Podezření na ABKM u plně kojeného miminka. Zkušenosti?

m_aa
10. dub 2024

Ahoj všem,

malá (5 týdnů) má od 2.týdne velké bolesti bříška - bříško má nafouklé, kroutí se a postupně to přechází až v úplně hysterický řev, kdy je v obličeji úplně fialová a zatíná pěsti. Chvíli po kojení se začíná svíjet, hlavně v noci. Celkově je dost už neklidná a unavená.

Nyní se do toho přidala i kopřivka/vyrážka/akné na obličeji, postupně to přešlo na celou hlavu a už je to do půlky hrudníčku + hlen ve stolici, občas i pěnu, stolice je vodnatá/průjmovitá každý den.

Máme podezření na ABKM. Máte někdo podobnou zkušenost u plně kojeného miminka? Případně jak jste postupovali a celou situaci řešili?

1) Vysazovali jste mléčné výrobky, tzn. i výrobky z nich (pečivo, šunku,..) ?

2) Vysadili jste zároveň i často zkřížené alergeny - kuřecí maso, hovězí maso, sóju, vejce, ořechy, ...?

3) Po jak dlouhé době jste viděli změnu?

4) Nějaké tipy na snídaně / svačiny?

5) Byli jste na testech na alergologii nebo jiných?

Všem moc děkuji za případné rady a pomoc!!

miryp
10. dub 2024

Ano, obě děti mají ABKM a mně se rozjela po druhém porodu.

Je-li podezření na ABKM a chceš-li zachovat kojení, pak je skutečně nezbytné najet na striktní bezmléčnou dietu - tj. vyřadit ze své stravy vše, co obsahuje jakoukoliv mléčnou složku, a to nejen kravskou, ale i ostatních savců. Nedoporučuje se nahrazovat tyto výrobky ani sójou, protože tam skutečně hrozí zkřížená reakce (u syna i u mě to platí, dcera sóju snese). Ostatní alergeny se vysazují až ve chvíli, kdy se situace po vysazení BKM nezlepší, aby ses zbytečně neochuzovala o živiny.

Výsledky mohou být vidět v řádech dnů až měsíce, kůže se může čistit i půl roku až rok. Je to závislé na tom, jak rychle se vychytají všechny případné alergeny a jak rychle se zhojí střeva. Syn skončil na rostlinných aminokyselinách a první změny byly patrné po dvou dnech, po 2 týdnech se z něj stal konečně spokojený kojenec až do doby, než jsme začali zkoušet příkrmy, tam začalo další peklo, než se podařilo zjistit, na co všechno reaguje.

S ohledem na rozsah synových reakcí prošel od tří měsíců dále mnoha různými testy na běžné alergologii i imunologii, ale ve výsledku to nikam nevedlo. Má Non-IgE alergie (ty u dětí převládají) a ty se vytestovat nedají. Jediná cesta je tak v eliminační dietě a expozičních testech.

junomcgaff
10. dub 2024

Dcera má jen lehkou formu, kolem 2 měsíců hodně plakala, kroutila se, měla zpěněnou stolici atd tak jsem vyřadila vše mléčné a celkem rychle se vše zlepšilo. Teď (v 7mi měs.) se u ní alergie projevuje pouze lehkým atopickým ekzémem když omylem sním něco co obsahuje kravskou bílkovinu. Vyřadila jsem jen mléčné, nic dalšího nebylo třeba, vyřazuje se to postupně.
Sóju celkem pravidelně jím a zdá se mi, že na ni nereaguje, ale je to prostě třeba vysledovat no.
Snídám vejce, šunku, nebo vločky s rostlinným mlékem, místo lučiny či másla mažu na chleba pesto či dávám olivový olej.
Na testech jsme nebyli, nedávno jsem jí zkusila dát jogurt a ten ekzém se velmi zhoršil, takže je to jasné

m_aa
autor
10. dub 2024

@miryp Aha, děkuji moc za info!! Vynechám tím pádem opravdu striktně vše.

m_aa
autor
10. dub 2024

@junomcgaff Příznaky jsou opravdu podobné, tak snad to u nás taky zabere! Doufám, že to u vás bude jen a jen lepší! 🙂

miryp
10. dub 2024

@m_aa za málo. Určitě vynech, protože jsem zapomněla uvést, že ABKM umí rozvinout i astma, když se na ni zavčasu nereaguje. Prošli jsme si tím u syna, kterému k tomu stačily cca dva měsíce, a to fakt nechceš. ABKM je nejčastější spouštěč těchto potíží u miminek, tak držím palce, ať bezmléčná dieta pomůže a nemusíš vysazovat nic dalšího a ať se malé hlavně brzy uleví.
A zapomněla jsem na ty snídaně a svačiny - já nesvačím, jím pouze 3x denně. Ke snídani si dávám miso polévky (místo sójového misa používám čočkové, cizrnové či jáhlové), zeleninové krémy se semínky a klíčky, ovesné lívance, proteinový mug cake, ovesné kaše přes noc, ovesné kaše teplé se zeleninou, občas snesu vejce (při častější konzumaci na něj reaguji) a to si dávám s avokádem a chlebem, často mám vysokoprocentní šunku nebo hummus s chlebem či kváskovými krekry. Vždy to doplním o ovoce či zeleninu a ořechy/ořechová másla/semínka.

m_aa
autor
10. dub 2024

@miryp Tyjo, to mě mrzí, čím jste si takhle teda prošli. Děkuju, budu se snažit! 🙂

Moc děkuju za inspiraci, určitě to vyzkouším. Člověk si to nedokáže moc představit takhle na začátku.

Ještě mě napadá. Pokud by nedošlo k zlepšení, je dobré počkat třeba 14 dnů než bych vynechala například další alergeny jako vejce a kuřecí maso?

miryp
10. dub 2024

@m_aa začátky jsou těžší, ale časem zjistíš, že to vlastně není tak složité a že se kvalitně najíš i bez BKM. Mně synovy alergie otevřely doslova oči a poznala jsem díky tomu nespočet nových chutí a naučila jsem se vařit ze základních surovin, což je vlastně to nej pro celou rodinu 🙂

K tomu, aby se reakce vytratily, je třeba, aby se tělo od alergenu vyčistilo, což nějakou dobu trvá. U syna jsem měla vysledováno, že na jednorázové podání alergenu reagovaly střeva zhruba týden, kůže 2 týdny, ale on neměl klasický AE, on měl papulózní exantém. Takže já bych rozhodně alespoň týden nic dalšího nevysazovala, protože ty reakce mohou stále souviset s vysazeným alergenem. Po týdnu bych začala hodnotit, zda jsou tam alespoň nepatrné změny k lepšímu.