Rodina mě nutí jít na potrat

sijane
19. lis 2016

Ahoj,

mám menší nebo spíše větší problém se svou rodinou. Moje rodina je proti tomu, abych měla dítě a nutí mě na potrat. Podle nich ve svých 27 letech nemám právo mít dítě a myslí si, že se o to dítě budou muset oni starat. Podle sestry chudáky rodiče hrozně tím obtěžuji. V minulosti jsem měla problém se vztahy, takže se automaticky u nás doma počítá rovnou s tím, že mi přítel zdrhne a já budu matka samoživitelka. Všichni mi vyjmenovávají tu dlouhý seznam toho, jak je strašně moc špatné chtít mít dítě. No prostě, jenom ty nejhorší možné varianty.

Přítelem momentálně nebydlíme spolu, což rodinu nesmírně vytáčí. Podle nich jsem se k němu měla nastěhovat hned, co jsem na testu měla dvě čárky. Chtějí všechno řešit hrozně moc naráz a rychle. Vůbec nám s přítelem nedávají prostor. Takže se prý do týdne máme rozhodnout, jestli na ten potrat půjdu nebo ne. Přítel dítě chce, ale rodina si myslí, že ne. Když jim tu nedělá opičky a nežádá mě tu o ruku.

Jsem z toho všeho strašně ve stresu a každou chvíli brečím. Myslí si, že jsem malá holka, a že jako jediná z rodiny, já prostě dítě mít nemůžu. Co se týče samotného potratu, tak si připadám, že jsem spíše ve stavu, kdy bych ho psychicky neunesla. Celá situace mě hrozně moc deptá.

uzivatelkapetra
19. lis 2016

Pokud přítel dítě chce taky tak honem běžte do svého. Ve 27 pokud máte dobrý vztah a nějaké příjmy, tak se není o čem bavit.
Zajímalo by mě v kolika letech měli děti ti co vám to rozmlouvají.
Je vám dost let abyste se rozhodovala sama

monikaa_p
19. lis 2016

27 let je na dítě ideální věk,podle některých doktorů je nejlépe zenské tělo připraveno ve 25 letech. Pokud se máte s přítelem rádi a miminko chcete,já bych nad ničím nepřemýšlela. Bude se o to starat rodina nebo ty 😉 Já bych si do toho rozhodně mluvit nenechala.

sijane
autor
19. lis 2016

To chceme. Ovšem v mojí rodině platí: "včera už bylo pozdě". Takže mi to dávají sežrat a deptají mě tím. Pokud pominu matku, která je z těch, co ve dvaceti měli už dvě, tak se u nás rodí spíše po třicítce než před.
Co se týče příjmů, můj přítel má vysoký plat. Ovšem doma to berou jako kdyby vůbec neexistoval. A já byla svobodná matka. Podstatě mám na ten potrat jít jen proto, že by to bylo pro rodinu pohodlnější. A je jim jedno, jestli mi tím nějak zničí zdraví nebo život.
Rovněž mě deptá to zjištění, že zřejmě ve svém věku nejsem dost člověk, abych si mohla sama rozhodovat o svém těle. 😢
Nejradši bych o tom nepřemýšlela a řešila běžné těhotenské problémy. Ovšem musím tu poslouchat, jak jsem neskutečně blbá z jedné strany, z druhé strany...

kackakastanka
19. lis 2016

@sijane pokud dobre pocitam, tak jsi dospela holka a mela bys uz zit svym zivotem a take sama za sebe rozhodovat, co a jak, vcetne toho, s kym zijes, ci cekas dite, takze moc nerozumim tomu, proc by ti mel v 27 nekdo rozhodovat o tom, co mas se svym zivotem delat a ani tomu, proc tak resis, co ti rikaji. Ty jsi tehotna, vek na to mas tak akorat, takze pokud si miminko prejes, prestan resit okoli a proste se na nej tes. Sestehovani s pritelem by tedy melo urcite nasledovat.

anelamates
19. lis 2016

A to bydlíš u rodičů? Pokud ano, v jejich bytě, není divu, že nemají náladu na to, aby jim tam řvalo mimino. Už se možná na nějaké mimčo prostě necítí. Takže za mne - klidně si dítě nechej, nejsi přece na rodičích závislá. Ale odstěhuj se a bydli si sama a žij si sama podle sebe. Anebo s přítelem. takhle - pokud bydlíš doma - se nemůžeš divit, že tě jako dospělou neberou. Dospělý člověk se umí starat sám o sebe a zejména se nevyptává rodičů, zda smí to nebo to.

sijane
autor
19. lis 2016

@kackakastanka Ono je to něco, co lidé moc nechápou, proč to tak je. V mojí rodině neplatí, to co jinde. Takže to, že mi není pět dávno jaksi neplatí. A na nějakou odpovědnost nemám nárok. Byla tu třeba sestra a místo toho, aby řekl: "Jé, tak ty ho máš konečně taky, " prohlásila: "Seš normální? Co tu jako frajerko nacvičuješ?"
Řeším to taky kvůli tomu, že mi tu dělají hysterické scény a přednášky o tom, jak jsou kolem mě všichni děsní chudáci a jak jim ničím životy. Hlavně jsem z toho všeho děsně zmatená a šokovaná.

Holky, vy jste to zvládly? Nebylo pro vás utrpění, mít dítě, jak mi to líčí?

U rodičů momentálně bydlím, ale do měsíce se stěhuji k příteli. Mým rodičů se netřeba vyptávat, oni to berou automaticky, že člověk nesmí, to co jim nevyhovuje.

lajla
19. lis 2016

@sijane tomu říkáte rodina? Toto není rodina...rodina budete Vy,dite a přítel/ manžel...
Od vyderacu a nic neprejicich rychle pryč, jste oba dost stáří na to abyste se starali sami..spíš se Divím proč zakládáte takovou diskuzi, jste na nich závislá?

kackakastanka
19. lis 2016

@sijane no, proste, pokud se k tomu postavis celem a jako dospela, o mimi se zvladnes postarat spolecne s pritelem, tak neni co resit, idealni by bylo se odstehovat od rodicu a ukazat jim, ze dospela a samostatna jsi a je potom muzes chodit navstevovat s miminkem a mit radost z toho, ze jsi mama.

aselinka
19. lis 2016

Ve Vaší rodině opravdu moc milé prostředí nezažíváte, jediné možné řešení je ihned vyřešit svoje bydlení.Samozřejmě nevím, proč jste tak neučinila dosud.Ve 27letech je nejvyšší čas se osamostatnit.I rodina Vás pak bude brát za dospělou a můžete Tím jen získat.Přítel má příjem dobrý, tak na nic nečekejte a hledejte byt, kde v klidu budete užívat klid, který potřebujete Vy i miminko.Držím palce.

lenickakl
19. lis 2016

Tak vzhledem k tomu, že ve svým věku bydlíš u rodičů a uděláš si dítě s přítelem, s kterým jste si spolu ani nezkusili žít, tak se zas tolik nedivím, že se jim to nelíbí

drzticka81
19. lis 2016

boze, oni s tebou manipuluji-nechapu, proc se s nima stykas? co z toho mas? vzdyt te srazi......vem pritele, sestehujte se spolu a omez kontakt se svou silenou rodinou........
a jinak miminko rozhodne utrpeni neni-je to super, pokud si ho oba prejete, je to kus tebe a partnera......a zvlada to vetsina lidi-jinak bychom nejspis uz davno vymreli, nemyslis???? seber se a bud uz konecne dospela, odpovedna nejen za sebe, ale i za tve budouci dite!!!!

sijane
autor
19. lis 2016

@lajla Svým způsobem asi jo. V tom smyslu, že rodiče pro mě byli vždycky bozi, a co řekne tatínek nebo maminka je slovo boží. Nemám osobně moc vysoké sebevědomí, takže s tím pořád bojuji. Někdo by řekl, že mě vychovali tak, abych se od nich nedokázala odpoutat.

Mám strach sama o sobě se samovolného potratu. Moje zdraví není 100% OK. Natož z toho jít na něj dobrovolně.

@aselinka Tím, že odejdu a budou mě brát za dospělou, jsi vůbec nejsem jistá. V minulosti jsem bydlela s mužem, co byl silný epileptik... Přítel má být 1+1 podnájem. Prý je to pro rodinu málo. Rodina by nejraději, abych se odstěhovala teď hned. A tím myslím v tohle hodinu, ne za týden nebo tak. Oni chtějí řešení z minuty na minutu. Přítel je spíše pro pomalejší řešení. A já chápu, že ne všichni mají potřebu vše řešit, tak hrr. Jejich chování mě navíc mate, protože ještě nedávno se rodiče na dítě těšili a teď tohle. Budu fakt ráda, až to celé bude za mnou a já budu moci řešit obvyklé těhotenské problémy a ne tuhle rodinu.

annasmyckova
19. lis 2016

@sijane první, co mě napadlo -že máš minimální sebevědomí a mezi tebou a rodiči se ještě nepřestřihla "pupeční šňůra"...myslím, že to miminko je pro tebe dar, aby ses posunula v životě dál, možná to bude chtít i psychologickou pomoc, jak zpracovat to nízké sebevědomí a náhled na sebe jako na dospělou ženu. Držím ti palce!

kvakuska
19. lis 2016

@sijane pokud má přítel 1+1 a je tam sám a dítě chce, tak snad není co řešit ... pokud přítel ví, že tě doma rodina takto deptá, tak by ti měl sám nabídnout ať jdeš k němu ... na tvém místě bych na přítele s tím řešením situace malinko zatlačila, nejen proto že to máš doma takhle napjaté, ale také proto, aby dal jasně najevo, jaké s tebou má úmysly ... aby nakonec opravdu tvoje rodina neměla pravdu a ty nezůstala s dítětem sama (nedejbože jim na krku) ...
To že se k tobě rodina chová hnusně snad netřeba rozepisovat, mají tě omotanou kolem prstu a schválně ti podkopávají sebevědomí, abys neměla odvahu se od nich trhnout ... vezmi svůj život do svých rukou, máš na to věk a zvládneš to úplně stejně, jako spousta jiných žen před tebou, nejsi o nic horší než ostatní 😉

loveislife
19. lis 2016

Nechaj si miminko☺ Vyhybaj sa tomu natlaku, nakoniec budu mat z mimca este vsetci radost. Rob to co je naj pre Teba a miminko a stres to urcite nie je😉

lajla
19. lis 2016

@sijane teď máte tu nej nej nej příležitost se odpoutat...lepší už nebude, takže hlavu vzhůru, a jděte do toho... držím pěsti!

missa111
19. lis 2016

No tak je to dost zvláštní situace. Těhotenství asi není plánované, když bydlíš u rodičů.
Rodině se trochu nedivím, že je z toho nesvá a tlačí na pilu. Chodíš do práce? Rodina se asi bojí, že to s přítelem není moc vážné a samoživitelky často potřebují velkou pomoc rodiny.
Pokud mimčo chcete oba, tak bych fakt tlačila na co nejdřívější sestěhování. Doufám, že jste spolu už alespoň bydleli. Protože sestěhovat se, výkyvy nálad v těhotenství, nová role rodičů, finanční zátěž novým člena rodiny, to je velká zkouška vztahu, zejména pokud je to vše najednou.
Myslím, že nucení na potrat od rodičů je dost mino. Ale jejich obavy jak to bude docela chápu.

leki
19. lis 2016

Na rodice se vyprdni. Chapu, ze je to pro tebe asi tezky, ale uvidis, ze jak tam bydlet nebudes, bude to jednodussi. Kazdopadne nepocitej s nejakou pomoci z jejich strany (ale mimco se da v poho zvladat i tak). Ja bych si na tvem miste mimco urco nechala. Vek na tomas, pritele co mimco chce mas, ty o nej stojis.. Podle me neni co resit. Jakmile to bude mozne, omez docasne rodinne navstevy, pac te ocividne jen stresuji. Verim, ze se to postupne uklidni.

lajla
19. lis 2016

... já s manželem začla žít az jsem otěhotněla, a jak to dobře dopadlo😉 nikdo mě k ničemu Nenutil, nikoho opravdu nenapadlo abych šla na potrat...takže je to spíš o povaze rodičů ne o tom kdo s kým žije či ne...
Chovají se k Vám s prominutím jak k odpadu😞

mellisek
19. lis 2016

@sijane já byla maminou ve 20. a zvládla jsem to i později sama. Takže ty musíš taky. Je to jednoduché .. chceš dítě? Odstěhuje se připrav dítěti domov. To mimco bude tvá rodina. Nepotřebuje lidí co skoro třicítku posílají na potrat

biedronka10
19. lis 2016

@sijane mela jsem tedy m stejnou rodinu co ty. Presne stejnou takze nejsi divna. Matka neprenesla pres srdce ze vubec m chlapa. Chtela abych doma byla svobodna a bezdetna. Tak jako se to podarilo u 31 leteho brasky ktery je panic a bez prace. Vis jak to dopsdlo? Chlap pro me prijel a bez rozlouceni jsem odesla z domu. Uz jsou to 4 roky co jsem mamu nevidela, chybi mi ale neda se nic delat nenavidi me, dite cekame sz ted . nejvetsi sranda je ze to pak nasledovalo u lritelovych rodicku kteri jsou jeste horsi a jeho otec je magor a psychivky vysinuty nasilnik. Vyhodili me z domu na ulici, byla jsrm bezdomovcem, pritel sel za mnou a zacali jsme sami, odriznuti od vsech a jsme nuceni spolehat jen na sebe. Muj milovany tatinek to nema lehke, kdyz se semnou chce vydet, musi prozit pravidlne rosambo a psychoscenu. Ale jeto nejlepsi. Na dite jsi stara az az, to uz je i pomalu vek blizici se 30 a podle me teda uz na prvni hranicni, nereknu druhe ale to je muj pohled a naco chces pak cekat? Az budes ve veku ze nebudes moct mit deti vubec? Takovyvh lidi znsm spousty a jsou strasne nestastni ze ten zivot takhle propasli a taky to bylo kvuli rodinnym pomerum. Oni ti za zkazeny zivot nestoji.

aiva01
19. lis 2016

Odesla bych od rodicu co nejdrive. Na co cekat mesic? Akorat te jejich chovani hrozne stresuje a nedela to dobre tobe ani miminku. Jestli ma pritel 1+1 tak to pro vas 2 nyni staci a do narozeni mimi si snadno najdete vetsi byt. Ale od techto lidi bych teda utikala, dite bych si samozrejme nechala( neni ti 15) a dokazala sobe i jim ze proste dospela a zodpovedna jsem a blbecka at delaji z nekoho jineho.

sijane
autor
19. lis 2016

@biedronka10 Víš, co je sranda nebo spíše smutného na tom, ani nevím, jak to nazvat, že mi naši nedávno dělali přednášku na téma, ať si jako koukám pořídit dítě, že už nejsem nejmladší a co potom. A pak za mnou přicupitá drahá sestřička, ať laskavě chudáky rodiče neobtěžuji... Přitom šlo podstatě o to jim oznámit, že místo třech vnoučat budou mít čtyři a že si rovněž jako sestry zakládám rodinu. Ne, že mě budou s dítětem živit a kdesi cosi... kolikrát ani nevím, jestli se tomu smát či nad tím kroutit hlavou...

@mellisek Mám trochu pochybnosti, jak to celé zvládnu. Asi jako každá prvorodička. O to víc, po tom rodinném rozhovoru o tom, jak mít dítě je ta nejpříšernější věc, co se kdy ženě mohla stát.

@missa111 Tak napůl. Spíše se počítalo s tím, že to bude nějaký čas trvat. Měla jsem problém se svým cyklem, pozitivní nález na čípku a jako malá jsem měla již měla jeden nádor. Takže byla větší pravděpodobnost, že to spíše nepůjde, než půjde. Pracuji jako dělnice na lince v továrně a dojíždím do práce několik kilometrů. U rodičů bydlím jednak proto, že se tatínkovi nelíbilo, že bych neměla bydlení, tak jak si on představuje. Dítě není to jediné, s čím je v téhle rodině problém. A jednak proto, že mám tak nějak panický strach z lidí a špatnou zkušenost. Takže jsem se bála jít do vlastního podnájmu se spolu-bydlením, aby mě kvůli mému koníčku lidi pak netýrali. Což se mi předtím stalo, když jsem bydlela nějaký čas v Brně.

@annasmyckova
@kvakuska

Myslíte si, že to rodina dělá proto, že nechce, abych měla svůj vlastní život a odtrhla se od nich? Protože se snažím najít odpověď na to, proč se takhle chovají. Nejsem jejich jediné dítě a není mi pod 18...

biedronka10
19. lis 2016

@sijane sorry, posli segru do prdele, to jako ony jsou jsou nejaka pozlacena rodinna prasatka? Ze si muzou dovolit ti kazat jak mas zit? Vsadim boty ze ony to stihly drive ty deti. Vubec...rikam, z vlastni zkusenosti - neposlouchat, ignorovat, max zopakovat svoje stanovisko a jit pryc hned se odstehovat, oni jsou problem, ne dite ale oni a jejich uvazovani a pokud tam zustanes, tak to bude jrn horsi, vim o cem mluvim- me teror naslefoval a mnohem horsi u partnerovi rodiny, v podstste cizi lide me dohnali k pokusum o sebevrazdu a lecrni u psychiatra, dnes jsem jinde a taky racionalni, hodne me to posililo a vim uz zcela presne ze jen nekdo z nich se mi opet zaplete do zivota a vynesu ho v zubech. A to he suprove ze jsem se se svym mizernym udusenym srbevedomim vyhrabala z bahna. Mas partnera ktery male chce to je prece stesti, neln a jdi za nim nebo jak chces ale zdrhni !

mellisek
19. lis 2016

@sijane Samosebou že máš obavy. To každá i když má miliony na kontě. Buď miminko chceš nebo ne. Nic mezitím není. A dát dítě pryč kvůli rodině co za to nestojí? Byla by jsi hloupá. Dítě už nikdy nemusíš mít.

veg
19. lis 2016

@sijane teda strasny, jak se lidi dokazou chovat k tehotne, ze? To je, co? Skoda, ze tu neni smajlik co zvraci 😀
Ja byla vzdycky tak trochu bohém, a tu nalepku, ze jsem nezodpovedna a neschopna "normalniho" zivota uz mi rodina taky asi jen tak neodlepi, proste jim vyhovuje 😀se smeju, jak jsou hloupi😀
Ja otehotnela ve 33 a cela rodina mi vynadala a posilali me na potrat..setra se se mnou prestala bavit, ze prej chudak dite a co ja mu muzu dat😂 ..urcite teda mnohem vic lasky nez je cela moje rodina schopna dat dohromady.. otce to tak rozhodilo, ze by se bejval neozval, kdybych to po porodu neudelala ja. Matka mi odsekla, ze to bude tezky, hodne tezky, ze nevim co delam a ze se za me bude modlit 😂 Byli mimo, stejne jako je tva rodina, vubec je neres, protoze s tim stejne nic neudelas, maji svoje strachy a ty jsou mnohem silnejsi nez soucit vuci tobe a tvymu malickymu, ani je nenapadne jak to vsechno prozivas, co zpusobujou svym chovanim, nevidej si pod nohy a chteli by radit 😁
Takze jednim uchem tam, druhym ven, kdyz tam musis byt, tak rekni, ze jsi unavena a ztrat se v pokoji.. vsak oni zmeknou, az to malickaty uvidej, anebo se jeste vic zatvrdi, to je ale jejich problem. Uzivej si to malickaty, uvidis, ze jsi udelala dobre, je to nadherny, vis😍
Ja tu s malickou zazivam denne takovy radosti ze zivota, o ktery se mi predtim ani nezdalo. Tak ty jejich jedy nevnimej a uzivej 😘

aiva01
20. lis 2016

@veg ❤❤❤diky za vetu: "Ja tu s malickou zazivam denne takovy radosti ze zivota, o kterych se mi predtim ani nezdalo."❤❤❤

veg
20. lis 2016

@aiva01 😊😘

kvakuska
20. lis 2016

@sijane říkají ti "jak mít dítě je ta nejpříšernější věc, co se kdy ženě mohla stát"? Proč teda vaši sami měli tři děti a proč teda tví sourozenci mají děti, když je to podle nich tak příšerné ??? ... Vůbec jim nevěř, kecají !!!! Dítě je ta nejkrásnější a nejpřirozenější věc, která se ti ve tvém věku (a možná i ve tvé situaci) mohla "přihodit" ... využij této situace k tomu, abys převzala svůj život sama do svých rukou ... rodině nic nevysvětluj, je to zbytečné, prostě se domluv s chlapem, přestěhuj se k němu a hotovo ... samozřejmě nikdo to nezaručí, že vám vztah vydrží, může vydržet rok, 5 let, 15 let nebo klidně celý život, ale čekáš dítě a píšeš, že ho oba chcete, tak se spojte dohromady a udělejte maximum pro to, aby jste byli spokojená rodina ... věk na to máš a rodiče ti k tomu souhlas dávat nemusí 😠

anelamates
20. lis 2016

no nějak nevím, co vlastně chceš slyšet. jediná rada, kterou můžeš dostat je začni se chovat jako dospělá. Tzn. doma říci - budu mít dítě, těšíme se, a zítra mi přijde přítel pomoci se nastěhovat. jak bydlím, jak se uživíme a jak zvládnu dítě je náš problém, ne váš, tak se tím nezabývejte. Když to budou chtít rozebírat, řekni to je moje starost, ne vaše. jenže ty se vlastně sama o své vůli necháváš znovu a znovu stavět do role neschopného děcka. A pak není divu, že tě tak berou. Takže se seber a vezmi život do svých rukou a je vymalováno.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru