolik nám stačí, otěhotníme velmi snadno a fakt další dítě nechceme. Tato jediná je vysmátá🙂

lucka662006
25. kvě 2021

Nešla bych do toho, je to operačně provedená změna v organismu. To se tam potom ta neoplodněná vajíčka někde hromadí, když se stále tvoří, nebo co to je to podvázání, promiňte. Nešla bych do toho, je to prostě další zásah a tělo toho má při císaři i tak dost.

zuzkasim
25. kvě 2021

@lucka662006 Luci, ale je vidět, že o tom vůbec nic nevíš... Vajíčka se nikde nehromadí, možná ti pomůže třeba tento článek https://www.mamaaja.cz/cekam-miminko/nepotrebuj...

joripage
25. kvě 2021

@lucka662006 vajíčka se nikde nehromadí, normálně se v těle rozpadnou, vždyť je to jen buňka 😉

llluckaaa
25. kvě 2021

Já ji mám za sebou, udělali mi ji při třetí sekci. Psychicky i fyzicky jsem v pohodě 🙂

catellen
autor
25. kvě 2021

Hmm, samé pozitivní zkušenosti. 🙂 Máte pravdu není to jako odebrání dělohy.

ai30
25. kvě 2021

@zuzkasim Poslete muze na vasektomii a muzete byt vysmate vsechny.

@catellen Ono to blbe zni, ale rozhodne je to pro telo lepsi, nez ladovat se dalsich 20 let antikoncepci. Jako vasektomie by byla podle me prvni volba, ale kdyz uz to takto muzou udelat pri cr, tak je to asi rozumne.

zuzkasim
25. kvě 2021

@ai30 My bychom poslaly, ale chlapi nechtějí🙂

ai30
25. kvě 2021

@zuzkasim Tak prestante brat antikoncepci a reknete, ze je to proto, ze nechcete ;)

rnika
25. kvě 2021

Já v 35 porodila 4. syna ... ( byl to druhý císař) a nakonec jsem se k tomu podvázání nerozhoupala, byl to pro mě moc konečný krok a já na něj nebyla připravená. Ještě máme " ve hře možnost pátého děťátka" a tam už bych na to podvázání šla, protože to je prostě moje stopka jak v počtu dětí tak císařských řezů.

zuzkasim
25. kvě 2021

@ai30 Žádná z nás antikoncepci nebere🙂

alena138
25. kvě 2021

@catellen já se nechala podvázat po druhém císaři, co mě k tomu dovedlo, vlastně pořádně nevím, rozhodovala jsem se trochu ve stresu. Ale pocitově v pohodě, hojení taky v klidu, velkým přínosem, že jsem nemusela řešit antikoncepci. Po deseti letech jsem pak podstupovala IVF.

catellen
autor
25. kvě 2021

Po všech diskuzích tady, o tom silně uvažuji.🙂 Možná to bude rozumnější..

jako_mala_holka
25. kvě 2021

Osobně o tom uvažuju, kdybychom měli někdy druhé dítě, tak po druhém císaři bych do toho asi šla

inkheart
25. kvě 2021

Ve skupině Cisarovny na fb je paní, která to podstoupila po 3.sc, ale pak chtěla ještě jedno dítě a řešila to přes ivf. Co si pamatuji, velice té sterilizace lituje. Osobně nevím, asi bych do toho nešla, už jen proto, že jsem paranoidní a bála bych se, jak bych se cítila, kdyby nedejbože miminko mělo nějaký problém a nepřežilo to(měla jsem těžký porod a mimčo vytáhli akutním sc, tak jsem se i docela bála, jestli to dá). Pak bych nemohla mít další, ledaže za 80 tisic jako samoplace ivf.

sira2014
25. kvě 2021

Ženy, myslím, že když máte pochybnost, je to možná volání vašeho těla, že to nen ideál. Rozumím, že když otěhotníte raz dva, můžete to být úleva, ale ještě je jedna zcela neinvazivní varianta a tou je, že se muž naučí zadržet ejakulaci. Tzn. má orgasmus, klidně uvnitř, ale prostě bez ejakulace. Má to spoustu dalších benefitů 🙂 a hlavně, nemusíte vůbec mít v repertoáru IVF. To není zcela příjemná metoda oplodnění pro vás a předně pro mimi. V terapeutických kruzích se běžně řeší pocity chladu a až mrazu a nepatřičnosti u lidí počatých IVF. Neříkám, že to musí mít všichni, ale je to také věc k zamyšlení. Co vlastně prožívá ta mini bytost, která začíná růst. A mít pocit nějakého rizika celé těhu, také není ideál... A ještě je zde jedna varianta antikoncepce, kterou může brát i muž a tou jsou tablety neemu. trvá to ale asi 6 týdnů, než to začne být účinné.

sira2014
25. kvě 2021

@catellen a ještě, proč máte naplánovaný Cř? jestli to tedy není moc osobní dotaz....

monikavitezslav
26. kvě 2021

@catellen já jsem po sterilizaci kterou mi dělali přímo po třetím císaři. Jsem 3 měsíce po porodu a vím, že další určitě nechceme už takhle je to financne a psychicky zahul. Ale nemusím se strachovat že přijde další tehu a užívat života tak jak to se trema detma jen jde.

llluckaaa
26. kvě 2021

@sira2014 Dík, že nabízíš variantu, ale za sebe přiznám, že než se spoléhat na chlapa, že během styku zvládne mě neoplodnit, to radši půjdu na ten podvaz než se strachovat, že otěhotním a další těhotenství psychicky a fyzicky nezvládnu a zůstanou tu 3 malé děti. Taky jsem před akcí sháněla informace a ptala se na zkušenosti, přeci jen si to chce žena ověřit od lidí, kteří to mají za sebou, ne jen od lékařů, kteří mají zprostředkovanou zkušenost 😉

Za mě to bylo určitě dobré rozhodnutí. Já jsem teda požádala gynekoložku sama někdy ve 20. tt, že bych si ráda nechala udělat sterilizaci při další sekci, jestli mi to doporučí. A ona byla pro, ale opakovaně se mě pak ptala, jestli jsem si to nerozmyslela. V porodnici i pak na sále před samotnou akcí jsem měla možnost si to rozmyslet a odvolat to. Jediný, čím jsem si nebyla jistá, bylo, že to provedli, protože to jsem nijak nepoznala, byla to chvilička. Radši jsem se jich pak při vizitě ptala, jestli mi ten zákrok opravdu provedli 😀

pinkyy
26. kvě 2021

Muzu se zeptat, jestli, kdyz to delaji pri cisari, se za to neco plati nebo to hradi pojistovna a jestli to delaji take pri cisari, pri kterem jsem pri vedomi? Nechci uz celkovou narkozu. Diky 🙂

klea81
26. kvě 2021

Kamarádka byla v září a od té doby nemá chuť na sex. Je jí 40. Doktoři to sice vylučují, ale těch žen se sníženým libidem po tomto zákroku je v diskusich hodně....🤷‍♀️

klea81
26. kvě 2021

@sira2014 pocity chladu nejsou tak hrozné jako další vážnější obtíže, které děti z ivf kolem mě mají. V současné době na to probíhají studie po celém světě a lékař, který se toho účastní říkal, že to vypadá na docela velký průšvih, takže asi tam jsou opravdu cetnejsi ty autoimunitní potíže, epilepsie apod. Ale každého věc, jestli to riskne 😉

fire85
26. kvě 2021

@ai30 😒

monikavitezslav
26. kvě 2021

@pinkyy mě to dělali pri vědomí rovnou při cisari a nic sem neplatila

te_reza
26. kvě 2021

Já bych do toho šla hned.

mrszizy
26. kvě 2021

@ai30 tohle je dle mojeho takova kravina, az z toho oci svedi. Kdyz o tom zena uvazuje, tak at to podstoupi. Proc probuh hned musime tlacit do chlapu at si oni nechaji udelat vasektomii? Ten ktery to chce, tak to udela. Ta, ktera to chce tak to taky udela. Cpat tady nekomu rady "tak rekni chlapovi at si udela vasektomii, tak prestan brat prasky". Proc? Ja chapu ze je ted vsude potreba vyrovnavat ty zensky a chlapsky role, nebo jak to rict, ale neni to nekdy az prehnane zbytecne? Jasne, kdyz muze zenska, muze i chlap, ale muze a nemusi. Jeste jsem nikdy nepotkala zenu, kterou by do toho jeji muz nutil. Naopak potkavam hodne muzu, kteri jsou k vasektomii nuceni, nebo se pak zacne doma dit docela coro moro. Jsme dospeli lidi, tak neni snad potreba hrat hru "kdyz musim ja, musis ty". Sama napisete pak docela rozumny argument vztazeny k HA, ale ty tlaky kolem toho...

vhanka
26. kvě 2021

@llluckaaa máš pocit,že byla díky tomu rekonvalescence horší? Taky mě čeká 3 CS a zvažuji to také.

llluckaaa
26. kvě 2021

@pinkyy U mě při spinálu poté, co při sekci vyndali dítě. Říkali, že mi to provedou a já souhlasila. Nic jsem neplatila, měla jsem zdravotní indikace a doporučení od doktorky.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru